Šta je novo?

Upotreba ћирилице i latinice

Малтене немају ништа оригинално ни аутентично што нису преузели од Мађара, од језика па до обичаја.
Moz' da bude al' ne mora da znaci.
Inace, cinjenica je da i domaci i stranci smatraju da su N. Pazar i slicno najruzniji gradovi u Srbiji a da su najlepsi SU, NS, centar BG, Zemun, S. Karlovci...

Cak i azijski turisti koji nemaju nikakve predrasude daleko radije fotkaju secesijske, neo-renesansne, neo-klasicne .... zgrade nego par turskih udzerica ili one komunisticke beton-celik behemote.
Такође вреди рећи и да је огроман део "оријенталне" архитектуре и наслеђа на југу уништен од стране људи
Necu moci da zaspim zbog toga.... Ziv nisam zbog sudbine kojekakvih stracara koje ni ne pripadaju ovde.
Османско царство је ималo своје примере изузетно лепе архитектуре а вала ни обична "народна" архитектура није пуно заостајала.
Mozda lepe za standarde Bliskog Istoka, ali to u Evropi (a to je sve od Grcke pa do Islanda pa samim tim i Srbija) strci kao tumor i to onaj maligni.
 
@Kailan Tebi je neshvatljivo da postoje naizgled jednakiji jer ne razumeš koncept afirmativnih akcija...

Po tvom viđenju Romi ne bi imali prednost na raznim nekim listama poput mesta u studentskom domu. I tvoje viđenje apsolutne jednakost bez pojačanog senzibiliteta za obespravljenije je legitiman.
Ali stepen tvog iščuđavanja i kolutanja očima ne menja činjenicu da ništa nerazumno ne govorim nego samo ono što su činjenice i praksa. Pripadnici nekih nacionalnih zajednica koji su stigmatizovani, obespravljeni ili nose teško breme prošlosti mogu uživati posebna prava u jednom društvu. Legitimno je viđenje da socijalni status treba da bude jedini osnov za ovakvo razvrstavanje i posebna prava, ekonomske olakšice i materijalnu pomoć, koji bi isključivo odatle proizlazili.. ali ništa za kolutanje očima i visok stepen iščuđavanja Kailane kada imaš i čitave zajednice ljudi kojima se na ovaj način pomaže.

Do čitanja. 😉
Како је група људи на које се не примењују закони и казне "обесправљена"? Афирмативна акција је замишљена на западу да надокнади векове расизма и потлачености. Нпр. црнци који вековима нису имали права да упишу факултете сада имају привилегован приступ да би се "исправила вага". Роми никад нису били институционално угњетавани у Србији што су Роми нити је икада иједан закон пре ваших "афирмативних акција" гледао људима боју коже у својој примени.

Штавише тај покушај сам је настојање да се направи конфликт међу људима и продубе расне поделе уместо да фокус буде на класним разликама које су заправо једине и битне. Једина "афирмативна акција" која је потребна јесте она која ће помоћи најсиромашнијим слојевима становништва да се остваре и извуку из беде, без обзира на боју коже. Све остало је умивена и префарбана идеологија "белачке" инхерентне супериорности над јадним, генетски инфериорним Ромима.
 
Kulturni marksizam je nesto kao i kineska kulturna revolucija - privremena glupost koja ce pre ili kasnije biti napustena.
Uostalom, vec svuda redom pobedjuju antimigracione partije i pokreti.
И шта ће онда да раде са демографским колапсом? Ти мислиш да они моле раднике из целог света да дођу да раде зато што радницима треба помоћ а не зато што њима треба помоћ?
 
Mozda nesto kao Japanci ili Juznokorejci.
Ili ce eventualno da uvezu zapadnobalkance ili Ukrajince, jer se relativno dobro uklapaju.
Јао па то су источњаци, оријентални шта ће им они

Њихова супериорна култура ће сигурно преживети, није трула да пропадне зар не? Не може она да пропадне а да оријентална преживи
 
Апсолутно : )
PF_11.29.17_muslims-update-22.png
Do 2050. može da se desi bukvalno sve i svašta neplanirano, tako da se tim dugoročnim "prognozama" može obrisati zadnjica.

Inače, danas, 2022. takozvani i samozvani "Treći Rim" iliti Rusija ima veći procenat muslimana nego bilo koja evropska zemlja.
Na osnovu čega li su to utvrdili da će Švedska biti muslimanski raj, a Engleska, Francuska, Holandija, Belgija, Nemačka, Austrija i Italija da imaju pad?
 
Na osnovu čega li su to utvrdili da će Švedska biti muslimanski raj, a Engleska, Francuska, Holandija, Belgija, Nemačka, Austrija i Italija da imaju pad?

