Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

@Стф,

Да, то је озбиљан приступ теми и озбиљан пост. Заправо ми недостају квалитетне дискусије какве су се водиле некад на Беобилду, а које су последњих година уступиле исувише простора полуинтелигентним спиновањима опште праксе, тј. директном преносу из нечијег мозга.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447387#p447387:1n9f0n32 je napisao(la):
Пантограф » Čet Apr 20, 2017 2:57 pm[/url]":1n9f0n32]
Понављам: зграде су грађене у РАЗЛИЧИТИМ стиловима.

Različiti stilovi koji su vrlo slični. Ne pravi se naivan više. Jedina zgrada koja odudara od svog okruženja tu su Cepterova i ona uska mala blizu nje. Mada je čak i ona neprimetna, što zbog svoje male širine, što zbog toga što je dobro uklopljena sa obližnjom. Elem, izuzev Cepterove, sve ostale zgrade oko TC su rađene u predratnim stilovima.
 
Не, нису "врло слични".
Подела стилова на "предратне" и "послератне" је типична за људе чија су знања о предметној тематици веома скромна. И модернизам је, иначе, "предратни" стил.

Ево и ово да поновим: веома мало је на свету успелих зграда рађених у наше доба неким од "предратних" (пре Балканских ратова) стилова, готово да их нема. Углавном је то популарно у изузетно конзервативним срединама САД, а у Европи се нико озбиљан тиме не бави (заправо, власт ВМРО-ДПМНЕ у Македонији је једина спровела такав градитељски мега подухват у наше доба). Резултат оваквих подухвата је најчешће - тежак кич.
 
Da, slični su.

Vidi možeš ti da mi glumataš akademika i da se frljaš sitnicama do mile volje. Ali ja sam u tom kraju odrastao i znam odlično kako koja zgrada izgleda i kako se koja uklapa. Sve oko tog bloka rađeno je u periodu pre Drugog svetskog rata. I iako ima svakakvih odstupanja među njima, ipak sve zajedno čine jednu celinu. Kao što rekoh, i ponoviću još trista puta ako treba, jedina zgrada koja je do sada odstupala u tom pojasu je Cepterova zgrada u Kralja Petra. MADA, čak i ona, sa svojom ''zatvorskom'' mermernom fasadom, se opet bolje uklopila u svoje okruženje nego bilo koji kvadratni metar ove nove nakaze. Jer ako ništa drugo, bar je ispoštoval spratnost objekta pored sebe. Dok TC nije uspeo ni toliko. Odnosno, bolelo ih je uvo da to rade.

A nisi u pravu ni za ovo da ne može uspešno da se očuva odnosno napravi ''stara'' fasada a iza nje izgradi novi objekat, jer sam lično video takve uspešne primere i po Evropi i po Americi. Nego si ti zapeo za Skoplje pa sve upoređuješ sa njim.
 
То што си ти негде одрастао и хранио голубове, то није никакав аргумент. А став у којем неког прозиваш да "глумата академика" (сељачким речником: да "филозофира"), не указује на градског господина.

Ако ми нађеш сличности између куће са зеленим плочицама на углу Краља Петра и Узун Миркове и зграде у којој је Градска библиотека, а које повезује ТЦ у Рајићевој, свака ти част. А већ у Краља Петра имаш "послератне" модернистичке зграде (беше Југобанка ту некад била). То што пишеш је апсурдно, и вероватно је твој начин комуникације основни разлог због којег ти нико на веома наивне постове уопште и не одговара, те ћу овом приликом и ја прекинути ту праксу.
 
Naravno da glumataš akademika, vataš se za sitnice i cepidlačiš drobeći tu kako je moderna nastala pre Drugog svetskog rata. E super, hvala ti, da mi ti nisi rekao, nikad ne bih znao. Ja nikad nisam otišao dalje od svoje ulice pa nisam ni znao za postojanje moderne. Reci mi samo, kakve to veze ima sa ovim što ja pričam, da su sve zgrade koje okružuju TC Rajićevu izgrađene u periodu pre Drugog svetskog rata, tačnije u periodu oko i posle PSR, i da sve imaju slične izglede i stilove? Kad tema bude baš o arh. stilovima, ukrasima i ornamentima, onda me slobodno ispravljaj oko toga do mile volje. Do tada, zaobiđi me s takvim cepidlačenjima.
Ako ti nisi u stanju da shvatiš šta je problem u izgradnji betonsko-metalnog ambara usred kraja koji predstavlja stari deo grada i kulturološko nasleđe, onda stvarno ne znam šta da ti kažem.

