Šta je novo?

Treći bulevar ... propuštena šansa?

Beograd nece biti nikakav ekonomski centar pa da se ocekuje nekakve ekspanzija graqda i promena u gradnji. U naredne 2 decenije ce se graditi i manje poslovnog prostora. U bloku 26 ce se graditi iste zgrade kao i do sada, a ista je stvar i sa bulevarom Milutina Milankovica. U visinu idu gradovi samo kad moraju kao sto je slucaj sa Njujorkom. A gde je jeftino zemljiste ide se u sirinu. Primeri LA, Hjustona, Feniksa koji nisu nista siromasniji od Njujorka... Mi smo jos siromasni, a imamo i viska gradjevinskog prostora na teritoriji samog grada, tako da je jasno da nema nista od odlaska u visinu.

Sve to pod uslovom da u naredne dve decenije i dalje samo sedimo i kukamo :roll: Izvini, ali srpski defetizam je počeo opasno da me zamara.

Manimo se mi Njujorka i ostalih američkih gradova. Dovoljno je prošvrljati po Evropi, pa i po regionu - pogledati kako izgledaju danas nove zgrade u Bukureštu, Zagrebu, Sofiji, Ljubljani... A gde su tek Bratislava, Prag, Budimprešta, Varšava?!

Sve te zemlje su bile siromašne, i još uvek su dosta siromašnije od država zapadne Evrope - pa imaju red, plan, arhitekturu, razvoj i pre svega neviđenu ambiciju da od sebe naprave nešto. A to je ono što nama u ovom trenutku, čini mi se, najviše nedostaje :(

Ti gradovi koje si nabrojao nemaju tolike rupcage i slobodnog zemljista u samom geografskom centru grada, sto se lako moze videti satelitskim slikama. Tamo investitori tako grade zato sto im je najisplativije.

A biti realan ne znaci kukati. Mnogo vise kukaju oni koji imaju neralna ocekivanja pa im se ne ostvare.

Delija":3a3g4x7t je napisao(la):
Блоковима 70-45 ништа не фали и ни по чему не одскачу од остатка планираног НБГ-а.

Zezaš me?!?! A ovo je hit:
Јужни део јесте слепо црево,делимично ......позиције новог мoста
Da li je moguće da toliko ne podnosiš most da mu na grbaču stavljaš i brljotine SFRJ urbanista?

U pravu si, blokovima 45-70 ništa ne fali, ako ih gledamo same za sebe, jer i jesu projektovani bez ikakve veze sa ostatkom NBG-a. Ali gledajući ceo NBG ti blokovi su teški promašaj, urbana matrica je postavljena ofrlje, a....
па и имт-а,позиције у односу на град...
Urbanistički amaterizam.

A blokovi 60+ čija glavna arterija vodi od nigde do nigde su posebna priča...

али не видим какав је то аргумент за центар НБГ-а у блоку 42 који је подалеко од физичког центра Београда и још даље од тренутног центра града? Мени је то више аргумент против.
OK, ako misliš da je blok 26 dovoljan za poslovni centar NBG-a ja nemam šta dodati. To je kao da si rekao da je poslovni centar Beograda ... Čumićevo sokače.

@vranac

U Srbiji je omiljena rečenica postala: "Ma, nema šanse". Za mene u tome nema nikakve mudrosti, niti povoda za divljenje. Konstatovati da je nešto nemoguće je samo prećutna saglasnost sa lošim stanjem stvari...

@vranac

Opet preskacete mogucnost da se popunjenost parcele ogranici zakonom ili podzakonskim aktima... Time se dobija znatno humaniji, lepsi i zeleniji grad...

