Ja dozvoljavam deljenje svog "Internet rada", ali smatram da ne košta ništa da se napiše autor.
To je ok. Moj stav oko toga se može sumirati ovako:
Ko uzme moj rad (koji sam svojevoljno okačio na internet) i navede me kao autora, - hvala mu.
Ko uzme moj rad a ne navede me kao autora - ne zameram mu, svi smo nekad to uradili. A i nisam ja Mikelanđelo pa da sam dao 4 godine života i živaca i zdravlja na slikanje katedrale, pa da treba svi da me slave i hvale i vezuju moje ime za moje delo.
Naravno, ukoliko se desi da neko nije okačio nešto na net, a neko drugi mu to otme pa okači (npr hakeri, ili neko maliciozan) onda naravno da razumem bes i osuđujem to. Ali kad god neko učestvuje u internetu, i svesno i svojevoljno okači nešto na Mrežu ili Sajt A B, C... neka računa da je to isto kao da ih je okačio na SVE mreže i sajtove sveta. Nema tu izvoljevanja ovima ću dati, onima neću, ovima ću da naplatim... Nema brate, zaboravi na te sebičnjačke profiterske fore (ne kažem tebi, Jelancha). Paywall-ovi se zaobilaze, žigovi se uklanjaju, reklame se likvidiraju, autorska prava se menjaju i spore, zasluge se trguju i razmenjuju, glasovi se kopiraju, likovi se rekonstruišu, DRM mehanizmi se rasturaju u komadiće. Takav je internet. Svačiji i ničiji. Čovek ili prihvati to i koristi ga u skladu sa time i određenim merama opreza i bez prevelikih očekivanja... ili ga prosto ne koristi. Nego ajde nazad na papir, na penkalo, na resavsku školu, na vinil ploče, na radio, pa s kolena na koleno, pa crtaj rukom, razvijaj film za slike, pa snimaj audio u studiju... pa živi, stvaraj i konzumiraj tako kao pre 50 godina, ajde baš da vidim.
Ljudi treba da se jbno opuste oko tih stvari i da prihvate da kao što u životu nećeš uvek dobiti dinar za svaki izvršeni Džul i svaku sekundu provedenu više na poslu, niti ćeš dobiti uvek hvala i poštovanje za svako dobro delo koje učiniš... isto tako i na netu nećeš uvek dobiti pohvalu ili nadoknadu za svoj rad. I to je u redu. Jer nema jednog čoveka na planeti koji nikada nije iskoristio nešto što je priatizovano, pozajmljeno, podeljeno mimo znanja, kopirano, itd... I nema ništa loše u tome. Naprotiv, to je dovelo do produkcije znanja i kreativnosti više nego ikada pre. Samim tim, kad se pojave ljudi koji bi to da eliminišu ili ponište, to treba odmah saseći, bojkotovati i iskritikovati. Svetu ne trebaju takvi ljudi i takve prakse. Pogotovu ne danas u ovo vreme prepunom drugih hohštaplera i derikoža, i bolesne manije za novcem i statusom.