[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447305#p447305:jhixxi7z je napisao(la):
stf » 20 Apr 2017 07:57 am[/url]":jhixxi7z]Поновићу још једном - Лојаница се осрамотио овим пројектом...
Ипак, у целој причи имамо и "среће" јер је овај пројекат далеко мање нарушио околину од предходног предлога архитекте Јовина.
Е, фино. Из овога је могућ једноставан закључак: архитекта Јовин је дебил, јер је његов пројекат далеко лошији од "срамотне" Лојаничине зграде. Знамо, међутим, да то није тачно, и да је Јовин један од наших већих живих архитеката. Али је тачно да би, при сусрету са бруталистичким "чудовиштем" какво је замислио Јовин у Рајићевој, велика већина посетилаца овог форума зинула као она водитељка са Н1 кад је њена колегиница опсовала у програму.
Тачно је, такође, да када бисмо упутили позивна писма десеторици највећих архитеката света, бар девет њихових радова би изазвало исту реакцију на форуму.
Било би поштено да је неко од вас архитеката овде написао да је посреди веома захтеван пројекат, јер није реч о обичној згради, зградици, већ практично о згради-блоку, која излази на четири улице, што само по себи ствара велике проблеме архитекти (опасност од монотоније и баналности облика је велика: погледати друге примере зграда-блокова по свету, ја сам указао на Европски парламент у Бриселу, као на знатно ружнију зграду од Рајићеве, а ви нам представите неки велелепан пример па да се форумаши изјасне - како би легло у Рајићевој). Даље, било је пристојно, кад већ замерате габарите, да напишете, ипак, да би било сасвим банално градити тако широку једноспратницу, е да би се погодила висинска регулација околних зграда, јер бисмо, по том принципу, цео центар Београда изградили по таквој мустри, а то би онда била баш једна узорна, лепа, провинцијска варош.
Али, то нисмо од вас прочитали. А није ни чудо. У једном дневном листу смо, чак, имали прилику да се упознамо са острашћеним текстом вашег искусног колеге, узгред и врло образованог и у основи паметног човека, Слободана Малдинија, који је Рајићеву упоредио са Палмиром (?!), а Каламегдан назвао - "српским Јерусалимом" :bash: :bash: :bash:
Шта онда очекивати од архитеката у трећој деценији живота?
Иначе, све квалитете нове зграде сам раније побројао, па не бих поново. Додаћу да страну из Улице краља Петра сматрам у тој мери успешном, да предвиђам како ће постати заштитним знаком новије београдске архитектуре.
И- да - у целој српској архитектури вероватно нема позванијег и архитектонски писменијег човека да пројектује читав блок, и то у историјском језгру, од Милана Лојанице, српског академика са бројним домаћим и међународним наградама, пројектанта Блока 19а и насеља Јулино брдо.
Што се мене тиче, није се осрамотио, нимало.