Šta je novo?

Trolejbusi

Не могу да верујем :o Већ сада деструкција? Нека сву ту стоку пошаљу у ћорку, прдекану илити творза. Просто невероватно шта се чини са новим возилима, у које је град уложио огромне паре...

Не знам да ли сам већ причао о овоме: некад је у возилима ГСП постојала налепница на врху које је писало "Путниче, пиши овде, немој по возилу" која је заиста имала добар ефекат (заиста су сви шарали по налепници, а не по возилу). Била је налепљена изнад задњег стакла. Бивало је занимљивих ситуација кад не залепе налепницу, на њеном месту би редовно неко нашарао: "Где је налепница?"

Ti vandali su najcesce deca od 14-20 godina koja su ne izivljena i koja se najcesce vracaju kuci u grupi iz grada. Najcesce se deru i urlaju bez granica po autobusima, a kako bi se dokazali ko je najaci lome naslone, seku tapacirunge i zvrljaju autobus.

Znaci sve sto u tim situacijamam treba uraditi jeste napisati kaznu za stetu i poslati roditeljima na naplatu, pa neka se oni bore sa svojom decom kako ce da nadju pare da otplate dug koji je mamin i tatin sin napravio.

vise puta sam prisustvovao urlikanju i dranju neizivljene dece po autobusu u kasnim vecernjim satima, tako da znam o cemu pricam.

Kakve kamere bi pomogle kada je guzva? One sto gledaju kroz ljude?

Slazem se sa Vuckom, neko treba da bleji po vozilima i ceka tu stoku. Da li ce to biti plavci, gsp-ovci ili neko drugi, sasvim je svejedno.

Neko rece da oni to seku i saraju ka ih niko ne vidi. Prisustvovao sam situacijama kada su sarali Mercedesa prepunog putnika i niko se nije ``pozalio``.

To je potpuno tacni i takvih izgrednika ima svuda.

Razlika je u tome sto napr. u Francuskoj vozac pozove zandarme koji na sledecoj stanici preuzmu veselu omladinu i obezbede im prenociste u celiji gde mogu da se izvesele do karaja, uz pomoc pendreka. Naravno, za svu stetu nacinjenu u vozilu racun stize na kucnu adresu, pa kome se isplati da divlja nek izvoli.

Ma da znate kakvi su klinci, pre neko vece sam se uzdrzao da ne izmlatim trojicu klinaca od 12-14 godina u 89ci na Vidikovcu. Autobus je krenuo sa okretnice i bilo je svega par ljudi u zglobnom autobusu. Prekoputa mene, dva sedista ispred su sedela 3 klinca koja su se nesto dogovarala i gledala napred, kad odjednom na moje zaprepascenje ustaju klici sa ciglom i gadjaju auto kroz prozor koji nailazi u susret autobusu. Nisu pogodili kola, a automobil se umalo nije prevrnuo dok je vozac pokusavao da izbegne ciglu. Tako sam se daro i psovao klince kao nikoga u zivotu, umalo ih nisam prebio. Mnogo su se osilili i misle da im niko nista ne moze. Treba malo narod da uzme pravdu u svoje ruke, jer se za razliku od starih generacija, klinci uopste ne boje starijih, nikoga ne postuju :notok:

Dobro je što nisi preuzeo pravdu u svoje ruke... Na ovim prostorima se ide u zatvor za tako nešto. :( I ne verujem da je tvoja pedagoška lekcija išta pomogla, možda su već koliko večeras ponovili "akciju". :rant: :rant: :bash:

Trebao si da ih prebijes,takve stvari je najbolje saseci u korenu.Tako klinci kad prave problem kod mene ispod prozora u noc gadjam pored njih flasama,da vidis kako beze...

Wile E. Coyote":kd0ho618 je napisao(la):
Не знам да ли сам већ причао о овоме: некад је у возилима ГСП постојала налепница на врху које је писало "Путниче, пиши овде, немој по возилу" која је заиста имала добар ефекат (заиста су сви шарали по налепници, а не по возилу). Била је налепљена изнад задњег стакла. Бивало је занимљивих ситуација кад не залепе налепницу, на њеном месту би редовно неко нашарао: "Где је налепница?"
Јесте, те налепнице су постојале чини ми се крајем осамдесетих, ако се добро сећам. Не би било лоше да и данас нешто такво примене...

ЕДИТ: Управо читам по нету да су до сада вандали оштетили већ 5 нових трола...

