Šta je novo?

Trg Slavija

resice oni problem perfidno kao i uvek recimo projekat ce se zvati "MITICA PARK HILL RESIDENCE" ...eto moze park u imenu..jel beograd beo? nije jel novi sad nov nije? jel ovo park...i tako.... :kafa:

p.s. u kapitalizmu je malo demokratije, nimalo samoupravljanja a u privatnom vlasnistvu je sve moje, a nista tvoje.... :violina:

Kupio sam skoro livadu pa sam nešto naučio. Na par hektara placa koji sam kupio postoji delom seoski put koji iako je moj katastarski i koji sam Platio, zapravo nije moj, jer zakon kaže da ako je put tu duže od 20 godina ne sme se dira. Dakle imovina je moja, privatna a namena mora biti javna. Tako i ovde imamo park koji ljudi koriste preko 20 godina i stoga on ima osnovu da ostane park, ne da se dira.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832748#p832748:2rmf8ehw je napisao(la):
stf » 19 Mar 2021 10:38[/url]":2rmf8ehw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832660#p832660:2rmf8ehw je napisao(la):
vucko » 18 Мар 2021 10:32 pm[/url]":2rmf8ehw]uslovom da se PDR usvoji sa ucrtanim podzemnim prolazima.

Zašto ti ne smeta što parcela na kojoj je Parking servis nije izgrađena? Ako hoćeš evo predloga: parcela na kojoj je parking sa druge strane Beogradske ulice pretvorite u parking a ovde neka bude indeks izgrađenosti 100%. Šta kažeš? :gobb:

Смета ми. Славија није завршена и дефинисана јер околне грађевинске парцеле нису изграђене. И та парцела где је паркинг треба да се изгради, ни ту није место никаквом парку.

Ако је парк толико круцијално битан за Славију, а шта смета да се плато код споменика Туцовићу разбије и претвори у парк?
A šta krucijalno smeta da se plato razbije i oretvori u građevinsko zemljište, a da se Mitićeva rupa ostavi da bude par, a da razlozi nisu da je to privatna svojina i da narušava vizuru Slavije?

P.S.
Toliko puta smo videli da se privatno može vrlo lako pretvoriti u državno, ako postoji neki viši intertes.

По мени је најсмисленије да се на овој локацији и преко пута ње, где је сада паркинг, уместо парка нађу два факултета која кубуре са простором и лепо заокруже те блокове. Између њих и на њиховим крововима би могле да буду јавно доступне зелене баште са евентуално неким студентским кафићем за одмор. Локација је одлично повезана јавним превозом, студентима вероватно најмање треба паркинг и једним ударцем би решило више проблема које имамо а које ни парк-рупа ни стамбени комплекс просто не би.

Наравно, то би захтевало откуп тих парцела уместо каубојског отимања јер приватно власништво (и као такво препознато законом од стране државе свим постојећим плановима) не може упоредити са османском окупацијом и геноцидима али заиста немам снаге да се упуштам у расправу зашто је тако

@kailan lepo je tvoje razmisljanje ali poznavajuci situaciju u srbiji neizvodljivo ...zasto bi grad ili drzava davali za nesto gde mogu da uzmu? i to kakve pare?!?
to je na zalost jedini logican odgovor u mnogo slucajeva... univerziteti i parkovi ne prave novce...to sta im je svrha je nesto drugo... u ovakvim slucajevima je apsolutno nebitno....
kapitalizam je okrutan i jede svoju decu....jbg :?

Најсмисленије је да ту буде оно што је човек 1940. и хтео да сагради - квалитетан комерцијални простор, тј. у савременим условима пре шопинг центар него робна кућа. Споје се испод земље оба плаца, још се после једном све увеже са метроом и онда имамо Славију као жив градски простор, какав би био у било којем другом великом граду.

Дакле - радње, ресторани и мултиплекс биоскоп. Станови, наравно, не. Али боље било шта, само да је добре архитектуре, него да остане Рупа са великим Р, односно "парк".

Apropo vlasništva i opravdanja sadašnje, post-turske vlasničke tapije zemlje po Srbiji, uključujući i ovo: Ako su poislamljeni Srbi bili turski okupatori, kao što reče Kalian, onda se sutra isti razlog za oduzimanje imovine može upotrebiti za vučićevske Srbe tajkune koji su danas američki okupatori

Баш бих волео да видим Земљани, и Вучко, да ли бисте причали те сулуде и смешне социјалистичке мантре када бисте Ви били власници једне овакве парцеле :) Или би се јако брзо изгубила та воља и жеља за отимачином приватне имовине.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832786#p832786:2qe14pqw je napisao(la):
sergio-m » Пет Мар 19, 2021 1:25 pm[/url]":2qe14pqw]@kailan lepo je tvoje razmisljanje ali poznavajuci situaciju u srbiji neizvodljivo ...zasto bi grad ili drzava davali za nesto gde mogu da uzmu? i to kakve pare?!?
to je na zalost jedini logican odgovor u mnogo slucajeva... univerziteti i parkovi ne prave novce...to sta im je svrha je nesto drugo... u ovakvim slucajevima je apsolutno nebitno....
kapitalizam je okrutan i jede svoju decu....jbg :?

