Šta je novo?

Tramvaji

Da li na teritoriji Rusije postoji bilo kakav fakultet ili visa skola za dizajn i koji je program njihovog rada.
Neka im neko objasni da je hladni rat odavno zavrsen :) :)

Можемо ми да причамо шта хоћемо за њихов дизајн, али они производе аутобусе,троле,трамваје и метро возове...А ми :kafa:

A da uradimo crash test.Jedan ovaj vs jedan spanac.Sta mislite,ko bi pobedio?

Хмм...пошто иста фирма прави и тенкове, ја мислим Рус :laugh:
193432.jpg

O čemu vi pričate koji crni kvalitet ruskih stvari, oćete reći da je liaz kvalitetniji od recimo MAN nemačkih autobusa koji smo dobili od japanaca ?
Možda je konstrukcija jača ali kvalitet je 10 X manji.
Iskreno ja ne bi voleo da jedan ovako ružan ruski tramvaj vozi umesto CAFa

Нико овде није написао да је трам квалитетнији од КАФ-а него да нам он треба јер је ГСП полупао свих 5 Шпанаца, а да нису ни изашли на улицу! :rant:
Да те подсетим!

Inače, kratka rekapitulacija dešavanja na CAF-ovima:
#1501 - opterećen džakovima sa peskom prilikom testiranja - rezultat: gubio vuču; saobraćajna nezgoda (svima dobro poznata)
#1502 - ispala peskara (čistač šina) - rezultat: zastoj 4 i po sata
#1503 - pri istovaru, tramvaj spao sa dizalice - rezultat: ozbiljnije oštećenje; skinuta peskara (čistač šina), da bi se kompletirao #1502
#1504 - sa njim je stigla peskara (čistač šina) za #1503; saobraćajni udes u Bulevaru sa smećarcem - rezultat: manje oštećenje
#1505 - (nepoznata) nezgoda u pogonu - rezultat: oštećenje prednje maske (poklopac)

Bas tako.Nama treba workhorse kako bi rekli englezi ili ti radni konj to jest mazga koja ce sve da izdrzi sto treba.

Мени се и свиђа овај трам.На њему све је једноставно, то нама треба :D

1502 bio pokvaren jutros :bash: :bash:

1) Zastoj tramvaja sa linija 7, 9 i 13 u ulici Milentija Popovića kod Sava centra od 6:55 do 7:35 zbog kvara tramvaja marke CAF (#1502).

Ma bilo koji tramvaj da kupe ima da ga iscukaju samo tako, kao sto je vec neko rekao, Katice cukaju svaki dan pa posto su sve razvaljene nismo to ni primetili do sad.

O boze :laugh:
Ako se radnim danom pokvari u to vreme ima da ga dignem u vazduh, 'ajde boga ti vise sa tim kilavim tramvajima...

Чукнуће га био то Рус или Шпанац, али боље да чукну нешто јефтиније него трам од 2.1 милион евра :D

A i da to nesto bude cvrsto kao katica ili tenk pa da moze da se vozi a ne da se salje nazad u spaniju da se krpi...

Što se tiče ovih ruskih ili čiji su već tramvaji, ti ljudi su stvarno potpuno operisani od bilo kakvog dizajna. (Bljak) Neka mi niko ne folira o kvalitetu i "kako je to baš super" - imao sam Ladu, i zaista izdržljiva je bila, i mogao sam mal'te ne na putu da je servisiram. Ali zato mi se svako malo baš to i dešavalo - da moram nešto da čačkam (ah, kad se samo setim navrat nanos rasklapanja karburatora dok sunce polako pada na zapad, produvavanja bicikl pumpom i sklapanja s nadom da će ipak da 'povuče' pre nego što sunce zađe i nestane svetla, ili deblokiranja kočnica čekićem i onda blokiranja creva za kočnice francuz ključem na zadnjim točkovima, kako bi mi preostalo barem kočenje na prednjim). Priznajem sa njom se uvek moglo nekako snaći i nekako stići, čak sam je i voleo zbog te mehaničke jednostavnosti, ali svi zanju koliko je iritantno kad se da prostite "guzite nad autom", a Fordovi, Fiati, BMW-ovi i druga "zapadna sranja" samo prolaze i ljudi stižu kud su krenuli, a vi još na putu "čačkate" da neuništiva ruska mašina ponovo uskrsne kao Feniks - zabruji i smorene vas doveze kući. A i kao da sam kamion vozio, volan kao da su od FAP-a uzeli i još koješta je bilo napravljeno baš tako "radi šta 'oćeš više".