@stf

Pa sad, 70-45 blokovi su fino mesto za zivot sa dovoljno prostora i nekim manama, ali ih ne bi nazivao totalnim promasajem...

stf":2g538d1r je napisao(la):

Ни најмање.На нивоу самих блокова они су урбанистички једни од најбољих на НБГ-у а и позицоно су на најбољем могућем месту јер су дуж Саве.Оно као,нису могли сви блокови да стану тачно преко пута старог града а нису могли ни да иду више у даљину због Земуна тако да је лева обала Саве,преко пута Аде била убедљиво најбоље преостало место.
Da li je moguće da toliko ne podnosiš most da mu na grbaču stavljaš i brljotine SFRJ urbanista?
Као што рекох,ни о каквој брљотини нема говора када су у питању блокови 70-45.Мосту на грбачу стављам његову погрешну локацију.Далеко "учинковитији" би био на другом крају тих насеља,друга је ствар што лева страна обале једноставно није била никакав фактор у дугогодишњој расправи о мосту.
U pravu si, blokovima 45-70 ništa ne fali, ako ih gledamo same za sebe, jer i jesu projektovani bez ikakve veze sa ostatkom NBG-a. Ali gledajući ceo NBG ti blokovi su teški promašaj, urbana matrica je postavljena ofrlje, a....
Од речи до речи се не слажем. ;) Како то мислиш да је урб. матрица постављена офрље? Блокови и дан данас као такви функционишу одлично. Сваки дан сам у њима.
Delija":2g538d1r je napisao(la):
па и имт-а,позиције у односу на град...
Urbanistički amaterizam.
Није него политички
A blokovi 60+ čija glavna arterija vodi od nigde do nigde su posebna priča...
То не спорим
Delija":2g538d1r je napisao(la):
OK, ako misliš da je blok 26 dovoljan za poslovni centar NBG-a ja nemam šta dodati. To je kao da si rekao da je poslovni centar Beograda ... Čumićevo sokače.
То нисам рекао,само тврдим да нам СА и блок 26 требају да буду приоритет. Ваљда се слажеш да Београд доста губи због својих непопуњених рупа на најбољим локацијама.

Ljudi, ne znam zašto se svađate. Odlična lokacija je Blok 26 - kao i prostor oko Buvljaka. Prva je na istrorijskoj osi centar Beograda - centar Zemuna, a u drugoj se stiču svi glavni gradski tokovi, posebno izgradnjom novog mosta, pozicioniranjem buduće glavne autobuske stanice - uz železničku. Te dve lokacije se, zapravo, nalaze na dva kraja davno zamišljene centralne ose NB.

Jedino što u meni budi dilemu to je - da li će nam onda Savski amfiteatar biti "višak". Mislim da ne, jer ne moraju sve lokacije da budu uređene na isti način, tj. ako planiramo "šumu" oblakodera u B 26 i kod buvljaka, u SA možemo, preko prvorazrednog međunarodnog konkursa, da dobijemo nešto sasvim drugo - npr. održivi zaokruženi grad stanovanja-obrazovanja-poslovanja-rekreacije, a to je samo jedna moguća namena. Dakle, imamo poprilično prostora, treba nam još više mašte i mudrosti.

Uz to, blokovi 45 - 70 uopšte nisu tako loši - jedino što je, po meni, treblo centralne sadržaje (a ne obično šetalište) planirati uz Savu.

Блокови 45-70 су готово савршени, и врло радо бих живео у њима. Не спорим њихову функционалност или позицију већ лошу урбанистичку матрицу у коју су постављени.
Ако гледамо сателитски снимак НБГ-а очито је да су северни и јужни НБГ у физичком конфликту и да никако "не дишу" заједно. Као да су планирани одвојено и онда на силу спајани полурешењима. Заправо су много лошије урбанистички повезани него северни НБГ са старим градом преко Саве....
...одувек ми та неповезаност боде очи и смета. Урбанистичка матрица није складна са морфологијом терена.

Као што Пантограф написа, Блок 42 и 26 се налазе на крајевима цетралне осе НБГ-а и развој једног не мора и не треба да искључује развој другог. Блок 26 је централно место на трансферзали исток-запад а блок 42 је физички центар НБГ-а.

Блок 42 није физички центар НБГ-а.

Не знам шта ти значи ово дисање а и ништа није на силу повезано полурешењима.Ту су једини проблем насип и хронични мањак мостова што се не може пребацити блоковима 70-45.

A sto je najjace udaljeni su jedva kilometar I nesto, tj. desetak minuta hoda. Nije NBG Menhetn...