Ja i dalje čekam da nam daš celovitiji odgovor na temu o pismu... Sam si rekao sad nemam vremena ali ću kasnije i ništa od tog kasnije... 🙂
 
Ovde se radi o integraciji citavih zemalja a ne pojedinaca.
A Srbija je jos u srednjem veku odbijala da odluci jasno na koju ce stolicu da sedne. Posledice su jasne i postojale bi i bez Turaka.

Sam taj naziv ''varvari'' je glup i rasisticki jer oznacava svakog ko nije Grk ili eventualno Rimljanin.
Dakle i mi ovde smo varvari.
Сви који нису били Латини, односно Грци или Ромеји, сматрани су варварима, укључујући и Словене. Покушај да замениш положаје: стави се у улогу неког ко влада у Цариграду и посматрај народе који немају писмо, државу, организован систем и размисли.
 
Свако ко оспорава ћирилицу и уопште нашу културу, мора да зна да нам је то помогло да задржимо неки свој идентитет и да не постанемо Турци или неки други народ. Многи народи би желели да имају писмо као што ми имамо и не смемо да одбацујемо то што смо постигли и што смо успели. Ми не остварујемо технолошки напредак, нити стварамо добит, али имамо барем то писмо и треба да га чувамо.
 
Ћирилица или гајевица?

Занимљиво је шта се овде све сматра срамним ... Да ли је срамно то што Квебек у Канади предлаже условљавање свих усељеника знањем француског језика, поврх свих постојећих механизама његове заштите? Да ли је срамотно када држава условљава грађане који целог живота баратају јутрима (или ралима), од памтивека, да у пословима с њом користе квадратне метре? А јутра и рала нико није наметнуо, нити подсећају на љуте непријатеље и тешке зликовце.

Комунизам је овде потпуно пореметио вредности и знање о томе шта су држава и уређени систем. Држава се заснива на консензусу и придржавању усвојених стандарда на званичном нивоу, а не испуњењу свих појединачних мишљења, потреба и прохтева. Шта би било када би неко у архитектури сматрао да он зна боље стандарде од прописаних, па у Паризу, где је сада највиша дозвољена висина за стамбену зграду 50 м (пре тога је била 37м), сматрао срамним што не може да направи дупло вишу; или је некоме срамно што у саобраћају не може по његовом укусу да се црта дупло шира, или тања, средња линија на коловозу, или било шта друго, неки други калибар од прописаног за одређено оружје у војсци ...? Сматрао би срамним што држава не поштује његову навику да ради по своме, по неком старом, или превазиђеном стандарду, или по стандарду каквог нигде више нема?
У реду је да грађани имају свој став и различито мишљење о било чему; у реду је што је један број грађана сматрао срамним, на пример, када су се враћала имена градова (Титово Ужице), тргова (Партизана), улица (Маршала Тита), школа (Петар Драпшин), библиотека, касарни, државних установа (Социјалистичка ...), али, здрав осећај за општу корист би морао да превлада у здравом друштву, као што је превладао у наведеним примерима, и о њему би ваљало да одлучују овлашћена стручна тела, органи и установе на веродостојан и прописан начин. А не, као код нас, неформални утицају засновани на партикуларним интересима.
Никоме не треба забранити да користи, на пример, стари (наметнут у комунизму) назив града или улице, као што је то било забрањено и опасно у комунизму. Такву нецивилизовану, тоталитарну праксу смо, ваљда, оставили за собом. Али, с друге стране, и грађани треба да се уздигну до стандарда савремене цивилизације и прихвате промене које су добре за све.

Наметање гајевице у српски језик је било део истог пројекта натурања нове свести и нове стварности по комунистичкој (антисрпској у великој мери) идеологији и политици. Не ваља што се Срби последњи, споро и тешко ослобађају тог зла које их је у цивилизацијском и државном смислу вратило у претходни век, па и даље сами себе спотичу и успоравају у напретку.

Не постоји никаква вероватноћа да се латиница не користи онолико колико сваки појединац то жели. Као што ко год хоће може и даље да каже Булевар Револуције. Али, у званичној комуникацији је пожељно да се придржава државних стандарда.
Толико се људи и језици мешају да, и када би неко то желео, не би могао да не зна неку латиницу - самим тим што живи у Европи, и има доступне телевизију и интернет.