Ако ми нађеш сличности између куће са зеленим плочицама на углу Краља Петра и Узун Миркове и зграде у којој је Градска библиотека, а које повезује ТЦ у Рајићевој, свака ти част.
Koliko si ti ograničen. Ko je rekao da treba sve da bude identičnog izgleda od Kalemegdana pa sve do Aero kluba? Ne treba da bude stil koji će objediniti ceo kraj, ali ne treba ni da bude stil koji izgleda kao tumor.

А већ у Краља Петра имаш "послератне" модернистичке зграде (беше Југобанка ту некад била)
Ajde opet : govorim o zgradama koje okružuju TC Rajićevu. I opet : jedina koja je okružuje, a koja odstupa od svog okruženja, je Cepterova zgrada u Kralja Petra.

То што пишеш је апсурдно, и вероватно је твој начин комуникације основни разлог због којег ти нико на веома наивне постове уопште и не одговара, те ћу овом приликом и ја прекинути ту праксу.
A ti si pričao sa svim drugim članovima, pa znaš šta oni misle? A, pa dobro.
 
Uz dužno poštovanje, ali mislim da nijedan od vas dvojice nije u pravu.

@Pantograf, uz sve što si naveo pozitivno, nikako ne razumem kako možeš da opravdaš one grdobne crvene i bele panele na stranama ka Uzun Mirkovoj i ka Kalemegdanu? Oni su toliko kič, i toliko vrište, da je samo to dovoljno da uništi celu reputaciju arhitekte (barem ja tako mislim). Osim toga gabariti (što bi neki rekli nabreklost), objekta na tim stranama je takođe vrlo nesrećna.

@Bender Rodriguez, takođe uz dužno poštovanje, uz sve negativno što si naveo, pa ipak smo u XXI veku, i besmisleno je graditi zgrade u stilovima koji daleko su iza nas iz milion razloga. Mislim da je strana ka Kralja Petra vrlo hrabro rešena i da će je vremenom većina prihvatiti. Evo ja prvi sam je prihvatio iako mi se objekat u celini nikako ne sviđa.
 
Гоје, не бих ја ставио те црвене панеле, али, толико ми је невероватно да се не примећује диспропорција између неколико панела и екстремно оштре критике пројекта, да сам делом и због тога одлучио да се умешам у расправу. Уосталом, ти панели могу и да се промене једног дана, ако буду и даље толики проблем.

Са оценом да је објекат "набрекао" се не слажем; поглед из даљине показује да је он заправо адекватних пропорција. Уосталом, моја тетка живи при врху зграде прекопута - која је саграђена тридесетих година и чији врх није нижи од ТЦ Рајићева.
 
GOJE

Niko ne očekuje da oni naprave tržni centar te veličine i na takvom mestu koji će i spolja i iznutra da izgleda kao zgrade od pre 100 godina. Ali su mogli da naprave rešenje koje će se bolje uklopiti u okolinu nego ovo. Eto im preko puta Cepter, koji je izgrađen sredinom 90ih,u vreme najvećeg haosa i bezakonja, pa se čak i on uklopio mnogo bolje nego bilo koji delić Rajićeve. Čak onaj njegov drugi deo u Uzun Mirkovoj (onaj sa imitacijom kupole) izgleda dobro u odnosu na TCR.
Što se tiče strane u Kralja Petra, da, najuspešniji je onaj deo tik uz Knez Mihailovu, pored kafića Boutique. Ali čak i tu stranu ruži ona betonska ploča iznad budućeg ulaza, koja odstupa ne samo po rasporedu nego i po boji. Mada se slažem s tobom da je strana u Kralja Petra generalno najbolje ispala. Mislim u poređenju sa ostalim.

