Šta je novo?

Unutrašnji Magistralni Poluprsten, Most preko Ade - [Magistrala]

+1 за Нурка из више разлога. :cool:

Ово што Дедиње каже је добра идеја (нарочито за жел. станицу). Још да је неко са мозгом у глави радио на ГУП-у, цела траса садашње пруге би могла да се искористи за саобраћајницу, а железничка станица Топчидер да буде почетак пруге из које би полазили музејски возови (Романтика и Плави воз).

+1 to that.

Иван Нинић: Како је „скакала“ цена „ћуприје“ преко Саве?

Наиме, осим 129,6 милиона евра из кредита EBRD-а, прелиминарне рачунице говоре да ће из буџета града Београда бити издвојено још 50,1милион евра и то за плаћање пореза, такси и других административних и консултантских трошкова. Међутим, сви који мисле да је крајња цифра изградње моста 182,7 милиона евра, грдно се варају, јер у ову суму уопште нису урачунати трошкови изградње приступних саобраћајница, а које реално могу коштати колико и сам мост! За изградњу приступних саобраћајница, град Београд се, у 2009. години, задужио кредитом од 70 милиона евра, код Европске инвестиционе банке.То практично значи да је цена моста са приступним саобраћајницама достигла астрономску цифру од 252,7 милиона евра, али како пројекти за приступне саобраћајнице још увек нису завршени у целости, то значи да ова цифра није коначна!?

Ostatak teksta na

http://www.slobodanjovanovic.org/2010/08/31/ivan-ninic-kako-je-„skakala“-cena-„cuprije“-preko-save/

zbog ovakvih chlanaka i ovakvih malverzacija oko mosta josh uvek mi je chudno kada vidim nekoga ko pise hvalospeve o mostu preko ade. Super je taj most, ali po kojoj ceni cemo ga dobiti? Pobeda na izborima jedne stranke i duznicki jaram sledecih 30 godina?

Uvek mi je bilo fascinantno kako ljudi kod nas nemaju predstavu sta znachi budzet i kako se on puni. Kako se ceo drzavni aparat finansira. Jedino sto znaju jeste da zele da se zakache za drzavnu sisu, dobiju drzavnu platu a nemaju pojma kako se pare za istu nalaze...

Razumem ja sve to, ali Fond "Slobodan Jovanović" zaista nije relevantan izvor - ipak je motiv tog teksta, pre svega, politički.

Nazalost sve je politika a strucnjaci se ne cuju od njih.Ali ocigledno je da je cena mosta problematicna kao i zaduzivanje grada.

mradulovic":yna5wmxx je napisao(la):
zbog ovakvih chlanaka i ovakvih malverzacija oko mosta josh uvek mi je chudno kada vidim nekoga ko pise hvalospeve o mostu preko ade. Super je taj most, ali po kojoj ceni cemo ga dobiti? Pobeda na izborima jedne stranke i duznicki jaram sledecih 30 godina?

Uvek mi je bilo fascinantno kako ljudi kod nas nemaju predstavu sta znachi budzet i kako se on puni. Kako se ceo drzavni aparat finansira. Jedino sto znaju jeste da zele da se zakache za drzavnu sisu, dobiju drzavnu platu a nemaju pojma kako se pare za istu nalaze...
Eh nikad nam nevalja! Odmah moramo da politizujemo! Koja stranka, koje ukrao, malverzacije, zavid. Ostavite se ljudi prica. Kazemo vracacemo 30 godina?! Pa naravno da ce mo da vracamo, a ko mislis da ce da vrati?! Ako nemas novca moras u zajam, zar ne? Grad nema nikakakve puteve, a sam UMP je najbolja ideja koje je grad ikad imao, a da ga negrade, bukvalno bi se ugusili od saobracaja za koju godinu! I tako je kolaps!
Grade ga Austrijanci i Slovenci, sta bi bilo da ga mi gradimo?! Mozak bi popili Mostogradnji ili Srbija putevima ili statijaznam