За државу Србију би било неупоредиво боље да укине гајевицу као свој стандард у српском језику, и прогласи неку другу латиницу (енглеску, нпр.) за писмо које ће се доследно користити за транслитерацију и транскрипцију у српском за службене и званичне потребе. То би значило да би грађанин Радиша Љубојевић у свом пасошу, уместо садашњег облика у гајевици (немам гајевицу нигде у својим уређајима па не могу да га испишем овде), имао следеће решење, на пример: Радиша Љубојевић / Radisha Lyuboyevich, међународно употребљиво, широко практиковано у земљама с нелатиничним језицима, и за које већ постоје предвиђена поља у садашњем обрасцу. Досадашње решење нити има званични српски облик (!), нити је корисно игде више - сем у једној суседној држави.

Бојим се да опстајање гајевице у српском нема много везе, код већине, с било каквом практичношћу, корисношћу, навиком и другим разлозима који се често наводе. Ја у томе препознајем комунистичку идеологију и праксу које се неосетно преносе и несвесно усвајају, највише путем истог система који Србију у целини држи ван цивилизацијских токова и у готово свему другоме, да би један превазиђени, паразитски систем продужио себи живот. То анахроно и у лошем смислу јединствено решење у језику је део сличних решења у политици, управи, привреди, судству, полицији, образовању, здравству, архитектури ...
Крајње је време да то увидимо као друштво, у критичној већини.
 
Poslednja izmena:
То би значило да би неки Радиша Љубојевић у свом пасошу, уместо садашњег облика у гајевици (немам гајевицу нигде у својим уређајима па не могу да га испишем овде), имао следеће решење, на пример: Радиша Љубојевић / Radisha Lyuboyevich, међународно употребљиво, широко практиковано у земљама с нелатиничним језицима, и за које већ постоје предвиђена поља у садашњем обрасцу. Досадашње решење нити има званични српски облик (!), нити је корисно игде више - сем у једној суседној држави.
Bolest
 
Морао сам да лајкујем последњи пост, иако преферирам 'ћопавицу' над 'гајевицом'.

Саберите се, бре, људи. Доста, претерујете, направићете неко зло. Ево, да сутра уведете овог 'Radishu Lyuboyevicha' уместо Radiše Ljubojevića, обећавам да истог дана прелазим на 'гајевицу'.

Доста, у п**** м****.
 
Баш тако, лапрдају два месеца о забрани латинице и они се тобож боре за очување писма/језика. То не да није очување језика већ му дође као нека врста аутоцензуре сопственог језика, да својим сународницима укидаш писмо којим се активно служи 98/99 % становништва, формално или неформално. Ја исто могу да причам о томе иако често користим ћирилицу, поготово у писању, писану латиницу готово да не практикујем.

Лепо је неко горе објаснио, језик је жива ствар, како у писаном тако и у говорном облику и ту се свака дискусија на ову тему завршава. Свако ко је наметао нешто на силу у говору или писању прошао је како је прошао, постојале су силне редакције српскословенског језика и ћириличког писма са утицајем црквеног, руског итд. па нису никада заживеле. Или као када су 90-их у РС хтели да потисну ијекавицу. Све сами паметњаковићи као и ови овде на форуму, а аргументи о дистанцирању од хрватског су сулуди. Вас би филолози и лингвисти анатемисали да прочитају ово, без зезања.
 
Да, уведоше екавицу у РС, па онај цар Ђого на тамошњем дневнику рече: 'У бившем Советском Савезу...'
 
Баш тако, лапрдају два месеца о забрани латинице и они се тобож боре за очување писма/језика. То не да није очување језика већ му дође као нека врста аутоцензуре сопственог језика, да својим сународницима укидаш писмо којим се активно служи 98/99 % становништва, формално или неформално. Ја исто могу да причам о томе иако често користим ћирилицу, поготово у писању, писану латиницу готово да не практикујем.

Лепо је неко горе објаснио, језик је жива ствар, како у писаном тако и у говорном облику и ту се свака дискусија на ову тему завршава. Свако ко је наметао нешто на силу у говору или писању прошао је како је прошао, постојале су силне редакције српскословенског језика и ћириличког писма са утицајем црквеног, руског итд. па нису никада заживеле. Или као када су 90-их у РС хтели да потисну ијекавицу. Све сами паметњаковићи као и ови овде на форуму, а аргументи о дистанцирању од хрватског су сулуди. Вас би филолози и лингвисти анатемисали да прочитају ово, без зезања.
Све се уводи под присилом, па тако и писмо. Већ навео примере народа који су мењали своја писма кроз историју. Да ли је можда само становништво добровољно донело ту одлуку или је она наметнута од стране система? Да ли су се људи сами организовали и увели ново писмо или је то проглашено неким законом уз примену силе и кажњавања?

