Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

vucko":12o0c0sb je napisao(la):
Skoro sigurno su te politicke predloge ubacili podmladci,znam nekoga ko je bio u poseti mosta oba dana po zadatku da pravi guzvu,a glasao je oba dana sa identicnim predlogom pogadjas i kojim ;)

Lepo nek naprave glasanje kada se bude zavrsavao most na sajtu grada,pa od 10-15 ponudjenih nek pobedi onaj za koga glasa najvise gradjana.

Ovakav izbor naziva je skandalozan i uzasavajuc. Ne bi me zacudilo i da je namesten, jer se iza cele te akcije najvishe krije lokalno omladinsko krilo Demokratske stranke, koja je na vlasti u Novom Beogradu.

Uzasna mi je sama pomisao da se ime mostu daje po imenu nekih kontraverznih politicara iz poslednjih par godina, od kojih se ne zna koji je bio gori. Ako se dotichne lichnosti velicaju kao istinske demokrate onda ni njima samima ne bi smetalo da se most zove, barem, Gradjanski most ili Most gradjana Beograda, jer su na kraju oni ti koji ce da plate taj most kroz dodatne namete. Ako vec ne mogu nikako da izbegnu neke politicke, demagoske prizvuke u nazivu mosta.

Михаило":32cyh06j je napisao(la):
Wile E. Coyote":32cyh06j je napisao(la):
Да ли ће тада бити крметине? :lol:
Биће за раднике сто посто. Политичарима је било доста :p
Никад њима доста... :grand:
Гага":32cyh06j je napisao(la):
не видим по чему су то и Неша и Киза заслужни да се мост назове по њима !!!
За Нешу смо рекли: по томе што је за сва времена сахранио метро у Београду. :bash:
grado":32cyh06j je napisao(la):
I šta ako se most jednostavno izvije kao zmija, u obliku slova S ? Da mi ipak sačekamo to spajanje pre imena jer će posle, bojim se, biti jednoglasno usvojeno: TALASASTI MOST (eng. WAVE BRIDGE). :p
Ето, сам си предложио име за нови мост: ЗМИЈА. :D
Ronche":32cyh06j je napisao(la):
To sa povodcem bi bilo jako korisno u Knez Mihajlovoj, s obzirom na to da deca ne gledaju kuda idu i često se desi da umalo ne zgazim neko dete xD, a vikendom uveče ima jako malo prostora za manervisanje :D
Одрастао си, а они су деца, па ти гледај. :p
vucko":32cyh06j je napisao(la):
Milanche rece da su mu rekli na gradilistu da ce pesacka ograda biti od grafita da bi se ustedelo.
Шта, ограда је предвиђена за цртање графита? :lol:
Bobb":32cyh06j je napisao(la):
Elem, teško da će postići istovremeno i lakšu i jeftiniju ogradu, ako žele da zadrže probližnu čvrstoću...
Валовити трослојни картон? :laugh:
Bobb":32cyh06j je napisao(la):
Šta vas to čudi, pa Srbima je kult ličnosti kamen oko vrata već vekovima.
Жалосно тачно... :(
krkan1":32cyh06j je napisao(la):
Moji skromni prijedlozi za ime:
1) Most 141 trougla [4x20 trouglova kabl pilon + 2x20 kabl-kabl sa iste strane + 20 tr. kabl-kabl na suprotnim stranama + 1 tr. nogari pilona]
2) Most preko (Ade) Romanije [Ciganlija je politički nekorektno]
По +1/2 за сваки предлог :lool:
grado":32cyh06j je napisao(la):
Iza mosta je petlja kod Careve Ćuprije
Није. :grand:

Мислим да би било најстрашније да се ишта у овом граду назове по Ненаду Богдановићу. Тај човек ама баш ничим позивитним није задужио овај град. Ето толико од мене у расправи о имену а иначе ми име Мост др Рајса звучи врло привлачно. Још једна могућност би била ”Мост у инат”, врло по српски и одговарајуће ситуацији :)

mradulovic":fajs1czz je napisao(la):
vucko":fajs1czz je napisao(la):
Skoro sigurno su te politicke predloge ubacili podmladci,znam nekoga ko je bio u poseti mosta oba dana po zadatku da pravi guzvu,a glasao je oba dana sa identicnim predlogom pogadjas i kojim ;)

Lepo nek naprave glasanje kada se bude zavrsavao most na sajtu grada,pa od 10-15 ponudjenih nek pobedi onaj za koga glasa najvise gradjana.

