Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

Мој предлог за име новоизграђене саобраћајнице:

Булевар Шестог ловачког пука.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444667#p444667:14w7w6d1 je napisao(la):
Пантограф » 05.Apr.2017/6:58 pm[/url]":14w7w6d1]Мој предлог за име новоизграђене саобраћајнице:

Moze li neko krace objasnjenj za nas sa malo losijim znanjem istorije?

Пре краћег објашњења прочитати ово https://sr.wikipedia.org/sr/6._%D0%BB%D ... 1%83%D0%BA

Дакле, траса УМП-а прелази преко некадашњег београдског/земунског аеродрома, са кога су 6. априла полетали хероји 6. ловачког пука у одбрану Београда, Србије и Краљевине Југославије.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444806#p444806:18496tv9 je napisao(la):
bl3y4 » 06 Apr 2017 01:22 pm[/url]":18496tv9]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444667#p444667:18496tv9 je napisao(la):
Пантограф » 05.Apr.2017/6:58 pm[/url]":18496tv9]Мој предлог за име новоизграђене саобраћајнице:

Moze li neko krace objasnjenj za nas sa malo losijim znanjem istorije?

Pre 76 godina, na današnji dan 6. aprila 1941. godine , 6. lovački puk se u neravnopravnoj borbi suprotstavio nemačkoj Luftvafe u odbrani Beograda.
Poletali su sa aerodroma Zemun i sa još nekih pomoćnih letelišta u široj okolini Beograda.

Tada je poginulo 10 pilota, uz još jednog iz 2. lovačkog puka (smeštenog u Kragujevcu) koji je sa svojim pratiocem samoinicijativno krenuo za Beograd.
Na Konjarniku postoji ulica 10. avijatičara, neki od poginulih pilota imaju ulice u Beogradu.

Ja sam pre za svoj inicijalni predlog: Nila Armstronga - da budemo jedini grad u svetu koji jednu pored druge ima ulice Jurija Gagrina i Nila Armstronga.
Ne mislim da se oko ovakvih predloga treba suprotstavljati.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444810#p444810:27k5fvox je napisao(la):
relja » 06 Apr 2017 01:41 pm[/url]":27k5fvox]Ja sam pre za svoj inicijalni predlog: Nila Armstronga - da budemo jedini grad u svetu koji jednu pored druge ima ulice Jurija Gagrina i Nila Armstronga.
Ne mislim da se oko ovakvih predloga treba suprotstavljati.
Канда је хладни рат завршен. Никога то више не би импресионирало, а понајмање српско друштво, које је иначе невероватно слабо информисано о дешавањима током априлског рата и генерално о првој Југославији.

6. ловачки пук и Дијана Будисављевић су по мени први намлисти за нови назив неког од већих градских булевара.

Дијана Будисављевић има улицу на Савском венцу (код Белог двора), тако да може Шестог ловачког пука

Tačbo, srpsko društvo je slabo informisano, što se i vidi.
Trebalo bi da postoji još neki kriterijum, osim geografskog, a to je i značaj onoga (čega) po kome/čemu se daje ime nekoj ulici.
Već postoji ulica sa imenom Diane Budisavljević, a i da nema, po meni ne bi bilo u redu da dobijie nešto što je zapravo prilaz rampi mostu, najverovatnije bez i jednog kućnog broja. Isto važi i za 6.LP, s tim što ovde već imamo ulicu nazvanu po poginulim pilotima, kapetan Mioš Žunjić ima ulicu na Zvezdari (mislim da još neko ima, ali nisam siguran). Davanje naziva po čitavim jedinicama je po meni generalizovanje i odlazak u krajnost, kao što su to radili komunisti.

Usput, sakupljam i pročitao sam brdo literature o našoj avijaciji pre i tokom II svetkog rata, kako maketaru to mi je primarna tema koja me je i uvukla u ovaj hobi - možda baš zato što je prećutkivana toliko dugo. Ali tema niie baš toliko fascinantna i bogata kako se misli.

