Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

Ispod Petlje Radnicka ima povrsina koje nisu pokriveni i ima dosta svetla..
Green Ribbon makes Toronto expressways a place worth visiting
gard03.jpg

green-ribbon_05_DOh4U_17621.jpg

green04.jpg

images
green-ribbon_02_xKKyC_17621.jpg
p_2894639.jpg

projects-landing-b11.jpg

Igor":ikgghg1k je napisao(la):
Moram priznati da ne pamtim kada sam se poslednji put vozio tramvajem tim delom a da je vozac rucno pokretao skretnicu.

Na trojci se dešava relativno često. Meni baš par sati pre no što sam napisao poruku..

Pogledajte koliko tu ima prostora. Neophodne su četri fotografije samo za pokrivanje unutrašnjosti kružnog toka koršćenjem normalnog objektiva, a gde je tek ostatk petlje. Visoko kao unutrašnjost neke katedrale (referenca visine čoveka je recimo ograda na stepeništu). Još je ovde dubina potpuno nerealna, jer su prostor i stubovi vizuelno nabijeni jedan na drugi. Uveče i ujutru ima čak i direktnog sunca, a u ostatku dana puno indirektne svetlosti. Ne znam da li će ovde zelenila biti ili neće, ali ako ne bude, to se neće desiti zato što bi ovde teško uspevalo (fotografije su iz maja).

IMG_9972_resize.jpg

IMG_9973_resize.jpg

IMG_9974_resize.jpg

IMG_9980_resize.jpg

Pogled izvan kružnog toka. Ovde ima još toliko prostora. A tek bi trebalo dodati deo od kružnog toka do Save.

IMG_9989_resize.jpg

Ovde se vidi okolina Topčiderske reke i kako bi njene obale lako mogle da se povežu sa uređenim prostorom ispod petlje, pa da se tako zeleni pojas šetališta pored reke pruža od Savskog keja, pa kroz park ispod petlje, sve do Košutnjaka, a možda i dalje.

IMG_0041_resize.jpg

IMG_0013_resize.jpg

IMG_0017_resize.jpg

Bravo Zuma,slike sve govore...zelenilo pod hitno.. :!: Preko puta je plac Gradskog zelenila sa formiranim sadnicama kao i susedni Šumarski fakultet sa također formiranim rasadnikom,potrebno je svega 1.sat i kamion sa gradilišta da se transportuju do petlje :kafa: I pejzažni arhitekta može da odradi posao po sistemu "projektuj tu na licu mesta i izvedi"

Zuma potpuno se slazem sa tobom i nadam se da ce uslediti sređivanje i ozeljenjavanje, ako ne sad ono na proleće.
Ovaj potez je praktično najlepsi deo zelenog Beograda. Imamo ceo poluprsten, Ada za koju već znamo kakva je, Topčider (park+reka) i sve se to nastavlja na gotovo 300 hektara Košutnjaka. Tu je i hipodrom.

Međutim, što se Topčderske reke tiče ne bih se slozio da nije uništena. Naravno da ne moguća renaturalizacija, ali se mora rešiti veliki problem, a to je nekontrolisano ispuštanje kanalizacije u naseljima uzvodno! Otpadne vode industrije u Rakovici su takođe potencijalni problem. Ona sad ne radi, ali povremeno se desi da se ko zna šta ispusti u reku. Dakle, rešavanje Topčiderke je veoma kompleksno, ali je svakako jedan od prioriteta.

šetalište plus bici staza uz Topčiderku bi za početak bili odlični.
A znajući naše održavanje, ne bih se bunio ni da ispod petlje bude dž parking za Adu :)

Pa obzirom da u okolini postoje dva parkinga na kojima se mesta naplaćuju (Sajam i Ada) ovo bi bilo idealno "lovište" za pauk.

Treba pristojno urediti prostor, ali tako da se preupredi postavljanje nelegalnih objekata u slučaju nekog novog raspada sistema, kao što se dogodilo ispod Pančevačkog mosta.

Kao što rekoh, ispod Gazele je već jesenas nikla prva koliba i nikom ništa...

Ne verujem da bi mnogo ljudi volelo da seta pored ovakve reke:
Fekalije:
20130411190836.jpg

20130411190444.jpg

20130411190502.jpg

Ovako izgledaju ispusti u Topiderku:

p4220007.jpg

Ovo nije svakako posledica izgradnje petlje Radnicka i mosta. Ovo je odvano tako. Mozda je sad prilika da se to sve dovede u red.

Slažem se da može da se uredi zelena površina ispod petlje ali bih dodao da je tu moguće npr. napraviti još jedan skejt park, karting ili nešto slično. Obavezno napraviti pešačko-biciklističku stazu ka topčideru jer je važna i za gradjane i za turiste.
Predlažem i da naprave (docrtaju u najvećoj meri) biciklističku stazu od sajma (trotoarom) do mini kružnog toka i odatle kroz stari podvožnjak (zbog pruge) i onda da se račva na smer ka topčideru i smer preko novog malog mostića preko topčiderke ka šećerani tj adi, č.padini, b.brdu, kako god.
Za sve ovo nije potrebno mnogo ulaganja, većinom docrtavanje, skejt park može da bude sponzorski (banke i sl.), trava može i da se poseje ako je dobra zemlja (ne mora tepih trava).