Ovakav izbor naziva je skandalozan i uzasavajuc. Ne bi me zacudilo i da je namesten, jer se iza cele te akcije najvishe krije lokalno omladinsko krilo Demokratske stranke, koja je na vlasti u Novom Beogradu.

Uzasna mi je sama pomisao da se ime mostu daje po imenu nekih kontraverznih politicara iz poslednjih par godina, od kojih se ne zna koji je bio gori. Ako se dotichne lichnosti velicaju kao istinske demokrate onda ni njima samima ne bi smetalo da se most zove, barem, Gradjanski most ili Most gradjana Beograda, jer su na kraju oni ti koji ce da plate taj most kroz dodatne namete. Ako vec ne mogu nikako da izbegnu neke politicke, demagoske prizvuke u nazivu mosta.

A sto je skandalozan? Pa zar nije to JAVNI izbor? Nemam veze sa Demokratskom strankom ali kakve sve to veze ima sa izborom imena i sto se stranacka politika mora mesati u ovu celu lakrdiju oko imena? Nesto se nesecam da smo birali imena za Brankov most ili za Gazelu? A i da jesmo mogu samo misliti kako je bilo u tadasnje vreme. :violina:

Ronche":3phou8nm je napisao(la):
Slažem se...treba ih kao što roditelji rade u čini mi se Australiji...decu vode na povodcu :D
Moram sad malo u off. To sa povodcem bi bilo jako korisno u Knez Mihajlovoj, s obzirom na to da deca ne gledaju kuda idu i često se desi da umalo ne zgazim neko dete xD, a vikendom uveče ima jako malo prostora za manervisanje :D

А јел' може и овакав "поводац" ? :D Што је сигурно, сигурно !

image uploader

aaahahahahaha :D genijalno stvarno evo jedan + :lol: Slađe se nisam nasmejao još od bebe i lopte :laugh:

LUCAS":35pqjq0k je napisao(la):
mradulovic":35pqjq0k je napisao(la):
vucko":35pqjq0k je napisao(la):

A sto je skandalozan? Pa zar nije to JAVNI izbor? Nemam veze sa Demokratskom strankom ali kakve sve to veze ima sa izborom imena i sto se stranacka politika mora mesati u ovu celu lakrdiju oko imena? Nesto se nesecam da smo birali imena za Brankov most ili za Gazelu? A i da jesmo mogu samo misliti kako je bilo u tadasnje vreme. :violina:

Brankov most je bio nezvanichan naziv mosta koji se do pada SFRJ zvao Most Bratstva i Jedinstva. Nakon pada Jugoslavije samo je prihvacen naziv koji se sam odomacio, godinama ranije, jer je bilo najlakshe i logichno. Takodje, uzimati naziv Gazele kao argument je glupo jer to ime je ocigledno (zbog forme mosta) i sto je najvaznije - nepoliticko - i to u vreme kada se sve zvalo po nekom narodnom heroju koji je 41ve ubio 3,4 Nemca ili po Titu. Ako za vreme komunizma nismo koristili svaku priliku da od necega napravimo jeftin politicki profit, zasto to radimo u "demokratskoj epohi". E zato je skandalozno.

Ронче, ово са бебом је супер, наравно укњижен плусићћћ, а за исту слику има још један коментар и исти је јако добар. Јесте да је све ово једна дигресија од теме, али барем да мало предахнемо и насмејемо се.

image host

neke moje slike od juche

6047168706_7cbcb57598_b.jpg

6046617215_b9dd17bd58_b.jpg

6046614205_1812410b77_b.jpg

Ја рекох да је мала дигресија од теме, да се бар мало насмејемо, али ајде да нас опет мало боли глава.

Као што рекох, БоТа је искористио прилику за политичку промоцију што је јако срамотно, и још више изполитизовао већ изполитизовану ствар. Народу је бацио коску да се глође око имана, а чини ми се да је ствар (име) већ одлучена. Чиста политизација свега и свачега, па на жалост и избор имена моста.

