Hvala svima, drago mi je da vam se sviđaju slike
@Vucko
Generalno, momci s kojima sam pričao su više bili usredsređeni na most, tako da kapiram da će tek dobiti projekat od glavnog izvođača. Kažu da počinju uskoro sa gradnjom petlje (Radnička). Ako sam dobro razumeo, petlja će biti kružna...
Za mene su nove bile dve stvari - prva je bila o čeličnim segmentima, uopšte nisam kapirao ranije da je ona crvena skalamerija kran koji drži novi segment, do povezivanja sa ostatkom. Druga stvar se odnosi na ono prenaprezanje betona. Meni sve vreme most izgleda kao da je jako "tanak", kao da tek treba na njega da "legne" ogromna količina betona, međutim, upravo zbog tih čeličnih cevi u konstrukciji, beton je mnogo jači i praktično čvrsto sabijen, kao da je pod presom. Isto i za kablove, oni između ostalog prave protivtežu, pa se zbog toga paralelno instaliraju uvek prvo kablovi na čukaričkoj strani, pa zatim parnjaci na strani Ade... Konačna zatezanja se rade tek kad se sve ostalo završi, asfaltiranje, rasveta i sl.
Već sam napisao, naši su insistirali da most bude tako dizajniran da može da prođe LRT, metro, tramvaj, šta god im naknadno padne na pamet. Momci su sve vreme govorili o LRT, ali će verovatno na početku tuda ići tramvaj.
Bio sam i u onim kutijama ispod glavne ploče kuda će ići cevi, vodovod i sl. Ispod se nalaze dve male kutije i jedna velika, veličine dve saobraćajne trake. U tim malim kutijama se nalaze završeci kablova kojima pilon drži most.
@Boris
Nisam siguran na šta tačno misliš, ako govoriš o ovome na slici, sa strane tobogana na čukaričkoj strani, primetio sam još ranije dva nova bočna stuba i jedan centralni veliki (mislim da je to stub 7, on ostaje kao glavni stub, dok će većina ostalih stubova biti porušena nakon povezivanja sa pilonom). Stubovi sa strane čine deo mosta (iako sam ja prvo bio ubeđen da je Porr već počeo sa gradnjom petlje), iako to zapravo i jeste početak silaznih rampi. Pitao sam zašto je desni stub građen sa ovim proširenjem na vrhu, to je prosto držač rampe, projektovan kao bolji oslonac, sa širokim vrhom...
Jeste mi sve bilo na dlanu, ali sve ne znaš gde pre da gledaš kad si gore
edit:
Setio sam se još nečega, definitivno neće biti nikakvog vidikovca na pilonu ili sl... What a shame...
Evo još jedne fotke, neću više da spamujem