Pantografe, ja ne sporim da su postojali retki rani primeri modernizma pre 2 svetskog rata.
Najpoznatija u svetu je verovatno vila Savoye koja je cak iz 1928.
Znam na koju zgradu mislis kad spominjes Dom novinara ona je bez ornamentike i mislim da ima mozda jos 1 ili 2 takvih primera predratnih stambenih zgrada minimalisticki izvedene u Beogradu negde pred 1940.
Kao sto postoji pozna secesija koja se gradila do 20ih godina proslog veka kada su se vec pojavili prvi primerci moderniSTICKIH zgrada poput ove sto si pomenuo da posetim, ne moze se reci da je modernizam naslednik Secesije, vec je to Art Deco, odnosno MODERNA pravac koji je izmedju njih.
Ono sto hocu da objasnim a vidim da znas da pravis razliku ta 2 stila (sto moram priznati da me obradovalo) cim mi spominjes Dom novinara, je da ta razlika postoji i da Moderna nije isto sto i Modernizam.
Kad sam spomenuo modernizam kao posleratni stil mislio sam na vreme kada je rasprostranjeno tj posle rata, nisam mislio na prve predratne prototipe.
Takodje postoje retki primeri poznog Art Deco-a koji je ziveo za vreme 2 svetskog rata i jos koju godinu kasnije. Ali generalno gledano moderna je predratni stil a modernizam posleratni stil.
Vidim da ova rasprava nema razloga da postoji, zapravo smo rekli istu stvar ali na 2 razlicita nacina, ja sam sagledao generalno razdoblje najproduktivnije za svaki stil a ti si uzeo u obzir i te prve prototipske realizacije i zato je doslo do zabune jer se stilovi preklapaju.
Mene samo nerviraju ljudi (u koje ti ne spadas posto vidim da znas) koji smatraju da je Beogradski Art Deco i NBG socijalisticke zgrade ista stvar, tj isti stil.
Nismo se razumeli u pocetku, sve je ok, no worry.
:kk: