Homer Jay":kp2uf4le je napisao(la):Da konji znaju nešto o mostovima i sami bi ih pravili.
учитељица живота":kp2uf4le je napisao(la):Прве железнице су грађене по мери 1435 mm, зато што су исти људи који су градили прве пруге, пре тога градили пруге за трамвај. А оне су грађене по мери 1435.
А зашто су трамвајске пруге грађене по тој мери?
Зато што су људи који су производили трамваје, радили са истим алатима са којима су се производиле кочије.
А зашто су кочије произвођене по тим мерама?
Јер би конструкција кочија по неким другиммерама пуцала на већини магистралних путева, јер су на њима колотрази кочија били у тим мерама.
Ко је градио те путеве? Прве магистралне путеве Европе градили су стари Римљани, за потребе својих легија.
Да ли су колотрази на свим тим путевима једнаки? Јесу. Зашто? Јер су их правиле ратне кочије које су у Римском царству биле унифициране.
А зашто су се оне производиле са међуосовинским растојањем од 1435mm? Зато шт у 1435mm комотно стају две коњске гузице.
То није све ... Насин Space Shuttle користи два мотора на ракетни погон.Те моторe производи Thiokol из Utaha. До космодрома их превози железница. Ракете су морале бити рађене по мери пруге.
То значи да је и најсофистициранији транспорт људске цивилизације пројектован по мерама две коњске гузице ...
stf":3rut8zsy je napisao(la):учитељица живота":3rut8zsy je napisao(la):Прве железнице су грађене по мери 1435 mm, зато што су исти људи који су градили прве пруге, пре тога градили пруге за трамвај. А оне су грађене по мери 1435.
А зашто су трамвајске пруге грађене по тој мери?
Зато што су људи који су производили трамваје, радили са истим алатима са којима су се производиле кочије.
А зашто су кочије произвођене по тим мерама?
Јер би конструкција кочија по неким другиммерама пуцала на већини магистралних путева, јер су на њима колотрази кочија били у тим мерама.
Ко је градио те путеве? Прве магистралне путеве Европе градили су стари Римљани, за потребе својих легија.
Да ли су колотрази на свим тим путевима једнаки? Јесу. Зашто? Јер су их правиле ратне кочије које су у Римском царству биле унифициране.
А зашто су се оне производиле са међуосовинским растојањем од 1435mm? Зато шт у 1435mm комотно стају две коњске гузице.
То није све ... Насин Space Shuttle користи два мотора на ракетни погон.Те моторe производи Thiokol из Utaha. До космодрома их превози железница. Ракете су морале бити рађене по мери пруге.
То значи да је и најсофистициранији транспорт људске цивилизације пројектован по мерама две коњске гузице ...
stf":2k4spvtm je napisao(la):Коњи су итекако утицали на иградњу, како Моста на Ади, тако и целог УМП ....
Tegi možda postane i protiv UMP-a kada mu potkopaju hram u Humskoj.mekbejn":29lmla4e je napisao(la):Parafraziracu doajena Vladana Tegeltiju:
'Ja nisam protiv UMP vec protiv ovakvog UMP'
реалност, Завод за заштиту споменика, вековна традиција, историјска важност средине, урбана целина топчидерске долине, реална економска могућност и ја имамо проблем са измештањем хиподрома.Igor":1vpr85a2 je napisao(la):Pa moglo je jeftinije i bolje sto se raskrpetlje tice to je sigurno ali sta bi onda bilo sa hipodromom. Ja licno nemam problem sa time da se on iseli ali nisam bas siguran da vecina tako misli.
Delija":19vg3mtg je napisao(la):реалност, Завод за заштиту споменика, вековна традиција, историјска важност средине, урбана целина топчидерске долине, реална економска могућност и ја имамо проблем са измештањем хиподрома.Igor":19vg3mtg je napisao(la):Pa moglo je jeftinije i bolje sto se raskrpetlje tice to je sigurno ali sta bi onda bilo sa hipodromom. Ja licno nemam problem sa time da se on iseli ali nisam bas siguran da vecina tako misli.