Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

Znace se u cetvrtak,strpljenja mladi padavani,znanje ce tek doci k vama...

Most je PREKO SAVE a stoji, i to jednom nogom (kao caplja) ;) , NA ADI. Ja bih ga dakle nazvao Most na Adi. I nikada mu nije bila poenta da premosti Adu nego Savu.

JohnyBgood":2kx1z7u7 je napisao(la):
Kao sto znak za ogranicenje na 60 km treba privremeno prekriti ako se izvode neki radovi i stavi neki privremeni da je 45 ili 30.

Po novom - 50 km/h, ne 60 :bash:

JohnyBgood":2kx1z7u7 je napisao(la):
Most je PREKO SAVE a stoji, i to jednom nogom (kao caplja) ;) , NA ADI. Ja bih ga dakle nazvao Most na Adi. I nikada mu nije bila poenta da premosti Adu nego Savu.

Ili "Most za Adu", kako reče kandidatkinja za gradonačelnikovicu pred prošle izbore.

bokili84":2e15ipxl je napisao(la):
Ja sam zadovoljan i drago mi je da je Beograd dobio novi simbol, zasluzio ga je pa neka ga otvaraju i 4 puta!
Zar ne misliš da je dosadno da se ovaj most posmatra kao neki smibol i da je to najvažnije ? Valjda mu je osnovna funkcija da ljudi preko njega prelaze reku i ja sam jedino zbog toga srećan što ću brže i kraće da putujem sa jedne strane grada na drugu.
BTW Šta to simbolizuje ? Srećan period istorije Beograda i Srbije...hmmm

[box]Otvaranje Mosta na Adi u novogodišnjoj noći uz vatromet

Most preko Save koji će spojiti čukaričku i novobeogradsku obalu zvaće se Most na Adi, dalo je preporuku Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Prvi automobili bi, prema saznanjima „Blica“, preko novog mosta mogli da pređu u novogodišnjoj noći, a ideja je da njegovo puštanje za saobraćaj bude propraćeno vatrometom.

198124_bgmost4_f.jpg

Kako saznajemo, želja da se puštanje u rad prvog mosta u prestonici posle više od 40 godina obeleži svečano gradskim vlastima bi mogla da se ispuni ukoliko svi planirani radovi, kako je ranije i najavljivano, budu okončani do kraja godine. Beograd bi tako, na ovaj nesvakidašnji način, mogao da obeleži početak nove godine i otvaranje jednog od najvećih građevinskih poduhvata u prestonici proteklih decenija.

Do tog događaja, most će i formalno dobiti zvanično ime - Most na Adi, o čemu će se za dva dana izjasniti i gradski parlament. Ovaj naziv predložili su Beograđani koji su i prilikom avgustovske šetnje preko mosta, ali i predlozima upućenim Komisiji za imenovanje ulica i trgova, u najvećoj meri predlagali ovakvo ime. Međutim, pošto su neki lingvisti istakli da bi pravilnije bilo da se nazove Most preko Ade, a drugi Most na Adi, čekalo se da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da svoju preporuku, odnosno presudi između ova dva predloga.

U međuvremenu, radovi na mostu i pristupnim putevima, najvećim delom su završeni, i ovih dana se radi na sitnijim korekcijama, postavljanju signalizacije, betonskih ivičnjaka...

- Na samom mostu završeno je asfaltiranje oba sloja, urađen je deo horizontalne signalizacije i postavljena je javna rasveta. Na konstrukciji trenutno se radi na pešačkim i biciklističkim stazama, a privode se kraju i radovi na postavljanju kišne kanalizacije - kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište.

Sa novobeogradske strane mosta završena je rampa 5 koja od Buvljaka saobraćaj vodi na most, zatim rampa 6 kojom saobraćaj sa mosta „preskače“ ulicu Jurija Gagarina i ide ka blokovima, i rampa 7 koja saobraćaj sa mosta usmerava u ulicu Jurija Gagarina i raskrsnicu sa Bulevarom Milutina Milankovića.

- Sve rampe su završene, završeni su i nasipi, i sve one su uklopljene sa postojećom saobraćajnom infrastrukturom. Takođe, one su i asfaltirane i na njima su postavljene i zaštitne ograde. Privremena platforma sa ove strane mosta, koja je služila za naguravanje čeličnih segmenata mosta srušena je 90 odsto - objašnjava Bajić.

