Šta je novo?

Trg Slavija

Mimar čestitam na prvom postu bilo je zadovoljstvo čitati ga.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2

vucko":17qfcl6k je napisao(la):
Bravo mimar011,sve radi kako treba u prvom postu.

Zidar,ovo je ono resenje koje ti pomenuh a da je slicno tvom.

Takodje mislim da je ovo resenje isplativije.

Inace,evo vecerasnjeg priloga studia Dj o rekonstrukciji slavije i konkursu.Naravno pustise samo izjave pesaka koji se raduju tome da ih guraju u podzemne prolaze kao da su pokojni

http://www.youtube.com/watch?v=5NzlKyYB ... r_embedded

Браво за Зидара и mimar011! Феноменални предлози :kk:

Али и на овом видео-прилогу СТБ видех још један рад који изгледа предвиђа пешачки плато изнад саобраћаја?!
Појављује се на 02:24:
slavijaask.jpg

Једино не знам како би се ови велики отвори "дружили" са водовима за тролејбусе и трамваје испод :?

Ploca je jedno moguce, ali ne i najbolje resenje . Jedan od uslova konkursa je bila i isplativost, a resenje koje ima nivoe iznad i ispod tla, posebne ventilacione mehanizme itd, tesko da ispunjava taj uslov iako zaobilazi ostale.
Ploce bez rastinja koje su prikazane bi leti bile jedan rostilj iz koga se sire izduvni gasovi hiljada motornih vozila ispod, a zimi klizava i opasna santa leda. Ali to bi moglo da se jednim resenjem pretvori i u klizaliste zimi i bazen preko leta ! Ali ni to ne resava pitanje zagadjenja.
Tako da je jedino trajno dobro resenje kojim se stvara nezagadjeni i lepi trg na Slaviji, potpuno izmestanje saobracaja. To je moguce samo posle nastanka bar jedne linije metroa koja bi morala da prolazi ispod Slavije ili u neposrednoj blizini, zatim izgradje garaza za stanovnike, pre svega Zapadnog Vracara.

Drugo moguce i trenutno ostvarivije resenje, koje ne bi bilo skuple od ostvarenja vecine prikazanih resenja, je podzemna raskrsnica koja bi povezala 4 glavna pravca dok bi ostale ulice postale pesacke. To resenje sam naveo ranije na temama koje se bave Slavijom.

укрштање Булевара ЈНА, Мекензијеве, Београдске и Немањине. остало да буде пешачко

Slavija je svakako zaslužila rekonstrukciju, ali ja mislim da su prvo trebali da misle o samom trgu, tj. o zgradama koje Slaviju okružuju...
Meni je ceo taj prostor takav bućkuriš svega i svačega... Niske predratne zgrade, visoke zgradurine, iza ovih manjih se vide neke veće.. iza većih vire još veće... haos..
Šta je sa prostorom koji danas služi kao parking? Šta je sa samim hotelom Slavija ? Šta je sa onom "rupom" u prostoru, kod Beogradske?
Džaba neka fensi fontana i podzemni prolazi kada sam trg ne liči ninašta...

Gollum":hpria63f je napisao(la):
Slavija je svakako zaslužila rekonstrukciju, ali ja mislim da su prvo trebali da misle o samom trgu, tj. o zgradama koje Slaviju okružuju.

To je bio predmet prvog konkursa Slavije koji je bio odrzan pre par godina. Naravno nije nista bilo od toga.
A jos pre tog konkursa je bilo jos nekoliko njih.

Ne znam... Nije da ne želim da Slavija i neki drugi delovi grada dobiju novi bolji izgled, ali mislim da se ovde u Beogradu sve radi navrat-nanos... Umesto da se krene redom, ovde se prvo radi neka šminka, a ključni problemi će se rešavati jednom, nekad,... možda nikad..
Kao da se žena našminka i namiriše a da se predhodno nije okupala i oprala zube...

zato je i bilo timova koji su resavali Slaviju sistemski, a ne pomocu stapa i kanapa, fontana i zardinjera....