Тачно је да је подмалдак ДС-а био ангажован на што чешћем гласању за прва два предлога, али били су ту и подмлаци СНС-а и ДСС-а и још неки (садашњи Динкићевци) да опонирају, али.....
Пре неки дан су обилазили из СНС-а зграде на Бежанијској коси (3-ћа МЗ) и кад су дошли код мене и рекли шта желе, само сам их саслушао, поздравио, хвала и довиђења. Реч је била против моста, цени и имену моста. Било која партија кад дође тако и просјачи мишљења, увек их поздравим и довиђења.

Не знам на који начин скренути пажњу јавности око политизације имана моста, мада наш народ то зна, није наиван, него једноставно је застрашен и ћути !!!

Izneću svoj stav u vezi sa predlozima oko imena mosta.

Prvo par napomena.

Sviđa mi se ovaj most.
Za mene je on više od simbola grada. Živim u njegovoj blizini i olakšaće mi život jer Savu prelazim svakodnevno. Sa prozora sam pratio kako raste svaki segment i jedva čekam da zaživi. Deo je mog životnog prostora - kada pogledam kroz prozor vidim ga ( kao recimo i dimljake toplane Novi Beograd koji za meni mnogo znače ).
Lep je. Impozantan. I skup.

Ne osuđujem što je skup jer lepota i zadovoljstva koštaju.
Takođe ne bih imao ništa protiv i da je donesena odluka da se umesto veličanstvenosti ide na uštedu jer ne zna se gde smo šuplji.
Na sreću nije bilo na meni da odlučim jer ne znam šta bih odlučio, ali sam sada zadovoljan izborom.

Jedva čekam da pređem preko njega!
Ali.

Nisam želeo da učestvujem u šetnji proteklog vikenda!!!

Očekivao sam da će most biti pretvoren u predizborni skup. I taj utisak imam nakon svega.
Predstavljanje dostignuća vlasti. Drugo otvaranje nezavršenog mosta.

Dobra najava dešavanja je bilo prvo otvaranje sa predsednikom koji je predstavio svoje predloge. Slučajno?

Siguran sam da most deluje veličanstveno dok ste na njemu ali meni se terase deluje NEZAVRŠENO.
Pitao sam se kako će posetioci sa novobeogradske strane da se popnu na most. Zamišljao sam merdevine. Dilemu mi je razjasnila sestra koja se prošetala mostom i objasnila mi da se montažnim stepenicama popela na njega.

Najavljuje se novo otvaranje u decembru - kažu za automobile. Meni opet nejasno kako će za manje od 4 meseca da izvedu sve petlje da se drumska i šinska vozila popnu. Opet kad pogledam svojim očima kroz prozor i ona ulazna rampa iz Jurija Gagarina koja se gradi već skoro 2 meseca nije spojena.

Stiže razjašnjenje. Biće puštene samo neke ulazno-izlazne rampe.
To je već moguće. Znači računajte na ulaz i izlaz iz Jurija Gagarina i to je to. Ako sa mosta produžite pravo - provalija.

Znači treće otvaranje je najavljeno za decembar ako ne bude još neko između.

Šta sledi?
Pa naravno nova otvaranja.
Moja procena je da će se na svake dve nedelje svečano otvarati neka nova ulazno/izlazna rampa.

Jednostavno nisam mogao u tome da učestvujem iako most i dalje gledam svakog dana i divim mu se.

Dosta mi je! Muka mi je!
Dokle će se neko igrati sa novcem građana?

Ne kajem se što je most skup. Vredi. Ali zašto ponižavati građane koji će ga skupo platiti?
A po glavi beograđaina od novorođenčeta do stogodišnjaka je to recimo u iznosu desetodnevnog aranžmana na moru sa sve troškovima. Ili po zaposlenom luksuziranje na Kubi.

Otvarači nemaju čime da se hvale!
Iako sam relativno mlad dovoljno pamtim prve najavljene godine otvaranja ( najbučnija od kandidata za ime mosta ) i od njih su prošle godine.
Pamtim ja još mnogo toga kao npr. da će Kodidor X ( čitaj: iks ) biti gotov do Olimpijskih igara u Grčkoj uz sve obezbeđen novac iz Helenik plana. I pre nekoliko dana sam njime prošao i video ga. Pravi dosije X.

Ali most Evropa ili Evropski most, to mi je jos i najgluplje, da se jos malo uvucemo. A realno, sto se ljudi raspravljamo i onako ce biti kako politicari odluce, a u narodu ce se stvoriti drugi naziv, tako to najcesce biva kod nas, a nama ce reci da je najvise ljudi napisalo taj predlog...