Зато што то нису њихове паре него наше паре и ми имамо право да одлучујемо шта са њима. Није улога јавног сектора у капитализму да прави новце него да троши новце пореских обвезника на нешто што ће им пружити корист

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832773#p832773:4457b9un je napisao(la):
Earthmoving » 19 Mar 2021 12:04 pm[/url]":4457b9un]Kupio sam skoro livadu pa sam nešto naučio. Na par hektara placa koji sam kupio postoji delom seoski put koji iako je moj katastarski i koji sam Platio, zapravo nije moj, jer zakon kaže da ako je put tu duže od 20 godina ne sme se dira. Dakle imovina je moja, privatna a namena mora biti javna. Tako i ovde imamo park koji ljudi koriste preko 20 godina i stoga on ima osnovu da ostane park, ne da se dira.

Tako to ide u tvojoj glavi jer ti odgovara.I sta hoces da kazes? Katastarske parcele, putevi, park da se ne dira lol...
Kompromis izmedju javnog i privatnog bi nama naravno najvise odgovarao, ali ne znam da li bi naslednici Mitica posto su im ljudi iz sume oteli imovinu i ostali bez potencijalne dobiti poslednjih 80 godina bili spremni na to da im i sada Vesic&Co. odredjuju sta mogu, a sta ne.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832850#p832850:29ixauvu je napisao(la):
svrca » 19 Mar 2021 15:34[/url]":29ixauvu]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832773#p832773:29ixauvu je napisao(la):
Earthmoving » 19 Mar 2021 12:04 pm[/url]":29ixauvu]Kupio sam skoro livadu pa sam nešto naučio. Na par hektara placa koji sam kupio postoji delom seoski put koji iako je moj katastarski i koji sam Platio, zapravo nije moj, jer zakon kaže da ako je put tu duže od 20 godina ne sme se dira. Dakle imovina je moja, privatna a namena mora biti javna. Tako i ovde imamo park koji ljudi koriste preko 20 godina i stoga on ima osnovu da ostane park, ne da se dira.

Tako to ide u tvojoj glavi jer ti odgovara.I sta hoces da kazes? Katastarske parcele, putevi, park da se ne dira lol...
Kompromis izmedju javnog i privatnog bi nama naravno najvise odgovarao, ali ne znam da li bi naslednici Mitica posto su im ljudi iz sume oteli imovinu i ostali bez potencijalne dobiti poslednjih 80 godina bili spremni na to da im i sada Vesic&Co. odredjuju sta mogu, a sta ne.
Bilo je slučajeva gde su jednostavno rekli da ne može da im se fizički vrati zemljište, nego su im isplatili koliko su smatrali da je OK.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832823#p832823:29ixauvu je napisao(la):
stf » 19 Mar 2021 14:32[/url]":29ixauvu]Баш бих волео да видим Земљани, и Вучко, да ли бисте причали те сулуде и смешне социјалистичке мантре када бисте Ви били власници једне овакве парцеле :) Или би се јако брзо изгубила та воља и жеља за отимачином приватне имовине.
Što tebe toliko tangira što postoji neko kome se ne sviđa da se gradi tu, uprkos tome što je to privatno vlasništvo?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832792#p832792:prxrk1ot je napisao(la):
Earthmoving » Пет Мар 19, 2021 12:37 pm[/url]":prxrk1ot]Apropo vlasništva i opravdanja sadašnje, post-turske vlasničke tapije zemlje po Srbiji, uključujući i ovo: Ako su poislamljeni Srbi bili turski okupatori, kao što reče Kalian, onda se sutra isti razlog za oduzimanje imovine može upotrebiti za vučićevske Srbe tajkune koji su danas američki okupatori
Исељавање турака из Кнежевине Србије је било споразумно решено.

Zavisi da li su placane dažbine, :roll:
ako nisu, primenjiue se zatezna kamata , pa kamata na kamatu... i tako dug dostiže vecu cifru od vrednosti samog zemljišta. Nakon par javnih upozorenja i obaveštenja , prodaje se radi namirivanja duga. :idea:
Model važi ne samo za ,,Miticevu rupu,, vec za sve napuštene ,,rupe,, od zemljišta na celoj teritoriji.
Te tako da dodje i Turčin da od pre 200 god polaže pravo, super nek izmiri enormni dažbinski dug u roku od 8-30 dana pa ako mu se isplati neka mu. 8)

Na žalost naša kupovna moc je izuzetno mala, pa model automatski favorizuje strance, koj jedva čekaju da kupe što više teritorije ... a to več zalazi u političku logiku , koja mi nije jača strana ,
te ne mogi ni predpostaviti krajnji ishod...
:sesir:

ne me mrzelo da pogledam

pogled na prvu mapu govori da svi sem stanovnika blokova u ljubicastoj kruznici imaju blize, vece i zelenije povrsine nego sto su dva decija igralista i suncani sat privremeno posadjeni pored najprometnije saobracajne tacke u gradu.