Budzet? Pa lako je imati budzet kad imas ekonomiju, a kako je mi nemamo, tako nemamo ni budzeta, a ni novca. Medjutim malo dobre volje, ulaganja u prave projekte dovesce do razvijanja neke ekonomije. Na primer: Kad se sve zavrsi, UMP i Borca/Zemun, kad bude moglo da se funkcionise, mozda ce neko i uloziti u Beograd i Srbiju. Pa kad uloze, onda ce biti i posla za druge, proizvodnja mozda, bezcarinske zone koje zelimo i mastamo zadnjih 40-tak godina, itd a onda ce Ekonomija da ojaca, a kad ojaca Ekonomija onda ce biti i Budzeta. Isto vazi i za druge projekte - Autoput od Horgosa pa cak i Mrkin Autoput kroz Sumadiju.
No, treba samo strpljenja i optimizma. Mozda ne za nase vreme, ali nasa deca ce sigurno sigurno imati koristi. Uostalom neko rece gore, da do 2050. cemo biti Metropola, a kako mozemo biti Metropola sa jednim jadnim mostom?!
:grand:

zbog toga sto ljudima neke stvari valjaju ili zbog toga sto su se pomirili sa situacijom imamo ovakav most kakav jeste:
1. Lep
2. Ali sa neodgovarajucom cenom kod koje nije toliko problem sto je xyz miliona dolara nego zato sto nije odrazavala promene cena gradjevinskih materijala osim kada su one rasle
3. sa Nezavrshenim projektom prilaznica koje ce biti zavrshene dugo nakon gradjevinski kudikamo kompleksnijeg zadatka - podizanja raspona mosta preko reke

ump je odlichna ideja ali na ovom nivou i u ovom trenutku, na horizontu, imamo samo jedan predizborni most i gotovo nista drugo. a ono sto nam se najavljuje je da ti se zaledi krv u zilama - raskrsnica magistralnog puta BG-NS (koji ima ukupno 2 trake) sa trasom mosta za Borchu u nivou!!

Ne moze se reci "lako je imati budzet kad imas ekonomiju, a kako je mi nemamo, tako nemamo ni budzeta, a ni novca.". Grad ima veliki budzet, republika ima budzet. ako nema Gde onda idu moje pare od poreza, taksi itd? Ovaj grad ima totalno netransparentnu finansijsku konstrukciju za koju samo znamo da se pravi od nashih para. Zbog toga mi cemo dobiti ovaj most, koji je ugovaran sa jednim jedinim prioritetom - da bude po bilo koju cenu gotov do izbora 2012te. Mi cemo biti presrecni kada ga budemo videli zavrshenog za godinu dve, ali cemo itekako osecati posledice njegove ludosti kada kroz 10,15 godina ne budemo imali para za rekonstrukciju nekog vrtica, skole, pozorista,... jer stranim kreditorima mora po svaku cenu biti otplacena rata.

Da smo malo svesniji gde idu nashe pare, od kojih para zive gradonacelnik & svita i od kojih se gradske instuticije pokrecu, mogli smo da dobijemo ovaj isti most i da nam ostane para da, npr, Narodni muzej ne izgleda vishe kao Rajhstag Maja 1945te.

Btw samo zato sto plujem sa uzitkom po trenutnoj gradskoj vlasti ne znachi da sam poklonik neke alternativne stranke. Naprotiv, prezirem ih sve odreda. Ja samo volim da znam sta se desava sa mojim parama jer nemam bogatog mamu ili tatu, nemam partijsku knjizicu niti silikonske sise pa moram da zivim od svoje glave, samo sa fakultetskom diplomom arhitekte i 10 prstiju. A ako izuzetno mrzim kada me neko odzepari na ulicu, zasto da ne mrzim kada neko zloupotrebljava moje pare koje idu ka gradskom budzetu. A ovaj most je za mene, izmedju ostalog, simbol takvog bahatog ponasanja