198123_bgmost2_f.jpg

Sa čukaričke strane završene su obe saobraćajne rampe: broj 4, koja vodi saobraćaj sa mosta ka Radničkoj ulici, odnosno u pravcu prema Obrenovačkom putu, i broj 5, kojoj će se saobraćaj od Sajma penjati na most. Obe rampe su asfaltirane, postavljeni su ivičnjaci i ograde, i na obe su u toku radovi na zemljanim nasipima, njihovo asfaltiranje i uklapanje sa postojećim saobraćajnicama u Radničkoj i na Bulevaru vojvode Mišića.

- Kada je u pitanju petlja Hipodrom, odnosno njen treći nivo, urađen je vijadukt koji sa mosta, preko ove petlje, vodi saobraćaj ka Topčideru, i koji sa mosta odvodi vozila ka Novom Beogradu. On je završen, i sve je spojeno, a juče i danas se radi poslednje asfaltiranje na spoju petlji Radnička i Hipodrom. I ovde se postavlja zaštita ograda, betonski ivičnjaci i javna rasveta - priča Bajić, istakavši da su sve ovo završni radovi kako bi se do kraja maseca most pustio za saobraćaj.

Radiće se i sledeće godine

Iako će vozila preko mosta krenuti za petnaestak dana, radovi se nastavljaju na petljama, nezavisno od saobraćaja. Na petlji Radnička nastavlja se izgradnja kružnog toka, najbitnijeg dela ovog objekta, i to će se raditi tokom 2012. Sledeće godine radiće se i na petlji Hipodrom, koja će uzdignutom konstrukcijom biti spojena sa Požeškom ulicom, dok se na novobeogradskoj strani nastavlja izgradnja rampi, odnosno pobijaće se šipovi za temelje konstrukcije koja će saobraćaj sa mosta voditi ka Železničkoj stanici Novi Beograd.

BLIC
[/box]

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/295487/Otvaranje-Mosta---na-Adi-u-novogodisnjoj-noci-uz-vatromet

tzoran":13whmwg5 je napisao(la):
Ne, simbolizuje iracionalni i inadžijski srpski duh, koji gradi najskuplje mega projekte baš u vreme najveće krize. Koliko god se ovde neki koprcali, ne mogu da poreknu da je ovaj most upravo ogledalo našeg mentaliteta koji nam se toliko puta obio u glavu.

Bobb":3egzhvyy je napisao(la):
Ne, simbolizuje iracionalni i inadžijski srpski duh, koji gradi najskuplje mega projekte baš u vreme najveće krize.

Živeli najskuplji mega projekti! :vops: :gobb:

tzoran":xy73asbl je napisao(la):
bokili84":xy73asbl je napisao(la):
Ja sam zadovoljan i drago mi je da je Beograd dobio novi simbol, zasluzio ga je pa neka ga otvaraju i 4 puta!
Zar ne misliš da je dosadno da se ovaj most posmatra kao neki smibol i da je to najvažnije ? Valjda mu je osnovna funkcija da ljudi preko njega prelaze reku i ja sam jedino zbog toga srećan što ću brže i kraće da putujem sa jedne strane grada na drugu.

Da malo vise putujes znao bi na sta mislim, ovako je glupo i pokusati da ti pojasnim....

Sa novobeogradske strane mosta završena je rampa 5 koja od Buvljaka saobraćaj vodi na most, zatim rampa 6 kojom saobraćaj sa mosta „preskače“ ulicu Jurija Gagarina i ide ka blokovima, i rampa 7 koja saobraćaj sa mosta usmerava u ulicu Jurija Gagarina i raskrsnicu sa Bulevarom Milutina Milankovića.

U ovo nisam sumnjao ni za tren.
13.12.2011 - 002 od famoznog 15.12

bokili84":71vdcwu0 je napisao(la):
tzoran":71vdcwu0 je napisao(la):
bokili84":71vdcwu0 je napisao(la):

Da malo vise putujes znao bi na sta mislim, ovako je glupo i pokusati da ti pojasnim....
:lool: nemoj tako argumentovano, dobićeš partijsku opomenu

jeste skup,
jeste kriza,
...sve nas to boli.

