Render za šta? It's a freakin šina! Ono što je grozno u celoj priči što će oni umesto te kaldrme, koja je tebi tao ogavna, da stave ili go beton ili onu imitaciju iz Nemanjine što je po meni tako deprimirajuće da nemam reči.
To što ti nemaš pojma o životu o čemu ja mislim to je tvoja stvar. Ja sam mislio render za ovo:
http://farm4.static.flickr.com/3192/2977154121_d94d5576ff.jpg?v=0
i da naravno kaže od čega će podloga biti da znamo na šta će grad da nam liči, da li na Beč ili Prag ili možda na Novosibirsk? Pa očigledno na Novosibirsk, slika je i suvišna....po svemu sudeći i vidim da ti to već unapred znaš pa si toliko fin da nećeš da mučiš daležne da kače kojekakve crteže jel da? I da, nije freakin šina već je kompletan ambijent ulice jer su šine samo jedan deo celog ambijenta, ja ti govorim za celu podlogu alo čoveče.
Što se Ćirilovog mišljenja tiče ne razmišlja kao ja jer opet pušta da miševi kolo vode, a vidim i ti. Ono što sam ja rekao to je primoravanje vlasti da uradi oba posla za dobrobit građana jer ako ga primoraš da napravi metro pre ičega drigog onda će mora ti da razmisli i o finansijama jer su one ograničene i moraju se prinudno prilagoditi uslovima situacije. Ne zaboravi da je Victoria Line u Londonu građena kako? da bi se uštedela svaka moguća funta ajde da te pitam? Odgovoriću ti mada ne znam da li si zaslužio odgovor- ima HumpBack stanice. Troši 5% manje struje a dobija 15% veću brzinu dok se zaleti nizbrdo (kad krene da "jaši" stanicu pogasi sve motore i mnogo je manja sila kočenja potrebna da bi zakočio jer ide uzbrdo). I tako stalno kao rolercoaster. Ono što sam ja rekao jeste da ti primoraš odgovorne da urade i metro i nadzemnu infrastrukturu u 2 faze: 1:metro i 2: nadzemna infrastruktura. To koliko će oni novca potrošiti za prvu fazu to mene ne zanima jer sam ja rekao da imaju ograničen budžet a da MORAJU da urade u predviđenom roku PLUS da ostave tačno koliko je unapred predviđeno za drugu fazu. U tome je caka, naterati magarca da bude maksimalno ekonomičan odnosno da prenese više robe za što je manje vremena a da mu pritom držiš svo to vreme seno na 20cm od usta, da kaska za njim a da uzme minimalnu količinu. Ti time hoćeš da kažeš da dozvoljavaš magarcu da se rita i da skače i njače a da ga hraniš kao konja!? Eto šta je bio tvoj odgovor.
Znači:
1) dati ograničenu sumu
2) dati ograničen rok, što je moguće kraći
3) na taj način primorati da vrlo dobro paze šta rade jer se neće dobro provesti jer su odgovorni
4) metro pre nadzemnih radova zato što on eliminiše višedecenijsko mučenje stanovništva baš zbog toga što ti kažeš- nadzemne rekonstrukcije jer što god urade upropaste za 2 meseca pa aj jovo nanovo ali svakog sledećeg puta sve gore i gore i sa sve manjim budžetom i naravno najločijim kvalitetom opreme. Ja mislim da ti još tisi protrljao oči i video šta se dešava po ulicama. Pa Prag je izvršio kompletnu rekonstrukciju starog gradskog jezgra još pre 20 godina i ništa nije propalo a beograd radi već 10 godina i što god uradi propadne. Jesi išao nekad savskom ulicom možda? E a jesi video ono blato, znaš tu je po planu trebala biti engleska travica. I bila je ona ali je zbog nemara nestala. A šta je Beograd dobio? Dobio je tramvajsku deonicu koja ajde da kažemo vrši posao ali što je Beograd dobio sliku gice koja se valja po blatu u očima bilo kog stranca to ništa... Ama baš ništa to tebi nije važno.
E vidiš ja upravo o tome pričam da bolje da je sve raspadnuto neko vreme dok se ne skupe pare za normalno odrađen posao a za to vreme uraditi sistem koji će omogućiti celom gradu da se nesmetano kreće tokom totalne rekonstrukcije.
I da znaš, to što sam sada rekao će i da se desi ali neće vas niko da pita, već će doći jedan čika koji će da kaže, dajte ljudima da urade posao ili nećete videti ni E od Eura. Oni su rekli da je baš Beograd grad budućnosti južne Evrope i baš su oni ti koji će da se pitaju za svoj interes. Mi imamo pravo samo da ćutimo i da slušamo ono što ljudi kažu i tako ćemo dobiti kompletan funkcionalan grad 21. veka za džabe.
Japanci uče svoju decu od kolevke da su najgori, a mi da smo najbolji. I eto vidi se na šta liči Osaka a na šta liči Beograd.