Mimar011 svaka cast pojavili su se renderi na sajut www.24sata.rs ima i akvarijum podzemni u srediini ispod fontane

@ direktor sad pogledah, zanimljivo je da je ubedljivo najvise ljudi glasalo za predlog koji predvidja plato sa onim rupama, dakle saobracaj ispod pesaka ;)

DA ali narod niko nepita mozes i da im nadjes pare i da napravis predracun troskova i sve nevjerujem da bi odustali. Iako je bilo manje radova u odnosu na beton halu ima jako dobrih rijesenja .Tvoje rijesenje za sine je trece pored imamo plan i rijesenja iz projekta iz 1979 koje na nasu nesrecu nije realizovano .

@Мимар011, плусићћћ за решење и виђење Славије. Увек сам био за то да пешачка површина (плато) буде изнад, а саобраћај испод. Али одлучиће, уствари већ су одлучили, градски оци наметањем саобраћајног решења у напред и наравно празан буџет града !
Само треба водити рачуна код свих усвојених и предложених решења, око подземних вода којих има на Славији. Сећате се само, они који се сећају и знају, да је при градњи Народне Банке Србије, проблем био подземне воде које су стално плавиле трећи и други ниво испод земље. Дуго времена након завршетка зграде та два нивоа нису могла у опште да се употребљавају, јер су увек била под водом. Некако је то санирано, а како је сад стварно не знам.

@Мимар011, алал вера! ово је сасвим реално и одржвио решење за прављење трга од Славије. Принцип је одличан!!

@зидар
што се тиче центрирања славије, мислим да је идеја супер као начин размишљања, као покушавање нечег новог, међутим нисам сигуран колико се тиме добија...добијамо два троугласта платоа...и није неки јавни простор.

mimar011":3w103ini je napisao(la):
@ direktor sad pogledah, zanimljivo je da je ubedljivo najvise ljudi glasalo za predlog koji predvidja plato sa onim rupama, dakle saobracaj ispod pesaka ;)

I ja sam bas to primetio :D

Kolege sve cestitke za rad, lepo je videti da nas ima koji zadravo razmisljamo u ovom gradu i koji imamo dovoljno energije i optimizma da te ideje :idea: i pretocimo u konkretan projekat :kk:

beli grad":3w103ini je napisao(la):
Tako da bi od svega ovde vidjenog najbolje bilo resenje koje ima Milosev i Nikolin plato i Jugov vodoskok.Pa sta kosta nek kosta !

Ja sam za :D , koliko god se bojim dugackih i ruznih rampi prilikom ukopavanja saobracaja toliko mi se cini da bi ovo resenje sa polu nivoima u tom pogledu moglo veoma pristojno da izgleda. Sa pomeranjem kruznog toka ka nizoj koti trga to jest ka Narodnoj Banci verovatno bi se dobilo taman dodvoljno mesta da se JNA i Beogradska lagano sa svojih brda spuste na saobracajni polu nivo

Narocito mi se svidja sto je pesacki plato na samo 2/3m iznad okolnih ulica te mu je veoma lako prici.

drum1":3w103ini je napisao(la):
@зидар
што се тиче центрирања славије, мислим да је идеја супер као начин размишљања, као покушавање нечег новог, међутим нисам сигуран колико се тиме добија...добијамо два троугласта платоа...и није неки јавни простор.

Prvenstveno se dobija dobro saobracajno resenje za autombile jer se 5 ulica ravnomerno uliva u kruzni tok dok su u danasnjem stanju Beogradska i Kralja Milana suvise blizu jedna druge to jest spajaju se pre samog kruznog toka a Nemanjina i Makenzijeva nisu radijalne vec tangiraju.

A na trouglastim platoima cemo tek da radimo, ovo je samo idejna skica :)

bilo bi dobro pripremiti se za izlozbu radova, obicaj je da postoji i neka vrsta javne diskusije tokom otvaranja, pa bi mogli da se skupimo svi koje nas ova tema zanima i da postavimo neka pitanja i damo konkretne predloge sa argumentacijom

Meni se od svih sedam predloga najvise svidja onaj sa podzemnim akvarijumima i viseci plato... Ali ono sto me najvise brine oko tog platoa je bezbednost, one rupe su vrlo nebezbedne sa onako niskom ogradom i moze biti potencijalno mesto za samoubistva ili nesrece uopsteno... Ali siguran sam da ce to ispraviti, ako se bude tako nesto gradilo... S druge strane mi se vise svidjaju akvarijumi, mislim da u gradu ne bi postojalo nista slicno tome...

