Bobb":43xiry8r je napisao(la):
stf":43xiry8r je napisao(la):
Ako smo dobili insajdersku info. da se ljudima koji rade na mostu, ne svidja ubrzanje, ja im verujem da imaju opravdan tehnicki razlog.....svasta.
Dosta sam vremena proveo na gradilištu i poznat mi je taj skeptični osmeh kao odgovor na pitanje 'hoće li se završiti do roka'. Mnogi su skeptici po tom pitanju ali ne mora to da bude ni zbog kakvog tehničkog razloga, već jednostavno je to u ljudskoj prirodi. Ali ako stvarno postoji neki valjani tehnnički razlog zbog kojeg je neki rok nemoguće ispoštovati, svaki glavni inžinjer jedne ozbiljne građevinske firme će podneti izveštaj naručiocu sa objašnjenjem. Ukoliko se i dalje insistira na nerealnom roku, opet ni jedna ozbiljna građevinska firma neće potpisati takav ugovor.
Dakle, ako ugovor postoji sa rokom do kraja godine, onda je i ocenjeno od strane izvođača da je to i moguće. Ako taj datum nije i zvanično deo ugovora ili aneksa ugovora, onda je sve to predozborna lovačka priča.
Varas se....ozbiljne firme ce povuci crtu onda, kada je ugrozena bezbednost, a neke ni tada. Investitor je onaj koji se pita za sve.
Druga stvar.....pa naravno da je svaki posao moguce zavrsiti brze od predvidjenog roka, ali kojim kvalitetom? Evo, setimo se rekonstrukcije Gazele. Po projektu putara, trebala je da se zatvori cela polovina mosta i da se radovi izvode na celokupnoj konstrukciji odjednom. Onda je, na intervenciju grada, taj projekat promenjen i sada rekonstruisu na parce.
Zaista ne treba biti inzinjer da bi svatio da se ne moze dobiti isti kvalitet sanacije monolitne konstrukcije pod opterecenjem i vibracijama, i jos komad po komad, i rekonstrukcije celokupnog sistema bez opterecenja.
Isto je i kada se gradi novo, bilo most, bilo betoniranje obicne terase u dvoristu. Npr. mi smo, pre desetak godina radili betonsku plocu na garazi. Na pola izlivanja ploce, otisli na petnaestominutni odmor, pa onda nastavili. Rezultat? Od samog pocetka, ploca prokisnjava na tom mestu, jer materijal, u ovom slucaju beton, nije izliven iscela, vec je cepkan.
Prema tome, koliko sam razumeo one insajderske informacije, zbog ubrazanja, zavrsne gornje segmente ce raditi na parce, komad po komad, umesto odjednom, kako se inace radi. To ne znaci da ce se lose uraditi, ali sam skeptican, sto se tice dugotrajnosti.
Bas me cudi od jednog gradjevinca i arhitekte da brane pricu o ubrzanju, jako zanimljivo. Ovo ubrazanje je cist produkt politickog razmisljanja pojedinaca, koji se stavljaju iznad struke i njihova rec ima snagu mitskih bogova. Koliko je primera samo da je egoisticka politicka odluka na kraju skupo kostala neki narod.....novija istorija?