pogled na drugu mapu govori da blokovi u delu oznacenom ljubicastom kruznicom imaju prilicno zelena dvorista, narocito ako se poredi sa drugim delovima uzeg centra. mnogo bi im vise znacilo da se jedno, ili cak sva ta unutrasnja dvorista, urede i dovedu na nivo 21. veka, da svako postane mala zelena oaza, a da miticevo rupu umesto da vracamo u doba turaka (btw, tada je to sve bila mocvara a ne gradjevinsko zemljiste, al dobro, ko da neki uopste i razmisljaju kad pisu...) konacno upristojimo, zajedno sa placem na kome je bio bioskop i nizom stracara sa druge strane kralja milana

s.JPG
s2.JPG

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832752#p832752:4zry3rd3 je napisao(la):
svrca » 19 Mar 2021, 11:10[/url]":4zry3rd3]
Хвала Богу, да то чудо од “парка” оде одатле што пре.
Mrtvo zelenilo što bi reko jedan naš pošteni gradonačelnik sa 25 stanova u Bugarskoj.
Sve betonirati pod hitno i podići neku extra lux zgradu da ima negde gospodin Nevolja i ostala elita našeg društva da opere svoje mukom zarađene pare na prodaji opijata.

U tekstu jedino ne kaže da li je investitor iz Niša (Mitić) rušio postojeće straćare kao investitor u Savamaloj :lol:
Inače nedaleko, ružna priča gde je došao isto strani "investitor" Mekenzi, blizak iz školovanja u Londonu sa srpskim ministrom love i zaduživanja tog vremena Mijatovićem (začudo još i rusofobom), inače Vućićevim prethodnikom, Naprednjakom, pa kao i svaki strani investitor dal preko veza ili kako, kupio jeftino, pa zatim isparcelisao i prodao višestruko skuplje Srbima u Srbiji, 30tak hektara pored centra grada (odakle mu tolka lova) sve od Slavije preko Njegoseve, cak gore do Kursuline (Kalenic pijace), platoa Hrama Sv Save do Bulevara Oslobodjenja. Brate kolko li je zaradio od Srba na srbskoj zemlji, mogao je da pokloni i 5 placeva za hram Sv Save i da ne ostane siromasniji.

Bog te mazo i ovde se ljudi podeliše u dve zaraćene krajnosti...

Pre nego što dam svoj jednostavan predlog, da pitam - kome pripadaju ova dva placa i kakva je njihova sudbina?
Slavija.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832939#p832939:35s3u5gk je napisao(la):
Bender Rodriguez » 19 Mar 2021 20:09[/url]":35s3u5gk]Bog te mazo i ovde se ljudi podeliše u dve zaraćene krajnosti...

Pre nego što dam svoj jednostavan predlog, da pitam - kome pripadaju ova dva placa i kakva je njihova sudbina?
Slavija.jpg
Prvo da te pitam, zašto misliš da je krajnost boriti se za to da u Beogradu ima više zelenila nego novogradnji na svim tim livadama, pakovima i sl. površinama?
Drugo, taj tvoj predlog za te parcele ne vredi ništa, jer će i dalje Mitićeva rupa da ostane kao nešto što bode oči, a i žuljaće i dalje neke što se ne gradi na privatnom zemljištu, kada je to već isplanirano, a i mnogo znači vlasnicima parcele.

Samo da pitam ove koji brane privatno vlasništvo, jel Mitić bio Sima poštenjačina ili tajkun tipa "ne pitaj me za prvi milion", neki Mišković 2.0., veze sa vlašću i taj fazon? Ako je na tržišnim principima zaradio imovinu, treba mu je vratiti, a ako je zaradio na političkim principima, onda je pravedno što je oduzeta, i to ne samo da su komunisti trebali raditi, već i danas kad nije komunizam bi trebalo oduzimati privatnu imovinu stečenu narodnim parama preko politike.

Vezan sam za taj kraj, i imam solidan broj poznanika koji i dalje stanuju u neposrednoj blizini. Po mojim skromnim saznanjima - nijednog od njih nisam čuo da je rekao “hajde da prošetamo oko Mitićeve rupe”, niti im se deca igraju tu. Što se dece tiče ovaj park nije prijatno mesto, bučno je, suviše je blizu prometnim ulicama, strm je za igranje loptom, a nije se proslavio ni zelenilom/hladovinom. Ni što se odraslih tiče situacija nije puno bolja - ova lokacija je potpuno nezanimljiva za neku sportsku aktivnost (npr trčanje), te je jedina korist od parka za koju pouzdano znam šetanje kućnih ljubimaca. I to samo kao backup opcija, kada se nema vremena za Tašmajdan ili Manjež.

Zelena površina kao takva korisna je primarno pešacima koji tu pronadju predah, klijentima raznih fast foodova okolo i tinejdžerima koji se okupljaju po klupicama (iz meni nepoznatog razloga). A skoro sve to se može zadržati uz adekvatan projekat, koji koliko razumem i dalje predvidja zelenu površinu. Za ovim parkom dakle neću preterano žaliti, a zelena površina kao takva svakako treba da ostane - samo malo ušuškanija i lepše uredjena.

Vrh