Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

vucko":2hvm2ny6 je napisao(la):
nova":2hvm2ny6 je napisao(la):
A trebalo je samo da aplaudiramo i vicemo jeeeeeej! jupiiiiii! weeeeeeeeeeeeeeeee .... :rolleyes:
jeeeeej

ds_zastava_animacija.gif
Вучко, јел' можеш да "скинеш" ову заставу, много бре боде очи, наравно у негативном смислу.

Alibaba,ne razumes.Turisti ce dolaziti da vide most,to nam je prodato kao prica.Razumeo bih da ima vidikovac negde u pilonu makar i na mestu gde se spajaju nozice,ovako nikako ne verujem u to.

Гага":2l3qb5fj je napisao(la):
Мост изгледа предивно, а и они који су против овог моста, у "потаји" им се исти и свиђа и кажу да је ипак Београду потребан један овакав мост. Итекако је потребан.

Ne mešaj mene u tu priču. Kad sam ga slikao, krstio sam se kako je obešena konsrukcija zapravo nisko iznad reke u odnosu na ukupne gabarite mosta. Jest Sava premošćena bez i jednog stuba u vodi, ali mnogo bitniji most Vidin Kalafat na mnogo frekventijoj reci Dunavu ima plovni put ispod jednog od raspona dužine 160 metara .... jednostavo, ne mogu da razumem :rolleyes:

alibaba":2l3qb5fj je napisao(la):
Odkud to da turisti hrle svetom da bi videli most? Malo sam proputovao evropom i mostovi slicni ovom nisu ni svetska cuda niti estetski magneti za milione turista. Jednostavno, koriste ih ljudi da bi presli na drugu stranu. Naravno daje fino kada deluju lepo i impozantno, ali tamo gde grade ovakve mostove imaju mostova, petlji i sobracajnica koliko hoces.....

Idalje bih voleo vise dva komada iste sirine ruzna nego ova jedan lep....

Most se vidi iz svakog dela grada, tako da će turisti prvo pomisliti da je Sava veća reka od Dunava, ili da preko njega prelazi međunarodni auto put.

Mogu da dođu na Stenku da ga gledaju, ili na Adu sa čukaričke strane, ili kod Šest Topola (samo da pređu preko pruge), ili sa završetka šetališta na ulazu u zaliv brogogradilišta, odmah do fabrike betona, samo da se napravi neki prilaz, da Beograd siđe na reke.
Treba i obezbediti stručnog vodiča koji će da objasni u čemu je fora, zašto baš takav most kad već postoje mostovi preko iste reke, a nemaju te gabarite - "znate ovo je simbol našega grada".

Ma koji bre turisti, nije to Tower Bridge, Golden Gate ili lančani u Budimpešti. Nemojmo da se zamajavamo.

Гага":33x9a91q je napisao(la):
vucko":33x9a91q je napisao(la):
nova":33x9a91q je napisao(la):
A trebalo je samo da aplaudiramo i vicemo jeeeeeej! jupiiiiii! weeeeeeeeeeeeeeeee .... :rolleyes:
jeeeeej

ds_zastava_animacija.gif
Вучко, јел' можеш да "скинеш" ову заставу, много бре боде очи, наравно у негативном смислу.

Vučko, daj stvarno povečerje, leba ti :D

svi ti mostovi su postali poznati zbog znacaja gradova gde se nalaze, ako beograd ostane siromasna metropola jedne zemlje koja je po mnogo cemu na dnu evrope, i ovaj most ce ostati ne zapazen, ako beograd uspe za 40-50 godina da postigne nesto, onda ce most biti drugacije sagledan, i ako mislim da je lep most sumnjam da ce moci da privuce sam po sebi turiste. Znacaj mosta ce pratiti znacaj grada,

uporedi ovo sa golden gateom http://en.wikipedia.org/wiki/Humber_bridge ali taj most se ne nalazi pored nekog grada i mnogo manje ljudi znaju za njega....... naravno golden gate je mnogo stariji, ali sudbina velikih arhitektonskih dela u smislu kako ih ljudi vide prati sudbinu grada i zremlje gde se nalaze

