Moj komentar se odnosio na:
bigvlada":oyjb13zs je napisao(la):
Vidi, mogu i da izgrade providnu kabinu lifta u obliku prstena oko pilona, koja bi imala dvadesetak vrata i opsluživala obe strane mosta istovremeno. Takvo rešenje ne bi narušavalo estetiku mosta.
Ako bi se takav lift nabudzio na ovakv pilon mosta, to bi uvecalo masu koju pilon nosi, promenilo momente u temeljima, i amplituda pilona bi dobila jednu promenjivu komponentu zbog kretanja lifta (sve sa teretom tj. putnicima). Ugrubo receno, da se ne izletim pa da me neki gradjevinac ne “poklopi”.
Lift za nekoliko ljudi nema smisla – ako bude te stanice kod pilona, u sred sezone, kada i preko 100.000 ljudi dolazi na Adu, kroz stanicu ce da prolazi reka ljudi, i onih koji silaze sa mosta i onih koji se penju na njega da bi napustili Adu.
Sam prostor na kome bi se napravila stanica je skucen. Ukoliko ne bude uslova da lift i stanicu koristi veliki broj ljudi, onda ce ta stanica jednostavno biti izbegavana, dzaba trud i pare. A tek biciklisti, roditelji sa decom…mora ba bude veliki lift, u stvari dva.
Drugo –prilaz stepenistu i liftu na samom spicu Ade, na stopi mosta. Na ovim crtezima kojima se svi odusevljavaju (na ozbiljno dizaniranom sajtu ), teren se blago spusta kako se prilazi stopi, stopa je na mnogo nizem nivou nego sto se misli. A pogledaj onda kucicu VK partizan – to je sojenica, na stubovima. Sta mislis, zbog cega? Vodostaja. A stepenice, lift i prilaz nikako ne bi smeli da se nadju u vodi, ni u jedno doba godine.
Nisam ni rekao da ni jedno resenje nije nemoguce – ako se konstrukcija lifta i stepenista NE oslanja na pilon, nece ni biti ovih problema (pa ni tezine konstukcije liftova, plur.). Takva konstukcija bi imala temelje u samoj stopi mosta, ali zato bi to trebalo odmah sada ukljuciti u glavni projekat. Sam prilaz mostu bi onda bio drugaciji, teren bi bio na visem nivou zbog vodostaja….ali onda ce sve IZGLEDA drugacije.
Da se ja pitam , napravio bih nasip-rampu blagog nagiba do platforme ispod same kolovozne konstrukcije. Ali to bi narusilo VIZUELNI UTISAK o mostu, a i da se ja pitam, kao sto svi znaju ne bi se gradio ovakav most.
Nisam ti direktno odgovorio na pitanja, a ne znam ni zasto mislis da bih ti dao odgovore na taksativno postavljena pitanja. Sad moram da radim, da ne bih dolazio i za verske i sljakerske praznike