Evo tema, samo da podsetim da si obećao da napišeš.
Ne mislim da ima poente da pišem jer sam još ranije skontao da su tramvaji (čak i ovi ovakvi) svete krave Beobuilda. Te da šta god se napiše o njima, ili predloži, ljudi će uvek sve svesti na zaključak da na desnoj obali Save ne treba ništa skraćivati i smanjivati, na levoj obali možda dodati samo još jednu liniju, a da su sama vozila sasvim ok, brza, topla i udobna.
Takođe sam uočio da se svaka kritika postojećeg stanja tramvaja izjednačava sa pozivima na njihovo ukidanje.
Primer prvi,
primer drugi.
Elem, na Dvojci vozi 2 do 3 vozila po smeru, što je presmešno. Zato nekad umeju da se čekaju i po 20 minuta. Dodatno glupo gomilanje i stajanje kod Pristaništa samo dodatno pogoršava celu situaciju i čini celu liniju nepredvidivom.
Zatim, stanje samih tramvaja je užasno i sramotno. Pored toga što uvek smrde na klošare, Katice koje se vuku na Dvojci su po pravilu uvek štrokave, ishabane, zarđale, umazane i izlepljene sa brdom gluposti, čak i po kabini.
Govorimo dakle o liniji koja služi da vozi po centru i da između ostalog prevozi i turiste do znamenitosti. A pogledajte samo na šta liči. Ali ni to ne bi bio toliki problem da makar tu svoju rutu vozila odrađuju odnosno voze kako treba. Ali cvrc.
Vozila se vuku, jedva idu, a i pored toga prave nenormalnu buku i vibracije gde god da prođu. Vuku se kad kreću iz mesta, pa često propuste da prođu neki semafor kad je ispred bio i drugi tramvaj. Vuku se kroz raskrsnice. Staju na svakoj skretnici jer vozač mora da izlazi sa velikom štrokavom štanglom i ručno preusmerava šine. Vuku se čak i na pravcima. Njihovi vozači prosto ne smeju da ih zalete brže od 20 km/h, čak ni na pravcu i ravnom.
Za neverne i bandoglave Tome, snimio sam Katicu kako se vuče 10-20 km/h na više mesta, na raskrsnici, na spoju šina i na pravcu. Imam problem da ih okačim, jer Beobuild ne dopušta ništa preko 10 MB. Pa ću da vidim da ih okačim na neki drugi način.
Dalje, da besmisao bude veći, a linija odbojnija, imamo i čuveno pomenuto stajanje kod Pristaništa. Gde linija koja je već prespora, postaje još gora, kada na putovanje koje je moglo da traje 10-15 minuta, a zapravo traje 20-25, se doda još 8-10 minuta stajanja. Al ajde što ometaju i prave boodalama putnike same Dvojke, nego što to rade i putnicima i vozačima 11ice.
Ne znam za vas, ali meni takvi tramvaji ne trebaju. I umoran sam od ćutanja i pretvaranja da sve to dobro radi i služi nečemu. I da nije jedna od najvećih sramota ovog grada.