Šta je novo?

Trg Slavija

Eto nam konsenzusa..samo da vidimo jos radova..

Koliko je treci pri prvom vidjenju izgledao cudno nejasno toliko je dobro konceptualno definisan na ostalim renderima. Slazem se povrsinska resenja ulazi klupice iz drugog rada i sredisnji podzemni deo treci rad

Прво бих се надовезао на мој предходни пост и рекао да је дословно испуњавање услова конкурса срамота за сваки озбиљан архитектонски студио. Ко је услове дословно испунио тај је вођен личним профитом (наградом), а најмање му је битно да учини нешто боље за град, за средину, за људе. Ваљда морамо да тежимо да променимо средину и свест људи о простору набоље. То је улога архитекте. Ако си свестан да су наметнути услови лоши и заостали, твоја дужност као архитекте је да понудиш нешто боље. Није све у парама, постоје неки идеали којима треба тежити.

Славија је врло специфична нехумана средина, и није поента била само то средити, већ направити потпуно нову атмосферу. Самим сређивањем се ништа неће постићи јер задржавањем старе атмосфере људи ће подсвесно и даље бежати са те локације.

..................................

- Реактов рад је потпуно нечитак и ове монтаже су апсолутно сиромашне, и док се не појави још нешто не вреди ни коментарисати.

- Рад студија Метар је осредњи, просечан, стопут виђен, очекиван.... Средишњи део трга је празан и мртав и не видим никакав разлог да се на њега оде. Партер и улази у подходнике су урађени као да нису имали идеју шта са тим да раде.
Подземно пролази са концептом јавне теретане ми уливају језу. Не само да су подземни пролази сами по себи опасна места за сачекуше, него још свесно поставиш теретане са атмосфером гета. Већ видим чопоре набилдованих хулигана којима ће ово бити место за малтретирање људи. Ајде да то елеминишемо хајтек видео надзором, концепт теретане на смогом и издувним гасовима преплављеној средини ми је смешна. Вежбањем треба да отвориш бронхије и удахнеш олово из ауспуха који се спушта са централних отвора трга у подземне пролазе...... Све у свему, трг има мртвију атмосферу него данас и то је пораз струке.

- Рад 1x2 је одличан. Прво бестелесни огроман кружни водопад, а потом огроман левак. Довођење воде у подземни пролаз, који притом чисти ваздух као еколошка завеса. Истовремено је подземни пролаз изузетно добро преплављен природном светлошћу која се прелама у милион нијанси због воде. Изузетно добар рад. Наравно, не виде се остали подходници, али је јасно да је студио испунио задатак истинског архитекте. Направити нову атмосферу. То је оно што је Славији неопходно. Овај рад је то успешно постигао. Свака част.

Drago mi je da je treci rad ostavio i na tebe pozitivan utisak a vidim i na sve vise forumasa koji su stigli da iznesu svoje misljenje. Lepo si apostrofirao. Treci rad donosi nesto novo, sa njime bi slavija postala daleko zivotnija pitomija

Stf,drago mi je da i ti imas istu ocenu za treci rad kao i ostali forumasi,eto retko se svi saglasimo oko nekog projekta.
Samo ..nemoj da anatemises podzemlje,tj.podhodnike ,jer je drugi rad korektno stavio ocekivane sadrzaje,teretana je tu na neocekivanom mestu,i slazem se nije joj tu mesto.A ovo sacekuse ne stoji jer do sada takvih stvari nije bilo ni na terzijama,posebno sada kada su postavili video nadzor zbog invalidskig liftova..a kamo li na recimo stanici Vuk gde postoji i obezbedjenje,dakle vece je verovatnoca da ti se nesto desi na povrsini..kao sto i vidjamo na trgovima.. :kafa:
S druge strane ostali sadzaji su ocekivani,jer ce jednog dana biti i metro stanica ispod,pa ko zna koji ce se sve interesenti javiti za koriscenje takvog prostora,a s obzirom na frekvenciju ljudi na tom mestu,taj poslovni prostor ce biti uspesniji..
I jos nesto,ako se osvrnemo na p.p u stanici Vuk samo su mali lokalcici prazni,dok su svi veci pod zakupom.Dakle koncept podzemnih prolaza ili stanica,treba da predvidi lokale vece kvadrature,jer kao sto vidim ispod p. Albanije,Njegoseve i sl.za takva prostor uvek ima zakupaca,i vazi za bezbedniji od onoga gde nema p.p.