E na to mi liči i ovaj tramvaj. I niko ne može da me ubedi da to mora i treba tako - eto vam primer opet auta - Volvo je i izdržljiv i pouzdan, pa ne izgleda kao da ga je vojna industrija izbacila.
Ne sumnjam ja da su rusi u stanju napraviti dobru i kvalitetnu stvar ali ova grozota na prethodnim slikama to nije. Izdržljiva možda bi i bila, ali valjda je vreme da ljudi malo porade na stanju u svojim glavama i počnu da poštuju osnovna pravila kulturnog ponašanja (pogotovo u saobraćaju) i da su ljudi zaslužili malo veći komfor (OK, CAF je očigledno tu promašio sa sedištima i rukohvatima) u prevozu i da će valjda naučiti da to koriste i poštuju.
Ako i dalje ljudi misle da je taj kvazi tenk najviše što je Beograd zaslužio i što će jedino znani da koristi, naručujte odmah, samo tražite od Rusa da vam izbace i sva sedišta, da bude više mesta, a i sve amortizere (ako ih ovo čudo uopšte ima, obično o tome i tako nisu vodili previše računa), jer i to se lako kvari na lošim šinama - pa umesto da se infrastruktura održava prebacite održavanje na putnike, nek proveravaju gde su im bubrezi i ostali organi kad svrate kod lekara. Ali da će biti neuništiv - biće, verovatno čak toliko da će i šine u zemlju uterati! A i majstori će moći lako da "majstorišu" kad baš vole!

vucko":3p403ppw je napisao(la):
1502 bio pokvaren jutros :bash: :bash:

1) Zastoj tramvaja sa linija 7, 9 i 13 u ulici Milentija Popovića kod Sava centra od 6:55 do 7:35 zbog kvara tramvaja marke CAF (#1502).

Вучко, то је било јуче ујутру и то је оно за шта је Феликс55 јуче питао. ;)

Uh,kao niskopodna verzija ČKD iz 80',da su ga tada pravili otprilike tako bi i izgledao.. :) Ipak CAF izgleda kao spejs šatl za ovog Rusa.. ;) A koliko se sećam onaj Beloruski novi tramvaj izgleda jako moderno..

Somi303":x25bg7is je napisao(la):
Хмм...пошто иста фирма прави и тенкове, ја мислим Рус :laugh:
193432.jpg
Na 50 kupljenih tramvaja dobijes jedno pomocno vozilo za uklanjanje civilnih vozila sa sina,to jest nesto ovako...

2C3_Uraltransmash.jpg

miki_ns":3my0dtsz je napisao(la):
Što se tiče ovih ruskih ili čiji su već tramvaji, ti ljudi su stvarno potpuno operisani od bilo kakvog dizajna. (Bljak) Neka mi niko ne folira o kvalitetu i "kako je to baš super" - imao sam Ladu, i zaista izdržljiva je bila, i mogao sam mal'te ne na putu da je servisiram. Ali zato mi se svako malo baš to i dešavalo - da moram nešto da čačkam (ah, kad se samo setim navrat nanos rasklapanja karburatora dok sunce polako pada na zapad, produvavanja bicikl pumpom i sklapanja s nadom da će ipak da 'povuče' pre nego što sunce zađe i nestane svetla, ili deblokiranja kočnica čekićem i onda blokiranja creva za kočnice francuz ključem na zadnjim točkovima, kako bi mi preostalo barem kočenje na prednjim). Priznajem sa njom se uvek moglo nekako snaći i nekako stići, čak sam je i voleo zbog te mehaničke jednostavnosti, ali svi zanju koliko je iritantno kad se da prostite "guzite nad autom", a Fordovi, Fiati, BMW-ovi i druga "zapadna sranja" samo prolaze i ljudi stižu kud su krenuli, a vi još na putu "čačkate" da neuništiva ruska mašina ponovo uskrsne kao Feniks - zabruji i smorene vas doveze kući. A i kao da sam kamion vozio, volan kao da su od FAP-a uzeli i još koješta je bilo napravljeno baš tako "radi šta 'oćeš više".

