Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Slazem se! Jedino mi smeta taj automobilski prilaz iz Kralja Petra. Vise bih voleo da tu bude pesacka zona, a to se izgleda cak ni ne planira.
 
Po protivpožarnim propisima, za toliku garazu, mora biti dva saobraćajna prilaza/izlaza (sa dve strane).
Mora i iz Kralja Petra! :)
 
Zar je potrebno onolika gomila golog stakla i zeljeza iznad okolnih zgrada?!
Ne kazem da je objekat sam po sebi zanimljiv ali je nekako neuklopljen u staru arhitekturu makar od polovine.Preglomazno jednolican.Lici mi na zgodnu devojku ali sa ogromnim dupetom.Mislim da je gornji deo mogao bolje da se zamisli,da mu se doda malo starijih elemenata,makar po uzoru na slicne gradjevine Londona,Pariza,Praga i sl.koje su pomirile staru i new age arhitekturu.
 
meni je izgled ovog resenja odvratan, ako oni misle da ce to tamo da se uklopi alal im cufte....jos jednom, o d v r a t n o....
 
znaci, ne valja lepa i zgodna devojka sa velikim d.....? aha, pa dobro..da znamo..
 
Dobro vas dvojica ako mislite da znate bolje da projektujete od Lojanica izvolite pa uradite neki konkurs. Mislim da se na nekim od ovih rendera vidi da su kacili na novi objekat fasadu koja jasno replicira fasade okolnih objekata, ja kolko znam to je slucaj sa fasadom prema tribeci i sa fasadom prema dorcolu. Znaci siguran sam da se mislilo na to da se uklopi u okolinu. Onda nad Knezom ogromna nadstresnica od celika po kojoj ce biti terasa sa vidikovcem, 20 metara kroz vazduh idu stubovi...
Ovo je jedan od najatraktivnijih objekata u zemlji, fantastican spoj starog i novog kao i javnog i privatnog.
 
Pre bih rekao - fantastičan spoj privatnog i otetog... a i čijem god zemljištu da je, vala jeste kičerica.
 
Iako se zalazem za restituciju 100%, moram da napomenem da je sve to oteto nekome pre nego sto je doslo u posed "originalnih vlasnika", i isto nije placeno... ili je placeno neku mizernu sumu koja nije odgovarala trzisnoj vrednosti. Mislim da je projekat sam po sebi dobar, ali licno bih tu vise voleo neku pjacetu ili kulturni prostor, jednostavno mislim da je lokacija vrlo nezahvalna za bilo koju drugu namenu (osim rekonstrukcije zgrade koja je tu bila do '44, naravno).
 
@jovanovm
Izvini, ali nisi u pravu. Plac je kupljen od Turaka dok su još držali vojsku na tvrđavi. Proveri.
A što se tiče izgradnje, ja sam za to da se napravi zgrada sa istom fasadom kao pre rata.
 
kako brz odgovor... to mi se sviđa

relja, imam ovde spisak prodatih placeva 1863. i cena... članak Vidosave Nikolić iz GGB Knj. IX-X 1962-63. Takođe imam skenove fotokopija evidencije iz arhiva. Možeš li mi kažeš konkretno na koji plac se misli pošto su ovde određeni malo drugačije... a i bili su podeljeni drugačije u tapijama... pošto vidim da si upućen u materiju... i koliko je odgovarao pravoj tržišnoj ceni, npr. placeva u Savamali tad?

nego, moja poenta nije bila to kad je plaćen i kako, već da istorijska restitucija teško može biti fizička već samo finansijska... zgrade i prostori imaju drugačije značenje i drugačiju vrednost sada nego što su imali pre, i ovako neko rektifikovanje neke potencijalne istorije je veoma opasna stvar... znači da budem jasniji, pošto izgleda nisam bio pre: originalnim vlasnicima (ili njihovim naslednicima) treba vratiti vrednost zemljišta u trenutku kada je oduzeto uvećanu za standardnu inflaciju u periodu koji je prošao, a novim vlasnicima treba dozvoliti izgradnju po odobrenom projektu...

lepo bi bilo da se napravi takva zgrada kako ti predlažeš, ali mislim da trenutno za to nema sluha... jeftinije bi bilo napraviti, kao što rekoh, neku npr. letnju pozornicu ili koncertni prostor ili fontanu pa spojiti sa knezom, bar dok se ne skupi novac za tu zgradu... trenutno rešenje je verovatno najgore od tih varijanti, ali pošto će se izgleda graditi, ono što (ja mislim) može da ga spase je dobar izbor fasadnog stakla (neko veoma prozirno, nikako reflektivno) i uopšte plemenitija obrada materijala, tako da zgrada ne dominira, što nažalost projektno već čini svojim gabaritima :(
 
Naravno, sam dobro znaš da ne mogu da imam takve podatke, zašto me to uopšte pitaš?