Језик јесте "жива ствар", али то не значи да се свака реч или свака промена настала у народу може прихватити као део званичног језика. Зато постоји књижевни језик који се предаје и изучава у школама. Ако бисмо све посматрали као "живу ствар" онда се људи из Београда не би могли споразумевати са људима из неких делова Србије, нпр. Врања. Исто тако, млађи људи не би могли да говоре са старијима јер лајкују, кликћу, шерују, тагују, а највише багују.

Свака држава и сваки систем, а нарочито освајач, намеће своја правила, а међу којима језик и писмо, голом силом.
 
Na osnovu čega li su to utvrdili da će Švedska biti muslimanski raj, a Engleska, Francuska, Holandija, Belgija, Nemačka, Austrija i Italija da imaju pad?
Na osnovu onoga što sam video u Švedskoj par puta kada sam boravio, muslimana je sve više. To čak i lokalci kažu. Čak i prosjaci dolaze što nije postojalo do pre nekoliko godina kod njih. Ima dosta i Srba, Hrvata... Valjda im odgovara što su Švede pacifične pa su drugi narodi tamo baš primetno grlatiji.
 
To što ih je tamo u porastu i dalje nije odgovor na moje pitanje. Koliko mogu da primetim, broj Muslimana se ne smanjuje u zemljama koje sam naveo u prethodnom postu, uprkos porastu u Švedskoj.
 
možda se nadaju da će ih u budućnosti smanjiti :) ili znaju nešto što mi ne znamo.
 
Jeste, smanjiće ih. Pa oni se služe onim principom Švaba iz II svetskog rata, 100 za jednog, odnosno na jednog domaćeg, oni rode 100 muslimana, parafrazirano.
 
Азбука и међународна абецеда

Свестан сам да су моје објаве дугачке и тешке за разумевање већини, и у њима повремено напишем и разлоге за то.

Иначе, све своје објаве и коментаре објавим и на другим местима, с детаљима и везом до њих.
Тако, на једном месту где преносим своје објаве одавде, недавно је уследило овакво реаговање:

Коментар: Гдине. ..., свака вам част на труду и стрпљењу којима се носите са тамошњим усијаним главама и „обареним Србима“.
Ја: - Хвала. Само, више бих волео да, уместо похвале овде, тамо буде још неко ко би на паметан начин учествовао у дијалогу.
Коментар: Признајем да немам стрпљења да се носим с таквом количином глупости. Послао бих их сместа у мајчину.

Мој допринос теми никада неће бити "слање у мајчину" било кога. Имам своје разлоге зашто се повремено упустим у писање објава овде, упркос томе што, као и горе наведени коментатор, немам баш добро мишљење о квалитету овог дела форума. Они који се најчешће јављају не разумеју тему, немају шта да кажу на њу, и ту су да се каче за истргнуто из контекста, ухвате за реч, да се напрасно увреде, инате, вређају без разлога ...
Добро, то је тако, свако оставља свој траг.

Занимљиво ми је и јер на такве одговоре (не само овде), будући да нису ретки и појединачни, гледам као на основу за дијагнозу српског друштва и његовог непромењеног менталитета, и у њима налазим објашњење за то што се овде мало и споро ствари мењају на боље. Јер, као што критична већина не разуме питање писма српског језика (и у њему појмове као што су језик, стандард, уређен систем, држава, демократија), тако не разуме ни већину других чије је схватање неопходан услов за промене.

Џаба, на пример, ја напишем нешто толико пута - један незанемарљив број коментатора га схвати махом - супротно. Што би било комично, да није, уопштено и на дужи рок гледано - трагично. Људи су још преплашени да им се не одузме то мало што (мисле да) имају, па се грчевито хватају за њега колико год да је већ лоше и пропало.
Пример из претходне објаве: решење за пасош није нимало ново, устаљено је као добро у много држава (вредни појединци су одавно сакупили и објавили слике таквих пасоша), и многим нашим људима, највише из Немачке, би решило проблеме које имају с идентификацијом на основу пасоша, управо због слова гајевице која не постоје у другим језицима; сем тога, као што сам написао, такво решење је већ предвиђено обрасцем пасоша. Разлог што није примењено је у лошој држави која не хаје за проблеме грађана, и у - ономе о чему овде говорим.
Исти проблем с појединим словима гајевице постоји и на регистарским таблицама, и годинама људи који путују указују на проблеме с њиховим оптичким очитавањем (у Румунији, Мађарској, нпр.).
То решење би било систематско решење за државу, а, као што сам написао, и по стоти пут понављам, нико никоме не би, нити може да забрани да пише како хоће. Ни најмање разлога за панични страх од правописног облика Radisha Lyuboyevich не постоји. Мада, стручњаци би га, и неко је то овде већ рекао, сматрали квалитетнијим за међународну употребу од онога написаног гајевицом.