E na to mi liči i ovaj tramvaj. I niko ne može da me ubedi da to mora i treba tako - eto vam primer opet auta - Volvo je i izdržljiv i pouzdan, pa ne izgleda kao da ga je vojna industrija izbacila.
Ne sumnjam ja da su rusi u stanju napraviti dobru i kvalitetnu stvar ali ova grozota na prethodnim slikama to nije. Izdržljiva možda bi i bila, ali valjda je vreme da ljudi malo porade na stanju u svojim glavama i počnu da poštuju osnovna pravila kulturnog ponašanja (pogotovo u saobraćaju) i da su ljudi zaslužili malo veći komfor (OK, CAF je očigledno tu promašio sa sedištima i rukohvatima) u prevozu i da će valjda naučiti da to koriste i poštuju.
Ako i dalje ljudi misle da je taj kvazi tenk najviše što je Beograd zaslužio i što će jedino znani da koristi, naručujte odmah, samo tražite od Rusa da vam izbace i sva sedišta, da bude više mesta, a i sve amortizere (ako ih ovo čudo uopšte ima, obično o tome i tako nisu vodili previše računa), jer i to se lako kvari na lošim šinama - pa umesto da se infrastruktura održava prebacite održavanje na putnike, nek proveravaju gde su im bubrezi i ostali organi kad svrate kod lekara. Ali da će biti neuništiv - biće, verovatno čak toliko da će i šine u zemlju uterati! A i majstori će moći lako da "majstorišu" kad baš vole!

За тренутно стање у граду сад нам одговара овај Рус јер поред овакве СТОКЕ која га "одржава" и која се вози њиме ништа друге неће дуго трајати. То је доказао #1501 који је уништен због ГСП-овог (не)одржавања трамвајске инфраструктуре и #1502 који је већ "тагован" од стране неког неиживљеног тинејџера. Хоће ли ГСП икада схватити да је неодржавање скупље?! :bash:

Somi303":1ajmwxjw je napisao(la):
За тренутно стање у граду сад нам одговара овај Рус јер поред овакве СТОКЕ која га "одржава" и која се вози њиме ништа друге неће дуго трајати. То је доказао #1501 који је уништен због ГСП-овог (не)одржавања трамвајске инфраструктуре и #1502 који је већ "тагован" од стране неког неиживљеног тинејџера. Хоће ли ГСП икада схватити да је неодржавање скупље?! :bash:
Meni se čini da je baš sad krajnje vreme da se stvari s održavanjem dovedu u red, kao i da se kaznama odere koža s leđa onima koji se bahate što u tramvaju, što po ulicama, a ne da se stvari uvek odlažu da ih rešava neko drugi u budućnosti s nadom da će jednog dana sve postati lepo, divno i bez mana - samo od sebe neće.

Tako je, miki_ns! Ne treba opet da bude "dosli divlji, rasterali pitome". :cool:

Мени се чини да то драње коже неће ускоро свратити у ГСП па зато треба узети нешто солидно, а не најбоље. Тек када се све то среди онда треба узимати КАФ-ове :D
И Ленто није "дошли дивљи и отерали питоме" него "дошао Прокупљанин да окорелом Беогађанину соли памет" :laugh:

Vrh