Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

Za sada ne, a kako stvari stoje, GSP će verovatno izjaviti da nije bio zvaničnim putem obavešten na vreme o novom mostu, te s toga nije imao dovoljno vremena da izradi plan izmene nekih linija ili eventualno uvođenje novih koje bi išle preko mosta...

Zatvara se most preko Ade zbog radova, moguće gužve na ostalim mostovima

Pešaci koji će narednih nedelja moći da prelaze Brankov most

BEOGRAD, 15. avgust 2011, (Njuz) – Beograđani i političari koji su ovog vikenda prelazili sa Banovog Brda na Novi Beograd ili obrnuto, preko novog mosta na Adi, ponovo će se suočiti sa gužvama, jer se most zatvara zbog najavljenih radova.

Tokom izvođenja radova, za saobraćaj će biti zatvoreno svih šest saobraćajnih traka, tako da će oko 30 hiljada ljudi koji su svakodnevno planirali da ga prepešače morati da se upute preko Brankovog mosta, Starog savskog mosta, dok će biti poželjno da izbegavaju Gazelu na kojoj su takođe radovi u toku.

Zamenik zamenika načelnika saobraćajne policije Ranko Balaban poručio je nervoznim vozačima da će saobraćajna policija i dalje činiti sve što je u njenim moćima da gužvu prebaci na ona mesta u gradu gde je inače nema.

- Saobraćajna policija preduzeće sve potrebne mere, i poslati službena lica na sve raskrsnice gde semafori regulišu saobraćaj, kako bi se gužve prebacile na ta čvorišta. Vozače molimo za strpljenje i razumevanje, jer nisu baš svi saobraćajci toliko umešni u pravljenju gužve na raskrsnicama – objašnjava Balaban.

Izvođač radova, JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve građane koji su imali želju da prepešače preko mosta, a pogotovu penzionere koji nisu u tome uspeli, da ne prave gužvu ispred mosta na Adi, koji Begrađani već nezvanično zovu „Harfa“, i tako ometaju radnike, već da do ponovnog otvaranja, koriste i levu i desnu stranu Brankovog mosta.

Taj most, kažu stručnjaci, nudi podjednak fizički napor prilikom pešačenja u smeru ka centru grada, koji bi ljudi uložili za prelazak preko njegovog mlađeg i dužeg brata, baš zbog nagiba sa novobeogradske strane.

Uroš Bogdanović

http://www.njuz.net/zatvara-se-most-preko-ade-zbog-radova-moguce-guzve-na-ostalim-mostovima/

Ronche":22gs5qfa je napisao(la):
Za sada ne, a kako stvari stoje, GSP će verovatno izjaviti da nije bio zvaničnim putem obavešten na vreme o novom mostu, te s toga nije imao dovoljno vremena da izradi plan izmene nekih linija ili eventualno uvođenje novih koje bi išle preko mosta...
GSP nema ništa sa izradom plana linija, uvođenjem i ukidanjem istih, oni samo ćute i voze.
Direkcija za javni prevoz se bavi time.

Izivnjavam se, lapsus :D gledo sam nešto na gsp-ovom sajtu dok sam kucao post xD

Evo kako ja vidim most - slika od pre 10 min.

Pa mi recite da li je čudno što sam se pitao kako bih se popeo na do sada dva puta otvoren most?

p8150040.jpg

Pa da očekujem da će ove rampe biti gotove za manje od 4 meseca sa sve tehničkim prijemom?

I tvrdim da će biti više od 4 otvaranja.
Svaka rampa će se otvarati odvojeno, a za cilj koji to treba da postigne biće idealni razmak oko dve nedelje.

Kako god da se zvanično nazove most mislim da će on biti ,, MOST PREKO ADE "
A u neformalnoj komunikaciji imam utisak da će postati ,, ADAC"

Zuma":2d5v4ap9 je napisao(la):
Zbog toga se i kod imenovanja novog mosta na Adi treba manuti ostataka ideološke države u kojoj uvek postoji minimalno jedna grupa koja ima stalne ambicije da neku drugu grupu nešto poučava i potseća protiv njihove volje. To ne znači da ne treba propagirati prave vrednosti niti poučavati narod. Naravno da treba, ali ne pogrešnim metodama, izmenom jezika kroz davanje ideološki nabijenih imena svakodnevnim objektima, i nikako ne korišćenjem prislile koja je u takvoj praksu neizbežna. Onaj ko se ne slaže sa implikacijama nekog političkog imena ne može ostvariti svoje pravo na političko neslaganje korišćenjem drugog imena jer ga niko ne bi razumeo. Jezik treba da bude samo neutralno sredstvo jasne komunikacije i pomoć jasnom mišljenju, ništa drugo ne treba gurati u njega.