LUCAS":2xm5qwua je napisao(la):
a kako mozemo biti Metropola sa jednim jadnim mostom?!
:grand:
Da bi grad bio metropola, ne treba da ima gomilu mostova, vec da njihov broj bude manji, a da oni budu funkcionalni.
Evo, uzmimo primer Beograda.
-Pancevacki nema zavrsene pristupne saobracajnice sa desne strane Dunava, a od moguca dva koloseka, funkcionise samo jedan.
-Brankov izlazi na ocajnu raskrsnicu sa novobeogradske strane, kojoj je najveca manjkavost nikad spojeni Bulevari Nikole Tesle i Vladimira Popovica.
-Stari Savski je tu, prakticno, samo zbog tramvaja, a drumski je skoro potpuno beskoristan, kako zbog nikakvog kapaciteta, tako i zbog jos ocajnijeg polozaja.
-Za Gazelu nemam zamerke, najfunkcionalniji most, u koji se najmanje ulagalo. Paradoks.
-Stari zeleznicki je ruina preko koje vozovi mile, uz to smeta plovnom putu, ima lose pristupne pruge sa strane Sajma.
-Novi zeleznicki u koji je I Beograd i tadasnja Jugoslavija ulozila silan novac, je gotovo neupotrebljiv zbog nezavrsenog Prokopa. Odrzavanje preskupo, korist minimalna.
-Ostruznicki, koji je takodje preskup a korist jako mala, zbog nepostojanja obilaznice.

Prema tome, imamo mi daovoljno mostova, ali im je funkcionalnos jako losa. Kada bi se manjkavosti koje sam ispisao ispravile, imali bismo osecaj da imamo jos jedan most.

Slozicu se sa Vama gospodo, ali delimicno.

Gde ide novac od poreza nikada tacno necete znati, a nije ni bitno, a isto tako nemate opciju da kazete da ga necete placati. Do sada je sve bilo smesno, Zar ne? Secam se 80-tih 113%! UH. Ali sam siguran u jedno da ce mo porez sve vise i vise placati, a i da ce mo od toga graditi i vrtice i skolice. Na primer veci porez na Imovinu i napokon porez na primanja! I to veci, mnogo veci.

A to da imamo dovoljno mostova?! Hm ta konstatacija, po meni, nije tacna, ali ni priblizno. Ovi mostovi koje imamo jesu rasporedjeni i iskorisceni kako jesu ali su uradjeni davno i kao sto znamo, Beograd se gradio kao da nece nikad porasti, Tako da nam ova dva koja se grade itekao nedostaju. :grand:

@stf
+1

EDIT:
LUCAS":3u6yi362 je napisao(la):
Gde ide novac od poreza nikada tacno necete znati, a nije ni bitno, a isto tako nemate opciju da kazete da ga necete placati.
Bitno je, moracemo znati, i moramo da imamo opciju da biramo za sta nam ide porez, inace ovo vise nije demokratija i republika, vec feudalni poredak. Mene apsolutno ne interesuje da drzavu vodi prosveceni monarh Dragan Veliki.

jovanovm":3u8n8jj7 je napisao(la):
@stf
+1

EDIT:
LUCAS":3u8n8jj7 je napisao(la):
Gde ide novac od poreza nikada tacno necete znati, a nije ni bitno, a isto tako nemate opciju da kazete da ga necete placati.
Bitno je, moracemo znati, i moramo da imamo opciju da biramo za sta nam ide porez, inace ovo vise nije demokratija i republika, vec feudalni poredak. Mene apsolutno ne interesuje da drzavu vodi prosveceni monarh Dragan Veliki.
Za tvoju informaciju. Ovde gde zivim salju nam listu zasta se placa porez. (sarena laza)! A inace opcija da biras sta ces da placas!? To moze samo u zemlji dembeliji, a to u demokratskom drustvu ne postoji. A inace sto se demokratije tice, HMMMM necu da komentarisem! U stavri sta je to Demokratija?

Da, izvor članka je jedina mana.
Ali, članak je samo sublimacija poznatih činjenica. Neko još od 2005 zatvara oči pred činjenicama, neko ne.
U članku nema kićenja, dodavanja, podmetanja, zluradosti. Samo činjenice.

