I po pitanju aktivizma i ucesca u drustvenim odlukama i dogadjajima.
Prvo, kad god su bili neki protesti republickog nivoa (protiv vlasti) u zadnjih 10 godina, Novi Sad je imao isto ili i vise procenata stanovnistva u akcijama kao Beograd. Uz to imaju i svoje ekoloske borbe i akcije koje traju i odvijaju se nezavisno od ostatka zemlje, ne zato sto ne zele druge nego su stava "ok, ako Jagodinci padaju na dupe i prodaju se za 3.000 din, mi vala necemo. A ko hoce, moze da se pridruzi u borbi". I u nedavnim protestima, oni tamo su se vise zaletali u naprdnjacka goveda (i one u uniformama i one u trenerkama i prslucima) i pokazali da im je pun svega.
Isto tako znam ljude koji rade ili su radili u kol centru jedne velike firme koja dobija pozive iz cele zemlje. Uvek su mi govorili kako ovi po Sumadiji i jugu ce da trpe neku nekorektnost, stetu ili neispunjenje obaveza dok ne prekipe i ne ucine sebi stetu, pa ce tek onda da se nateraju da prijave odnosno da iznesu svoje nezadovoljstvo. Dok Vojvodjani zovu sa jasnim stavom "placam to i to, ocekujem to i to, molim lepo". Kazu sta misle, znaju sta zele i znaju svoja prava.
Ovo naravno ne znaci da su Vojvodjani bezgresni i da im (kao kolektivu) nista ne zameram. Ali kad se radi o aktivizmu i principima, imaju postovanje od mene za to. A na skroz suprotnoj strani su mi ljudi koji gledaju druge koji se bore za svoje drustvo (ali konkretno bore, ne turbo-cirilicarenjem po forumima) i ne samo sto kuliraju te napore, nego jos uzmu pa se podsmevaju drugima sto imaju i iskazuju svoje stavove, zelje, principe i napore za bolje sutra. A onda dodju na forum pa glume generale posle bitke.