@tragac - надам се да мој пост нећеш схватити као увреду. Иначе се слажем са већином твојих постова. Што се трола тиче, једина објективна замерка која им се може дати је да у случају нестанка струје престаје њихов рад. Остало је твој субјективни утисак.
Код нас се 80% струје добија из угља. Међутим, ТЕНТ, Костолац и сл. имају нове филтере за пречишћавање ваздуха, па је загађење много мање него раније. Такође, загађење у око термоелектрана постоји па постоји, било да ми у БГ имамо троле или не. Са тролама се само смањује загађење у граду, док на локацији где се струја производи остаје на истом нивоу. У крајњем случају, у некој даљој будућности ће превоз на струју бити у правом смислу "зелен", јер ће у производњи стује све више и више у употреби бити обновљиви извори. Не зато што то неко воли, већ зато што других опција неће бити.
Што се тиче трола до Земуна - то је укинуто охохо одавно, још у време СФРЈ. Тада је гориво било јефтино, Икарус и други произвођачи су почели да праве аутобусе а о загађењу се није размишљало. Оно што је било битно је да превоз буде што самосталнији, а аутобус је потпуно сaмосталан у односу на тролу. Тролу можеш користити само до тачке где има мреже и даље не. А у условима када су се развијали Батаја, Земин Поље и Нова Галеника, било би јако тешко придужавати тролејбуске линије до тих насеља - лакше је убацити нову линију аутобуса или продужити постојећу. Није био битан степен загађења, а гориво је било џабе, давали браћа Арапи колико је требало.
Што се тиче белориских тролејбуса - потпуно се слажемо. Мрзим возила из бившег СССР, нека возе по њиховим забитима, ми нисмо нека руска губернија већ део Европе и зато на улицама треба да имамо модерна, квалитетна домаћа или европска возила. Ако домаћа нису квалитетна, као што нису, онда европска. Може МАЗ да некима буде леп, али постоји разлог зашто је дупло јефтинији од Мерцедеса или МАН-а - лошији квалитет. Није у питању јефтинија радна снага, већ лош квалитет. Исто је и са тролејбусима. Међутим, за то што се београдским улицама котрља белоруско ђубре а не неки европски модел, нису криве троле као такве већ Град и недостатак новца. Тако да не треба мешати бабе и жабе. Што се мене тиче, законом бих забранио куповину возила и сличне технике из екс-СССР, само навлачимо ђубре и личимо све више на руску забит. Не занима ме што је некома БИК/МАЗ леп, то није за београд већ за Владивосток. Или смо ст***, или господа.