Treci rad je sigurno najkvalitetniji ali bez resenja celokupne Slavije (mislim na okolne zgrade) tj sredjivanja urbanog tkiva u neposrednoj blizini kruznog toka, efekti tog resenja ce biti nedovoljni da pretvore trenutni haos u urbanisticku skladnu celinu.

JohnnyLee":2ovswxfd je napisao(la):
баш ме занима како су замислили саобраћајно решење

pa to ti je ono resenje iz onih rendera grada sto smo videli pre par meseci sa fontanom u sredini i ostrvima za tramvaj.

Evo ja cu da izigravam deda mraza i da vam za novu godinu podarim rad koji smo moj kolega Marko Popovic zvani Pop i ja spremili za konkurs. :D

Kao sto je Stf lepo rekao arhitekta je duzan da sagleda urbanu celinu a ogranicenja konkursa sluze samo zato da se zaobidju ili velikodusno iskoriste do ekstrema, zelite podzemni prolaz? Dacemo vam podzemnu dvoranu :)

ABSTRAKT:

Slavija je haotična pojava : saobraćajno čvorište, presedačka tačka, prostor nedefinisanog okvira i negostoljubiva sredina.

Želimo da na Slaviji obrazujemo prijatan gradski trg, podjednako gostoljubiv prostor i za saobraćaj i za pešake.

Mir, staloženost i oslonac novom trgu daju 2 kvadratna pešačka platoa, jedan iznad kružnog toka, drugi ispod njega.

Praznina u centru kružnog toka i dominantni motiv fontane vezuju platoe i saobraćajnu površinu u jedninstvenu skladnu i preglednu celinu.

Trg Slavija dobija novu jasnu i prepoznatljivu formu.

I PANOI:

slavija-1.png

slavija-2.png

slavija-3.png

slavija-4.png

slavija-5.png

Slike u vecoj rezoluciji na http://www.jugcerovic.com/index.php?/architecture/slavija-squared/ na dnu strane.

b

Broj 3b. Okrugla sljasteca novogodisnja jelka koja vristi za paznjom? Jos uvek ne kapiram, kako mozete da prizeljkujete toliku vodurinu i fontane u gradu koji ima izrazajnu zimu? Ovim se znaci slazete sa tim da nekih 3 meseca u godini taj trg treba da bude zapusten i bezivotan? Onda sa ljubicicama, ukljucite defibrilator i povratimo puls srca? Da li bi tolika potrosena voda (buduce zlato) bila iskoriscena za nesto (jesu li to Tesline turbine na dnu?) ili bi se ona neprestano reciklirala? Ili kad temperatura ode ispod nule, i dok ledene suzice bacaju magicno svetlucave odsjaje, da tolika rupa postane poligon za istovar snega? Ovaj projekat je previse sanjive naravi. Zasto uvek fontane na trgovima?