Pravo da vam kazem meni je bitno da most pre svega bude lep nama mada se i tu ne slazemo uvek ali verujem da vecina ipak misli da je most lep. Na kraju krajeva nismo pravili most zbog stranaca nego zbog nas i Beograda ;) a turistima ako se svidi to je onda samo jedna dodatno lepa stvar

bg259":6id7u421 je napisao(la):
uporedi ovo sa golden gateom http://en.wikipedia.org/wiki/Humber_bridge ali taj most se ne nalazi pored nekog grada i mnogo manje ljudi znaju za njega....... naravno golden gate je mnogo stariji, ali sudbina velikih arhitektonskih dela u smislu kako ih ljudi vide prati sudbinu grada i zremlje gde se nalaze

Izvini bgd259 ne zelim da tvoj post izbacim iz konteksta ali je odlican primer onoga o cemu relja prica a to je da je recimo ovakav most preko ade trebalo praviti recimo na dunavu mozda na mestu sadasnjeg kineskog. Sa turistickog aspekta taj most bi zasigurno prosao jos gore nego na adi i verovatno kao most za koji si dao primer. I da ne zaboravim pre svega reka Sava nije beznacajna niti mala reka naravno ne ranga Dunava a duzina mosta nije uslovljena sirinom glavnog toka vec je tu i rukavac i brodogradiliste i kopneni deo suvog doka i spica ade itd. Nivo mosta je kranje logican i uslovljen je konfiguracijom terena i pristupnim petljama a ne necijim lepim zeljama za kojekakvim licno zadovoljavajucim proporcijama kao da gradimo most na moru na nekoj litici pa da bude visina decka na 50+ metara

Meni je bitno da život i privreda u gradu ne trpe zbog lošeg saobraćaja i premalog broja mostova.

Bitno mi je i da se privreda i preduzetništvo razvijaju a ne da se guše porezima i taksama tipa "nemaš otirač ispred kafane", "nisi platio istaknutu firmu" da bi se vratili krediti za projekte koji su mogli manje da koštaju.

Želim veće subvencije za škole i obdaništa, mnogo više neprofitnih stanova. Hoću metro i obilaznicu, i mostove na Dunavu... ne želim da me primoravaju da otplaćujem tuđu bahatost i egoizam.

Reljo,sori nesto me uvatilo veceras,necu vise,Tita mi :)

Dobro receno Igore,ja bih pre video ¨iglu¨ na dunavu koji je i evropski koridor 7 nego na Adi da bi doterali nas nosac aviona iz Ostruznice do pancevca i ¨kineza¨u zemunu :rolleyes:

Beograd ima retkost da lezi na 2 ogromne reke,sto ne znaci da treba da zapostavimo Dunav sto ocigledno radimo,samo zato jer novi mostp reko Dunava nije u centru grada i vecina stanovnika(glasaca) ga nece videti.

P.S.Ako se bude izgradio onaj jovinom metro most preko save umesto starog tramvajskog mosta videce se koliko je ova prica smesna jer je planirano da on ima stubove u vodi za razliku od svih mostova preko save-stari zeleznicki koji ce valjda da leti za 10-20godina kad se zavrsi prokop.

Nisi me razumeo vucko mada daleko da sam protiv toga da imamo most slican ovome na adi i na dunavu ali radi se o tome da sa turistickog aspekta na toj lokaciji na dunavu most bi bio daleko manje zanimljiv i primetan nekako skrajnut dok je sada na adi u epicentru i tesko ga je ignorisati.

A koji je turistički potencijel mosta na Adi?

Sad pitam ozbiljno, bez zezanja? Kako on može da se iskoristi?

U glavi su mi filmovi, TV serije imuzički spotovi iz Beogarada '80-tih, gde se kao ne znam kakve atrakcije prikazuju auto put, Gazela, Novi železnički, zgrada Energoprojekta, Sava Centar, Interkonti....
Zapravo, jadno i ne interesantno.