Али, џаба. Срби раде на страх (од промена), и неразумни инат. Воле да су браниоци нечега што никоме не пада на памет да им узме. Хероји са сметлишта, браниоци ничега, витлају својим праведничким мачем, и тако то. Људи потлачени тоталитаризмом су највећи његови обожаватељи. Ако им неко прође поред куће и добронамерно их посаветује како да нешто направе боље, они одмах посумњају у његове намере, у незнању се увреде што се неко пача у њихове ствари у којима мисле да су неприкосновени колико год да су заостали, нарогуше се, и не пропусте прилику за грубу реакцију, па ће у том свом слепом бесу рађе порушити то што имају него да уваже различито и разборито изнето мишљење, и унапреде постојеће. То је менталитет који нас, уз незнање и ниску свест, држи деценијама заковане за мртва и трула решења.

Таква нам је и Скупштина била у прошлом сазиву, без опозиције и другачијег мишљења, најбоља за наш менталитет. Без промена на боље, тако да све остане исто. Циркус који одговара већини и врти једну, бедну представу све време.
Као што је она о красном решењу с два "равноправна" писма у једном језику.
Све се слаже.
 
Poslednja izmena:
Баш тако, лапрдају два месеца о забрани латинице и они се тобож боре за очување писма/језика. То не да није очување језика већ му дође као нека врста аутоцензуре сопственог језика, да својим сународницима укидаш писмо којим се активно служи 98/99 % становништва, формално или неформално. Ја исто могу да причам о томе иако често користим ћирилицу, поготово у писању, писану латиницу готово да не практикујем.

Лепо је неко горе објаснио, језик је жива ствар, како у писаном тако и у говорном облику и ту се свака дискусија на ову тему завршава. Свако ко је наметао нешто на силу у говору или писању прошао је како је прошао, постојале су силне редакције српскословенског језика и ћириличког писма са утицајем црквеног, руског итд. па нису никада заживеле. Или као када су 90-их у РС хтели да потисну ијекавицу. Све сами паметњаковићи као и ови овде на форуму, а аргументи о дистанцирању од хрватског су сулуди. Вас би филолози и лингвисти анатемисали да прочитају ово, без зезања.

Како је престанак терања деце да уче гајевицу "укидање писма којим се служи 98/99% становништва"?
 
Све се уводи под присилом, па тако и писмо. Већ навео примере народа који су мењали своја писма кроз историју. Да ли је можда само становништво добровољно донело ту одлуку или је она наметнута од стране система? Да ли су се људи сами организовали и увели ново писмо или је то проглашено неким законом уз примену силе и кажњавања?

Језик јесте "жива ствар", али то не значи да се свака реч или свака промена настала у народу може прихватити као део званичног језика. Зато постоји књижевни језик који се предаје и изучава у школама. Ако бисмо све посматрали као "живу ствар" онда се људи из Београда не би могли споразумевати са људима из неких делова Србије, нпр. Врања. Исто тако, млађи људи не би могли да говоре са старијима јер лајкују, кликћу, шерују, тагују, а највише багују.

Свака држава и сваки систем, а нарочито освајач, намеће своја правила, а међу којима језик и писмо, голом силом.
Не кажем да је све било добровољно, али морамо да схватимо контекст зашто је свеопште прихваћена латиница а не да је тек тако одбацујемо. У моменту масовног описмењавања 90% српског народа гајевица је већ била присутна. Реформисана азбука се увела средином 19. века а гајевица почетком 20. века, касни само неких 50 година за новом азбуком. У том кључном периоду многи Срби у Аустроугарској (којих је било више него Срба у самој краљевини) користе латиницу јер је ћирилица заиста била угрожена и потиснута немачким и мађарским алфабетом. Самим тим је будућа Краљевина СХС признала оба писма као два равноправна и на таквом систему вредности почиње масовно описмењавање нашег народа, нико није учио само латиницу или само ћирилицу и тако је остало мање више и данас.

Лајковати, таговати и баговати није никакав језик Београда нити уопште постоји београдски дијалекат, и клинци и омладина из Врања гарантовано користе исте изразе. Мени то није ништа чудно, језик једне супкултуре који треба прихватити јер пандан за те англицизме заиста не постоји у нашем језику или нису заживели (дакле опет се враћамо на то да је језик жива ствар). Позајмице су потпуно нормална ствар у језику као што имамо пуно архаизама који исто нису ушли у књижевни језик али су се тада масовно користиле стицајем околности: турцизми, германизми, галицизми итд.
 
Vrh