Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

Ono sto bih ja voleo da vidim na sajtu Fonda "Slobodan Jovanovic" jeste tekst pod naslovom "Zasto smo sedeli toliko godina u gradskoj vlasti i primali velike plate, a nikada nismo digli rucicu protiv mosta za koji danas tvrdimo da je preskup". Ovako je to za mene jeftino politikanstvo. Sta sad hoce kad je "steta" (ako se gradnja novog mosta moze nazvati stetom) vec napravljena!? Da se neko opase eksplozivom, ode na gradiliste i raznese most??? Mogli su da sprece izgradnju ovog mosta da su hteli, a nisu. E, zato mi smeta taj tekst.

Inace, nemam nista protiv cinjenica. Ali nekada se one predstavljaju kao da cemo svi pocrkati od gladi zbog ovog mosta. Jeste, skup je, cak i preskup imajuci u vidu okolnosti u kojima se Srbija trenutno nalazi (pre cetiri godine mislili smo da ce gradski budzet danas premasiti milijardu evra, a ne da ce biti manji nego tada). No, uprkos tome, mislim da zaista za 15-20 godina necemo osetiti posledice izgradnje ovog mosta u smislu "e, sad nemamo para za obdaniste", vec vise u smislu "a, mogli smo mozda jos i da zapocenemo tunel ili izgradimo denivelisani bulevar za te pare".

I sve sto kaze stf o funkcionalnosti BG mostova je u pravu, i ono sto kaze Jovanovm u vezi sa transparentnoscu praznjenja (a i punjenja) gradskog budzeta.

Ali samo jedna stvar za kraj - u Srbiji ne treba (samo) da se menjaju vlasti, u Srbiji treba da se menja sistem. Neki misle, kada citaju moje postove, da ja tvrdim kako je u Srbiji bolje nego stro jeste. Ali naprotiv, ja tvrdim da je gore nego sto jeste. To jest da trulez nije samo gore, nego da je duboko u tkivu celog drustva.

Pa ...da nisu počeli most ko zna gde bi otišle pare..na održavanje dinara i sl.u svakom slučaju uvek je bolje da nešto izgrade nego da kažu nema para i da ih sklone ,verovatno sada kažu bolje da smo ih sklonili,ili počeli Metro pa i kada bi stala gradnja, ispod zemlje je pa se ne vidi,ovaako ima da ga gledaju svaki dan :D

Pa, nikad nije bilo direktnog glasanja u Gradskoj skupštini, za ili protiv.
Sve vreme su bili protiv ljudi iz struke, ali nisu dobijali značajan prostor u medijima. Ovde su etiketirani da su "ljubomorni".
Uostalom, ti likovi (i vlas' i opozicija) se ne razumeju ni u svoj posao, rad državne uprave - setimo se samo reakcija na prvi izveštaj Državne revizije, pa onda otvaranje radova bez potrebnih dozvola, itd, itd (namerno navodim stvari koje nemaju veze jedna sa drugom, zbog rašrenosti "pojave"). I "pozicija" podržava projekat samo zato što je to partijska odluka sa višeg nivoa, kao da se neko u GS uopšte interesuje za problematiku mosta.

Posledice kreditiranja su počele da se osećaju već kod usvajanja rebalansa gradskog budžeta ove godine, kada su "usvojili" deficit, bez objašnjenja odakle će da ga nadoknade. Kredit još nismo ni počeli da vraćamo.
Na Beobildu niko nije preneo tu vest (ja nisam hteo), ali se zato naširoko piše o boji i dezenu pilona, dizajnu ogradica na otvorenom Bulevaru....

2012":2i9cpv8t je napisao(la):
Pa ...da nisu počeli most ko zna gde bi otišle pare..
A možda na dva skromnija mosta na dve različite pozicije, sa jednostavnijim navozima, manjom "cenom po kvadratu" :) i većim "iskorišćenjem kvadrata"?