Sad mi pade na pamet - pa ne postoji mesto u gradu sa kojeg možeš da se slikaš, a da ti ovaj most bude u pozadini, kao "moja devojka (žena, švalerka...tašta) i ja ispred mosta, simbola Beograda".
Jedino može sa broda, nema platoa na suvom odakle može da se uhvati takva slika.
Izem ti takvu atrakciju.

Igor":g4j5ewk8 je napisao(la):
Nisi me razumeo vucko mada daleko da sam protiv toga da imamo most slican ovome na adi i na dunavu ali radi se o tome da sa turistickog aspekta na toj lokaciji na dunavu most bi bio daleko manje zanimljiv i primetan nekako skrajnut dok je sada na adi u epicentru i tesko ga je ignorisati.

Jeste,tesko ga je izbeci.Mislim da vise narusava Adu nego sto bi neko mislio,mora da sam hipik zbog toga.Ne razumem u cemu je bio problem da se imaju stubovi u vodi ili makar jedan par stubova u cukarickom rukavcu.

Reljo,to je nas mentalitet.Cim kazes da smo najstariji narod,da imamo najveci pravloslavni hram,najvecu sportsku arenu(ili trecu u evropi),najvisi most sa jednim pilonom odmah te obuzme neki plitki osecaj mi smo bolji od njih(ostatka civilizacije) bez obzira sto nasi inzenjeri ne grade most niti ce most biti skoro otplacen vec ce biti bar jednu generaciju otplacivan.Svaki lik koji dodje iz unutrasnjosti ili gasterbajter ce se sada slikati pored mosta da pokaze da je bio u BG-u,eto ti atrakcije,ali za nase.

@vucko: + za vidikovac...to ni meni nikad neće biti jasno...ima milion načina da se to izvede, a mislim da bi po vidikovcu na mostu bili prvi u svetu, ili bi to bio barem najviši vidikovac na nekom mostu (ispravite me ako grešim). Inače, uspeo sam malopre da u'vatim naNDŽarastu boju i neku šućmurasto belu :D :vops:

@ Igor

Pročitao sam tvoj post, i krajnje je realan.
Komentarisao tvrdnju o simbolu i atrakciji koja se malo po malo provlači na ovoj temi.

off topic - sad mi pade na pamet da je rekonstruisan bedem koji drži plato ispod "Pobednika"
Idealno mesto za fotografisanje, a nije uređeno. Na samom ušću na NBG strani, kod "Kolibe" divlje drveće zaklanja tvrđavu. Jadno. Niko ne vodi računa i iskorišćenju potencijala prvog i pravog simbolu grada.

Sad mi je pala na pamet ideja. Jedino mesto sa kojeg bi mogao da se fotografiše most i pilon je obala Save kod Brodogradilišta, trenutno neuređena i nepristupačna.
O produžeju i spajanju dva savska šetališta smo već pričali na dve odvojene teme.

Eto im sada dobar razlog da urede i taj deo obale sa šetalištima i platoima.

vucko":1wxg4lpt je napisao(la):
......
Reljo,to je nas mentalitet.Cim kazes da smo najstariji narod,da imamo najveci pravloslavni hram,najvecu sportsku arenu(ili trecu u evropi),najvisi most sa jednim pilonom odmah te obuzme neki plitki osecaj mi smo bolji od njih(ostatka civilizacije) bez obzira sto nasi inzenjeri ne grade most niti ce most biti skoro otplacen vec ce biti bar jednu generaciju otplacivan.Svaki lik koji dodje iz unutrasnjosti ili gasterbajter ce se sada slikati pored mosta da pokaze da je bio u BG-u,eto ti atrakcije,ali za nase.

+
A hram je sagrađen na pogrešnom mestu i miljama je daleko od Derokovog projekta, Arena se gradila 15+ godina, zamišljena da naši košarkaši maznu svetsko zlato u njoj, a prvi put kada su se takmičili svi su brisali patos sa njima :rolleyes: ...a biće dobro da most ne zovu "žuti most" (to, i pored svega, zaista ne bih voleo)...

za arenu si zaboravio rat u jugoslaviji sankcije........ zabrana nasih sportista da ucestvuju na takmicanjima

i ta arena je trabala da bude uradjena zajedno sa americkom firmom....

