BOKI SMOKI
Advanced
Mozda je druga vrsta betona? Mozda su namerno to uradili?
Jедном од највећих грађевинских пројеката у овом делу света – повезивању савских обала у Београду мостом преко Аде Циганлије – „круну” ће направити предузеће „Феромонт опрема” из Панчева. На врх пилона који држи две асиметричне стране моста почетком августа биће постављена челична конструкција обложена прохромом, висока 25 метара, чиме ће ова грађевина достићи своју пуну висину од 200 метара.
Пробна монтажа је обављена у недељу, 17. јула, када су мајстори из панчевачког предузећа повезали три дела челичне купе, уз помоћ специјалне дизалице.
– Ова метална конструкција касније ће бити постављена на висину од 180 метара, а сваки њен део мора да се уклопи са одступањем не већим од два милиметра.
Укупна тежина купе коју правимо за савски мост премашиће 32 тоне. Коришћени су посебни материјали, као што је прохромски лим, који је отпоран на све атмосферске услове, па врх пилона неће временом изгубити сјај. Лим ће бити монтиран специјалним „упуцавањем” завртања, а ми ћемо га склопити и транспортовати до Београда – рекао је Зоран Вукотић, директор „Феромонт опреме”.
Он је објаснио да ће конструкција бити подигнута у једном комаду на врх стуба.
Осим овога, „Феромонт опрема” је израдила степениште, платформе и заштитну мрежу за лифт који ће се кретати унутар стуба савског моста. Ова грађевина је јединствена у свету због своје асиметричности, конструкторских решења и материјала који се користе за њену изградњу. Несвакидашњи градитељски подухват је привукао пажњу светских медија, па је канал „Дискавери” једну епизоду емисије „Мега грађевине” посветио управо мосту на Сави.
Н. К.
Savske obale biće spojene 8. avgusta
Svečanom postavljanju poslednjeg segmenta mosta preko Ade prisustvovaće predsednik Srbije Boris Tadić i gradonačelnik Dragan Đilas, saznaje „Politika”. – Prva vozila bi preko mosta trebalo da pređu krajem godine
edgeman":3roje82q je napisao(la):U bre 32 tone na vrh.
Nego sad se setinh nesto. Poznato je da neki piloni i zgrade u svetu imaju teg koji se klati u slucaju zemljotresa i tako se ponistavaju oscilacije pa se gradjevina manje ljulja. Ne znam da li je tako nesto potrebno ovom nasem pilonu za ovu visinu?
edgeman":12hqmnbb je napisao(la):Nego sad se setinh nesto. Poznato je da neki piloni i zgrade u svetu imaju teg koji se klati u slucaju zemljotresa i tako se ponistavaju oscilacije pa se gradjevina manje ljulja. Ne znam da li je tako nesto potrebno ovom nasem pilonu za ovu visinu?
dr strangelove":dck8m64z je napisao(la):
BOKI SMOKI":28li8yva je napisao(la):dr strangelove":28li8yva je napisao(la):
Nisam znao da Rusi imaju svoj google maps? Od kad je snimak? Most je 80% gotov tu.
dr strangelove":256ksfy3 je napisao(la):BOKI SMOKI":256ksfy3 je napisao(la):dr strangelove":256ksfy3 je napisao(la):
Nisam znao da Rusi imaju svoj google maps? Od kad je snimak? Most je 80% gotov tu.
april otprilike?
Bobb":lpgygbd3 je napisao(la):Koliko se ja kao razumem u statiku, opterećenje na vrhu pilona u stvari donekle povećava nosivost pilona, tj anulira jedan deo sila zatezanja od opterećenja kablova. Ako sam sad lupio glupost, molim kolege da me isprave.
vucko":2icyc9d8 je napisao(la):32 tone???Da nisu pobrkali nesto.
Vidim da je samo mreza a ne pun materijal,a da preko ide lim.Mozda 3.2 tone,ali ako je samo mreza 32 onda bi 132 tone bilo da je pun metal???