Homer Jay":axrui2t2 je napisao(la):
Ali samo jedna stvar za kraj - u Srbiji ne treba (samo) da se menjaju vlasti, u Srbiji treba da se menja sistem. Neki misle, kada citaju moje postove, da ja tvrdim kako je u Srbiji bolje nego stro jeste. Ali naprotiv, ja tvrdim da je gore nego sto jeste. To jest da trulez nije samo gore, nego da je duboko u tkivu celog drustva.
Apsolutna istina!

Uvek sam se zalagao za grandiozne infrastrukturne projekte u Beogradu ,jer su nam ciljevi Metropolis na Balkanu a on to postaje i neophodna mu je grande infrastruktura..ali te projekte nismo do kraja izgurali,ovaj most će ipak biti doveden do kraja a možda i povući ili dati primer da se ostali nedovršeni projekti kao Prokop mogu dovršiti ako postoji uprava i organizacija koja ima energije za to, a ne kao oni tipa Mrke koji tri puta otvaraju/zatvaraju radove na Prokopu,Interceptor još jedan grande projekat opet uspešno se odvija zahvaljujući ovoj upravi,pa Gradska Ž. i ostalo..ako je išta ova garnitura uvela kao standard je da se ono što se započne treba i završiti,i ja vidim tu zaista napredak u odnosu na ranije garniture ili Mrku koji obećava a nikad isporučuje.. :kafa: Ako od sada svaka nova garnitura započne i dovrši barem jedan grande projekat to je ipak neki napredak..

@2012 Ne bih se slozio sa tobom!

Da Beograd ima zavrsena 2 mosta preko Save i Dunava, da je gotova obilaznica, da gradski prevoz normalno funkcionise, da se gradi metro itd itd onda bih se tek slozio sa tobom da se grade reprezentativni objekti, ovako, Beogradu su preko potrebne funkcionalne stvari, da grad moze normalno da zivi, pa tek kad se to obezbedi e onda da se "kurcimo" sa pilonima, kulama, space arhitekturom.....
:pob:

Pa možda bi i bilo da nije započela svetska kriza,ovako budžet pada ne puni se kako je planirano pa i ovo što rade jeste uspeh,a kada pogledam da je sud dodelio zemljište Luci BG na štetu grada,oštećeni smo za dve Metro linije! a obilzanici i Republičkim obavezama a la Mrka da ne govorim..u regionu oko nas stanje je još gore..

Haha...Pa reci mi sta je radila prosla gradska vlast sa tim vecim budzetom,koj kapitalni projekat je pravljen pre 2008me godine?

Радуловић, Реља, Хомер Џеј, Кингмен, Вучко - +1

стф - +1 за опис мостова, с тим што си заборавио на железнички остружнички мост, који је такође због непостојања комплетне железничке обилазнице и због једног колосека слабо искоришћен. Требало би да добијеш још +1 за мегаломанску раскрсницу која тотално обесмишљава величину моста на Ади али не може због софтвера.

Sve što je lepo to je i skupo. Mogli smo mi da napravimo i pontonski most. Bio bi jeftin i vršio bi funkciju (istina u manjem obimu). Ali razlika u novcu bi opet bila potrošena ko zna gde i kako. Ne misli neko da bi valjda sa jeftinijim mostom došlo do porasta standarda u Srbiji. Svi se slažemo u jednom - hoćemo da Beograd bude pravi velegrad u koji će rtado dolaziti ljudi iz celog sveta. On ima idealne prirodne uslove za to. Dosta je i izgrađeno ali to je daleko od dovoljnog. Treba graditi i dalje i ne žaliti pare ako sa za njih dobija nešto stvarno veličanstveno. Priča da petlja i tunel kod "careve ćuprije" neće biti dovoljno iskorišćena je besmislica. Pa na tu petlju će ići celo Banovo Brdo i Žarkovo. Koliko rasterećenje za onu trasu pored Sajma.