versusarch":17vs0jio je napisao(la):
Pozdrav svima i srećna Nova Godina :)

Jedno od konkursnih rešenja koje nije nagrađeno:

obaveznacopy_zps82d6da77.jpg

osn_zpsbc20c100.jpg

Podz_zpsa079887b.jpg

Presek_zps1e788c39.jpg

Presekfontane_zpsc3dbffbb.jpg

Dim_zps891034fb.jpg

nocnacopy_zpsc9e965b3.jpg

fontanaizblizacopy_zpsfb44bbd8.jpg

fontanakadneradibezsvetla_zps1a2ab0ff.jpg

bastakaficaiznutracopy_zps934192a5.jpg

akvaskriptvecernjicopy_zps0693f3f4.jpg

silazi_zps9d1c5aca.jpg

galerija_zpsa61245bc.jpg

Свака част. Мени је ово решење најчистије и најлепше. Штета што га жири није наградио.

Nisam arhitekta,ali mi nije jasan uslov konkurrsa da mora postojati pesacki prolaz do povrsine u sredini.Ko bi zeleo da bude na centralnom mestu tolike buke i zagadjenja?Da li postoji neki primer iz sveta koji je takav?

Da li bi neko imao zelju da sedne usred tok saobracajnog haosa na klupu u centru kruznog toka i odmori?Jasno mi je da fontana donekle smanjuje buku ali je to opet zanemarljivo.

Misljenja sam da se na slaviji mora uraditi resenje kao mimar011 ili zidara.Plac u Miticevoj rupi ce biti izgradjen pre ili kasnije kao i plac ka NBS a i plac gde je sada parking.Dakle nece biti nijednog parka niti pesacke zone na Slaviji.Stoga se mora stvoriti novi prostor koji bi trebao zameniti nedostatak tog javnog prostora i zelenila.

Zato se uopste Slavija zove trgom kada je to kruzni tok u centru grada???

Moj je osecaj da se vi svi trudite da nadjete makar jedno resenje da je bolje od ostalih. Mislim da bi mi trebali da izbegnemo obavezu da nadjemo izbor, ako nam ni jedno nije zapalo za oko ili dusu.

Nemam nista protiv da podrzim ni jednostavnu ponudu kao sto je taj projekat br. 4 sa zelenim zaliscima, niti imam ista protiv grandioznijeg, nenadanog projekta ako on ima svrhu. Medjutim, ja tu ne vidim nista sto mi ne bi nedostajalo da nije napravljeno ili ako vec mora da bude prisutno da to bude privremeno.

Konkurs je ocigledno veoma izazovan za sve koji imaju mastu, narocito onaj mladji svet koji se trudi da u Srbiji vidi drugacije i hrabrije i zeli za sebe da ostavi ime, da pravi karijeru, da unapredi ugled naseg grada, zemlje, odvede nas u neko novo vreme. I sad kad je dobijena prilika da se kreativci pokazu na kompleksnoj lokaciji od vazeceg znacaja, dobijamo predloge koji niti su razradjeni, niti fizionomiom obaraju sa nogu. Jedni su pokazali vise samopouzdanja u tehnickom smislu obrade saobracaja, drugi samo gledaju gde i kako da dekorisu i to mahom fontanama i zelenim dzbunjem po sistemu "gde god nadjes prazno mesto ti drvo zasadi". Da li u Srbiji talenti saradjuju ili vodoinstalater zna malo i oko struje, a onaj sto lepi plocice je istovremeno i dizajner?

Meni licno oci ne mogu biti zamazane lepotom makete, ako su okolne zgrade sve pravilne, bele, sunce sija, sve se zeleni, stanovnistvo opusteno, niko preko ograde da se okaci, niko sa centra trga da prekoraci na cestu… Kako je ovo ukomponovano u realnost? Biti detinjast na kratko je ok, ali ne da sokira stanovnistvo bez mogucnosti da "undo" kad taj san postane java.