+1 Reljo i jovanome
O tome se radi,ovom narodu je ispran mozak binarnom logikom koja se mogla biti platana a ona glasi :Mi(vlast) smo nepogresivi i sve radimo najekonomicnije za grad,ako nesto kritikujete ili ne slazete se sa njime odmah ste za drugu stranu".A time je izbrisana ideja demokratije i gradjanskog drustva,kao sto rece Jovanom feudalni poredak.

jovanovm":8pvxv7ap je napisao(la):
@stf
Mene apsolutno ne interesuje da drzavu vodi prosveceni monarh Dragan Veliki.
Takav nam je horoskop. Da se bar ti despoti okružuju sposobnim ljudima koji bi preuzeli sistem jednog dana, ne bih imao ništa protiv, Ovako smo osuđeni da nas jašu stranački pioniri sa diplomama i bez dana radnog iskustva, naučeni samo da ugovaraju svoj procenat.

Ranije nisam shvatao zašto je neko iz Srbije 1941 išao u partizane a ne u četnike, sad mi je daleko jasnije...

LUCAS":dg7ho26x je napisao(la):
A to da imamo dovoljno mostova?! Hm ta konstatacija, po meni, nije tacna, ali ni priblizno. Ovi mostovi koje imamo jesu rasporedjeni i iskorisceni kako jesu ali su uradjeni davno i kao sto znamo, Beograd se gradio kao da nece nikad porasti, Tako da nam ova dva koja se grade itekao nedostaju. :grand:
Nisam rekao da nam novi ne trebaju, vec da bi ispravljanjem nedostataka kod sadasnjih mostova, fiktivno dobili jos jedan most, ali sa daleko manjom cenom. Plasim se i da ``Iglu`` da zadesi identicna sudbina. Preskup most, a ocajno iskoriscen. To se vec naslucuje besmislenim bacanjem novca na megalomansku raskrsnicu kod Hipodroma,

Polako ali sigurno se sredjuje sa mostovima ali pasivno,sledece godine spajaju te 2 ulice na nbg kako neko rece pa ce brankov biti skoro skroz funkcionalan a to nije mala stvar sobzirom da je najveci u gradu posle gazele.

beogradu treba novi most tacka, nikakvi radovi osim obilaznice nemogu pomoci da se smanji saobracaj na ostalim mostovima

samo zato sto nam nesto veoma treba, ne znachi da treba da priche o kradji i nestruchnom trosenju budzetskih sredstava,da ispratimo samo sa sleganjem ramena. Pravicemo mozda i taj metro most za koju godinu i hocemo li i onda da cutimo kada budemo pricali o placanju istog?

nemam ja problem sa borbom protiv korupcije samo me zbunjuje izjava da je moglo da se "dobije" jos jedan most servisiranje starih...

bg259":3dib9p49 je napisao(la):
nemam ja problem sa borbom protiv korupcije samo me zbunjuje izjava da je moglo da se "dobije" jos jedan most servisiranje starih...
Nemam ni ja problem sa novim mostom. Procitaj moj danasnji post o analizi iskoristenosti postojecih mostova. Kada bi se samo zavrsilo ono sto je isplanirano pre 50 godina, smanjile bi se guzve za dobrih 20%.

LUCAS":26qabde0 je napisao(la):
bg259":26qabde0 je napisao(la):
beogradu treba novi most tacka, nikakvi radovi osim obilaznice nemogu pomoci da se smanji saobracaj na ostalim mostovima
TAKO JE!:kk:
Slažem se. Samo novi most rešava probleme na duži rok. Sredjivanja i poboljšanja funkcionalnosti ostalih mostova treba raditi ali oni ne mogu rešiti sadašnju zagušenost. Nadam se samo da neće zeznuti petlju Radnička kao Hipodrom.

I to je tacno! Ali obaj i onaj buduci u Zemunu nam treba k'o leba, inace smo se stvarno udavili, sto od smoga sto zbog guzvi.
Nego da se vratimo na temu.
Rusi li se ono sa novobeogradske strane? Zna li neko nesto? :gobb:

Vrh