Šta je novo?

Trg Slavija

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831734#p831734:2n27r548 je napisao(la):
Дошљак » 16 Mar 2021 11:55 am[/url]":2n27r548]Људи, ваљда се морају прво поштовати принципи приватне имовине и власништва. Или ћемо да се враћамо у 44-45. и одузимамо земљу? Мени је овај паркић драг и симпатичан и криво ми је што није постигнут неки компромис, да се део плаца остави за парк, могли су нпр. да уз седмоспратницу саграде високи солитер, па и 20 спратова, а да иза остане 60% парка ка Београдској и Његошевој. Ту су урбанисти мало оманули, треба бити креативан.

Pa, s obirom na to da izlaze planovi i novinski clanci, mi racunamo da je ovo konacno, ili na putu nekakve regulacije vlasnistva.
Sa ostalim se apsolutno slazem.

Orijentacioni prikaz planirane izgradnje.

Miticeva-rupa-plan02-rju.jpg

Oво ми делује као задовољавајуће компромисно решење.

Da, s tim sto bi objekat na uglu trebalo da bude visi od 7 spratova.

ima jedna lepa crno bela fotka iz 70 godina na ssc-u da places prosto kad vidis sta je sve u miticevoj rupi prezivelo do tada.....tuga jedna...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831699#p831699:2k8ckb0y je napisao(la):
Пантограф » 16 Мар 2021 10:20 am[/url]":2k8ckb0y]
Сад чекам Бакића да, као архитекта, стане у одбрану Митићеве рупе?!

Што, петицију су увелико шеровале и потписале моје колеге архитекте које су и раније подржавали НДБГ. Једноставно, ако ти као архитекта не увиђаш погубност по градски простор крезавог затвореног блока што је основа урбанизма и архитектуре онда о чему даље да причамо? Каквог су квалитета онда те архитекте које претендују да "преузму град" од неспособних?

Још на једну тужну појаву код НДБГ бих указао. Овако постављеном петицијом пу погазили своју суштину и пљунули свима који их подржавају у лице. Зашто? Зато што је њихова суштина борба да сваки грађанин добије све информације о својој непосредној близини како не би био обманут. Боре се да јавни увиди буду заиста јавни, да свако буде обавештен о свему и учествује. Да јавне набавке стварно буду јавне и да свако може да зна где се троши сваки динар. И шта онда они ураде? Сакрију информације од грађана и лажно их представе чим им је то одговарало за реализацију њихове политичке агенде. :|

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=831756#p831756:2k8ckb0y je napisao(la):
vucko » 16 Мар 2021 12:34 pm[/url]":2k8ckb0y]Hajde da napravimo kompromis koji bi bio u javnom interesu, neka se gradi na donjem delu placa ka Slaviji ali da se naprave podzemni prolazi na Slaviji i da pola placa ka Njegošovoj ostane park. Em vuk sit em ovce na broju.

Па компромис је одавно већ постигнут. Сада Славија има огроман јавни простор који никад за то није био планиран (плато код споменика Туцовићу) и који је такође планиран за градњу према конкурсу из 2005. Осим тога, колико гледам план за Митићеву рупу, око 40% парцеле остаје зеленило.

И како петиција може да утиче на приватну својину?

Polarizacija ovog društva je sasvim potonula u apsurd - postoje samo dva rova u kojima se valja po blatu, a svaki pokušaj samostalnog i koliko-toliko analitičkog mišljenja zasnovanog na činjenicama biva okarakterisan kao priklanjanje protivničkoj strani. Zvučaće sramno izanđalo i dozlaboga patetično, ali je tako: ja ne želim da budem na jednoj ili drugoj strani, već na strani istine. Od svega mi je, pak, najtužnije (a tome, nažalost, svedočim usputnim pogledavanjem po objavama na društvenim mrežama), da pristojni i, mislio sam, inteligentni ljudi tako olako prihvataju ono što im se servira. Niko ni da pokuša da se upozna sa stvarnim stanjem, već se svi bezrezervno i halapljivo hvataju kašike kako bi kušali jedno bljutavo jelo koje se nalazi na dnevnom meniju.

