Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Zderic2222":2ux8mndh je napisao(la):
Ko ste vi da odlucujete o izgledu privatnog TC,kad ga vi budete pravili i finansirali onda ga napravite kako zelite.
Znas kako delimicno si upravu.
Privatnik odlucuje sta ce da radi sa svojim novcem,ali postoji JEDNA CAKA.
Zakone,odnosno arhitektonska i urbanisticka pravila se moraju postovati.
Da je ovaj investitor postovao pravila,ovaj trzni centar bi mozda bila i najlepsa zgrada u KM,ali smo svi svesni gde i kako zivimo...

Sent from my iPhone using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447171#p447171:2xvnit4n je napisao(la):
Пантограф » 19 Apr 2017 03:31 pm[/url]":2xvnit4n]Због оваквих ставова архитектама не треба дати да одлучују о граду - као што генерали не треба да одлучују о рату.

У преводу: претерујете, и ти и твоје колеге.

(У сваком погледу, реч је о натпросечној грађевини за београдске услове.)

Ko bi u gradu odlucivao o izgledu tih gradjevina ako se arhitektama skrati to pravo?
Slozicu se sa tobom da nekim arhitektama, bar 70% u Srbiji bi trebalo zabraniti da grade kad vidim sta projektuju.

Ето, могли би да одлучују филозофи, као у Платоновом другом најбољем поретку (пошто је "први" најбољи поредак - немогућ).

Није вам узалуд Гиша Богуновић - дипл. филозоф - водећи теоретичар архитектуре у Србији и члан ААС.

Pa filozofi mogu da kazu, ovde treba da se izgradi muzej, trzni centar, biblioteka itd...
Ali neko to treba da osmisli, ne znam koliko bi filozofi ili bilo koji drugi ljudi van struke znali to da nacrtaju a da to ne lici na cica glisu.

Mislim da ćemo se složiti da ne postoji stvar oko koje bi se svi iz neke struke složili (arhitekte, doktori, estetičari, kozmetičari...)

Ljudi... nije ovde debata o tome da li je trebalo staviti jedna ili druga vrata, i da li je trebalo da bude 3 ili 4 sprata. Nego se radi o objektu za koji čak i bušmanin iz Afrike može da vidi da se uklapa u okolinu ko čir na dupetu.

Dakle ne radi se ni o kakvom cepidlačenju, nego o zdravom razumu. Nije potrebno poznavanje bilo koje nauke da se vidi da je ovo jedna odvratna rugoba. Ovo ne kritikuju samo ljudi sa Beobuilda, ovo kritikuje 90% ljudi koje znam a koji su imali priliku da ga vide uživo. I nije toliko problem samo u estetici koliko je problem i u toj ku**obolji. U toj sada već tradiciji da svako ko dođe u ovaj Beograd donosi svoje fiks ideje kako šta treba da izgleda i nameće to tako bez ikakve trunke obzira prema ljudima koji žive oko njega. I problem su vlasti i odgovorni koji sve to dopuštaju, često čak i bez ikakvih dilova i ličnih profita, jer ih jednostavno zabole za sve.

Drago je meni što se pojavljuju investitori, što se grad (pa i Srbija) sve više otvaraju. I drago mi je kad se na mestu neke rupe ili ruine otvori nešto novo pa makar zaposlilo i 50 ljudi. I svaka čast ovima na brzini i kvalitetu radova, gledano sa građevinsko-tehničke strane. Ali gledano sa estetske, pa i kulturološke strane, ovo je jedan čist bezobrazluk. Ovo je jedan od onih momenata ''ja sam došao kod vas u goste i ima ja da gradim kako hoću a za vas me savršeno zabole''. Ko podržava takvu stoku, nek se zapita kako bi odreagovao kad bi mu neko to reko i uradio u njegovoj sopstvenoj kući. Pa će mu biti jasno otkud toliki animozitet Beograđana prema tom kontejneru od zgrade.

Mene taj objekat u Rajićevoj nervira zato što se kao rak proširio u svaki slobodan prostor. Na žalost, vremenom ćemo navići i na to ruglo.

Recimo, imamo primer onog hotela kod Narodnog pozorišta, koji se na prvi pogled uopšte ne uklapa u okruženje, ali meni se baš sviđa kako stoji tu gde jeste

Поновићу још једном - Лојаница се осрамотио овим пројектом. Превише се он и отац му опустили због комбинација преко којих су добијали сигурне послове и не труде се више да дају свој максимум. Отаљавају причу.