Da ponovim, moj predlog je most koji se zove Ada. On je na Adi Ciganliji, pa je njegova najbolja oznaka onda prosto most Ada. To bi trebalo da ispunjava sve spomenute uslove.

Bravo, plus i od mene za perfektnu analizu!

Narod beogradski će, nadam se, da prihvati da ovaj lepi most naziva prema njegovoj geografskoj poziciji, most preko Ade. Pa će iz sasvim praktičnih jezičkih navika da se govori: 'Idem preko Ade' (most se naravno tu podrazumeva), kao što se veli 'idem preko Pančevca, Gazele, Starog/Tramvajskog, Brankovog...'

A za naprednije lingvistički-slengovski obdarene, koji su osim toga skloni kulturnoj nadgradnji, evo i mog predloga : Adonis!

Em pasuje kao politički neutralno ime, em je dotično božanstvo simbol večne lepote i mladosti, koja se neprestano obnavlja. I kao što znamo, pogođena Kupidovo strelom, u njega se namah zaljubila Afrodita/Ada... ;-)

Inače, užasavam se ovog trenutnog cirkusa sa nadevanjem imena, a predlozi su, kao što su mnogi već izjavili, neumesni, glupi, dnevnopolitički ofarbani itd.

Građani za "Most na Adi"
Izvor: Tanjug

Beograd -- Najveći broj građana koji su tokom proteklog vikenda obišli novi most na Savi predložio je da njegovo ime bude jednostavno - "Most na Adi".
Most na Adi (foto: novosti.rs)
Most na Adi (foto: novosti.rs)

Od 65.000 građana koji su obišli most, predlog za ime dalo je ukupno njih 13.774, a ime "Most na Adi" predložio je 3.341 Beograđanin, saopšteno je iz opštine Novi Beograd.

Drugo ime na listi je "Harfa" sa 1.038 glasova, zatim slede predlozi da most dobije ime pokojnog patrijarha Pavla, za šta se izjasnilo 813 građana, dok je njih 611 predložilo ime ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Da most treba da ponese ime teniskog asa Novaka Đokovića smatra 541 građanin, dok je 377 glasova ubeleženo na ime "Beogradski most", a 365 za "Đilasov most".

Nešto više od 300 predloga bilo je za ime Nikole Tesle i za nazive "Lepeza" i "Žirafa", dok je ime generala Draže Mihajlovića predložio 251 posetilac mosta.
Sa 189 glasova, na 12. mestu na listi, našao se nobelovac Ivo Andrić, a iza njega pokojni gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović, dok je preostalih 4.952 građana davalo druge predloge, koji, međutim, nisu bili masovni.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=08&dd=16&nav_category=12&nav_id=532274

Istovremeno mi je drago sto je vecina predlozila razumno ime,a zao sto nema Rajsa.

mradulovic":vnl7bptv je napisao(la):
LUCAS":vnl7bptv je napisao(la):
mradulovic":vnl7bptv je napisao(la):
Ovakav izbor naziva je skandalozan i uzasavajuc. Ne bi me zacudilo i da je namesten, jer se iza cele te akcije najvishe krije lokalno omladinsko krilo Demokratske stranke, koja je na vlasti u Novom Beogradu.

Uzasna mi je sama pomisao da se ime mostu daje po imenu nekih kontraverznih politicara iz poslednjih par godina, od kojih se ne zna koji je bio gori. Ako se dotichne lichnosti velicaju kao istinske demokrate onda ni njima samima ne bi smetalo da se most zove, barem, Gradjanski most ili Most gradjana Beograda, jer su na kraju oni ti koji ce da plate taj most kroz dodatne namete. Ako vec ne mogu nikako da izbegnu neke politicke, demagoske prizvuke u nazivu mosta.

A sto je skandalozan? Pa zar nije to JAVNI izbor? Nemam veze sa Demokratskom strankom ali kakve sve to veze ima sa izborom imena i sto se stranacka politika mora mesati u ovu celu lakrdiju oko imena? Nesto se nesecam da smo birali imena za Brankov most ili za Gazelu? A i da jesmo mogu samo misliti kako je bilo u tadasnje vreme. :violina:

Brankov most je bio nezvanichan naziv mosta koji se do pada SFRJ zvao Most Bratstva i Jedinstva. Nakon pada Jugoslavije samo je prihvacen naziv koji se sam odomacio, godinama ranije, jer je bilo najlakshe i logichno. Takodje, uzimati naziv Gazele kao argument je glupo jer to ime je ocigledno (zbog forme mosta) i sto je najvaznije - nepoliticko - i to u vreme kada se sve zvalo po nekom narodnom heroju koji je 41ve ubio 3,4 Nemca ili po Titu. Ako za vreme komunizma nismo koristili svaku priliku da od necega napravimo jeftin politicki profit, zasto to radimo u "demokratskoj epohi". E zato je skandalozno.

