RockerSVK
Higher intermediate
Наравно да функционалност моста нема новчани еквивалент. Исту ефикасност би имао и мост без пилона и каблова. Али добро, град је већ изабрао скупљи пут, нема везе, сами људи ће отплаћивати те кредите.
ja bih najvishe voleo da se most uradi ali po realnoj ceni a za razliku, izmedju te cene i ove pljacke, napravi nova filharmonija ili opera, ili da se rekonstruishu skole u koju ce moje dete da ide jednog dana, da gsp radi kako treba itd...spatiotecte":2wa56a2x je napisao(la):Jedno malo pitanje ovako bez veze
Jel vise volite sto se gradi ovaj most (koliko god on kostao i kako god on izgledao) ili bi ste vise voleli da se nista ne gradi?
Bravo Stf jednostavno sam morao da quotujem i istaknem da se apsolutno slazem sa tvojom konstatacijom i to sam u par navrata spomenuo nije jadan most kriv nego ovi sto ga grade a "ono" nam sleduje u svakom slucaju nazalost.stf":38zvg45g je napisao(la):Заиста се повела квалитетна дискусија са чврстим чињеницама и информацијама, али сте заборавили једну, у суштини и најбитнију чињеницу.
Ово би се десило да су градили било какав мост. Код нас краду на свему, почевши од замене ивичњака, поплочавања тротоара, замене зеленила, па све до моста. Наравно, што је пројекат већи и значајнији, то се и више расправља о малверзацијама.
Само идејно решење моста није криво што имамо бескрупулозне лопове који су саставни део сваког пројекта. Шта мислите, да се гради греда, нико не би крао? Ма дајте, мао озбиљности.
Крали би свакако, и ми ту моземо само да их пљујемо и презиремо, и надамо се, да ће једног дана долијати. Зато владајућу гарнитуру стално треба мењати, да не пусти корење. Ако је једна странка стално на власти, тешко нама.
Slazem se sa ovim.dedinje":50uzag4r je napisao(la):Naravno, ne treba imati iluzija, Beograd je za strane turiste prvenstveno tranzitni grad na putu za Grčku ili Bugarsku i Tursku. Ali činjenica je da on vremenom postaje (možda sporo?) sve privlačniji i ako sada turisti ostaju u proseku 1,5 dana za koju godinu ostajaće u proseku 5 dana. Već sam pisao na ovom forumu jedna velika američka turistička agencija proglasila je Beograd za 3 grad po lepoti položaja. Prvi je Rio de Žaneiro a drugi Istambul. Mnogi veliki gradovi nemaju ni jednu veliku reku (Bukurešt), mnogi imaju jednu ali Beograd ima dve (mislim na Savu i Dunav sa njihovim adama). Pa tu još dolazi kongresni turizam gde je Beograd privlačan zbog odličnog položaja. Čuli ste za pohvale Beogradu (koje nisu kurtoazne) ekipe filma "Koriolan" sa filmskom zvezdom Ralfom Fajnsom. Postoji i sportski turizam i tu Beograd ima takođe znatne adute. Građevine kao ovaj novi most nisu tako retke u svetu ali ne može se reći da ih ima skoro svaki grad od 500.000 stanovnika. Za sada glavni adut ostaju splavovi i noćni život što je uspeh koji nismo ni očekivali pre neku deceniju.
Vidis da ljudi izgleda nisu spremni da prihvate da Beograd treba da izgleda kao metropola, a ne kao palanka...Ljudi negoduju zbog mosta na Adi sada, u proslosti su napadali Pesica ''sto Gazela ima 3 trake?'' , u buducnosti ce biti jos nesto...A onda sve takve komentare po forumima i novinama citaju ljudi koji sede na vaznim mestima, pa nam posle kriv djavo sto je donesena zabrana izgradnje visokih objekata po Beogradu...dedinje":2v6ld66c je napisao(la):Ali ovakav most je izuzetno lep, njegova slika će biti na svim prospektima Beograda koji se dele po turističkim poslovnicama širom sveta. Ne kažem da će strani turista doći u Beograd baš zbog mosta ali činjenica je da most doprinosi privlačnosti Beograda. Pa zašto sada mnogi turisti idu u Dubai? Idu da vide veličanstvene građevine kakvih nema na svetu a ne zbog pustinje peska koja okružuje grad.
Јако лепо речено, +stf":3hb9140g je napisao(la):Заиста се повела квалитетна дискусија са чврстим чињеницама и информацијама, али сте заборавили једну, у суштини и најбитнију чињеницу.
Ово би се десило да су градили било какав мост. Код нас краду на свему, почевши од замене ивичњака, поплочавања тротоара, замене зеленила, па све до моста. Наравно, што је пројекат већи и значајнији, то се и више расправља о малверзацијама.