Ипак они имају име, и њима не може инвеститор да мења тек тако карактер објекта или детаље на њима. Ако су они допустили да им се преко имена гази, шта онда да очекују свеже младе архитекте које тек треба да почну да раде и граде своје каријере и репутацију?

Ипак, у целој причи имамо и "среће" јер је овај пројекат далеко мање нарушио околину од предходног предлога архитекте Јовина.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447305#p447305:jhixxi7z je napisao(la):
stf » 20 Apr 2017 07:57 am[/url]":jhixxi7z]Поновићу још једном - Лојаница се осрамотио овим пројектом...

Ипак, у целој причи имамо и "среће" јер је овај пројекат далеко мање нарушио околину од предходног предлога архитекте Јовина.

Е, фино. Из овога је могућ једноставан закључак: архитекта Јовин је дебил, јер је његов пројекат далеко лошији од "срамотне" Лојаничине зграде. Знамо, међутим, да то није тачно, и да је Јовин један од наших већих живих архитеката. Али је тачно да би, при сусрету са бруталистичким "чудовиштем" какво је замислио Јовин у Рајићевој, велика већина посетилаца овог форума зинула као она водитељка са Н1 кад је њена колегиница опсовала у програму.

Тачно је, такође, да када бисмо упутили позивна писма десеторици највећих архитеката света, бар девет њихових радова би изазвало исту реакцију на форуму.
Било би поштено да је неко од вас архитеката овде написао да је посреди веома захтеван пројекат, јер није реч о обичној згради, зградици, већ практично о згради-блоку, која излази на четири улице, што само по себи ствара велике проблеме архитекти (опасност од монотоније и баналности облика је велика: погледати друге примере зграда-блокова по свету, ја сам указао на Европски парламент у Бриселу, као на знатно ружнију зграду од Рајићеве, а ви нам представите неки велелепан пример па да се форумаши изјасне - како би легло у Рајићевој). Даље, било је пристојно, кад већ замерате габарите, да напишете, ипак, да би било сасвим банално градити тако широку једноспратницу, е да би се погодила висинска регулација околних зграда, јер бисмо, по том принципу, цео центар Београда изградили по таквој мустри, а то би онда била баш једна узорна, лепа, провинцијска варош.

Али, то нисмо од вас прочитали. А није ни чудо. У једном дневном листу смо, чак, имали прилику да се упознамо са острашћеним текстом вашег искусног колеге, узгред и врло образованог и у основи паметног човека, Слободана Малдинија, који је Рајићеву упоредио са Палмиром (?!), а Каламегдан назвао - "српским Јерусалимом" :bash: :bash: :bash:
Шта онда очекивати од архитеката у трећој деценији живота?

Иначе, све квалитете нове зграде сам раније побројао, па не бих поново. Додаћу да страну из Улице краља Петра сматрам у тој мери успешном, да предвиђам како ће постати заштитним знаком новије београдске архитектуре.

И- да - у целој српској архитектури вероватно нема позванијег и архитектонски писменијег човека да пројектује читав блок, и то у историјском језгру, од Милана Лојанице, српског академика са бројним домаћим и међународним наградама, пројектанта Блока 19а и насеља Јулино брдо.
Што се мене тиче, није се осрамотио, нимало.

Uf što volim ovo kad u temama o umetnosti, arhitekturi, filmovima, i uopšte, svim tim sferama života gde se sve vrti oko ukusa i estetike, ljudi počnu da mi pričaju kako treba da volim nekog umetnika/arhitektu/režisera i njegova dela samo zato što je on cenjen od strane nekih ljudi, jer ima nagrade i jer je akademik. Kao, nema veze što su mu dela bezukusna sranja, mora da se poštuje jer ipak je on mudo svoje struke.

Malo morgen.

Arhitektura je jedan vid umetnosti, i kad arhitekta projektuje neko delo, on ga ne projektuje da bi se dodvorio drugim arhitektama, časopisima, modnim kreatorima, dinosaurusima iz SANU, Predsedniku, Premijeru... Već ga projektuje tako da to što se gradi bude u skladu sa svojom okolinom. Pa i da bude svojevrstan doprinos tog arhitekte gradu i tim ljudima koji u njemu žive.