Broj 2b. Ne smeta mi prazna sredina uz te suptilne mlazove, ali bi necim morala da naznaci vrtlog zivota u podzemlju (neki zvuk - sum fontane, neko svetlo sto izbija odozdole). A Tucovic je tek van svakog balansa. Da to nije Dimitrije zvani Buda koji meditira u minimalizmu? Trim staza i gym su smesne ponude. Sportski Smog Centar. To me podseca na ove u NYC sto glumataju "u zdravom telu zdrav duh" koncept, pa punim plucima trce pored FDR Drivea, najprometnijeg i najzagusljivijeg puta u gradu. Dakle promena sadrzaja u tim prolazima bi bila pozeljna, a sto bogatija sa konceptom, to bi vise odbijalo huligane. Sveukupni spoljasnji izgled organizovanog trga ima smirujuce dejstvo na i ovako temperamentan i nestasan duh naroda, a narocito ako se tu radi o kljucnom saobracajnom cvoru. Ti zeleni zalisci tj. ulasci u podzemlje su jako prijatni. Moj glas za Studio Metar uz bolje osmisljavanje sadrzaja podzemlja i uklanjanje Dimitrija.

Broj 1b. - ??? O cemu ovde diskutovati?

Zidar,
Hvala ti sa moje strane za prikazano i temperamentan trud. Tvojim projektom bi Slavija dobila najvecu vizualnu transformaciju, a verovatno bi i kostala najmanje. Saobracaj izgleda organizovano usmeren i svidja mi se ponuda na sva tri nivoa, sto je neobicnije u odnosu na ostale radove koji su na dva nivoa. Golica i ideja da kvadrat preuzima dominaciju od kruga, a opet ga pusta da egzistira.

Ali posto smo postavili gornje poruke u isto vreme, moje pitanje se odnosi i na ovaj projekat, sta bi ste tu na krovu radili zimi, sa snegom, bez snega? Da li bi tu ljudi dolazili kada kisi? Taj plafon bi bio ogroman neiskoriscen prostor. Delovalo bi vise kao zgrada bez prozora i fasade. Zasto se uvek predlazu projekti u punom letnjem ambijentu? Beograd nije Honolulu.

Je li u konkursu bila zahtevana fontana, pa ste svi pohrlili da ih snabdete sa jednom pozamasnom?

Bravo Jug (Zidar) Sjajno resenje. Staklena ima pravo za kritiku o razmatranju projekta samo u letnjem periodu a ne i zimi. Nekako kao da smo to smetnuli sa uma. Cinjenica je da bi zimi to bilo stovariste snega u oba projekta i zidarev i trece resenje iz gornjeg posta. Takodje leti bi zidarevo resenje bilo isto problematicno zato sto bi taj beton postao nepozeljan onako upaljen od sunca. Nesto poput savskog trga gde su parkic poplocali a leti postane pust i pregrejana povrsina.

Људи,побогу,па ми смо једини град на свету који нема једну равну површину у целом граду тј трг и баш нешто оволике површине нам је веома потребно.

Браво Југ!

Југ, заиста феноменално. Јесте, постоји тај проблем лета. Тачно је да у Београду немамо трг таквог концепта, али је питање и да ли нам треба? Сад је зима па заборављамо колико сунце упекне лети у БГ. Клима се променила. Лета су изузетно врела. Свакако да на ту плочу можемо увести тону садржаја, сенила, дрвећа у саксијама, гомилу чуда, и јасно је да на рендере то ниси стављао збаг наглашавања концепта, али о томе се мора размишљати генерално невезано конкретно за твој рад.

Управо то генерално размишљање је проблем код предлога студија 1пута2. Кул је лети, али зими када фонтана не ради, цео концепт пада у воду и велико је питање на шта би то тада личило.

Овај предлог само наглашава колико Славија заправо има потенцијал, и колико је заправо поставка конкурса назадна и деградирајућа. Колико је убијен широк спектар могућности. Да је поставка конкурса садржала захтеве које је Југ испунио, имали бисмо тону фантастичних решења и клали би се за то који је бољи.