U principu se slažem sa homrejayom, i jedino mi nije jasno kako se takse mogu smatrati troškom, kad ih grad sam sebi plaća?
A kod samo gradnje počinje sve više da me nervira što se grad nije zadužio nešto više pa da uradi normalne prilaze, i što tunel nije krenuo da se radi u isto vreme.

kao sto rece lepi Boki:"do 2020. imacemo 13 mostova preko Dunava.". dace Bog. bicemo skoro kao Madjarska koja danas ima 22,ali cemo ipak biti Bolji od Spanije koja nema nijedan :)

dedinje":2zk65sdx je napisao(la):
Priča da petlja i tunel kod "careve ćuprije" neće biti dovoljno iskorišćena je besmislica. Pa na tu petlju će ići celo Banovo Brdo i Žarkovo. Koliko rasterećenje za onu trasu pored Sajma.
Прича да петља и тунел код ''цареве ћуприје'' неће бити искоришћени је сасмислица јер то није петља. На тај семафор (а не петљу) ће ићи цело Баново Брдо, Жарково, а богами и Раковица. Још кад се на том семафору укрсти и тунел из правца Аутокоманде, хаос ће бити потпун. А све то да би се сачувало 50 метара дрвећа. Онда није ни требало градити УМП, јер се знало куда треба да прође.

Wile E. Coyote":8bski2v6 je napisao(la):
с тим што си заборавио на железнички остружнички мост, који је такође због непостојања комплетне железничке обилазнице и због једног колосека слабо искоришћен..
Jest, zaboravih, a zaboravih i onaj nikad zavrseni Obranovac-Surcin za toplovod i valjda automobilski saobracaj......

Tacno, mozda su mogli, da za iste pare urade most kod Vince i poluprofil do Panceva i spasu centar od tranzita, ali su se odlucili za Iglu, jer je upecatljivija(vidi se iz mnogih delova grada), i zbog njega ce dobiti sledece izbore. Sadasnja vlast dobija vna izborima u Beogradu zbog centralnih opstina, a sta stanovnicima tih opstina znaci neki tamo most u nekoj tamo Vinci? Kapirate. Taj most bi i njima pomogao, ali ne gledaju svi na razvoj Beograda kao mi. Vecina je uskogruda. To je politika.

stf":14749qgc je napisao(la):
Wile E. Coyote":14749qgc je napisao(la):
с тим што си заборавио на железнички остружнички мост, који је такође због непостојања комплетне железничке обилазнице и због једног колосека слабо искоришћен..
Jest, zaboravih, a zaboravih i onaj nikad zavrseni Obranovac-Surcin za toplovod i valjda automobilski saobracaj......
Ваљда ће тај мост коначно да постане функционалан после свих перипетија. Надајмо се...
stf":14749qgc je napisao(la):
Tacno, mozda su mogli, da za iste pare urade most kod Vince i poluprofil do Panceva i spasu centar od tranzita, ali su se odlucili za Iglu, jer je upecatljivija(vidi se iz mnogih delova grada), i zbog njega ce dobiti sledece izbore. Sadasnja vlast dobija vna izborima u Beogradu zbog centralnih opstina, a sta stanovnicima tih opstina znaci neki tamo most u nekoj tamo Vinci? Kapirate. Taj most bi i njima pomogao, ali ne gledaju svi na razvoj Beograda kao mi. Vecina je uskogruda. To je politika.
Ово потписујем. Данас си у елементу, заслужио си неколико плусева од мене, али могао си да добијеш само један.

pa da,igla i onaj zemunu su zbog toga uzeti.mislite da je zbog drugih razloga hehe

stf":950r9j6b je napisao(la):
Wile E. Coyote":950r9j6b je napisao(la):

da su stvarno hteli, mogli su sve vec sada da ih grade, pa kud puklo da puklo.

stf":17oiv6e6 je napisao(la):
Wile E. Coyote":17oiv6e6 je napisao(la):

Pozdrav svima.....
ovo je suština......potpisujem....

stf":bcbxf28s je napisao(la):
Postoji i "druga strana novčića" kada je taj problem u pitanju. Recimo, ja živim na Konjarniku, na kome se ništa, apsolutno ništa nije promenilo poslednjih 10 godina. Parkovi su stravično prljavi, nekoliko napuštenih zgrada u različitim stepenima izgradnje, totalni "urban decay" na svakom koraku.... ali sam zato u svakom predizbornom pamfletu imao prilike naširoko da čitam o asfaltiranju neke tamo blatnjave ulice u Resniku ili Belom Potoku.