А није ни Београд Њујорк па тако у једном километру можемо видети тврђаву са слојевитом историјом од неколико хиљада година,главни симбол града,запуштену пругу,шупе,теретни терминал и огромну топлану.

А конкретно на НБГ-у у једном километру имамо топлану,бувљак,шљункару,арену,соц блок из 2009. године,ледину,пословни центар...

Delija":1cx0ec4k je napisao(la):
А није ни Београд Њујорк па тако у једном километру можемо видети тврђаву са слојевитом историјом од неколико хиљада година,главни симбол града,запуштену пругу,шупе,теретни терминал и огромну топлану.

А конкретно на НБГ-у у једном километру имамо топлану,бувљак,шљункару,арену,соц блок из 2009. године,ледину,пословни центар...
a 5km dalje pocinje nelegalno naselje luksuznih vikendica sazidanih na obodu nasipa, nelegalno prikacenih na struju, koju kradu vec godinama.

Na naslovnoj strani sajta Erste Group Immorenta u Srbiji:

Sirius
Offices & Hotel - Brightest star in Belgrade

-ae62-4ec7-a552-6008a36da7e8.jpg

Osnovni podaci:

Namena objekta:
mešovita (poslovanje i hotel)

Broj spratova:
Prizemlje + 8

Površina parcele:
9,237 m2

Bruto nadzemna površina:
30,925 m2

Broj podzemnih nivoa:
2 (podzemna garaža)

Broj hotelskih soba:
153

Broj parking mesta:
339

Autor projekta:
Juergen Edlinger

Projektant:
PROJMETAL a.d. Beograd, Srbija

-8018-412a-81e3-0b8948d8ebe7.jpg

Projekat mešovite namene, poslovna zgrada A klase i hotel sa 3 zvezdice, će biti izgrađeni na odličnoj lokaciji na Novom Beogradu.

Projekat predviđa dve odvojene zgrade sa po 9 nivoa, koje su spojene podzemnom garažom. Svojim modernim dizajnom, projekat će predstavljati novi zaštitni znak poslovnog centra Beograda. Obe zgrade će biti izgrađene u skladu sa najvišim ekološkim standardima, te će samim tim predstavljati idealnu sredinu za odgovorno poslovanje, ali i za popodnevno uživanje.

Sirius se nalazi u Bloku 43 na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice antifašističke borbe, dve prometne i važne saobraćajnice u Novom Beogradu. Kompleks se nalazi veoma blizu Belexpo centra, Sava centra, kao i Beogradske arene.

-1b4a-4bfc-a2e8-574a8c292fb2.jpg

Infrastruktura:

stanica gradskog prevoza (autobus i tramvaj) 50 m
železnička stanica 100 m
glavna železnička stanica 3,5 km
glavna autobuska stanica 3,5 km
aerodrom „Nikola Tesla“ 13 km
autoput E-75 400 m

-da77-40e4-9762-8edfac5897fe.jpg

Ovo miriše na to da bi izgradnja uskoro mogla da počne. Zanimljivo je da je sa novih rendera uklonjen natpis "Aloft" sa hotela, što ne mora da znači da je "Starwood" odustao, već da ne bi trebalo takve natpise isticati dok to ne bude zvanično.

Sirius se nalazi u Bloku 43 na uglu Bulevara Milutina Milankovića i Ulice antifašističke borbe, dve prometne i važne saobraćajnice u Novom Beogradu. Kompleks se nalazi veoma blizu Belexpo centra, Sava centra, kao i Beogradske arene.

Је ли ово локација фамозних Теразија на Новом Београду?

Ne, to je plac prekoputa, ograđen metalnom ogradom (i vidi se na skici)

Samo krmace dajte...
Nego, jel mi to stvarno zelimo neke sume oblakodera ili se meni ucinilo?

da, da, projmetal odlicna firma, samo sto ne krene da gradi :)))) jedino ako ovi iz verana ogrebu neku bozicnu lutriju u spaniji

Kada bi pažljivije čitao video bi da je investitor austrijski "Erste group immorent", jedna od najvećih kompanija za razvoj nekretnina u toj zemlji, pa i u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope. "Projmetal" je samo projektant.