Sve oko Mitićeve rupe mi odzvanja istim zvukom naricaljke koju smo slušali povodom Trga republike. Tada su blatnjave bazenske žardinjere i napukli asfalt prikazivani, bezmalo, kao Edenski vrt nasuprot plošnoj pustahiji po kojoj se ničice pada mrtav, da l' od sunca, da l' od dosade.

Uz novo horsko pevanje, da parafraziram neomiljenog mi Dobricu Ćosića, strepnja mi postaje dublja od nade. Nje mi nije manjkalo ni tokom Slobe (mada je često znala da zanemoća), ni nakon ubistva Đinđića (i tu je bila na Tantalovim mukama), čak je ni ovaj herbarijum kojekakvih smrdljevaka nije suštinski načeo. Ipak, polako počinjem da je gubim i to baš zbog onih koje smatram prijateljima i "bliskomišljenicima", jer pokazuju da su i oni samo deo „hipnotisane gomile“, te da im glava, ipak, služi jedino da se na nju natakari kapa, a ne kao sredstvo za svesniji i sadržajniji život.

To što je pre 80 godina planirano za gradnju je nebitno. Urbanistički planovi su se menjali svakako, a Beograd polako ostaje bez ikakvog zelenila.

Ako su gladni "ultra lux novogradnje kod Slavije" evo im bolja lokacija

https://www.google.com/maps/@44.8052392 ... 312!8i6656

Beograd, bez drveća, bez travnjakla, bez zelenila, bez parkova, bez trotoara, bez bickilističlih staza, čak i bez mesta za parkiranje i ulica kapaciteta za postojeći saobraćaj, gde je jedini zakon investitorskog urbanizma samo "krkaj kvadrate gde god stigneš".

Voleo bih da Igor napravi anketu u vezi sa Mitićevom rupom (za izgradnju, protiv nje).

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Može naravno,

Koje tačno pitanje postaviti i koje odgovore ponuditi pošto mislim da treba ostaviti mogućnost nekog trećeg kompromisnijeg rešenja u odnosu na izgradnju na celoj površini i zadržavanja parka.

Treca opcija recimo da se duzinom do postojecih zgrada iza cija se duppeta vide, digne uska dugacka zgrada i time sadasnji prostor podeli u proporciji 1/4 povrsine zgrada i 3/4 javna povrsina, park. Znaci povrsina osnove zgrade oko 1500m2 x 5-6 spratova, u totalu oko 7500-9000m2. Ispod ostatka moze veliki podzemni parking min 500 parking mesta.

Prilozi

• 121.jpg
    121.jpg
    69,7 KB · Pregleda: 1.603
Mozda pre u L da ide ta zgrada kao treće rešenje, da bi zauzela ćošak

Послато са M2007J20CG помоћу Тапатока

Prostor suncanog sata bih ostavio, interesantan je, mozda se opet vrati, ako je preblizu zgradi da se odalji malo ka raskrsnici.

Ова Земљанкова опција ми се највише допада, можд чак и да тај објекат буде и виши ако ће се сачувати већи проценат зелене површине.

Razumem šta je Zemljani hteo da postigne ali pitanje je da li bi takva postavka prošla protivpožarne uslove. Objekat u Kralja Milutina 33 koji sa zadnje strane ima prozore je kulturno dobro pod prethodnom zažtitom pa i to treba imati u vidu.

Ispred duž zgrade može staza za širinu kamiona, i sa gornje i donje ulice stub koji se u tom slucaju spušta. Ali mislim da je ovde druga priča u pitanju, a to je maksimizacija profita, tj kvadrata, prosto ljudi na pozicijama su pogrešno isprogramirani da je to glavno merilo vrednosti, tako da džape i pišem... Predložen park bez sunca u večnoj senci nema smisla jer nije mi poznato da je ijedan unutrašnji park zaživeo kao kvalitetna javna površina u gradu. Imamo i trend novih bahatih stranih investitora poput Central Gardena gde su oni lepo takav unutrasnji park ogradili za svoje stanare, dok ostali okolni parkovi starih stanara nisu ogradili. Ukratko: ti u moje ne smes, a ja u tvoje smem. Mozda ovo nece biti takav vrhunac sebicluka, ali i da bude javni park, opet zatvoren, u senci, bez sunca, okruzen sa svih strana deluje sablasno i klaustofobicno.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832217#p832217:1e5eqd6r je napisao(la):
Minnheima » 17 Mar 2021 17:52[/url]":1e5eqd6r]Polarizacija ovog društva je sasvim potonula u apsurd - postoje samo dva rova u kojima se valja po blatu, a svaki pokušaj samostalnog i koliko-toliko analitičkog mišljenja zasnovanog na činjenicama biva okarakterisan kao priklanjanje protivničkoj strani. Zvučaće sramno izanđalo i dozlaboga patetično, ali je tako: ja ne želim da budem na jednoj ili drugoj strani, već na strani istine. Od svega mi je, pak, najtužnije (a tome, nažalost, svedočim usputnim pogledavanjem po objavama na društvenim mrežama), da pristojni i, mislio sam, inteligentni ljudi tako olako prihvataju ono što im se servira. Niko ni da pokuša da se upozna sa stvarnim stanjem, već se svi bezrezervno i halapljivo hvataju kašike kako bi kušali jedno bljutavo jelo koje se nalazi na dnevnom meniju.