Ako vec stavljate ravnu plocu na uzdignutom nivou, ostavite prostora za nekakve manje koncertne dogadjaje (ako bas Dimitrije mora tu da bude, stavite ga da bude kapetan ladje i time ostavite onaj drugi deo prostora za nesto masovnije), ili predlozite nekakvu skulpturu kao sto je The Bean u Millennium Parku u Chicagu da turisti mogu to sa znatizeljom da posete bilo kada u toku godine. Ne verujem da ce ih sam Dimitrije zaintrigirati da se sa Terazija dovuku na Slaviju, a do Hrama ce vec double deckerom. Sta recimo predstavljaju one rupe na plafonu? Svajcarski sir? Ima li tu nekog dubokomisaonog obrazlozenja? Ni na jednom projektu ne vidim razlog zasto bi se neko penjao na vislji nivo. Tu mora da postoji neki sadrzaj da privuce ljude, osim sto ce oni sa prozora hotela Slavija da gledaju kako golubovi tu kljucaju mrvice. Moze se onima u NYC da setaju High Lineom dok gledaju okolno ludilo grada, a kakvu lepotu razgolicene, sive raspadajuce Slavije mi nudimo? A u nedeostatku smisla za linije i oblike, tu je onda akvarijum ko grom iz vedra neba da obrazuje i da privuce ekskurzije. Ili neka se vrati onaj komision koji je tu prodavao vetrovke i vijetnamke ili nesto stvarno valjano da se odobri.

Nadam se makar da su predlozeni projekti naveli vase kolege na neka nova razmisljanja, kombinacije, ustanovivsi potrebu za novim stepenom odgovornosti. Ej pa to su nasa Jelisejska polja, nas suvenir za goste, nase zapocinjanje dana i posleponocno vracanje kuci. Mozete vi to.

vucko":3br1sgg3 je napisao(la):
Nisam arhitekta,ali mi nije jasan uslov konkurrsa da mora postojati pesacki prolaz do povrsine u sredini.Ko bi zeleo da bude na centralnom mestu tolike buke i zagadjenja?Da li postoji neki primer iz sveta koji je takav?

Da li bi neko imao zelju da sedne usred tok saobracajnog haosa na klupu u centru kruznog toka i odmori?Jasno mi je da fontana donekle smanjuje buku ali je to opet zanemarljivo.

Misljenja sam da se na slaviji mora uraditi resenje kao mimar011 ili zidara.Plac u Miticevoj rupi ce biti izgradjen pre ili kasnije kao i plac ka NBS a i plac gde je sada parking.Dakle nece biti nijednog parka niti pesacke zone na Slaviji.Stoga se mora stvoriti novi prostor koji bi trebao zameniti nedostatak tog javnog prostora i zelenila.

то и јесте проблем целог овог конкурса. то је саобраћајни зглоб, а не трг.
међутим, градски оци би да замажу очи, како су решили вишедеценијски проблем и уредили градски трг...шатро.

vucko":g5czy2ha je napisao(la):

Pa ima takvih primera, najpoznatiji je svakako Trg Šarla de Gola u Parizu, sa Trijumfalnom Kapijom. Do srednjeg ostrva se dolazi podzemnim prolazom, svuda okolo je gust saobraćaj. Ne kažem da je to dobro rešenje i za Slaviju, ipak je ona više nego duplo manja od pomenutog trga i ostrvo nije dovoljno veliko da bi opravdalo takav koncept.
Problem je što nam je aktuelni gradski arhitekta, koji je jedini koji može pozitivno da utiče na gradsku vlast, u stvari građevinac, statičar, konstrukter, iako je završio arhitekturu i očigledno nema puno sluha za estetiku gradskog prostora. Zato i ne treba očekivati od takve ekipe da nam pruže neko revolucionarno rešenje za bilo šta, sem 'build it bigger' mega projekte tipa mosta na Adi, mamutskih petlji, grozničavog čuvanja beton hale i ostalih tekovina betonske revolucije.
Nadajmo se da samo neće za svog mandata napraviti neku nepopravljivu štetu. Samo šminkanje Slavije i postavljanje neke mega fontane i nije nešto što se kasnije ne može popraviti. Problem bi bio da krenu u neko divljačko silovanje Slavije od kojeg se ona neće oporaviti sledećih 100 godina.
Ovako ipak ostaje nada da će jednom na vlasti biti kompetentni ljudi, u vremenu koje neće biti opšta nemaština i da će se jenom nešto rešiti kako treba.

