JohnnyLee":10h40d4p je napisao(la):
е тако нешто би могло да иде уз Каменичку
од парка испред Економског до такси стајалишта, са три станице (Економски, Филолошка гимназија и Теразијски парк)
jlaki":10h40d4p je napisao(la):
A onda čak i da nastavi uz Terazijsku terasu i da mu poslednja stanica bude Terazije...
Veza podnozje grebena-vrh grebena to jest Karadjordjeva-Terazije je nesto sto strasno fali Beogradu a narocito ce faliti kada se aktiviraju Savamala i Savski Amfiteatar. Zato odavno urgiram da
trasa prve metro linije bude Terazije-Karadjordjeva a ne Trg Republike-Varos Kapija.
Ako metro ipak bude Belam, onda kroz Kamenicku uspinjaca ili nesto drugo.
Jedno jednostavno resenje primenjuju u Barseloni na prilazu parku Guell, serija pokretnih stepenica na otvorenom.
baixada de la gloria
Матеја Бељан":10h40d4p je napisao(la):
Ja bih uspinjaču definitivni postavio na relaciji: Pristanište - Kosančićev venac.
Naravno, u Kameničkoj bi bio potpiuno opterećen, ali priroda ove moje zamisli je da se ostvari funkcionalna veza dva dela grada koji deluju tioliko udaljeno, a retko ko zna gde je stepenište i gde ono vodi. Ovako bi mogli da se postave i turistički putokazi i da se oživi čitav taj kraj.
Na relaciji Pristaniste-K. Venac-Knez Mihajlova vec postoji uspinjaca a to je tramvaj dvojka
Dovoljno bi bilo da se jedan
stari tramvaj postavi na trasu
Pristaniste (okretnica)-Francuska Ambasada-Knez Mihajlova-Zooloski vrt-Beko, nazovemo trasu linija 1, i eto nam Lisabona !
(to je inace bila moja zamisao na konkursu za beton halu, ako zumirate videcete male stare tramvaje na pocetku crvene trase)
Jos jedna varijanta je lift (u staklu) uz zgradu u Karadjordjevoj sa pasarelom od vrha lifta do platoa na Kosancicevom vencu (skica, kornjaca), opet Lisabon
elevador de santa justa
izvinite na dugackom postu