U periodu od 2004. do 2007. kada su donete sve ključne odluke o izgradnji ovog mosta, malo se drugačije gledalo na stvari.
Prvo, imali smo (očigledno pogrešnu) pretpostavku da će izgradnja mosta biti drastično jeftinija. Tu se neko grdno prevario ili je neko bezobrazno lagao.
Drugo, verovali smo (opet pogrešno) da će naša ekonomija kontantno rasti u godinama koje slede. Sećate se da je rečeno da će se samo izgradnja mosta finansirati iz kredita, dok bi pristupnice bile građene novcem iz gradskog budžeta. Danas vidimo da su takvi planovi bili iluzija.
No, da li je bilo utemeljenja za njih? Pa, i nije da nije. Znam za onu izreku "statistika je kao bikini...", ali pogledajte rast BDP-a u Srbije u tom periodu:
2004: 9,3%
2005: 5,4%
2006: 5,2%
2007: 6,9%
2008: 5,5%
Ilustracije radi - danas se smatra da bi rast od 2% u ovoj godini bio vrhunski rezultat. Nije da naši političari nisu krivi (nebulozni stavovi poput "kriza je naša šansa"), ali verujem da tada niko nije očekivao da nam sledi ovakav scenario.
Sećam se da je pokojni gradonačelnik Bogdanović, opravdavajući tada najavljivane projekte, govorio kako će budžet Beograda do kraja decenije (mislio je na 2010.) sigurno prestići milijardu evra. Svi znamo koliko smo danas daleko od te sume.
OK, Relja je od početka bio protiv mosta i sada može da dolazi na forum i da nam na nos natura: "Eto, jesam li vam rekao!" I priznajem da sam se ja, između ostalih, malo zaleteo želeći da vidim baš ovaj, ovakav, skup i raskošan most u Beogradu, ali i dalje mi nije žao što je izgrađen. Takođe mislim da je danas još uvek rano pričati o korisnosti ovog projekta. Hajde da se, Bože zdravlja, nađemo na istom ovom mestu tamo negde 2025, pa da vidimo kako stvari stoje