Nazivanje nove ulice po Gagarinu (nešto nakon njegove pogibije) i mnogo godina kasnije nove, susedne, po Armstrongu, takođe nakon smrti može da bude lep gest, kuriozitet, atrakcija. I ovo je jedisntvena šansa da se to uradi.

Uostalom za sve bitne ličnosti koje do sada zbog raznih nepravdi nisu dobile ulice imaćemo u neko skorije vreme saobraćajnice u BnV i u bloku 18.

Čisto da obavestim da su završili sa asfaltiranje cele raskrsnice Oml.Brigada i nove saobraćajnice (kod Petoševića). Na žalost nije bilo gužve jutros u saobraćaju pa nisam uspeo da slikam :(

@Реља,

Добра је и логична веза Гагарин - Армстронг. Можда бисмо могли по овом другом да назовемо будућу саобраћајницу која ће се надовезивати на Јурија Гагарина и водити до аутопута за Обреновац?

Код "УМП"-а је мени ипак преовлађујући географски критеријум, јер пролази баш преко Старог аеродрома, одакле је полетала херојска јединица. Помало ми је то зицер да би било пропуштено.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=444999#p444999:1e70mq7a je napisao(la):
Пантограф » 07 Apr 2017 12:05 pm[/url]":1e70mq7a]@Реља,

Добра је и логична веза Гагарин - Армстронг. Можда бисмо могли по овом другом да назовемо будућу саобраћајницу која ће се надовезивати на Јурија Гагарина и водити до аутопута за Обреновац?

Код "УМП"-а је мени ипак преовлађујући географски критеријум, јер пролази баш преко Старог аеродрома, одакле је полетала херојска јединица. Помало ми је то зицер да би било пропуштено.

Meni je malo bez veze da put kroz njive nazovemo po Nilu Armstrongu. Ne znam da li je okolina predviđena za urbanizaciju?
Biće i novih saobraćajnica na prostoru IMT-a...

Što se tiče samog 6.LP - mnogi misle da je Beograda branjen samo iz Zemuna - ali glavnina puka (3 eskadrile sa ukupno 22 Meseršmita) je već bila izmeštena na ratni aerodrom Krušedol, u Sremu, a u Zemunu (koji je bio "baza" puka) su se nalazile samo 102. eskadrila sa 10 Meseršmita (i koja se dan ranije vratila iz Mostara, da pojača odbranu zbog očekivanog napada, ali i zbog neophodne revizije na motorima ovih aviona) i 6 aviona IK-3 (od postojećih 12, ostalih 6 je bio u fabrici ili u radionici) ... kad već pričamo o UMP :)

Super reportaža. Kolko vidim ceo spust od mosta do zemlje je povezan, još samo fali nasip za spajanje na kraju :vops:

Deluje da je pri kraju. Ostaje posle ograda, hidroizolacija, asfaltiranje, odvod itd. Nego ove rampe mi deluju kao "mostovi preko ničega".
Zar nisu mogle da se izvedu u nivou zemlje? Verovatno je moralo tako zbog tramvaj depoa. S druge strane je tesno pa da bi se ispoštovala simetrija.

Ideš od Super Vera ispod pruge pa skreneš desno na UMP - biće idemo gore kao da se ide na most a ono ćorak.
Slično je i sa silaskom ka Belvilu sa UMPa uz to da teško da će moći da se prestroji posle skroz levo za Marka Hiristića i izađe na JG.
Zato svi moraju pre da skrenu i idu kroz Bulevar Crvene Armije ili bolje desno na Bulevar Milutina Milankovića.

Kad ovo završe mogli bi da se presele na Jug i srede južni prilaz mostu tj na bulevar do Rakovice.
Most mora da ima pravac prilaska koji skuplja saobraćaj i ako može odvuče ga sa Gazele mnogo ranije.

A da li ce se Agostina Neta sastaviti sa bulevarom Umetnosti?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ako se u Junu provozam ovuda, bicu prezadovoljan! Ne kazem da ne napreduju dobro, ali i dalje je ostao veliki posao do predviđenog roka.

Vrh