P.S. (nevezano za tvoj post)
Da napomenem da sam i ja ušao u raspravu delom zato što mene takođe iritira kad neko nastupa s tom pričom ''ej, pa neko je to sve smislio, pa on kao akademik sigurno zna bolje nego vi glupaci ovde''. Prvo, to nije tačno. Šta, ako je neko akademik, on je automatski imun na stupidarije i muljaže? Po toj logici, Mercedes ne može da napravi loš auto i da bude nefer prema potrošačima? Drugo, šta mene briga šta je on? Da bi neko komentarisao nešto u sopstvenom kraju, mora da završi arhitekturu? Ma nije nego. Pa nisam ja na sudu ili u Skupštini i ne komentarišem ja novi dizajn SUS motora ili ekonomski program, pa da treba da imam celu struku u malom prstu. Nego pričamo o nečemuu što se tiče (i) ukusa, i tiče se svakoga ko živi ovde. Ne zanima mene autorova biografija, nego njegov proizvod. Pritom, ja sam odmah u provm postu na ovoj temi rekao da pozdravljam što se nešto izgradilo i što dolaze investitori, ali da to ne menja činjenicu da se mnogi od njih ponašaju kao kauboji.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447395#p447395:2dk70uvm je napisao(la):
Пантограф » 20 Apr 2017 02:24 pm[/url]":2dk70uvm]Не, нису "врло слични".
Подела стилова на "предратне" и "послератне" је типична за људе чија су знања о предметној тематици веома скромна. И модернизам је, иначе, "предратни" стил.

NE NE NE i NE! :bash: :bash: :bash: :bash: :bash: :bash: :bash: :bash: :bash:

Modernizam je posleratni stil.
I taj pravac ne treba mesati sa modernom koja je predratni stil. (Art deco)

Cini mi se Pantografe da sam ti vec objasnio ovo.
 
Богме, рекао бих да је француском високом школству неопходан озбиљан ремонт кад ти као његов продукт испаљујеш такве бисере...
 
Pantografe izvini ali uopste nisi u pravu i jos hoces da pametujes.

Jel su tebi SIV i zgrada ratnog vazduhoplovstva isti stil???
Modernizam je naslednik moderne ali nije ista stvar niti ce ikada moci da bude.
U modernizmu nema reljefa, nema ramova, nema fasadne plastike u vidu ornamentike koja itekako postoji u moderni iz 30ih. Sve je svedeno na minimalizam.
Reci da su to 2 iste stvari je totalni apsurd i nonsens.

Pozdravlja te Pariska skola i porucuje ti da se malo obrazujes pre nego sto napises ovakve gluposti.
 
Ajde bre ko neke tetke ste. Problem je sto strci samo deo u pariskoj zbog Biblioteke grada beograda koja ima jedan sprat samo , i sto nisu taj deo pokusali da uklope kao sto su delimicno uklopili sa onom plavom zgradicom u Knezu
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447477#p447477:1m063c8t je napisao(la):
KartmenBG » 20 Apr 2017 10:44 pm[/url]":1m063c8t]Ajde bre ko neke tetke ste. Problem je sto strci samo deo u pariskoj zbog Biblioteke grada beograda koja ima jedan sprat samo , i sto nisu taj deo pokusali da uklope kao sto su delimicno uklopili sa onom plavom zgradicom u Knezu

Taj karcinom štrči kada se gleda iz svemira, a ne samo deo iz Pariske.
 
Da li je ko me palo na pamet da pogleda prvobitni projektni zadatak za tc tj utu koji je dat od urbanista i zavoda za zastitu spomenika
Tamo je trazeno da budu vracene stare predratne fasade tj da budu obnovljene a ne reinterpretirane mada nije ispalo lose kad izuzmemo crvene panele kralja petra i knez ostalo ocaj zivi.
Sto se tice jovinovog crteza na koji se rad tacno misli posta ako je crtez koji je radjen za metro taj objekat je bio samo dapopuni prostor
Posto je ucestvovao na konkursu ako se nevaram za ovu lokaciju
problem je bio i u mjenjanju namjene buducih objekata iz javne u komercjalne itd
Sta je tu je rodilo se valja ga ljuljati i vratiti hotel srb kralj na njegovu predratnu poziciju bez interpretacija
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447389#p447389:31fq9uhd je napisao(la):
Пантограф » 20 Апр 2017 02:00 pm[/url]":31fq9uhd]@Стф,

