Ne znam zasto se ne slazes sa mojim navodjenjem, dobro pojam tolerancije se jos i moze podvesti kao nesto subjektivno, ali multinacionalne drzave poput Svajcarske i Belgije pocivaju upravo na tom modelu, konsesualne demokratije. Nisam to ja sad izmislio... Ako bi mogao da mi malo obrazlozis tvoju izjavu bio bih ti zahvalanAmbassador":nuuvs747 je napisao(la):Na momenat sam se ponadao da si ovo rekao sarkastično..Diavolo":nuuvs747 je napisao(la):Svajcarska, drzava pojam tolerancije i konsesualne demokratije.
Sto se tice Svajcarske pogresio sam, hvala, ja sam hteo doduse da napomenem da je na dobar nacin reseno pitanje same etnicke raznolikosti u drzavi, dakle ako imamo 4 naroda, tj. skupina koji govore odredjenim jezikom, onda bi trebalo sve njih ukljuciti u Ustav, tj. u ovom slucaju jezike kojima se sluze. Konkretno nas Ustav nema tu potrebu jer se bez Kosova preko 80% stanovnistva u Srbiji izjasnilo kao Srbi. Ali je zato Ustav Srbije trebalo da ostavi ili dve mogucnosti kao sto je ambasador rekao, da ako postoje dva ravnopravna pisma, da se na zahtev sluzbeni dokument izda na latinici (jer je to onda moje pravo), ili da se ni ne navodi.hazard":nuuvs747 je napisao(la):"Zvanicno pismo" ne postoji u vecini drzava jer se danas vecina jezika pise samo jednim pismom, mali je broj aktivno dvoalfabetnih jezika. Tako kada je negde zvanican jezik engleski odma se zna koje je i zvanicno pismo jer se engleski pise samo latinicom.
Takodje nije tacno da na Zapadu nema mesanje drzave u kulturu - naprotiv - dovoljno je samo dati primer Francuske.
Koliko mene sećanje služi, nisu baš tako fini kako ih ti opisa. U poslednjih nekoliko godina su imali neke predloge koji se mogu graničiti sa proterivanjem manjina. O nevraćanju jevrejskog zlata i ostalih vrednosti posle drugog svetskog rata da ne pričamo. Odoh ja u off....Diavolo":1fcy4vmy je napisao(la):Ne znam zasto se ne slazes sa mojim navodjenjem, dobro pojam tolerancije se jos i moze podvesti kao nesto subjektivno, ali multinacionalne drzave poput Svajcarske i Belgije pocivaju upravo na tom modelu, konsesualne demokratije. Nisam to ja sad izmislio... Ako bi mogao da mi malo obrazlozis tvoju izjavu bio bih ti zahvalan
Dopadas mi seDiavolo":awid8ppq je napisao(la):Izvinjavam se imao sam malih problema sa postovanjem
Ju ju, kakve reci, "Da favorizuje cirilicu"?
Ljudi ne bih zeleo da se ponavljam ali ipak cu morati... Dakle, cirilica nas "ne odvaja od ostatka sveta" jer:
1) cirilica nije jedino pismo srpskog jezika vec je to i pismo ruskog jezika, bugarskog, makednonskog, ukrajinskog, itd...
2) cirilicu NISU cak ni izmislili Srbi nego Grci a i nastala je na osnovu grckog alfabeta.
Prvo, ni u jednoj (normalnoj i demokratskoj) zemlji sveta ne postoji termin "zvanicno pismo" (sem u Rusiji, pa ti sad vidi...)
Drugo, u nekim drzavama cak ne postoji ni termin "zvanican jezik" -Amerika, a ako nekima Amerika nije bliska - Svajcarska, drzava pojam tolerancije i konsesualne demokratije.
Trece, gradjani SAMI odlucuju kojim ce pismom pisati, tj. jezik to sam odlucuje. To je pitanje kulture, a drzava NEMA STA DA TRAZI U KULTURI. Kultura se sama razvija, nezavisno i slobodno. (Naravno sem u imbecilnim drustvima tipa Rusija, Srbija, nacisticka Nemacka, Sev. Koreja, Iran itd...) U slobodnim drustvima tipa Amerike, Engleske, danasnje Nemacke itd... kultura je slobodna.
Latinica nije usla u Srbiju te "kakane" 1945, vec cca. 30 godina ranije, dogovorom Matice Hrvatske i Srpske pri ujedinjenju u Kraljevinu SHS. Svakako da to nije na silu - budalastina. Po tom principu most bratstvo - jedinstvo bi bio poznat po tom imenu, a ne po drugom, a ista stvar je i sa menjanjem imeta palate Albanija u palata xyz, koje tako zarko zele neki nacionalisti.
Ја сам тај (лепо реци, не бежим од тога ), а у питању је фора која је доста заступљена на Нету: њњњ.србовање.цом, затим Википедија, коју гомила људи, форе ради, зове Њикипедија итд.shmeksi":3rq6t1c1 je napisao(la):p.s. o prevođenju internacionalnih termina na srpski da ne pričam, a imamo takav primer i na forumu gde neko piše БТЊ kao zamenu za BTW, to je nekako apsurdno.
Немој да кажеш :lool:shmeksi":37t6gfev je napisao(la):Meni malo smešno da ne kažem da mi deluje debilno,
Наравно. Битно је да се разумемо.shmeksi":37t6gfev je napisao(la):ali ako se tebi sviđa ti piši tako
Dobro, de, Svajcarska mozda nije pojam tolerancije (mada ne stoje lose po tom pitanju), ali jesu pojem demokratije, verovatno se moze reci da su najdemokratskija drzava na svetu.Ambassador":yznpxemp je napisao(la):@ Diavolo: Ok, upravo se vratio sa Kališa i zatvaranja Belefa, pa ne mogu da se u potpunosti upustim u diskusiju, no, recimo samo da, makar za mene - a i mnoge ljude koje znam, Švicarska predstavlja vrhunac fašizma, ksenofobije, mizogenije, etc. koji poznajem. Oni su dozvolili pravo glasa ženama tek 1970 i neke, a u mnogim kantonima žene i dalje nemaju pravo glasa na lokalnim izborima.
Зато што сам под овим надимком познат на неколико форума (укључујући и међународне, где бих тешко могао да се тако региструјем :lol: )Goldstein":3fwnq7n0 je napisao(la):Što se nisi registrovao kao Њиле?
Још један глас за!ACR":3fwnq7n0 je napisao(la):I da - smeniti celo rukovodstvo RTS-a i postaviti neke sposobnije ljude, napravili su najdosadniju televiziju na svetu zbog čega sve više ljudi gleda HRT, više puta su mediji pisali kako pojedina srpska deca govore hrvatski!
:lool:Goldstein":2ytti0kf je napisao(la):Što se nisi registrovao kao Њиле?
Ako je to centralno pitanje daj odmah da se ubijem.beaver":2l29n1su je napisao(la):Поздрављам дискусију о овој теми.
Мислим да је питање опстанка ћириличног писма централно питање српске културе данас.