Jedna stvar mi je upitna u vezi sa otvaranjem mosta.
Mislim da se svi slažemo da je
most još uvek gradilište.
Postoje propisi za boravak na gradilištu po kojima svi koji na njemu borave treba da imaju zaštitnu opremu ( najosnovnije kacige ). Ponešto znam o ovome jer je to delom i moj posao.
Ja na posetiocima u šetnji kacige nisam video.
Kada bi inspektori rada ili građevinski inspektori bili na licu mesta ( ili kada bi smeli tu da budu ) po zakonu bi prštale kazne kako za šetače tako i za izvođače.
Treba ovako i predsednik se lepo naučio kada su ga kaznili zbog alkoholisanja na stadionu.
A gradonačelnik iz iskustva čak ima svoju ,,posebnu" gradsku koju će aktivno koristititi u nastupajućim mesecima.
Na fotografiji koju je postavio Zuma se lepo vidi da je ovo
gradilište na kome vrebaju opasnosti za oštećenje zdravlja.
Zaštitne opreme na posetiocima nema.
Očekujem da će inspekcijske službe svima da pošalju kazne na kućne adrese kao su poslali predsedniku i ministarki zbog alkoholisanja.
Sestru sam već upozorio.
DURA LEX, SED LEX!
( Surov zakon ali zakon! )
A evo šta kažu iz inspekcije rada - ranije ove godine
RAD na gradilištima, sudeći prema broju povreda, najrizičniji je posao u Srbiji. U skoro 16.000 terenskih kontrola obavljenih za godinu dana, u kojima je prokontrolisano 364.024 zaposlenih, inspektori rada najviše nepravilnosti nalazili su upravo u oblasti građevinarstva. Samo u prošloj godini, od ukupno 35 smrtno stradalih radnika, 14 ih je izgubilo život na gradilištima. A zbog teških povreda, na bolovanje je moralo da ode njih više od hiljadu. - Građevinarstvo je i prošle godine, i pored smanjene aktivnosti, predstavljalo najrizičniju delatnost - kaže Predrag Peruničić, direktor Inspektorata za rad. - Zato je
pojačan nadzor poslodavaca koji rade na izgradnji ili rekonstrukciji građevinskih objekata, visokogradnji, niskogradnji, montažno-instalaterskim i završnim radovima. U predstojećem periodu, inspekcijski nadzori na gradilištima biće svakodnevni.
PODNETO 29 KRIVIČNIH PRIJAVA INSPEKTORI su u prošloj godini zabeležili 13.764 nedostatka za koje su odgovorni poslodavci i doneli su 5.400 rešenja kojima se nalaže njihovo otklanjanje. Doneli su i 500 rešenja o zabrani rada kada je utvrđeno da postoji neposredna opasnost po život i zdravlje zaposlenih. A podneli su i 1.266 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 29 krivičnih prijava.