A kad arhitekta dođe u najstroži i najstariji deo grada, i napravi ovakvo ruglo, to samo govori da se radi o običnom plaćeniku i amateru. Jadno je i sramotno da se taj Milan Lojanica i njegov sin busaju u grudi kako su rođeni Beograđani i kojekakva muda u arhitekturi, a da ne umeju da isprojektuju ništa bolje od betonskih kocki.

Dakle još jedanput - arhitektura je (između ostalog) jedna umetnička delatnost. I dužnost svakog arhitekte je da, prilikom projektovanja, vodi računa i okolini objekta i ukusu ljudi koji žive oko njega. A ljudi se uglavnom slažu da je to ruglo i sramota i da arhitekta koji stoji iza toga treba da se stidi. A to šta kažu Lojanicini drugari, SANU, časopisi i ostali lelemudi... za to me baš briga. To samo pokazuje koliko ima ''stručnjaka'' koji nisu dostojni svojih diploma i zvanja.

Reći da je ovo neko remek delo i da je vredno poštovanja je ekvivalentno reći da je ona plava slika sa belom štraftom neka umetnost samo zato što je prodata za 44 miliona dolara. Ne, to nije umetnost, to je proseravanje. Ili jedan vid pranja para. Umetnost je dobra onda kad većina kaže da je dobra. A to šta kažu plaćeni isprdci i matora puvala, to je savršeno nebitno.

Само ти ту тезу о "руглу" коју си изнад саопштио лепо образложи, и испунио си сврху учествовања на форуму. Ово "људи се углавном слажу" не служи ничему.

Ruglo, nego šta. Kao što rekoh, deca sa LEGO kockicama bi osmislila bolje rešenje nego ovaj mr/dr/akademik/DrugČlanJbt.

A ti kad budeš imao svoj forum, ti slobodno biraj koga ćeš sve da puštaš da iznosi mišljenja o nečemu što se tiče celog grada. U međuvremenu, kao stanovnik ovog grada i kraja u kome je to ruglo nakentereno, ima da ga kritikujem dokle god hoću.

Samo bih malo zamerio na ovoj rečenici

"Umetnost je dobra onda kad većina kaže da je dobra."

Postoje neki vidovi umetnosti gde da bi razumeo neko umetničko delo moraš da imaš veliko predznanje da bi shvatio šta je "autor hteo da kaže".

Ja lično ne smatram za umetnost razna proseravanja tipa "dve linije na plavoj pozadini". Cenim one koji su to prvi uspeli da "prodaju" kao umetnost, ali razne postavke tipa "autorov penis u 100 komada" (da, da prisustvovao sam i tome) ne smatram za umetnost (pa neka me teoretičari umetnosti pokopaju i gađaju trulim paradajzom i jajima).

Koliko se ta famozna "većina ljudi u ovoj zemlji" razume u estetiku i arhitekturu, najbolje pokazuju sve te zastakljene terase, nadzidani krovovi, parcijalno prekrečene fasade, načičkane klime, izbijeni prozori, šarena stolarija i roletne, sve te Kaluđerice i Mokri Lugovi gde je gradio ko je kako želeo, bez da mu nekakve "zle vlasti, zli urbanisti, i zle arhitekte" nameću šta da radi...

Lično jesam očekivao više od Rajićeve, ali ću i dalje da stojim na njenom braniku i saglasim se sa Pantom da su negativne reakcije preterane. Tek kada objekat bude otvoren, videće se koliko je u jednom širem kontekstu ispunio svoju svrhu.

Naravno, ali kao što i sam kažeš, postoji razlika između dela koje na prvi pogled deluje čudno ali se posle vidi da je uloženo puno truda, pažnje i misli u njega, pa makar se i ne sviđalo svakome... i dela koje je čisto proseravanje i produkt nečije lenjosti i/ili amaterstva.

Evo par primera. Ko poznaje Lojanice i njima slične, nek im prosledi ove moje tople pozdrave.

