orion":1a0101ss je napisao(la):
Мислим да је потребно да мањина учествује 15% а сигурно у НС нема по 15% Мађара, Словака и Русина. Волео бих да видим пример неке земље где се прави проблем око тога што се службени језик користи за означавање нечега.
2011.
Srbi 78.79%
Madjari 3.88%
Slovaci 1.93%
Hrvati 1.56%
Romi 1.06%
Ostali 12.78%
Sta su "ostali" ne znam, ali ocigledno ne prelaze 1,06% inace bi imali svoju kategoriju. Dakle manjina ima preko 20%, ali nijedna pojedinacno ne prelazi 5%, tako da mislim da nema bas osnova za koriscenja manjinskih jezika kao sluzbenih.
Feanor":1a0101ss je napisao(la):
Jos da stavis sta je idiotski u tome da se postavi cirilica na autobuse... Niko se nije busao, bila je lokalna vest 2 recenice izjave i potom sledi drugosrbijanska autosovinisticka buka... Samo se ti pravis naivan jer ti pre svega politicki ne odgovaraju "id***"...
Ovo:
Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić je izjavio da se izmenom natpisa na tablama voznog pravca na autobusima doprinosi povratku ćirilice i očuvanju kulture i tradicije.
"Povratak ćirilice na novosadske ulice predstavlja važan korak ka očuvanju kulture, tradicije i duha ovog grada, a smatram da je zanimljivo i za turiste koji nas, poslednjih godina u velikom broju posećuju", rekao je Ilić.
On je kazao da se time vraća i duh tradicije Novog Sada, jer se na starim fotografijama jasno vidi da su nazivi i nemačkih radnji bili ispisani ćirilicom, pored originalnog nemačkog naziva.
Je busanje. Sama izjava govori o tome da gradska vlast vidi to stavljanje cirilice na autobuse kao nesto bitno i znacajno. ONI su od toga napravili vest. To sto su ovi drugi reagovali ocekivano (i sto su takodje id*** - trebalo je samo da iskuliraju) ne menja idiotluk ovih prvih. Mislim ako je upotreba cirilice na autobusima neka sad presudna i vazna stvar, onda mozemo reci da je cirilica vec umrla.
Mislim ljudi da li ste vi svesni sta su oni uspeli da urade? Izazvali su javnu polemiku o upotrebi cirilice, cak se i na Beobuildu "svadjamo" oko toga, dok oni za to vreme iza kulisa (kao i uvek, i kao i svaka vlast, bez obzira na stranku) namestaju tendere, stavljaju sebi pare u dzep, i postavljaju svoje nesposobne rodjake i priojatelje na radna mesta u gradskoj upravi.
Uopste nije bitna cirilica ili latinica u ovom slucaju, to je samo zamajavanje - indikativno je to da se nova gradska vlast odmah bavi prvo pitanjem cirilicnih tabli i natpisa (bilo je i ranije nesto vezano za neku biblioteku ili kulturni centar), umesto da je njen prvi korak bio, npr., otpustanje viska zaposlenih u gradskoj upravi. Sta nam to govori? Govori da su oni grupa populistickih zamajavaca i stetocina, kao i ostalom skoro svaka druga vlast u Srbiji na bilo kom nivou.
A ako cemo o politici - meni
niko ne odgovara, ni SNS, ni SPS, ni DS, ni LDP, ni LSV....niko. Svi su oni za mene - id*** i stetocine. Dokazano. OK?
Niti ti znas prioritete, niti znas sta neko mimo tog smesno malog posla radi... Ovo smo saznali iskljucivo zbog jedne antidrzavne autookupacione akcije drugosrbijanaca...
Pazi JA ZNAM da prioritet sigurno nije to koje se pismo koristi na tablama autobusa. To zna svako ko je proveo duze od 15 dana u Srbiji, bilo gde.