Да, то је озбиљан приступ теми и озбиљан пост. Заправо ми недостају квалитетне дискусије какве су се водиле некад на Беобилду, а које су последњих година уступиле исувише простора полуинтелигентним спиновањима опште праксе, тј. директном преносу из нечијег мозга.
.... и онда, иако ти недостаје озбиљна дискусија, ти изигноришеш такав пост и надовежеш се на спиновање опште праксе, дајући таквој полудискусији инфузију ... :)

Већ месецима, па ево и година пар прође,а они најстарији форумаши уместо да буду носиоци квалитета дискусије најчешће је упропаштавају наседаљем на спинере којима бесомучно одгварају хранећи их ... ако је неко "одвалио каку" или се појави неки класичан бот, само комплетан игнор спасава ситуацију.

кад ми је дискусија са Зумом постала ментално најзахтевнија, мош мислит докле је форум догурао ... :lol:
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447201#p447201:3o6rfapl je napisao(la):
astrodule » 19 Apr 2017 06:24 pm[/url]":3o6rfapl]Mene taj objekat u Rajićevoj nervira zato što se kao rak proširio u svaki slobodan prostor. Na žalost, vremenom ćemo navići i na to ruglo.

Recimo, imamo primer onog hotela kod Narodnog pozorišta, koji se na prvi pogled uopšte ne uklapa u okruženje, ali meni se baš sviđa kako stoji tu gde jeste


Taj hotel ne moze da se poredi sa ovim objektom. Za pocetak makar se gabaritima uklapa u okolinu, i nije pustio pipke ka okolnim zgradama. Navicicemo se naravno, ali vise kako smo se navikli na staklenac i onu nadogradnju iza njega.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447466#p447466:jf8s46yx je napisao(la):
spatiotecte » 20 Apr 2017 10:03 pm[/url]":jf8s46yx]Pantografe izvini ali uopste nisi u pravu i jos hoces da pametujes.

Jel su tebi SIV i zgrada ratnog vazduhoplovstva isti stil???
Modernizam je naslednik moderne ali nije ista stvar niti ce ikada moci da bude.
U modernizmu nema reljefa, nema ramova, nema fasadne plastike u vidu ornamentike koja itekako postoji u moderni iz 30ih. Sve je svedeno na minimalizam.
Reci da su to 2 iste stvari je totalni apsurd i nonsens.

Pozdravlja te Pariska skola i porucuje ti da se malo obrazujes pre nego sto napises ovakve gluposti.


Скокни ти, Париска школо, мало до Ресавске улице, тамо је Дом новинара, зграда из тридесетих година, па јави шта си видео: да ли је то ар деко, има ли орнаментике итд.

П. С. Чак је и инспирација загребачким архитектама за зграду СИВ-а коју помињеш била једна предратна грађевина: Корбизјеова зграда Центросојуза у Москви.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447507#p447507:16l5r5o6 je napisao(la):
stf » 21 Apr 2017 07:12 am[/url]":16l5r5o6]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447389#p447389:16l5r5o6 je napisao(la):
Пантограф » 20 Апр 2017 02:00 pm[/url]":16l5r5o6]@Стф,

Да, то је озбиљан приступ теми и озбиљан пост. Заправо ми недостају квалитетне дискусије какве су се водиле некад на Беобилду, а које су последњих година уступиле исувише простора полуинтелигентним спиновањима опште праксе, тј. директном преносу из нечијег мозга.
.... и онда, иако ти недостаје озбиљна дискусија, ти изигноришеш такав пост и надовежеш се на спиновање опште праксе, дајући таквој полудискусији инфузију ... :)


Па, то ти је одавно констатовани форумски парадокс: у основи сам сагласан са твојим постом, о оне две стране зграде што су теби спорне сам већ рекао своје мишљење и сматрам веома наметљивим (троловањем, спиновањем, како хоћеш) да га понављам на форуму по трећи пут за последњих месец дана - са друге стране, тролови који су загадили овај форум немају такву ограду, па лансирају своје глупости у правилним (и све краћим) временским интервалима, по правилу без икакве аргументације, уз употребу најљигавијих средстава општења (пре свега тактике злих жентурача - напад је најбоља одбрана). С обзиром на количину таквог смећа на страницама, на читавом форуму би преовлађивало смеће, да им нико не одговори. А опет, свестан сам колико је то залудан посао...