Umetnost :

Proseravanje:

Reći da je Rajićeva arh. remek delo je isto što i reći da je ova plava slika slikarsko remek delo. Ne, nije remek delo, nego prodaja magle. To što ima pacijenata koji se primaju na to, to je lepo. Ali ga ne čini remek delom. Jer takvu glupost čak i stonoga može da nacrta. Bukvalno. A ovu Rajićevu su autori verovatno crtali navareni ili olešeni od alkohola jer stvarno ne znam kako ijednom iole zdravom mozgu ovako nešto može da padne na pamet.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447355#p447355:q746ko0u je napisao(la):
Homer Jay » Čet Apr 20, 2017 1:27 pm[/url]":q746ko0u]Koliko se ta famozna "većina ljudi u ovoj zemlji" razume u estetiku i arhitekturu, najbolje pokazuju sve te zastakljene terase, nadzidani krovovi, parcijalno prekrečene fasade, načičkane klime, izbijeni prozori, šarena stolarija i roletne, sve te Kaluđerice i Mokri Lugovi gde je gradio ko je kako želeo, bez da mu nekakve "zle vlasti, zli urbanisti, i zle arhitekte" nameću šta da radi...

Dobro evo, ako naš narod zbog par stotina neokrečenih fasada i nadstrešnica po periferiji nije kredibilan da priča o umetnosti, aj da pitamo Italijane, Šjvacarce, Austrijance, Francuze... šta oni misle o ovome. Siguran sam da bi bili oduševljeni.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447350#p447350:1pb3168t je napisao(la):
Bender Rodriguez » 20 Apr 2017 12:16 pm[/url]":1pb3168t]Ruglo, nego šta. Kao što rekoh, deca sa LEGO kockicama bi osmislila bolje rešenje nego ovaj mr/dr/akademik/DrugČlanJbt.

A ti kad budeš imao svoj forum, ti slobodno biraj koga ćeš sve da puštaš da iznosi mišljenja o nečemu što se tiče celog grada. U međuvremenu, kao stanovnik ovog grada i kraja u kome je to ruglo nakentereno, ima da ga kritikujem dokle god hoću.

Не секирај се, нема потребе, не вичи, нико те нити тера са форума, нити је твоје мишљење у мањини - напротив, моје је - него појасни своје ставове. Иначе, нико није ни написао да је објекат у Рајићевој "уметничко дело", па нема ни потребе да се свађаш са самим собом о Дишановом "Писоару", нити о Маљевичевом "Црном квадрату на белој позадини".

Рекао бих из написаног, иначе, да су ти схватања о уметности поприлично скучена - као и у велике већине наших суграђана.

Naravno da ti moje shvatanje umetnosti deluje skučeno kad ne konzumiram opijate pa nisam u stanju da shvatim tako ''avangardne'' ideje koje se mogu videti u delima Lojanice i njemu sličnih... ''Avangardni'' umovi često vole tako da brane svoja dela i istomišljenike izgovorom da su oni zapravo neshvaćeni geniji koje drugi ljudi kritikuju jer nisu u stanju da shvate njihovu veličinu i genijalnost. :mrgreen:

A reci mi, šta te to tačno buni u mom stavu? Šta treba da ti se obrazlaže? Činjenica da se uklapa u svoju okolinu kao CNC mašina u dvorani Kolarca, da vizuelno potpuno guši sve u svojoj okolini, ili da ne znam nijednu osobu koja ga je videla a da ima lepo mišljenje o njemu?

I odmah da te ispravim - ne, te osobe koje znam nisu primitivci koji žive u kartonjarama i gledaju Grand, nego ima tu i profesora, doktora pa i arhitekti. Svi do jednog rođeni i odrasli u Beogradu. Mislim ako već moramo da se spuštamo na tako nizak nivo da profilišemo i dajemo uslove za odobrenje ko sme da komentariše javni objekat a ko ne... Uostalom, kao što rekoh, ako ni oni ne ispunjavaju uslove, aj da skoknemo malo do nekih evropskih zemalja koje važe kao bogate kulturom i umetnošću, pa da pitamo njih šta imaju da kažu o ovome.

Е, то је боље:

1) "Уклапање" у околину? Тај принцип је у Београду непостојећи - нема две зграде у њему да се "уклапају у околину", осим, како то воле да кажу архитекте са овог форума, "по контрасту" (дакле, по неуклапању - дијалектичка логика допушта тако нешто). И зграде у околини ТЦ Рајићева су из разних епоха, и најразличитијих архитектонских стилова. ТЦ у Рајићевој карактерише еклектичност, и то видим као његову јачу страну и предност над осталим новијим зградама у крају;

2) Ја знам себе и још неке особе које имају лепо мишљење о том објекту. Не живим у картоњари и не гледам Гранд, рођен сам и одрастао у Београду, где сам и стекао седми степен стручне спреме.

