A što je najsmešnije ovi su ova 3 napravili brže nego što će nama Turska bozankaja...ето, Хрвати већ годинама праве своје трамваје, а ми купујемо турска срања јер смо нашу фабрику која је то могла да ради сјебали
Ne znam jel neko pominjao takodje nove končare za Osjek,po meni mnogo bolji od Zagrebačkih više mesta za sedenje(44) naravno to je i zbog širih postolja
Misliš na GOŠU?ето, Хрвати већ годинама праве своје трамваје, а ми купујемо турска срања јер смо нашу фабрику која је то могла да ради сјебали
MIslim da su dobijeni 1968.Koja su godišta bili? Imam utisak da su radili dosta kraće od Katica? Zašto je bilo tako?
Svakako čast za ovo što si našao.јесте производила нешто:
Pogledajte prilog 232180
али су радили и ремонт Катица, тако да су имали знања и могућности
Hrvati su imali nekih 15ak godina prekid proizvodnje tramvaja (od 2010. do danas)... U međuvremenu se rapsao konzorcijum Crotram (Končar-Gredelj), ove nove koje sada prave radi samo Končar. Ali da, oni kupuju svoje; i Osijek i Zagreb. I evolucija tog modela tramvaja je stvarno impresivna. Šteta što je njihov izvozni potencijal prilično mršav...
Pritom Hrvati imaju samo takvu proizvodnju šinskih vozila (kako motornih vozova, i dizel i elektro, tako i vagona) i isključivo kupuju samo svoje... HŽ-ov vozni park je zbog toga impresivan! A naš?
Kad god sam pitao kolege iz HŽPP šta više preferiraju dizel "soma" ili gredeljevog dmv prototipa. Svi do jednog kažu da je "gredeljevac" za pet dužina ispred končarevog srAnja u svakom pogledu.Od većine ljudi sa kojima imam kontakt tamo, potenciraju više Gredelj nego Končar što se tiče nekog kvaliteta.
Isto tako mi imamo 30 Cafova na papiru, a oni 150 Končara u saobraćajuHmmm... samo što mi imamo 20 vagona na papiru, a oni 200 u saobraćaju...![]()
Ovo su GOšini tramvaji iz 1957. Izrađeno ih je 10 (g.br 202-211). Nažalost, nisu se pokazali dobri. Kvarili su se često, bili su tečki i jedva se kretali. Za nešto manje od 10 gdina su povučeni. 1956 je bio izrađen prototip na bazi PCC-a, ali se na tome završilo i kasiran je '68.јесте производила нешто:
Pogledajte prilog 232180
али су радили и ремонт Катица, тако да су имали знања и могућности
To je isto kao što jedna el. lokomotiva snage 5100KW može na ravnom da povuče 3000tona. Dok bi za istu tonažu trebalo otp. 75 kamiona pojedinačne snage 350KW.Koliko znači manji otpor pri kretanju kod šinskih vozila. Vučna snaga svega 55ks, pa iako je tramvaj bio malen prema današnjim standardima, sigurno nije bio baš toliko lagan. Pa i Katice, oko 20 tona neto mase, i svega 215ks, pa su opet startne. I doprinose svakako i karakteristike električnih motora.
Skoro sve lokomotive su im na prodaju nažalost vagone nemaju dok je situacija u srbijacargu drugačija...To je neka druga stvar, Srbijavoz se, nažalost, neracionalno ponaša prema svojim resursima.