Eto, vidis da si odgovorio sam sebi na pitanje. Nije bitno, ovoj je forum za UMP, a ne kojekakvo natezanje oko gluposti, uglavnom, izbor je javan te svako moze da predlozi bilo kakvo ime i ne mislim da ima ikakve veze sa DS, SPS ili statijaznam kojom vec strankom. Sve sto se napravi u ovoj zemlji je jeftini politicki profit, jer nam nasa svet i ne dozvoljava da razmisljamo drugacije, a samo me zanima sta ce biti kad neko drugi dobije na ozborima i dobije vlast? HM. Onda ce oni drugi to isto da vicu i tako u krug.

Da ne politiziramo dalje, kako god da mu je ime, meni licno nije vazno, samo da se napravi i da bude u funkciji zasta je projektovan.

Cheers

Komentar o do sada pomenutim kontraverzama:

- Cena mosta:

Bez pouzdanih podataka za sad je nemoguce napraviti analizu cene i koristi.

- Iskoriscavanje otvaranja za politicki promociju vlasti:

Politicari su u osnovi menadzeri, organizatori, a rezultat dobro obavljenog organizacionog posla ima tendenciju da bude drasticno potcenjen posto, spolja gledano, deluje da sve ide "samo od sebe". Zbog toga, ako su delimicno zasluzni za neki uspeh, politicari imaju pravo da se hvale kroz organizovanje ovakvih proslava jer to cini vidljivim rezultate njihovog rada ali i rada drugih ljudi. Neuspesi obicno reklamiraju sami sebe ako ih nekim neverovatnim slucajem opozicija i previdi. Ako se "svecana otvaranja" rade sa merom i po zasluzi, nema nista lose u tome. Po meni, mera je ovde, prvo, simbolicni trenutak kada su dve do tada razvojene obale grada stvarno spojene, i drugo, trenutak kada pocne da bude vidljiva prakticna korist, tj kada krene saobracaj. Dakle samo dve proslave, a sa prvom su pozurili pa je ispalo smesno. Medjutim, onda treba reci i sledece. Ja ne secam da je u istoriji grada koju ja pamtim ikada ovako ogroman i kompleksan projekat radjen ovakvom brzinom i bez ikakavog zastoja. Za nase uslove ovo je cudo i ne verujem da se to desavalo "samo od sebe". Neko je iz gradske uprave dobro zalegao iza ovoga, pa zatim cistio prepreke svaki dan, od pocetka pa do sad. Ko god da je, svaka mu cast.

- Ime mosta:

Iz Tanjugove vesti je ocigledno da smo bar nesto naucili. Drago mi je da je vecina za "Most na Adi". Ako vec postoji Pancevacki most, Savski most, Brankov most ( = most kod Brankove ulice), ne vidim u cemu je bio problem sa Adom i bilo kojim oblikom koji je izveden iz ove odrednice, tj iz mesta gde se nalazi, isto kao i ova druga imena. Pri tome on Adu korsti na sasvim poseban i upecatljiv nacin, pa je i to veza izmedju njih.

- Otvaranje mosta za publiku:

Vrlo inteligentan potez. Primarni motiv je bez sumnje politicka promocija, ali ovo je nemoguce argumentovano kritikovati. Ovim se ljudi vezuju sa svoj novi most. Kad se jednom pusti u saobracaj, on postaje nepristupacan i dalek. Treba da ga vide sada, dok nastaje, dok je "naš". Nama izrazito fale osnove tehnicke kulture, a ovo je škola. Isuviše se promoviše potrošacki mentalitet koji u svest ljudi ubacuje samo novac, kao prvi korak, i gotov proizvod koji je za njega kupljen, kao poslednji. Izmedju toga u kolektivnoj svesti naroda nema nista, rupa u mozgu, prazno. Po svaku cenu se kod "potrošača" zeli proširiti ideja: "Vi treba samo da date novac, a neko ce vam vec projektovati, proizvesti i dati robu". Narod treba da vidi sa koliko muke, znoja, znanja i rada nastaju velike stvari. Da sam se ja pitao organizovao bih 50 promotera dobrovoljaca, sa velikim posterima, koji bi objasnjavali pojedine delove citavog procesa gradnje, i dovodili to u vezu sa svakodnevnim potrebama ljudi i opstom tehnickom kulturom.