1) Ima, ima. Nego treba prošetati gradom i obratiti pažnju.

2) E divno. Znači, jel možemo sad da prestanemo s tom praksom klasifikovanja koji ljudi smeju, a koji ne smeju da komentarišu ovo?

P.S. To što Beograd ima jako puno delova koji su puni nikakvih odstupanja i estetskih nelogičnosti, ne znači da treba da se nastavi sa tom praksom. Primera radi, ako one dve zgradice iza hotela Moskva na Terazijama izgledaju kao čir, to ne znači da tako treba da izgleda i Rajićeva (samo u obrnutim proporcijama). Ne razumem tu logiku ''pa tako je svuda, šta fali...'' To je kao ono kad pitaju ljude što bacaju smeće a oni kažu ''pa eno i tamo je smeće''. Pa jeste, ali to ne znači da smeće treba još više da se širi. Isto važi i za ovaj neukus i majmunisanje. To ne daje apsolutno nikakvo pravo bilo kome da pravi ovakve nakaze.

Forum posvećen ovakvim temama i služi za komentarisanje.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447373#p447373:1y79ztrz je napisao(la):
Bender Rodriguez » 20 Apr 2017 01:02 pm[/url]":1y79ztrz]

P.S. To što Beograd ima jako puno delova koji su puni nikakvih odstupanja i estetskih nelogičnosti, ne znači da treba da se nastavi sa tom praksom. Primera radi, ako one dve zgradice iza hotela Moskva na Terazijama izgledaju kao čir, to ne znači da tako treba da izgleda i Rajićeva (samo u obrnutim proporcijama). Ne razumem tu logiku ''pa tako je svuda, šta fali...'' To je kao ono kad pitaju ljude što bacaju smeće a oni kažu ''pa eno i tamo je smeće''. Pa jeste, ali to ne znači da smeće treba još više da se širi. Isto važi i za ovaj neukus i majmunisanje. To ne daje apsolutno nikakvo pravo bilo kome da pravi ovakve nakaze.

Добро, и у којем стилу би ти овде подигао грађевину, а да не одудара од бар половине објеката у непосредном окружењу, па чак и на плацу? Не постоји такав стил, једноставно - не постоји, савремени Београд је град скоријег настанка, и у њему су сви стилови измешани и заступљени непосредно један до другога. Пешта (такође спада у новије градове) је то у 19. веку решила еклектицизмом и резултат је један од најлепших великих градова Европе. Ми нисмо. У Краља Петра смо, међутим, управо добили веома успешну интерпретацију микса историјских стилова, што може да изведе само изразито писмен и талентован архитекта.

Даље, знаш ли колика била вероватноћа да се избегне "неукус и мајмунисање" када би се некритички оживљавали стилови из прошлости са данашњим архитектама, са данашњим материјалима, са данашњим мајсторима? Па, око три посто највише. Да ли ти је познато шта се десило у Скопљу?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447343#p447343:padk7cin je napisao(la):
Пантограф » 20 Апр 2017 11:53 am[/url]":padk7cin]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447305#p447305:padk7cin je napisao(la):
stf » 20 Apr 2017 07:57 am[/url]":padk7cin]Поновићу још једном - Лојаница се осрамотио овим пројектом...

Е, фино. Из овога је могућ једноставан закључак: архитекта Јовин је дебил, јер је његов пројекат далеко лошији од "срамотне" Лојаничине зграде. Знамо, међутим, да то није тачно, и да је Јовин један од наших већих живих архитеката. Али је тачно да би, при сусрету са бруталистичким "чудовиштем" какво је замислио Јовин у Рајићевој, велика већина посетилаца овог форума зинула као она водитељка са Н1 кад је њена колегиница опсовала у програму.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447343#p447343:padk7cin je napisao(la):
Пантограф » 20 Апр 2017 11:53 am[/url]":padk7cin]И- да - у целој српској архитектури вероватно нема позванијег и архитектонски писменијег човека да пројектује читав блок, и то у историјском језгру, од Милана Лојанице, српског академика са бројним домаћим и међународним наградама, пројектанта Блока 19а и насеља Јулино брдо.
Што се мене тиче, није се осрамотио, нимало.