ALI, radost kod svih normalnih ljudi, ipak preovladava.

sto je najbitnije, skratice svakodnevna, zamorna putovanja svih nas.

a onima koji ne zele da prihvate, moracu opet da kazem: POSTACE NOVI SIMBOL GRADA BEOGRADA, to je cinjenica.

da :pob: dobija jos jednog druga ;)

Симбол постаје свакако а сад чега...Могло би се дискутовати о томе.

Ја нисам приметио да у другим земљама које су исто погођене кризом, можда и горе, баш ништа није грађено. Или оно што је већ започето пре кризе.

tzoran":2vew34bt je napisao(la):
bokili84":2vew34bt je napisao(la):
tzoran":2vew34bt je napisao(la):

:lool: nemoj tako argumentovano, dobićeš partijsku opomenu

Ne interesuje mene politika prijatelju ;) Samo mrzim ove iz SNS koji placaju momke da ceo dan sede pored PC i pisu komentare po svim novinama, forumima.... Mogu da zamislim sta ce tek biti od januara kada se zahukta politicka kampanja pa kada se u to ukljuce i sve druge stranke, tesko nama!!! Vidim da ovde vecina razmislja slicno oko simbola grada.... Ako za tebe most ne predstavlja nista vise od obicnog prelaska sa jedne na drugu stranu onda zaista nemam nista vise da ti kazem.......

kukali ste kako se 90tih nista nije gradilo, a sada kukate sto se gradi za vreme krize??? :shok:

pa jedina sansa da dovucemo, tu crkavicu, od stranih investicija, jeste da osposobimo infrastrukturu.

niko nije lud, niti iko zaboravlja na cenu ovih projekata. ali nema za DZ. hocete most za DZ? :laugh:

most kod Beske, ovaj na Adi, obilaznica oko Bg'a... pa to je jedina dobra stvar koja se ovde desila u poslednjih 25 godina.

nisu gurnute u budzet pa onda potrosene za isplatu plata u javnom sektoru, vec je nesto sagradjeno.

a to nesto moze da napravi pare, da dovuce investicije.

nisam clan partije, ne simpatisem poziciju niti opoziciju.

nego sam gradjanin Beograda koji se raduje mostu i koji u njemu vidi simbol napretka i modernizacije!

+ 1 za komentar :kk: Nego zna li neko sta ce biti sa osvetljenjem mosta? Pricalo se dosta i izgleda da niko nista ne zna. Samo da ne ostane onaj light show :(

by bokili84 "Vidim da ovde vecina razmislja slicno oko simbola grada.... Ako za tebe most ne predstavlja nista vise od obicnog prelaska sa jedne na drugu stranu onda zaista nemam nista vise da ti kazem......."

hvala i nemoj, na mostove sam prestao da se primam i da me uzbuđuje prelazak preko njih još pre 40 i kusur godina...

by nostradamus "nisam clan partije, ne simpatisem poziciju niti opoziciju.
nego sam gradjanin Beograda koji se raduje mostu i koji u njemu vidi simbol napretka i modernizacije!"

Poštovani građanine Beograda, pošto ćeš zajedno samnom i drugim sugrađanima još dugo da vraćaš veliku cifru kredita nadam se da ćeš se ponekad setiti šta još ovaj most "simbolizuje" ( bobb je pokušao da Vam objasni)

:cool:

@nostardamus Zao mi je sto se opet vracamo na temu kostanja mosta, on je izgradjen pa je izgradjen. Ima ona otrcana: dete je rodjeno, valja ga ljuljati, ali slozio bih se sa velikim brojem clanova da je cena prevelika ako je samo do simbolike i arhitektonske vrednosti.

@bokili84 Tvoj komentar je bio: "Zar ne mislis da je dosadno vise pisati oko toga da li su za ove pare mogla da se naprave 4 brvna preko reke"
Niko ovde nije spominjao nikakva brvna. Po meni, monumentalnost objekta nije jedini uslov za simboliku, atraktivnost i prepoznatljivost.