Staklena_Wool_nica":3n1cho4r je napisao(la):
Meni licno oci ne mogu biti zamazane lepotom makete, ako su okolne zgrade sve pravilne, bele, sunce sija, sve se zeleni, stanovnistvo opusteno, niko preko ograde da se okaci, niko sa centra trga da prekoraci na cestu… Kako je ovo ukomponovano u realnost? Biti detinjast na kratko je ok, ali ne da sokira stanovnistvo bez mogucnosti da "undo" kad taj san postane java.

i ja sam ovo primetio i zasmetalo mi je kod vecine resenja koja sam video.

Staklena_Wool_nica":3n1cho4r je napisao(la):
Ako vec stavljate ravnu plocu na uzdignutom nivou, ostavite prostora za nekakve manje koncertne dogadjaje ...
... Ili neka se vrati onaj komision koji je tu prodavao vetrovke i vijetnamke ili nesto stvarno valjano da se odobri.

taj prostor sigurno ne bi bio pust. ako nista svi ljudi koji trenutno koirste slaviju koristili bi je i tada, a to je ogroman broj ljudi koji idu sa kraja na kraj ploce.. idealno za raznorazne postavke, akcije, promocije, ulicne dogadjaje svake vrste... zato mi se svidja zidarev rad, on kreira novi prostor i nudi ga na upotrebu, nema potrebe da na renderu radi konkretan "event", ima ko ce to znati. ako ne gradski menadzeri onda sitni preprodavci sa zelenjka i bulevara znaju (a ovde bi bili trn u oku, ne bi im dali pa bi morali da smisle nesto)

Bobb":3n1cho4r je napisao(la):
Samo šminkanje Slavije i postavljanje neke mega fontane i nije nešto što se kasnije ne može popraviti. Problem bi bio da krenu u neko divljačko silovanje Slavije od kojeg se ona neće oporaviti sledećih 100 godina.
Ovako ipak ostaje nada da će jednom na vlasti biti kompetentni ljudi, u vremenu koje neće biti opšta nemaština i da će se jenom nešto rešiti kako treba.

bas tako. ako ne upropaste mnogo i za mnogo para to ce biti najbolje sto mozemo dobiti sada, cekajuci bolje sutra

razgradjevinar":aiiu4xpb je napisao(la):
taj prostor sigurno ne bi bio pust. ako nista svi ljudi koji trenutno koirste slaviju koristili bi je i tada, a to je ogroman broj ljudi koji idu sa kraja na kraj ploce.. idealno za raznorazne postavke, akcije, promocije, ulicne dogadjaje svake vrste... zato mi se svidja zidarev rad, on kreira novi prostor i nudi ga na upotrebu, nema potrebe da na renderu radi konkretan "event", ima ko ce to znati. ako ne gradski menadzeri onda sitni preprodavci sa zelenjka i bulevara znaju (a ovde bi bili trn u oku, ne bi im dali pa bi morali da smisle nesto)

Nisam bas sigurna. Nema na Slaviji bas toliko ljudi kao na maketi. Pretrcace ljudi ulicu cas posla na tom srednjem nivou. Zasto bi se penjali stepenicama? E to mora da se utvrdi ranije, a ne da se prepusti slucaju. Jer ako si doneo takav plan, onda si imao neku svrhu na umu koja je morala da se temelji na logici i zakljucku da li taj prostor osim pesacneja moze da se koristi za dodatnu rekreaciju, ili kao komercijalan prostor, kulturni prostor, za zabavu??? Urnisace ti dizajn, ako oni budu dodavali ulicne dogadjaje. Umesto te rupe za fontanu, bez preteranog nabudzivalja ima tu mesta za ultra moderan restoran ili stilizovanu nastresnicu za nekakav stage, poput Zahinog paviljona u Chicagu ;)
http://archide.wordpress.com/2009/08/25 ... chicago-2/
Ili Muzickog Hola u Mancesteru (naravno da ne mora da bude ovalna)
http://archide.wordpress.com/2009/07/20 ... anchester/

Slazem se, zidarev kvadrat moze jos efikasnije da se doradi, a da ne izgubi na eleganciji. Ne znam, ta fontana mi nepotrebna, a vrtlog u sredini samo sluzi za razigravanje oblika, a mogao bi da ima dodatnu funkciju. Kazem i ovako ponudjeno izgleda ok, ali ako ih ne usmeris unapred, da li ce odavati takav osecaj u realnosti, to je pitanje.

Vrh