Kada ce proraditi osvetljenje na petlji i na vijaduktima?

Najvise se radujem tome.
Trenutno je i dalje zona sumraka

Да, била је бела док је радила индустрија у Раковици. Сад, срећа у несрећи је да можемо да иницирамо један еколошки подухват оживљавања/порибљавања тог водотока. И да онда, као што претходно неки написаше, направимо једну малу еколошку оазу у сиво-браон нам престоници.

Pantografe evo ti +++ od mene.. :kafa:A pohvaljujem i inicijativu za pocetak ,biciklisticka staza do Topcidera,skejtpark ispod petlje i delom zelena oaza, bilo dobro za pocetak..i na kraju dolazimo da toaleta ispod petlje ,da se stubovi ne bi zapisavali od bajkera i putnika danju i nocu

Da, zagađenje Topčiderke je problem, mada više ne toliki kao što izgleda. Čeka nas usklađivanja propisa sa Evropskom unijom, a to podrazumeva obavezno pročišćavanje otpadnih voda. Industrija u Rakovici ne radi, a da bi se ponovo pokrenula potrebne su velike investicije u kompletnu obnovu proizvodnih procesa i postrojenja. Ne mogu da zamislim da bi se tako nešto uradilo, i to u sred grada, bez istovremenog pravljenja modernih sistema za pročišćavanje otpadnih vode, što će biti obaveza. Prema tome, industrijsko zagađenje sada nije veliko, a teško da će ga ponovo biti u značajnijoj meri. Čak i ako voda bude delimično hemijski neispravna, to ne smeta šetačima koji idu pored nje jer se ne može osetiti. Problem su organska i mehanička zagađenja koja se vide i koja smrde. To znači srediti kanalizaciju, što ionako moramo uraditi, a ni to više nije toliko izraženo kao što je bilo ranije. U svakom slučaju dodatno popravljanje kvaliteta vode je dugoročni posao i nije nešto što koči sređivanje ovog prostora. Pošto je dakle situacija sada bolja, a konačno uređenje Topčiderke nas ionako čeka, nema razloga da se ona već sada ne iskoristi kao centralni sadržaj pešačko-rekreativne veze Košutnjaka i Savske obale. Sad je pravo vreme, dok je prostor nezavršen i spreman za nove radove, dok je tu izvođač sa iskustvom, sva mehanizacija i obučeni ljudi. Posle će sve biti mnogo skuplje i mnogo teže.

Predlog za paserlu koja je sada neophodna na prvoj raskrsnici od petlje Radnicka kod secerane..
CENTRAL-01-RVdG-plusMOOD.JPG

Pasarela !!!! Tooooo, care!
Koliko god si me nervirao zbog svih svojih ispada, toliko si me oduševio zbog pasarele.

Beogradu trebaju pasarele, ali ova kod šećerane je ... ne znam šta da kažem .... ko je ne napravi je zločinac prema pešacima.
I to ne obična pasarela, već široka, za hiljade ljudi koji leti treba da pređu ulicu.

brdjanin":1t5a3s4o je napisao(la):
Pasarela !!!! Tooooo, care!
Koliko god si me nervirao zbog svih svojih ispada, toliko si me oduševio zbog pasarele.

Beogradu trebaju pasarele, ali ova kod šećerane je ... ne znam šta da kažem .... ko je ne napravi je zločinac prema pešacima.
I to ne obična pasarela, već široka, za hiljade ljudi koji leti treba da pređu ulicu.
Pa vidi s obzirom da dnevno veliku broj ljudi ide na Adu ili pored Save a s proleca to je vec masa ljudi na sat,ovako nesto je neophodno i primer gde bi pasarela bila bolja opcija od podzemnog prolaza koji vise odgovara za guste saobracajem zakrcene ulice u centralnim delovima grada.
Kada osmotrimo ovu pasarelu iako nekome deluje kao grandiozna,zapravo za taj deo grada gde od proleca do pocetka zime masa ili horde gradjana idu na Adu i obrnuto, samo ovako koncipirana siroka pasarela i za pesake i bicikliste,koja ne bi terala ljude da pretrcavaju ulicu ima punu ekonomsku opravdanost. :kafa:
Ovako nesto ne bi bilo skupo jer vidite i sami da je dobar deo pasarele na nasipu..
Verujte mi stavite klasicnu pasarelu sa stepenicama i polovina ce pretrcavati ulicu,ovako se radi trajno resenje..jer Ada je jedan od bitnijih delova grada koju mase posecuju..

Odlican predlog. Jos ako uzmemo u obzir da NIS odlazi i da se taj deo oko secerane moze lepo srediti, pasarela je pun pogodak. +1.

Kao što rekoh, ispod Gazele je već jesenas nikla prva koliba i nikom ništa...
RELJA gdje je taj objekat o kome govoris
Sto se tice pasarela postoji plan za dvije cak su bili i neki renderi i cjena istih

"Objekat" (udžerica) je na travnjaku pored biciklističke staze duž desne obale Save, ispod trake Gazele na uzvodnoj strani.

Moze slika kad budes prolazio i bing lokacija da posjetim malo komunanu policiju i inspektore zasta primaju plate

Vrh