Još kada bi ponovo aktivirali semafor da daje prednost tramvaju kod Veterinarskog, tako nešto uveli kod Mostara i na još nekim raskrsnicama i skratili putanju kroz Đorđa Stanojevića a ne da kruži. Eto tramvaj Blok 45 - Banjica za 1h.
За своје нелегално и самостално истраживање, мерио сам путовања на целој трамвајској мрежи у различито доба дана и на свим линијама. То је било 2008. и 2012. Линија 9 се цела прелазила за 55-60 минута када нема застоја, а са застојима највише 70 минута. Критичне тачке су биле:
- Славија у смеру од Бањице ка Блоку 45.
- Блок 19, скретање за Газелу кроз блок. Смер ка Бањици.
- Стари савски мост у смеру ка Бањици.
- Саобраћајна полиција у смеру ка Бањици је могла држати трамвај и до 7 минута.
Деликвенција у виду коришћења трамвајске баштице као аутомобилске траке није постојала, а у току око 70 мерења у Војводе Степе није ми упао ни један случај паркирања на шинама (имао сам пар таквих случаја на Булевару).
Око 9 година не живим у Србији. Ако се радујете идеји да 9 стигне за 60 минута са краја на крај, то је Господи помилуј, Господи помилуј, Господи помииилуј нас!
У то време 2008-2012 сам истраживао решења како да без већих захвата реконструкција осим раскрсница смањим време од Блока45 до Бањице 2 на 45 минута у шпицу.
Није превише линија у БКА него као испомоћ 50 треба продужити 63 истом трасом до Бањице 2 како би се "растеретила" Устаничка и како би становници потеза 400 имали 100% поуздану линију на потезу Устаничка - Трошарина. Тако би се растеретила 50. Што се 49 тиче мора да иде чешће.
Две непоуздане линије не чине правац поузданим, него тек нешто мање непоузданим. Имао сам ситуације да ми треба од Канаревог брда до Вождовца 47 или 48, а ни једног нема 25 минута. И то још 2010.-2015. када је ситуација била доста боља што се тиче застоја. Тај 50 је буквално условно речено "периферни метро" у смислу значаја у целој транспортној мрежи, а нема ни милиметар жуте траке. Због изговора везаног за једну кривину у Јерковићу нема ни зглобне аутобусе, иако су 2014-2015 на њој смело ишли зглобни аутобуси. На неким деловима жута трака може да се дода тек након капиталних пројеката (Плави мост, Пилота Михајла Петровића, веза Трошарина - Јерковић), али негде су у питању не тако тешки пројекти (Бахтијара Вахабзаде, Црнотравска, Саве Машковића, Кнеза Вишеслава).
Ја сам дуго размарао варијанте везе Трошарина-Баново брдо преко Лисичијег потока трамвајем, и дошао до закључка да је најбоље решење везано за неку врсту тролејбуског БРТ, не трамвај.
Због чега Ресавска, није ми јасно. Бацање трамваја и возача на глупост која ће од Славије до Таша путовати преко 20 минута.
Вождовац и Миљаковац су једине велике градске целине, које немају ни једну линију која добоко залази у Круг двојке. То је важан разлог популарности некадашње приватничке 33п. Без обрира на саобраћајну (не)ефикасност, та линију је предложио неко ко дубоко социолошки познаје Вождовац и народ/људе за који се превоз прави. Сада ће многи имати негативне коментаре везано за ***** (било који негативни епитет) који неће да преседају, али они су "његово величанство путник" за који се превоз прави. Везано за преседање ка центру на Славији, ако треба да стигнеш на време, није се могло рачунати на преседачку везу ка Студентском тргу чак ни када су били нормални пешачки прелази на Славији, и сви тролејбуси ишли на Студентски трг, а камоли не сада. Да, са таквим 8 се ништа не добија брзином, али да идејом директне вожње.
Напредне штеточине и држи на власти приступ у којем је популистичка релевантност максимална, техно-економска тежи нули, и само неки пут грешком се направи по нешто паметно.