No, razumem da je nekada lepše ostaviti skeptično-cinični komentar na uštrb činjenica ;)

hmmm, izvini na mom skepticizmu, ali tu vec godinama samo menjaju ove modele (koji usput svi lice) a iza svih je projmetal projektant, posto ocigledno oni valjaju lokaciju, iako je valjda mpc-ova.. ionako si bas ti ostavio najvise postova ma temi MPCblok 43, pa vidi da li su odmakli...
da oni krenu bilo bi super, nestalo bi ono ruglo sada, ali cenim bar jos 1-2 godine nista...

Hajde da pokušamo da se držimo činjenica. "Projmetal" nema nikakve vlasničke veze sa ovom lokacijom, tako da ne može ni da je "valja". Taj deo Bloka 43 je zakupio austrijski "Immorent" još pre krize. U međuvremenu se "Immorent" u Austriji udružio sa "Erste Groupom", pa je nastao "Erste Group Immorent".

Imajući u vidu stanje na tržištu poslovnog prostora, jasno ovaj projekat, poput većine sličnih, godinama tapkao u mestu. No, primetno je da se u prethodnih nekoliko meseci pojavljuje sve više informacija o ovom projektu, pa je tako "Projmetal" kao glavni projektant objavio informacije o ovom projektu na svom sajtu, što je učinio i "CRE International" kao kompaniju koja vrši tehničku kontrolu glavnog projekta. Poslednja novost je da se projekat pojavio kako na loklanom, srpskom sajtu "Erste Immorent Grupe", tako i na njihovom matičnom sajtu u Austriji (i to u sekciji "on the market", što znači da već nude ovaj poslovni prostor svojim klijentima). Dakle, sve ovo može, a i ne mora da bude indikator da izgradnja može uskoro da počne.

Lokacijska dozvola za ovaj projekat izdata je još 23.12.2010, a rešenje o lokacijskoj dozvoli dopunjeno je 12.10.2012. Građevinska dozvola (makar prema podacima do 15. novembra 2013) još uvek nije izdata. Kada se to dogodi, onda već možemo da kažemo da je izgradnja izvesnija.

Sudbina kompanija MPC, s druge strane, nema nikakve veze s početkom realizacije ovog projekta. I ne znam zašto mi spočitavaš broj postova na temi o MPC-u u Bloku 43 - ipak je do 2009. to bio jedan od najpotentnijih domaćih investitora sa značajnim portfolijom i velikim regionalnim ambicijama, ali kriza ih je (kao i većinu domaćih tajkunskih kombinacija) prosto samlela. Za njih je još tragičnije bilo to što su neposredno pred krizu ušli u strateško partnerstvo s "Merrill Lynchom", kompanijom koju je kriza bukvalno ubila.

Što se "Projmetala" kao projektanta tiče - dovoljno je reći da ta kompanija trenutno radi sve projekte za Naftnu industriju Srbije (modernizaciju Rafinerije Pančevo i rekonstrukciju svih benzinskih stanica u Srbiji). Tako da ne treba (pogrešno) mešati poslovanje "Projmetala" s neuspelim projektom "Verano Real Estate".

Ajde, za pocetak da ponovim da mi nista ne bi bilo draze, nego da naprave nesto na toj lokaciji.

A otkud skepticizam, pa otud sto mi je neverovatno da neko ko je ozbiljan investitor je spreman da uzme Projmetal za glavnog projektanta, a firma je u blokadi skoro cele godine (sada skoro 200 dana), sto i te kako moze da utice na poslovne odnose i izvrsenje obaveza. Jeste bezveze za ljude koji tamo eventualno rade, ali ko bi placao projekte firmi uz rizik da se sutra skroz zatvore i da dobijes pola posla odradjeno? A CRE je ionako bivsa MPC ekipa, tako da meni citav taj plac i dalje zvuci da je vezan za mpc, ali verovatno gresim ako ti imas uvid da ga je zakupio Immorent...

Projmetal je bio ok ali je sada kao i sve u losem stanju. Pitajte njihove zaposlene...

Vrh