Бојим се да немам општеважећи одговор шта треба чинити.
 
Pantografe, ja ne sporim da su postojali retki rani primeri modernizma pre 2 svetskog rata.
Najpoznatija u svetu je verovatno vila Savoye koja je cak iz 1928.
Znam na koju zgradu mislis kad spominjes Dom novinara ona je bez ornamentike i mislim da ima mozda jos 1 ili 2 takvih primera predratnih stambenih zgrada minimalisticki izvedene u Beogradu negde pred 1940.
Kao sto postoji pozna secesija koja se gradila do 20ih godina proslog veka kada su se vec pojavili prvi primerci moderniSTICKIH zgrada poput ove sto si pomenuo da posetim, ne moze se reci da je modernizam naslednik Secesije, vec je to Art Deco, odnosno MODERNA pravac koji je izmedju njih.
Ono sto hocu da objasnim a vidim da znas da pravis razliku ta 2 stila (sto moram priznati da me obradovalo) cim mi spominjes Dom novinara, je da ta razlika postoji i da Moderna nije isto sto i Modernizam.
Kad sam spomenuo modernizam kao posleratni stil mislio sam na vreme kada je rasprostranjeno tj posle rata, nisam mislio na prve predratne prototipe.
Takodje postoje retki primeri poznog Art Deco-a koji je ziveo za vreme 2 svetskog rata i jos koju godinu kasnije. Ali generalno gledano moderna je predratni stil a modernizam posleratni stil.

Vidim da ova rasprava nema razloga da postoji, zapravo smo rekli istu stvar ali na 2 razlicita nacina, ja sam sagledao generalno razdoblje najproduktivnije za svaki stil a ti si uzeo u obzir i te prve prototipske realizacije i zato je doslo do zabune jer se stilovi preklapaju.
Mene samo nerviraju ljudi (u koje ti ne spadas posto vidim da znas) koji smatraju da je Beogradski Art Deco i NBG socijalisticke zgrade ista stvar, tj isti stil.
Nismo se razumeli u pocetku, sve je ok, no worry. :sesir: :kk:
 
Period modernizma u arhitekturi pocinje jos u 19. veku i obuhvata razne stilove, a sahranio ju je 2 sv. rat. Nakon toga pocinje postmoderna i to je neki glavni rez u stilovima pre i posle 2sv. rata, mada taj prelaz nije toliko radikalan (kao np. pocetkom 20 veka, perioda velike industrijalizacije).
40ih, recimo, je bilo naprednih ideja, ali je realizacija (barem u Evropi) totalno stagnirala, sem mozda kod nacista koji su gradili punom parom, ali oni su posebna prica.
 
У целој причи ми није јасно зашто део у Париској са стране до библиотеке нема стакло већ оне грозне панеле? Габарити објекта у визури нису толико спорни, колико визуелно ови панели боду очи.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447555#p447555:2gqk3z4l je napisao(la):
spatiotecte » Fri Apr 21, 2017 3:59 pm[/url]":2gqk3z4l]Pantografe, ja ne sporim da su postojali retki rani primeri modernizma pre 2 svetskog rata.
Najpoznatija u svetu je verovatno vila Savoye koja je cak iz 1928.
Znam na koju zgradu mislis kad spominjes Dom novinara ona je bez ornamentike i mislim da ima mozda jos 1 ili 2 takvih primera predratnih stambenih zgrada minimalisticki izvedene u Beogradu negde pred 1940.
Kao sto postoji pozna secesija koja se gradila do 20ih godina proslog veka kada su se vec pojavili prvi primerci moderniSTICKIH zgrada poput ove sto si pomenuo da posetim, ne moze se reci da je modernizam naslednik Secesije, vec je to Art Deco, odnosno MODERNA pravac koji je izmedju njih.
Ono sto hocu da objasnim a vidim da znas da pravis razliku ta 2 stila (sto moram priznati da me obradovalo) cim mi spominjes Dom novinara, je da ta razlika postoji i da Moderna nije isto sto i Modernizam.

Nisam arhitekta, ali mislim da bi tvoj post bio jasniji, pa i tacniji, ako "modernizam" zamenis sa "international style/medjunarodni stil". Ili se varam?
 
Vrh