Само идејно решење моста није криво што имамо бескрупулозне лопове који су саставни део сваког пројекта. Шта мислите, да се гради греда, нико не би крао? Ма дајте, мао озбиљности.
Крали би свакако, и ми ту моземо само да их пљујемо и презиремо, и надамо се, да ће једног дана долијати. Зато владајућу гарнитуру стално треба мењати, да не пусти корење. Ако је једна странка стално на власти, тешко нама.
Aleluja! Mene odusevljavaju ovi sto pljuju i po splavovima i nocnom zivotu, eto "dolaze odvratni zapadnjaci da uzivaju u prostituciji i da se napijaju". Gluposti, ljudi u Beogradu i naravno sire u Srbiji umeju lepo da se opuste i pristupacni su, sto su stranci prepoznali i u Guci, i u Novom Sadu oko Exita, i eto u Beogradu. I cujem da se ljudi vracaju sa jako dobrim utiscima o vecini hotela, hostela, i restorana, i pogotovo iskustava u dodiru sa obicnim narodom na ulici. I taksi je jeftin i vecina dobro odradi svoj posao ali tu sigurno ima najvise problema i onih koji bi da ulove nesto u mutnom.dedinje":2yqsqgup je napisao(la):Naravno, ne treba imati iluzija, Beograd je za strane turiste prvenstveno tranzitni grad na putu za Grčku ili Bugarsku i Tursku. Ali činjenica je da on vremenom postaje (možda sporo?) sve privlačniji i ako sada turisti ostaju u proseku 1,5 dana za koju godinu ostajaće u proseku 5 dana. Već sam pisao na ovom forumu jedna velika američka turistička agencija proglasila je Beograd za 3 grad po lepoti položaja. Prvi je Rio de Žaneiro a drugi Istambul. Mnogi veliki gradovi nemaju ni jednu veliku reku (Bukurešt), mnogi imaju jednu ali Beograd ima dve (mislim na Savu i Dunav sa njihovim adama). Pa tu još dolazi kongresni turizam gde je Beograd privlačan zbog odličnog položaja. Čuli ste za pohvale Beogradu (koje nisu kurtoazne) ekipe filma "Koriolan" sa filmskom zvezdom Ralfom Fajnsom. Postoji i sportski turizam i tu Beograd ima takođe znatne adute. Građevine kao ovaj novi most nisu tako retke u svetu ali ne može se reći da ih ima skoro svaki grad od 500.000 stanovnika. Za sada glavni adut ostaju splavovi i noćni život što je uspeh koji nismo ni očekivali pre neku deceniju.
hrvatska ima prihod 12 mlrd eur od turizmaErysimum Cheiri":3tnuahes je napisao(la):Samo mala napomena, posto izgleda dosta ljudi ne shvata koliki je potencijal turizma...
Beograd i Srbija, slozicemo se, bez nesto previse truda su na putu da vrlo brzo prihoduju od turizma milijardu dolara godisnje. To je vise nego sto npr. Crna Gora ukupno zaradi od istog tog turizma ili 50% onoga sto ce Zastava/Fiat da doprinese GDP-u kada, konacno, pocne da radi punom parom...
Poredjenja radi - Ceska ima prihod od turizma koji je oko 5 milijardi, Egipat koji se neverovatno izgradio u sektoru turizma prihoduje oko 8 milijardi, Hrvatska 7... Znaci, Srbija moze uz ozbiljnu strategiju (ulazak u EU bi takodje pomogao) da dostigne 3-4 milijarde bez previse problema i pored ne bas sjajnih prirodnih predispozicija za turizam. To je preko 10% danasnjeg GPD-a u Srbiji... Treba imati u vidu i da je prihod od turizma zapravo izvozna usluga sto je jako dobro za ekonomiju i platni bilans.
Poenta je da cak i da sagradimo 3-4 mosta od po 300 miliona to je nista u poredjenju sa potencijalnim prihodom i poreza na taj novonastali prihod (tranzit, turizam, saobracaj...)
Uostalom tako i funkcionise princip drzavnog zaduzivanja - uzmes danas milijardu, a kroz par godina ce GDP da poraste taman toliko da od PDV-a mozes da servisiras dospele anuitete. Sto veci GDP - drzava raspolaze sa ozbiljnijim parama i moze da se bavi ozbiljnijim projektima, a kao kapitalno ulaganje nece smatrati asfaliranje ulica ili presvlacenje autoputa novim asfaltom.
Slažem se.spatiotecte":1mi53swp je napisao(la):Hmm mislim da strani turisti koji posecuju Beograd dolaze iz slicnih razloga kao oni koji posecuju Sofiju i Bukurest. Tu smo u istoj korpi sa njima.