Колеге који су дословно испунили услове треба да је срамота.

i ja bih se pridruzio pohvalama za zidarev predlog, odlicno. nisam shvatio da li i u kolikoj meri ovo islunjava postavljene uslove (npr spominje se izmestanje pruge iz beogradske a na crtezima je ucrtana, kakve veze ima savski most...)

sto se tice zarkog leta i cice zime nismo honolulu ali nismo ni u pustinji ili na severnom polu i i ceo taj prostor bi se mogao urediti i programski osmisliti tako da bude funkcionlan preko cele godine.

jos jednom bravo

razgradjevinar":i7fbpmw3 je napisao(la):
sto se tice zarkog leta i cice zime nismo honolulu ali nismo ni u pustinji ili na severnom polu i i ceo taj prostor bi se mogao urediti i programski osmisliti tako da bude funkcionlan preko cele godine.

А нисмо ни дивљаци.Кроз 4500 година урбанизма само је једна ствар била константна - јавни,отворен и простран трг.

Zidar,nije što si naš ali stvarno dobar koncept :kk: ,po meni problem klime bi se rešio tako što bi se preko cele ploče postavio sloj zemlje i trava,kao prirodna drenaža,tako da bi zapravo dobili trg-park..takvo smo rešenje svojevremeno predlagali za ploču na Prokopu,ako je koncept dobar sve se može razrati do detalja pa i problem vremenskog uticaja na trg..a vidi se da postoji prirodno provetravanje ispod ploce pa bi leti zapravo bilo ugodno,zimi manje..
Sviđa mi se koncept sa dve ploče,recimo da bi deo ploče čak mogao da bude i parking ,tj.lako ulaženje i silaženje prema petlji.
Sviđaju mi se široki ulazi u podzemlje,nekako se prirodno okolne ulice ulivaju u objekat

Ocigledno pozitivna reakcija na Zidarevu kreaciju koja navodi na razmisljanje i daje nove mogucnosti.

Nego ajde stvarno da se vrnemo ovoj temi kada ste u fulu i snezi napolju. Onda ce biti pravi osecaj.
Evo gledam klip sa tim High Line Parkom u NYC. Tokom leta zelenilo, ljudi se leskare, razledaju okolinu, svima prijatno u toj oazi u sred prehrambrenog distribucionog centra.

A evo kako to izgleda zimi u gradu sa 5 puta vise stanovnistva i turista:
http://www.youtube.com/watch?v=7VZN3XF5oqI

A ovako u Maju po kisi:
http://www.youtube.com/watch?v=NFauNxM8j0E

Mozda NYC moze sebi da priusti neiskoriscenu uzdignutu povrsinu, ali Bgd. mozda ne moze. Treba dobro razmisliti kakve aktivnosti se tu mogu odvijati da namame ljude da odu stepenicama gore. Ne mora to da bude novi stadion na Vozdovcu, ali mozda moze neko klizaliste koje bi se odrzavalo tokom citave zime, galerija ledenih skulptura… Znam da bi time kvadrat izgubio svoju lepotu jednostavnosti, ali mozemo li to sebi priustiti?

U svakom slucaju treba unapred biti obazriv za klimom naseg grada dok razmisljamo kako da kamuflaziramo napetost na cesti sa necim razigranijim. Fontana koliko god bila osvazenje leti, meni predstavlja nemastovitost i lenjost da ono za nas nesto cini, bez interaktivnosti.

Opet sa gornjom pločom ne bi bilo problema,ako bi bila prekrivena slojem zemlje i travom,pa bi to zapravo bio park-trg na ploči,i neki mini sportski tereni,zimi klizalište..tako nešto je već urađeno na onom novom tržnom centru na Voždovcu koji na krovnoj ploči drži čitav stadion :kafa:
A mi smo ipak južna evropa, zime su kod nas kratke..veći problem su sušna topla leta,ali mi vode imamo dovoljno za zelene trgove..
4205612845_c68316f189_o.jpg

Public-Square-019.jpg

4OF7 ARCHITECTURE (Šifra 55111 - II nagrada)

25SlavijaMontaza1.jpg

25SlavijaMontaza3.jpg

25SlavijaMontaza4.jpg

25SlavijaMontaza5.jpg

25SlavijaDijagram_Program-600x263.jpg

25SlavijaDijagram-2-osvetljenje-600x228.jpg

25SlavijaOsnova500a-600x338.jpg

25SlavijaPresek250-600x169.jpg

Ostaje još samo da vidimo radove Mitrovića (II nagrada) i Drndarevića (otkup).

