dziggy
Advanced
sta je ovo?
Sad ozbiljno, jel ovo Ai?
Nije, prava je.Sad ozbiljno, jel ovo Ai?
Dobro pitanje, mogu ti dati dva odgovora:Jel će se nekada završiti radovi na Bulevaru patrijarha Pavla pa da ponovo krenu tramvaji?
Ne ja pitam zato što su na 3A jako loši autobusi. Izuzetak je kad je pre neki dan bio Otokar na 3A.Dobro pitanje, mogu ti dati dva odgovora:
1) U političkom smislu - samo možemo sanjati da se to desi pod ovom garniturom. EXPO ima "prioritet".
2) Ako isključimo prvu mogućnost, realno može u roku od najmanje godinu dana, ali bi poželjno bilo i da imamo novije trodelne tramvaje na liniji 3. I kako šest godina stoje zapuštene šine i kontaktna mreža, moralo bi se opet rekonstruisati.
Koja god da je garnitura na vlasti, EXPO će se održati. Ne treba kriviti predmetnu manifestaciju za razvlačenje Bulevara patrijarha Pavla, već nesposobnost, inertnost, tendersku politiku sa sve zaštitom prava itd. Mnogo veći i skuplji projekti su urađeni, tako da sumnjam, kad moram tako da kažem, da jedan pišljivi Bulevar u Beogradu stoji godinama zbog EXPO-a. Radi se još od 2019 godine, do sad bi nagrebali pare da su prosili i na Zelenom vencu.Dobro pitanje, mogu ti dati dva odgovora:
1) U političkom smislu - samo možemo sanjati da se to desi pod ovom garniturom. EXPO ima "prioritet".
2) Ako isključimo prvu mogućnost, realno može u roku od najmanje godinu dana, ali bi poželjno bilo i da imamo novije trodelne tramvaje na liniji 3. I kako šest godina stoje zapuštene šine i kontaktna mreža, moralo bi se opet rekonstruisati.
To se zove digital twin, i uopste nije toliki čest. Saobraćajni fakuktet je skoro izradio digital twin za barsku prugu, to je jedini ja mislim infrastrukturni objekat u srbiji koji to ima. DB tek sad angažuje firmu za izradu digitalnog twina njihove železniceIzgleda da GSP nema ni matematicki model svojih linija, izgled ani mere, odnosno bazu podataka, na osnovu koje bi moglo da se zna sve i putem kojih bi mogao da testira zanosenja i mimoilazenja.
Da li je to moguce?
Ruku na srce, ovo je najbolje rešenje za prvi polazak da ne bi spizdili tramaj/banderu ili nešto treće i napravili još štete. Prvo da prođe ovo, pa onda novi tramvaj
To se zove digital twin, i uopste nije toliki čest. Saobraćajni fakuktet je skoro izradio digital twin za barsku prugu, to je jedini ja mislim infrastrukturni objekat u srbiji koji to ima. DB tek sad angažuje firmu za izradu digitalnog twina njihove železnice
"Širina ovih tramvaja je takva da kada u budućnosti budu nailazili iz suprotnih smerova, neće moći istovremeno da prođu na svim raskrsnicama, već će tramvaj iz jednog smera morati da propusti prvo da prođe onaj iz drugog, pa tek da on nastavi – ukazuje naš izvor. Kako dodaje, ovo je propust i previd koji nije seo da se desi u toku sprovođene nabavke za kupovinu novih tramvaja za potrebe GSP Beograd."![]()
Problemi sa turskim tramvajem i pre puštanja u saobraćaj – Bozankaya šira nego što bi trebalo
Problemi sa turskim tramvajem i pre puštanja u saobraćaj – Bozankaya šira nego što bi trebalowww.ekapija.com
Zato se tramvaji u dosta gradova uzimaju i na probu. Kroz godine se dosta menja i takav tip vozila, pa je normalno da se nekad i infrastruktura tome prilagođava. Radiće tu decenijama, pa ako treba i prepraviti neke raskrsnice nikakva tragedija. Ako je 10cm problem, po meni je onda sama infrastruktura previše limitirana, oduvek na ovici, tako da ako ćemo realno ni to nije normalno. CAF je isto tražio prepravke na infrastrukturi. Treba to gledati i pozitivno, jer prepravke upravo vode većoj fleksibilnosti i uopšte modernizaciji infrastrukture."Širina ovih tramvaja je takva da kada u budućnosti budu nailazili iz suprotnih smerova, neće moći istovremeno da prođu na svim raskrsnicama, već će tramvaj iz jednog smera morati da propusti prvo da prođe onaj iz drugog, pa tek da on nastavi – ukazuje naš izvor. Kako dodaje, ovo je propust i previd koji nije seo da se desi u toku sprovođene nabavke za kupovinu novih tramvaja za potrebe GSP Beograd."
Nije li ovo nadrealno?
Jedini parametar na tenderu je ocito bila visina ugradnje za radikale.
Nije li smesno kako su ljudi ovde raspravljali o novom tramvaju, pisali za i protiv, komentarisali njegove osobine. A samo jedna stvar je bila vazna za ovaj tender.
"Novi turski tramvaj je širi nego bilo koji drugi, da budem precizan, širina CAF tramvaja je 2,2 metra, Divag tramvaja iz švajcarske donacije 2,3 metra, a novopristigli tramvaj je širine 2,4 metra. U startu mogu da vam kažem da je pored raskrsnice Nemanjine i Savskog trga problem i raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra i Beogradske ulice, a mogući problemi će biti i na još nekim deonicama."