Ne kažem da bih u tvom konkretnom primeru bio protiv mosta u Vinči, ali... prilično mi je drago što se konačno dužna pažnja poklanja samom centru Beograda, iz kojeg, realno gledano, se u najvećoj meri i popunjava gradski budžet. Indikativan primer je bio kada je neko pomenuo da ne treba da se gradi metro, već za te pare da se rešava problem kanalizacije za prigradska naselja. Što se mene tiče, nelegalna naselja treba rešavati bagerom, a ne novcem poreskih obveznika.

Most preko Dunava u Vinči je neophodan i Beogradu i Srbiji. Nema tu nikakvog lokalpatriotizma. A što se tiče pljavih parkova na Konjarniku interesantno je ko ih je isprljao? Možda stanovniciBanovog Brda ili Zemuna. Na ta dva mesta parkovi su čisti.

u zemunu su parkovi cisti? na zemunskom keju se, u prolece, nasukaju mrtve svinje koje niko ne dira nedeljama. Park kod gimnazije je ok, ali loshe osvetljen

dedinje":3v95mdvy je napisao(la):
Most preko Dunava u Vinči je neophodan i Beogradu i Srbiji. Nema tu nikakvog lokalpatriotizma. A što se tiče pljavih parkova na Konjarniku interesantno je ko ih je isprljao? Možda stanovniciBanovog Brda ili Zemuna. Na ta dva mesta parkovi su čisti.
Pa mogao bih da se složim da su ih stanovnici Konjarnika isprljali, da nije dve činjenice:

1) kante u parkovima su stalno prepune i *niko ih ne prazni* ;

2) u jednu od mnogobrojnih nedvoršenih zgrada su se uselili Romi, među kojima je ogromna većina OK, ali ipak neki od njih imaju ne tako lep običaj da prevrnu kontejer i istovare sadržaj, ne bi li lakše inventarisali po istom... Da sad ne pominjemo razne "logorske vatre" itsl. u obližnjoj šumici zbog kojih često ne smem da otvorim prozor.

3) nevezano za parkove i imigrante u opštinu, urban decay na Voždovcu je bolna i očigledna realnost, koja nikad nije adresirana jer su opštinske vlasti imale preče prioritete u Resniku i Belom potoku.

No, da ne širimo dalje priču, više nego rado ću nastaviti na drugoj temi. U svakom slučaju, ponavljam da nemam apsolutno ništa protiv mosta u Vinči, iako ni na koji način on ne predstavlja neki moj interes.

Pa na park kod gimnazije sam i mislio, kakav kej, to je druga priča. Ako živiš u Zemunu jel možeš nešto da napišeš o sadašnjem stanju kule Janka Hunjadija odnosno Sininjanin Janka i planovima u vezi sa njom i užom okolinom. Samo nemoj o onoj hiljadugodišnjici dolaska Mađara, to je sve već poznato.

o planovima za kulu Sibinjanin Janka ne treba pricati jer svi imaju 2 zajednicke osobine : 1) prave se novi ili osvezavaju stari pred svake izbore 2) od njih nista ne bude. Poslednji primer je bio projekat revitalizacije zemunskog keja i gornjeg gardosha 2008me od kojeg smo dobili svega nekoliko stotina kubika nasutog kamenja. Ako neko hoce da pokaze da su gradjani Zemuna ravnopravni sa gradjanima centralnih opstina uradice dve stvari - urediti halu Pinki i trg ispred nje koji nije nikada projektovan da bude parkiraliste, urediti prostor kod Mekdonaldsa, do robne kuce Beograd koji deluje kao buvljak a nasuprot njemu se nalazi front zgrada kakvih nema ni u centru Beograda

Vrh