Не разумем ову тезу. Нико никада ни у једном послу није урадио сваки задатак како треба. Ни јовин, ни Лојаница нит било ко други. Ако је неко велико име, то не значи да нешто не може да "засере" или да преко лоше реализованог пројекта треба сви да пређемо јер је "име".

Пантограф » 20 Апр 2017 11:53 am[/url]":padk7cin]Тачно је, такође, да када бисмо упутили позивна писма десеторици највећих архитеката света, бар девет њихових радова би изазвало исту реакцију на форуму.
Ту си у потпуности у праву. Ова средина је жељна просечности и све што иоле искаче, дочекује се на нож. Под мач бато!
Пантограф » 20 Апр 2017 11:53 am[/url]":padk7cin]Било би поштено да је неко од вас архитеката овде написао да је посреди веома захтеван пројекат, јер није реч о обичној згради, зградици, већ практично о згради-блоку, која излази на четири улице, што само по себи ствара велике проблеме архитекти. Даље, било је пристојно, кад већ замерате габарите, да напишете, ипак, да би било сасвим банално градити тако широку једноспратницу, е да би се погодила висинска регулација околних зграда, јер бисмо, по том принципу, цео центар Београда изградили по таквој мустри, а то би онда била баш једна узорна, лепа, провинцијска варош.

Али, то нисмо од вас прочитали. А није ни чудо.
Ја сам убеђен да си превидео те постове, јер их је било. Није образлажућих као некада, али руку на срце, све дискусије су квалитетом пале. Нема се више са ким аргументовано дискутовати.
Да, констатовано је да је локација изузетно тешка, али Лојаница је зато име које је требало да се избори са тиме. А успео је само делимично. Страна ка Кнезу је изузетно квалитетно обликована и поштује и околину и суседне зграде, чак их и наглашава. Страна ка Краља Петра је такође у реду, једна успела постмодернистичка интерпретација старих фасада. Једини исправан метод интерпретације, по мом скромном мишљењу.

Али зато страна ка Узун Мирковој и Париској су са стручне стране - срамотне. Као да је радио други архитекта. Стране које су далеко лакше за обликовање су упропаштене.

Šta me briga za Skoplje koje isto ima svoje balkansko-plemenske ''stručnjake'' i ''inovatore''? Što ne uzmeš za poređenje neke uspešne primere kojih ima po Evropi i Americi? Što uvek moramo da se poredimo sa istima i gorima od sebe i tešimo se da dokle god smo bogatiji i uređeniji od Somalije, dobri smo?

Добро, и у којем стилу би ти овде подигао грађевину, а да не одудара од бар половине објеката у непосредном окружењу, па чак и на плацу? Не постоји такав стил, једноставно - не постоји, савремени Београд је град скоријег настанка, и у њему су сви стилови измешани и заступљени непосредно један до другога.

U stilu u kome su rađene i ostale zgrade u tom kraju. Vrlo prosto.
Takođe, niko ne tera arhitekte i investitore da prave i unutrašnjost zgrade tako. Ali su spoljašnjost morali da uklope.

У Краља Петра смо, међутим, управо добили веома успешну интерпретацију микса историјских стилова, што може да изведе само изразито писмен и талентован архитекта.

Tebi je ovo uspešno uklopljeno? Kaži mi, koji deo je po tebi najbolje odrađen? Kanjon pored zgrade u Uzun Mirkovoj, betonska tabla koja visi iznad ulaza u Kralja Petra, montažna hala pored Gradske biblioteke, ili onaj deo što štrči u Pariskoj sa svim svojim crvenim štraftama?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=447383#p447383:15lvq1tm je napisao(la):
Bender Rodriguez » 20 Apr 2017 01:33 pm[/url]":15lvq1tm]
Добро, и у којем стилу би ти овде подигао грађевину, а да не одудара од бар половине објеката у непосредном окружењу, па чак и на плацу? Не постоји такав стил, једноставно - не постоји, савремени Београд је град скоријег настанка, и у њему су сви стилови измешани и заступљени непосредно један до другога.

U stilu u kome su rađene i ostale zgrade u tom kraju. Vrlo prosto.

Понављам: зграде су грађене у РАЗЛИЧИТИМ стиловима.

Vrh