Evo rekoše na STB da se u narednih nekoliko meseci očekuje uvođenje video nadzora u sva nova vozila.. :kafa:

Problem sa klincima je sistematski, i to je tačno...znači problem je u roditeljima i u školi, no to nije na nama da rešavamo (osim da svoju decu vaspitamo kako valja)....

To ne znači da im ne treba izvući uši kad se ponašaju kao budale (ne tući, ali sigurno ne ignorisati)...

Реаговати треба, али како? Обично су то пијани или надувани клинци, који ако секу седишта ножем, лако могу да пређу на онога ко их опомиње. Све је то последица општег срозавања друштва и насиља којим смо свакодневно окружени (насилни филмови, црне хронике су најчитаније/најгледаније/најслушаније). Поред тога, родитељи, јурећи за голом егзистенцијом, немају времена за васпитавање деце, већ их васпитава телевизија. Државна телевизија би за паре које нам отима могла мало да се ангажује по овом питању, а не да по милион пута приказује разне Боље животе, Срећне људе, Породична блага итд. А у возила физички надзор. Не мора посебно обезбеђење, може и контрола то да ради, па кад неко дивља, јави полицији и онда полиција даље ради посао.

Ух, ал' сам сморио. Али стварно ми је мука од тога да ништа ново код нас не може да опстане.

Huliganisanje po trolejbusima je posledica, a ne uzrok problema. Treba lečiti uzroke..

Vekili Brat naravno, ima da se zna red i nema alternative tome,to nije nešto što može da se bira :rolleyes:

@medjutim, Wile
Jeste posledica, ali lečimo valjda uzroke na drugi način?

Treba i reći klincima kad rade nešto što nije u redu... i to je jedan način vaspitanja. Ipak je drugo, čak i za klinca, da baci ciglu nepoznatom na haubu, i da se suoči sa odraslom osobom...

Nije tacno da roditelji jure za parama, nego su i oni jednostavno takvi, a dodatno stvarima doprinose i televizija i skola.

Jako puno ljudi u Srbiji je primitivno, tako da ne mozemo ocekivati nista bolje od njihove dece koja pocevsi od svoje kuce nisu videla nista bolje.

Jedino resenje je naravno u sankcijama. Da bi se uveo red moraju postojati drasticne kazne koje ce se pravilno primenjivati bez izuzetaka.

E sad mislim da pritvor tu ne pomaze, vec je pravo resenje novcana kazna. Kada bi se kazna poslala roditelju ili staratelju u iznosu unistene imovine + kazna za taj prestup, i od njih se naplatita prinudnim putem, mozda bi tada i roditelj stavio prst na celo i rekao cekaj sta je on zapravo ucinio.

Naravno ovo je sve tesko izvodljivo jer smo kao narod i kao drzava, korumpirani, bez morala, bez obaveza i vecina bez ikakvih ciljeva u zivotu, i dok se mi na forumu bavimo korisnim razmisljanjem deset puta je vise onih kojima nije stalo nidocega i koji gledaju samo kako da zadovolje svoje potrebe, i pozude.

Какво бре решавање проблема у овом моралном распаду. Не знам, ја бих у сва нова возила ставио камере + бих још размишљао, како спречити ово "деловање" увођењем екстра строгих казна. Ја бих увео неки фиксни наплатни систем. Дакле камере наснимају болида, и рецимо за један уништен тапацирунг по 500 евра, за ишаране површине жврљотинама неких 1000 еврића, за уништавање и разбијање ентеријера/екстеријера најмање 2000 евра и видели би сте како би возила изгледала, као на Западу... Али када се спустим поново у реалност, не видим већ могућност да се нешто овако изопачено заустави... Нажалост :(

Sinoc sam se vracao sa drugom oko 23h sedmicom kod djerma ulaze troica klinaca u drugi vagon u kojem smo i mi bili i jos par putnika i bez pardona vade markere i pocinu da saraju oko zadnjih vrata .Drug poce da se dere da prestranu a oni ko si bre ti nemoj da te polomimo inace i drug i ja imamo crni pojas.Epilog klinci su dobili batine markere smo zapljenili misli prvo da ce otici kod frizera da skrate zulufe posto su vidjeli pariz :kafa: ps bila je to samo odbrana nista drugo :/

Директоре, ако имаш црни појас, кривични законик каже да мораш прво да се "легитимишеш", дакле, да их упозориш да имаш црни појас, чак и пре него што започнеш самоодбрану :)

Директоре браво, нека сте им лепо објаснили, мислим да овима више неће пасти на памет шарати по возилима. И још плусић за храброст супротставити се вандалима. Много је вероватно да ће им ово деловати едукативно :kk:

Vrh