Nisam zaboravio, ali nisam ni na to mislio - toliko smo dugo čekali da naši zaigraju u njoj puni očekivanja, da bi doživeli najveći blam.
Što se mene tiče, Pionir je i dalje hram jugoslovenske i srpske košarke.

Amandman - srpska kosarkaska reprezentacija je dozivela samo jedan poraz u Areni, 2004. od reprezentacije SAD. Sve ostale utakmice (Diamond ball 2004, kvalifikacije za EP 2009 i prijateljska sa Kinezima 2010) smo dobili, i to vrlo ubedljivo. Na EP 2005. reprezentacija tadasnje SCG nije ni stigla do Arene, jer je ispala u 1/8 finala od Francuske u novosadskom SPENS-u. Sto se basketa tice, jedino je jos Partizan nesto znacajnije odigrao u Areni. Tu je osvojena jedna Jadranska liga, i izboren je plasman na Final four prosle godine. Malo li je!?

Natrag na temu - most je lep :)

Vidiš, u to vreme 2005 sam bio u jurnjavi oko nekoliko svadbi, pa mi se sve izmešalo. Samo se sećam da sam psovao Željka Obradovića.

Meni je stvarno neverovatno da jedino što ljudi imaju da kažu je "most je lep", i da samo to ponavljaju na 300 i kusur strana.
Zar je moguće da niko ne gleda dalje od svog vizuelnog i subjektivnog doživljaja?

vucko":3f0xma1q je napisao(la):
Reljo,to je nas mentalitet.Cim kazes da smo najstariji narod,da imamo najveci pravloslavni hram,najvecu sportsku arenu(ili trecu u evropi),najvisi most sa jednim pilonom odmah te obuzme neki plitki osecaj mi smo bolji od njih(ostatka civilizacije) bez obzira sto nasi inzenjeri ne grade most niti ce most biti skoro otplacen vec ce biti bar jednu generaciju otplacivan.
Она стара прича: прво Срби, па амебе.

Ronche":f5pypf6f je napisao(la):
Opustenooo":f5pypf6f je napisao(la):
milanche":f5pypf6f je napisao(la):
Jos su rekli da ce malo da ulepsavaju beton da se ne vide fleke na betonu.

Pa kako sam ja procitao u milanchetovom postu pre par stranica pise da ce raditi neku "zavrsnu" obradu na pilonu a kako ce to izgledati ne znamo jos :)

Nadam se da će nešto uraditi...ali sve mi se čini da će na kraju da izgleda k'o Avalski toranj za koji mi nije jasno kako su uspeli da sj*** segment obeležen na slici. Ne znam dal' na pilonu mosta ima sličnih grešaka.
Tog dana su ispirali vodovodnu mrežu pa je mutna voda ofarbala beton :lol:

relja":2nk1zmjz je napisao(la):
Vidiš, u to vreme 2005 sam bio u jurnjavi oko nekoliko svadbi, pa mi se sve izmešalo. Samo se sećam da sam psovao Željka Obradovića.

Meni je stvarno neverovatno da jedino što ljudi imaju da kažu je "most je lep", i da samo to ponavljaju na 300 i kusur strana.
Zar je moguće da niko ne gleda dalje od svog vizuelnog i subjektivnog doživljaja?

"Most je lep" je bila (ocigledno uspela) klinacka provokacija :D Sorry ;)

Pre pola sata sam prošao raskrpetljom od Topčidera ka Sajmu i video sam da stavljaju nešto na stube iza NIS-a (gde je onaj nasip prekriven plavom ceradom). Nisam siguran šta je jer sam malo brže vozio, pa nisam imao vremena da obratim pažnju. Ali, čini mi se da je u pitnju nosač oplate. Mada, nešto je mnogo veliki xD pa ako neko može neku fotku da okači da utvrdimo šta je :)

Vrh