Sve oko Mitićeve rupe mi odzvanja istim zvukom naricaljke koju smo slušali povodom Trga republike. Tada su blatnjave bazenske žardinjere i napukli asfalt prikazivani, bezmalo, kao Edenski vrt nasuprot plošnoj pustahiji po kojoj se ničice pada mrtav, da l' od sunca, da l' od dosade.

Uz novo horsko pevanje, da parafraziram neomiljenog mi Dobricu Ćosića, strepnja mi postaje dublja od nade. Nje mi nije manjkalo ni tokom Slobe (mada je često znala da zanemoća), ni nakon ubistva Đinđića (i tu je bila na Tantalovim mukama), čak je ni ovaj herbarijum kojekakvih smrdljevaka nije suštinski načeo. Ipak, polako počinjem da je gubim i to baš zbog onih koje smatram prijateljima i "bliskomišljenicima", jer pokazuju da su i oni samo deo „hipnotisane gomile“, te da im glava, ipak, služi jedino da se na nju natakari kapa, a ne kao sredstvo za svesniji i sadržajniji život.
Kakve nade i kakve strepnje, nema od toga ništa. Čim vidim da neko napiše da se svaki pokušaj samostalnog i koliko-toliko analitičkog mišljenja zasnovanog na činjenicama biva okarakterisan kao priklanjanje protivničkoj strani, a onda pročitam rečenicu iz koje ispada da je jedino moguće rešenje rekonstrukcije Trga republike bilo popločavanje i nabacivanje klupi i par stabala u žardinjerama, jasno mi je da nema ni A od analitike.
A kako je krenulo protiv "narikača", na kraju ima da se završi sa biljkom u saksiji. Šta si zapeo za Mitićevu rupu da mora da ostane zelena površina i parkić, kada imaš "Manjež" , Park ispred metereološkog zavoda, pa još jedan pored, pa onaj skverić koji se upravo uređuje, pa plato oko Hrama, pa Karađorđev park... A evo, već neko vreme znamo za plan da plato oko Hrama postane jedna velika popločana ledina sa stablima grupisanim na jednom malom mestu, da ne bude kao da je taj prostor zbrisan od zelenila. Pa kada se tako krene sa popunjavanjem jedne po jedne zelene povšine, na kraju ima da se dođe do toga, da svi koji su zapeli za zelenilom, nek odu do rasadnika i kupe sebi neku biljku i uživaju u zelenilu, pošto će na kraju da ispadne da je svaki neasfaltiran prostor, ustvari građevinski prostor i da građani nemaju šta da se bune i zahtevaju da imaju zelenilo. A sa druge strane, mnogi kukaju na zagađenost vazduha, povećanje broja vozila, neadekvatnu infrastrukturu saobraćajnica, a sami svojim postupcima doprinose takvom stanju... E da, man'te me te priče kako ti ljudi nemaju izbora, pa moraju da kupe stan u okruženju sa neadekkvatnom infrastrukturom, koja je milion puta prežvakana ovde.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832276#p832276:1fzt74qb je napisao(la):
Igor » 17 Mar 2021 21:21[/url]":1fzt74qb]Može naravno,

