stf":1zfkie5v je napisao(la):
Ja i jesam ozbiljan.
Kada treba da idem negde, pitam koji autobus hvatam i za koliko stanica silazim i gde čekam? Dobijam odgovor tipa: "Autobus 52, sedma stanica na stanici preko puta". Šta će mi tu destinacija, kada do destinacije gotovo nikada ne idem.
Šta će pogotovo turisti informacija o krajnjem terminusu kada nikada neće ići do tamo? Šta će turisti npr. u Beogradu pojam "Zemun /Gornji grad/", "Konjarnik", "Mirijevo 4" itd.?
stf, nemo' se ljutis, ali ti si samo navikao da zivis u tom srpskom polu-haosu, pa ne razumes izgleda koliki je to sok za nekoga ko je navikao na nekakvu organizaciju. Pravac autobusa sluzi bas za to - da se identifikuje pravac. Da znas sa koje strane ulice da cekas. Ne razumem ovo tvoje pitanje o tome cemu sluzi informacija o terminusu? Pa ne vozim se ni ja nikada do Mirijeva 3 ni do Velikog Mokrog Luga, pa se opet vozim autobusom br. 20 i opet mi znaci da vidim pravac, da znam u koji autobus da udjem. Tome i sluzi pravac, ne samo da te obavesti gde se zavrsava linija, nego u kom pravcu ide. Kada sam se vozio po stranim gradovima, UVEK sam gledao pravac, jer onda znam da li sam usao u pravi autobus (u nepoznatim gradovima je cesto jako tesko orijentisati se), to sto ja do tog terminusa nikada stigao nisam me apsolutno ne zanima. Ali me je ime tog nekog predgradja (koje nikada video nisam) pomoglo da se orijentisem.
Takodje, cak i kada objasnjavas nekome nesto ko je prvi put u Beogradu, valjda ti je jasno koliko je lakse nekome reci "udjes u trolejbus br. 19 na kome pise 'Konjarnik'" nego "predjes ulicu tako da cekas trolu da, kada gledas na ulicu, vidis Hram Sv. Save sa tvoje desne strane niz ulicu, a Albaniju sa tvoje leve strane niz ulicu, i onda udjes u trolejbus broj 19". To sto su beogradjani navikli na to da je pravac na busu cesto pogresan, pa ga ignorisu, ne znaci da to nije jedna vrlo korisna informacija. Mislim to su stvari koje su tako ocigledne.
Mislim, ako pratimo tvoju logiku, onda na autobusima treba da pisu samo brojevi, jer je pravac nepotrebna informacija.