Mozda nisu najsrecniji primeri za datu lokaciju, ali dobro ilustruju da greda ne mora da bude samo pravougaona ploca oslonjena na dva ili vise oslonaca:
http://agaudi.files.wordpress.com/2009/08/bridge_renderings_page_7.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-UF2MSdrc1qE/Tqs-szGARdI/AAAAAAAACRo/1yClkFZfkSc/s1600/bridge02.jpg

Dakle, misljenja sam da je cena prevelika, da ce Beograd(jani) tek osetiti tu cenu kada se lova bude vracala i da ce Bg zbog kredita za most biti uskracen za mnoge druge projekte i objekte, a sa druge strane drago mi je da je most napravljen. Sta je tu je sad... Drago mi je zbog svih oniih koji ce moci pola sata duze spavati pre nego sto krenu na posao. :)

@tzoran

svima nama je jasno sta je hteo bobb da nam "objasni"

niste, vas dvojica, otkrili toplu vodu :D

ponavljam, svima nama je jasno da je most papreno skup.

ali, posluzicu se jednom narednom: "koliko para, toliko muzike" :D

ovaj projekat cemo jos dugo otplacivati,a li ce jos duye da traje! i zato je vredelo! :vops:

nostradamus":2xmc1qpy je napisao(la):
kukali ste kako se 90tih nista nije gradilo, a sada kukate sto se gradi za vreme krize??? :shok:

pa jedina sansa da dovucemo, tu crkavicu, od stranih investicija, jeste da osposobimo infrastrukturu.

niko nije lud, niti iko zaboravlja na cenu ovih projekata. ali nema za DZ. hocete most za DZ? :laugh:

most kod Beske, ovaj na Adi, obilaznica oko Bg'a... pa to je jedina dobra stvar koja se ovde desila u poslednjih 25 godina.

nisu gurnute u budzet pa onda potrosene za isplatu plata u javnom sektoru, vec je nesto sagradjeno.

a to nesto moze da napravi pare, da dovuce investicije.

nisam clan partije, ne simpatisem poziciju niti opoziciju.

nego sam gradjanin Beograda koji se raduje mostu i koji u njemu vidi simbol napretka i modernizacije!

Нострадамусе,сине,једина ствар која нама може да донесе стране инвестиције које Београду заиста требају су готова обилазница до Б. потока,готов железнички чвор и започет метро,на страну то колико би ти пројекти повећали квалитет живота у граду. И ај сад ти нама објасни како ће нама 3 километра денивелисаног булевара који притом не повезује ни један значајнији коридор донети стране инвестиције? А ове три ставке су биле оствариве за 500 милиона евра + камате колико нас коштају ова 3 километра.

едит: У ствари ми овде испадамо глупи причајући о инвестицијама јер исти "стручњаци" који стоје иза овог моста су одговорни за стопирање или потпуно одбијање стотина милиона евра инвестиција.

tzoran":sqz706ze je napisao(la):
by bokili84 "Vidim da ovde vecina razmislja slicno oko simbola grada.... Ako za tebe most ne predstavlja nista vise od obicnog prelaska sa jedne na drugu stranu onda zaista nemam nista vise da ti kazem......."

hvala i nemoj, na mostove sam prestao da se primam i da me uzbuđuje prelazak preko njih još pre 40 i kusur godina...

by nostradamus "nisam clan partije, ne simpatisem poziciju niti opoziciju.
nego sam gradjanin Beograda koji se raduje mostu i koji u njemu vidi simbol napretka i modernizacije!"

Poštovani građanine Beograda, pošto ćeš zajedno samnom i drugim sugrađanima još dugo da vraćaš veliku cifru kredita nadam se da ćeš se ponekad setiti šta još ovaj most "simbolizuje" ( bobb je pokušao da Vam objasni)

:cool:

Ali jos za tih 40 i kusur godina niste naucili da se SA MNOM pise ODVOJENO....... :notok:

Au...ljudi!

Sjasite vise sa cenom, dosadili ste i bogu i narodu. Na ovaj forum sam dolazio da se opustim, procitam nesto pametno i da vidim nove slike (veliko hvala svim fotoreporterima).

Nakon 40 godina smo dobili novi most i hvala na tome. Vi kojima ne odgovara sirina, debljina, visina i tezina mosta - zao mi je. Meni kao vozacu odgovara i presrecan sam! Ako ste nezadovoljni, nemojte da trujete nas zadovoljne.

Sto se kredita tice, od ovog smo bar dobili most, a od stotina kredita uzetih za eksproprijaciju, deonice koridora 10 od po par kilometara - nismo dobili nista. Poceli smo vec da vracamo kredite koje nismo ni povukli. To je prava sramota.

Ja Vam vise necu oduzimati vreme, uzivajte!

Vrh