Koje tačno pitanje postaviti i koje odgovore ponuditi pošto mislim da treba ostaviti mogućnost nekog trećeg kompromisnijeg rešenja u odnosu na izgradnju na celoj površini i zadržavanja parka.
Evo predloga koji su mi prvi pali na pamet

1. Za postojeće rešenje
2. Protiv postojećeg rešenja
3. Za izgranju, ali ne po postojećem rešenju
4. Za rešenje koje bi veći deo parka ostavilo, a gradilo se uz obod Kralja Milana i Beogradske
5. Za gradnju na prostoru parkinga (preko puta Mitićeve rupe), umesto same Mitićeve rupe

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832237#p832237:25eej712 je napisao(la):
unedfined » 17 Мар 2021 07:18 pm[/url]":25eej712]To što je pre 80 godina planirano za gradnju je nebitno. Urbanistički planovi su se menjali svakako, a Beograd polako ostaje bez ikakvog zelenila.

Итекако је битна та урбанистичка константа. Славија је део ужег центра града који су најдуже покривени урбанистичким плановима који су квалитетно распоредили намене простора у урбаном ткиву. У најближем могућем комшилуку су и Мањеж и Карађорђев парк, као и парк око Храма и парк у Катићевој.

Ево простор где је сада изграђен Хилтон је дуго стајао као празан плац ограђен лимом. Да су се градски оци зај**** и до изградње и ту парцелу претворили у паркић, приликом изградње Хилтона бисмо имали иста нарицања. А овако је тај простор изграђен и сви смо свесни колико је допринео укупном побољшању целог околног градског простора.

Или тај плац који си сам поставио. Да се неко некад заj**** и ту парцелу претворио у паркић док не крене градња (а било је предлога), што би свакако било далеко корисније грађанима све ове године него да служи као ограђени змијарник, не би је ти предложио за градњу него би нарицао над њеном судбом.

На самој Славији имамо и она два велика плаца где су привремена паркиралишта. Када на њима крене градња неће се нико бунити, али да је којим случајем уместо паркинг простора ту данас нека ливада, опет би се јавили нарицачи.

А то да Београд остаје без икаквог зеленила је такође неистина. То што су "зелени" грађански покрети гласни не значи да говоре истину. :wink:

@Sole, u okolne zelene javne povrsine ubrajas i deo oko Hrama ali zar deo tog parka takodje nije planiran za produzetak zgrade onog crkvenog doma? Takodje, tu smo pre 20tak godina imali izgradnju te crkvene zgrade (od one bele ploce) na zelenoj povrsini. Dakle, malo po malo zelenih povrsina u tom kraju sve manje, a nemamo suprotan trend da je neka zgrada u medjuvremenu skolnjena i pretvorena u zelenu povrsinu (mada je plato na Slaviji mora se priznati bio dobar i redak primer bar sirenja javnog prostora ako vec ne zelene povrsine). Takodje, Vesic je slagao da ce 2017. od Slavije poceti da se prosiruje kolovoz ka Cuburi, tj da se srusi jos ona kuca sto strci pored parkinga ka Slaviji, a to prosirenje javnih povrsina (trotoara, ulice) se nije desilo. A infrastruktura se pretrpava i pretrpava, zgrade se budze, posebno ka Cuburi i Krstu, sto opterecuje i Slaviju. Ako je trend negativan i samo jednostran na smanjenju zelenila, logicno da ljudi reaguju.

Mislim da je ipak glavno pitanje ko će da otkupi, i da li može, parcelu od zakonitih vlasnika.

Ja i dalje ne vidim smisao parka tik uz ulicu, naročito ovako malog uz ovako bućnu Slaviju. Imamo veliki park Manjež u blizini gde se može barem malo izolovati od buke i gužve.

Na 5 minuta brzog hoda od "Mitićeve rupe" imamo čak 6 većih planskih parkova. To, što na periferiji nemamo dovoljno parkovskih i zelenih površina, ne moramo da nadoknađujemo na ovakav način, i da "krezubavimo" grad tamo, gde možemo da imamo pristojnu visinsku regulaciju i urbanu matricu.

Inače, potpuno se slažem sa svima koji su na ovom primeru lepo pokazali kako je isforsirana automatska politizacija pogubna za razvoj društva. Tako nam treba jedna "svojeglava", nesvrstana stranka, ili pokret.

Vrh