[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832217#p832217:1e5eqd6r je napisao(la):
Minnheima » 17 Mar 2021 17:52[/url]":1e5eqd6r]Polarizacija ovog društva je sasvim potonula u apsurd - postoje samo dva rova u kojima se valja po blatu, a svaki pokušaj samostalnog i koliko-toliko analitičkog mišljenja zasnovanog na činjenicama biva okarakterisan kao priklanjanje protivničkoj strani. Zvučaće sramno izanđalo i dozlaboga patetično, ali je tako: ja ne želim da budem na jednoj ili drugoj strani, već na strani istine. Od svega mi je, pak, najtužnije (a tome, nažalost, svedočim usputnim pogledavanjem po objavama na društvenim mrežama), da pristojni i, mislio sam, inteligentni ljudi tako olako prihvataju ono što im se servira. Niko ni da pokuša da se upozna sa stvarnim stanjem, već se svi bezrezervno i halapljivo hvataju kašike kako bi kušali jedno bljutavo jelo koje se nalazi na dnevnom meniju.
Sve oko Mitićeve rupe mi odzvanja istim zvukom naricaljke koju smo slušali povodom Trga republike. Tada su blatnjave bazenske žardinjere i napukli asfalt prikazivani, bezmalo, kao Edenski vrt nasuprot plošnoj pustahiji po kojoj se ničice pada mrtav, da l' od sunca, da l' od dosade.
Uz novo horsko pevanje, da parafraziram neomiljenog mi Dobricu Ćosića, strepnja mi postaje dublja od nade. Nje mi nije manjkalo ni tokom Slobe (mada je često znala da zanemoća), ni nakon ubistva Đinđića (i tu je bila na Tantalovim mukama), čak je ni ovaj herbarijum kojekakvih smrdljevaka nije suštinski načeo. Ipak, polako počinjem da je gubim i to baš zbog onih koje smatram prijateljima i "bliskomišljenicima", jer pokazuju da su i oni samo deo „hipnotisane gomile“, te da im glava, ipak, služi jedino da se na nju natakari kapa, a ne kao sredstvo za svesniji i sadržajniji život.