Zidar, fenomenalno rešenje, ostao sam bez daha.

Ove bodlje su kao Berlin 1945, stvarno tuga

Hvala vam svima na lepim recima, puno mi znaci posle nedelja rada :)

Glavna poenta projekta je da se pokaze kako Slaviju treba sagledati kao sastavni deo grada i kao deo urbane matrice.

Zeleli smo da predocimo da Slavija zapravo nije trg, vec haoticna pojava u gradu, a da trg treba tek da se oformi.

Nije dovoljna fontana u sredini kruznog toka, potrebno je sveobuhvatno razmisljanje o gradskom trgu kao javnom prostoru: dati mu obrise, oblik, izgled, dusu. Potrebno je sagledati ga u sve tri dimenzije.

Uzdignuti kvadrat 100x100m je tu da definise prostor trga, rupa u sredini i monumentalna fontana i jezero daju mu dusu i vezuju sa podzemnim kvadratom 100x100m. Ta podzemna dvorana omogucava zasticen prelazak preko trga i pristup buducoj metro stanici.

Primeticete i par cisto saobracajnih resenja unutar projekta (resavanju saobracaja sam sklon :))

- Pomeranje kruznog toka ka severu kako bi se dobio plato ispred hotela Slavija, pocetak pravljenja istinskog trga (stavili smo baste sa suncobranima :)).
- Zatvaranje Svetosavske za automobile, time se ojacava osovina Terazije-Cvetni trg-Slavija-Hram.
- Direktna tramvajska trasa Nemanjina-Bul. Oslobodjenja (cini mi se da je Karlo prvi to predlozio) i izbacivanje tramvaja iz kruznog toka (Sine su i dalje nacrtane kao "tehnicka okretnica" kako bi se udovoljili suludi zahtevi konkursa)
- Ukidanje tramvajske stanice u bul. Oslobodjenja.
- Pomeranje trolejbuske stanice sa kruznog toka u Kralja Milana.
- Pomeranje stanice 33-48 ka periferiji na kruzni tok umesto trola.
- Prebacivanje autobuske okretnice iz Katiceve ("Slavija/Bicaninova/") u Kralja Milutina kod Narodne Banke. Time se omogucava lako presedanje sa autobusa na trole i tramvaje umesto sadasnjeg kruzenja oko trga.

Kada bi se ove 3 poslednje tacke odmah sprovele u delo, sto moze sutra, znatno bi se smanjio broj pesaka na pesackim prelazima, narocito u bul. Oslobodjenja, te bi u potpunosti nestala potreba za podzemnim prolazima.

Veoma ambiciozan projekat od zidara, i mastovit, kao i uvek :) pohvale za trud i ideje.

Svidja mi se sirina podzemnog pesackog prolaza, i kako sve , iako na vise nivoa, deluje veoma otvoreno i "antiklaustrofobicno".
Ne znam samo da li postoji preka potreba za pesackim platoom na vrhu? Plasim se da u stvarnosti moze delovati 'prerobusno', i kako bi stvarno izgledalo kada se krene sa Terazija preko kralja Milana? ...ako je to uopste toliko bitno, a vljda jeste. Oko fontane bi moglo jos da se razmislja, oblik je veoma bitan, jer je element koji snazno dominira celim prostorom.

Resenje koje je postavio Homer J. je realisticnije, ali manje zanimljivo, vizualno ne manja puno stvar, a i pusto je bez barem malo nekog zelenila, sto se mog ukusa tice.

Vrh