Oni koji su želeli da vide samo završen most, puno su propustili. 45 metara širine je u vizuelnom pogledu OGROMAN prostor. To je trebalo videti dok nema nikakvih pregrada (NBG deo). Ovde se mogu komotno smestiti dve ekipe za mali fudbal, i to popreko, po širini mosta. Na najlepšem mestu, sa predivnim vidikom, ogromna površina čelika koji visi okačen o nešto daleko iznad dometa običnog pogleda. Čardak ni na nebu ni na zemlji. To ste mogli videti, sada, ovaj put, i nikada više.

25885d5.jpg

1zqcako.jpg

t96w47.jpg

Zuma":1ufvsiq0 je napisao(la):
To ste mogli videti, sada, ovaj put, i nikada više.
Plusić za literalni sastav, ali ipak ga pretera. Ne znam o kakvim vizuelnim preprekama pričaš koje će biti kasnije a sad ih nema, sem ograde, ali ipak završen objekat koji je u funkciji i živi je sasvim drugi i puniji osećaj nego nezavršen, nedorečen, mrtav objekat.
To je isto kao da kažeš da treba doći par meseci pre otvaranja neke dvorane, tržnog centra ili stadiona da bi ga istinski doživeo.
Uostalom videćeš i sam kad sledećeg proleća opet prošetaš mostom, ovaj but živim, dok radi ono zašta je i napravljen, dok vibrira i pulsira*... ;)

*(kad smo već kod literalnih sastava....) :violina: ;)

vrlenija":24u99lf1 je napisao(la):
Ne osuđujem što je skup jer lepota i zadovoljstva koštaju.
Takođe ne bih imao ništa protiv i da je donesena odluka da se umesto veličanstvenosti ide na uštedu jer ne zna se gde smo šuplji.
Na sreću nije bilo na meni da odlučim jer ne znam šta bih odlučio, ali sam sada zadovoljan izborom.

:kk: isto tako se i ja osecam....sada nam je lakse sebi dozvoliti da se radujemo i uzivamo, a ne da nas samo grize savest koliko je para otislo a ste sa njima moglo uraditi

nadam se da je @bobb upisao "caplju" kao predlog... ipak je njegova ideja pa bi bilo u redu da je on i prijavi ;)

pufna69":1meqqm3u je napisao(la):
nadam se da je @bobb upisao "caplju" kao predlog... ipak je njegova ideja pa bi bilo u redu da je on i prijavi ;)
naravno da jesam, ali očigledno sam zakasnio. Trebao sam mnogo ranije da lobiram da bi se 'primilo' u narodu do sad. Mozda bi se tad i pojavila na spisku, umesto žirafe... :|

nikad ne znas.... ma da, zirafa asocira samo na "gazelu" i nista vise, ako vec hoce da upare neka naprave neki objekat oko recimo mostarske petlje :p, visok, a malog gabarita, pa neka bude "zirafa".. onda bi uparivanje cucnulo...

sto se mene i mosta tice, ako caplja ne upali, moze da prodje "jedro" iako je daleko manje recito i prikladno od "caplje"..... samo da ga ne nazovu po osobi

Zuma":1ebopf5o je napisao(la):
- Otvaranje mosta za publiku:

Vrlo inteligentan potez. Primarni motiv je bez sumnje politicka promocija, ali ovo je nemoguce argumentovano kritikovati....

... To ste mogli videti, sada, ovaj put, i nikada više.

sjajno, ja sam mislio da je igla predlog za ime mosta kad ono oni ih tamo bockali u venu.... moze i slogan.. predjite na Iglu, vas zivot vise nece biti isti

Bobb":3ad0p172 je napisao(la):
A može li ova?
'Lakše je Metrou proći kroz iglene uši, nego li neverniku ući u Carstvo Nebesko' :laugh:

daleko lakse

http://www.panoramio.com/photo/54562488

U slavlju se ne ponesi, u zlu se ne ponizi

ko ne moze prvo, ne moze ni drugo. necu dalje na temu kumstva, spajanja i desavanja naroda na i oko mosta na adi, samo primecujem

ziveo naravno, svako dobro :)

razgradjevinar":1ip894eq je napisao(la):

:shok: wow svaka čast Bukureštu odlično im je ovo otvaranje. Prvo povorka dugih nogu, pa mažoretkinje, pa bube, pa klasici, i na kraju harlijevci :kk:
Voleo bi kad bi ovako nečem prisustvovali i na otvaranju Adamosta, umesto uobičajenih guzonja, vašara i roštilja...

Vrh