Hvala svima na slikama sa mosta, nisam bio u mogucnosti da idem, ali kao da sam bio tamo :) i naravno plusevi ko vrata :kk: Mada kad gledam mogi su da postave satru sa prodajom pecenja i pica i da bude ko vasar :D Ovako su ljude preveli zedne preko vode :D
Ja se iskreno ne secam da sam rekao da ce ograda biti od grafita, oni su nam pokazali sliku ograde i ona je kao na filmu od Ronche-a. Ono sto sam spomenuo je da ova ograda nije bas u skladu sa bezbednosnim propisima (a vidim nista nisu promenili ) jer koliko znam za javne objekte ne bi trebalo da pregrade budu horizontalno postavljene, jer je lako popeti se, pogotovu je opasno za decu, vec vertikalno postavljene kao na Brankovom mostu ili Gazeli. Znam da je ovo sitnica i da nista ne moze da spreci samoubicu u nameri ali samo konstatujem cinjenicu )

Mislim da bi trebalo ostaviti naziv Ada most jer ga ionako svi već nazivaju tako,a ako se insistira na nekom imenu to ne treba da bude istorijska ličnost,već nešto iz prebogate istorije Beograda;Kelti najstarije ime Beograda "Singidunim most"eto i pun naziv Ade na koj je pravljen je Keltski,ili Rimljana,Slovena"Slovenski most" i sl. Po istoj analogiji kako bi drugačije nazvali budući most kod Vinče sem "Vinčanski most".

vrlenija":13yzidmu je napisao(la):
Ne kajem se što je most skup. Vredi. Ali zašto ponižavati građane koji će ga skupo platiti?
Niko nije tuko narod da šeta po mostu, ako misliš da su se tako ponižavali, to je bio njihov izbor. Većina je došla ne zbog DS-a već iz radoznalosti i lepog vremena.
Meni nije padalo na pamet da idem, ne zbog toga da me ne bi ponižavali već jednostavno ne vidim jak razlog da šetam po nezavršenom mostu. Taj most ću prelaziti autom kad mi to bude potrebno, eventualno biciklom kad naprave vezu sa Adom i to će biti sasvim dovoljno da se usput divim građevinskom puduhvatu i pogledu.
Shvatam ushićenost i entuzijazam naroda oko mosta, ipak skoro 5 decenija nije napravljeno nešto ovako krucijalno (mada su Gazela i mostarska petlja u svoje vreme bili neuporedivo veća 'čuda' i više značili za grad u celini nego što je sad to slučaj sa Adamostom) ali sve će to, brže od samoubice sa mosta, pasti u vodu, ako se ne oseti bitno rasterećenje na okolnim saobraćajnim pravcima. Na kraju balade, jedino je to stvarno bitno ovde.
Da smo hteli samo novi simbol grada, bolje i jeftinije bi bilo da su napravili 'Kolosa sa Ade' sa restoranom i vidikovcem na vrhu...

Од силних предлога да се мост назове по некој особи, мени се истиче један, и то ми је једини прихватљив предлог - мост Душка Радовића! Поново би поздрављао Београђане који свако јутро иду на посао преко Душковог моста... ;) А и сви остали предлози (Дража, Зоран, Ненад :puke: итд) имају неког ко их не воли... Не видим ко би могао да не воли Душка Радовића... Слична прича као са Арчибалдом Рајсом, али ми је Душко ипак некако дражи :)

Врленија, биће још 2 отварања, једно у децембру и једно кад заврше све петље крајем следеће године ;) Што се тиче шетње, колико год да је исполитизована, мени је јако драго да се десила, јер сам фрик као и сви овде :laugh:
А сликања и отварања има свуда у свету, то је класичан политички маркетинг и биће га докле год има избора. Не треба се нервирати око тога, мање боли глава ;) Уосталом, сад су нас навикли на велике пројекте, мораће опет да ураде нешто велико да нас купе на следећим изборима (ко год буде на власти) - на слово, на слово - М :D

Sve u svemu hvala Bogu što se ceo cirkus završio bez padanja sa mosta i sličnih vratolomija.Sad lepo da sačekamo decembar i novo dešavanje ovoga puta automobilskog naroda :)

Vrh