O ovoj temi je objavljivano naširoko i nadugačko, idi na google i ukucaj Bogdan Veljković, izaćiće ti milion pogodaka. A ako ozbiljno istražuješ, možda bolje da pitaš samog g. Veljkovića, ne mene, siguran sam da će ti izaći u susret jer mu u ovom trenutku treba što više publiciteta. Kad sam napisao "proveri", mislio sam na net, a ako imaš dokaze da čovek laže - eto ti šanse da uzmeš neku kintu od ovih investitora :cool:

Sve je to zamućivanje situacije (cena zemljišta - kakve veze to sad ima, taj plac bi imao istu vrednost bez obzira u čijem je vlasništvu.) jer stvar je vrlo, ali VRLO prosta - u OVOM slučaju je jasno da je ovaj plac nasilno oduzet, na placu danas ne postoji ama ništa, a naslednici postoje. A to što neko drugi sada polaže pravo na plac koji je oduzet jer je imao dil sa nastavljačima onih koji su ga oduzeli, KOGA BRIGA! Osim tužilaštvo, naravno. A tužilaštvo treba da ispita ko je potpisao i odobrio prodaju kada se znalo da stari vlasnici potražuju imovinu. Treba da se ispita zašto je posle neko odobrio projekat . Aman, pa da li ćemo da se igramo države i da guramo glavu u pesak samo zato što neko kao nešto zida ili ćemo da imamo pravu pravnu državu?


A šta će da se zida - jasno - odlučiće vlasnik, tvoje i moje želje i ukusi njega ne interesuju.
 
Pa hoću da proverim, ali ne na Google-u, nego baš direktno u izvorima, zato sam te i pitao :) Gledaj, ne sumnjam da je plac plaćen tada (mada za veoma malu sumu, kao i većina placeva u Beogradu). Paradoks je da je to izazvalo građevinski bum, ali to je za neke druge urbanističke rasprave...

Slažem se u principu sa onim što pričaš, ali takav povraćaj bi stvorio jedan opasan presedan. U čemu je problem sa finansijskom restitucijom?

I prirodno je da će vlasnik odlučiti, ali možemo li nešto komentarisati bar, ili je svaka diskusija bespredmetna? Po toj logici, dve trećine ovog foruma ne bi imalo razlog za postojanje.
 
Ja na ovoj temi pričam o ovom slučaju.
Srbi kupili od Turaka livadu, pa zbog toga sad potomci vlasnika nemaju pravo da im se vrati oteto nasledstvo? Logika je - gde?

Zašto bi to bio opasan presedan, za koga? Ove mufljuze što nam svakodnevno pljačkaju zemlju? Finansijska restitucija treba da bude krajnje rešenje, samo u slučajevima kada nije moguće fizički vratiti imovinu.
A ovde je imovina - prazan plac, kome je skočila vrednost ne zato što je ulagano u njega posle oduzimanja (a nije ulagano uopšte) već zato što su takve okolnisti na tržištu i ta tržišna cena bi dana mogla samo da bude i veća da su stari vlasnici upravljali svojom imovinom.

Da, ja mislim da je 2/3 pisanja na forumu bačeno vreme ... i ne bežim od svog dela odgovornosti :p
 
Zar g. Veljkovic treba da bude povlascen u odnosu na ostqatak Srbije samo zato sto je nekjegova zemlja oduzeta u Knezu!?

Excuse moi, ali mojoj familiji je takodje zemlja naziolizovana, ali u nekoj pripizdini u Dragacevu. Znaci li to da sam ja manje vredan zato sto nemam zemlju u centru BG-as?

Restitucija mora zakonski da se regulise, a nikako presedanima.

BTW. Kada je projekat u pitaju, moramo imati u vidu da je on pobedio u na konkursu pocetkom 90-ih, pa da je pod uticajem to g tuznog vremena. Ipak, znacajno je azuriran do sada, i nadam se da ce do realizacije ispasti sasvim pristojno. Moje licno mislejenje je da je kraj Kneza izuzetno nereprezentativan. Zgrade su znacajno nize i neuglednije nego u ostatkuy ulice, te ostavljaju utisak jedne prosecne vojvodjanske varoshi. Nemam nishta protiv varoshica, ali ipak je BG grad od dva miliona stanovnika.
 
@relja
Kao prvo, nije livada nego je tu bila kuca, bar koliko kazu ova dokumenta sto imam, ali mi treba malo vise vremena da ih gledam, a ja nemam vremena za to. A ja uopste nisam govorio ko je od koga sta kupovao ti stalno ubacujes taj nacionalni elemenat koji mene ne interesuje uopste. Znaci ponovo procitaj ono sto sam napisao, molim te, govorim da se povracajem tog placa na taj nacin stvara opasan presedan koji moze ugroziti druge lokacije u gradu i znatno zaustaviti razvoj grada. Podrzavam prava bivsih vlasnika, ali isto tako nema smisla da oni profitiraju od razvoja okolnosti do kojih ne bi doslo na ovakav nacin da je plac ostao u njihovom vlasnistvu. A spominjao sam proslost da pojacam poentu o presedanu - svako moze traziti svasta - zato ozbiljne drzave imaju pravila i regulaciju tih i takvih stvari, od kad vazi sta, za sta, itd itd... to uliva sigurnost buducim investitorima, i dalje povecava obim gradnje, btw :) I sto je najvaznije, ta pravila vaze za sve uvek isto :D

A projekat je i dalje najgore moguce resenje za ovaj deo Kneza - ali sta sad, gradice se sigurno, koliko kapiram....
HJ, po meni taj deo uopste nije nereprezantativan, samo odlika mogucnosti tog vremena. Zgrade su lepe i veoma uskladjene. Recimo osim zgrade SANU, u Knezu bas i nema fantasticno lepih zgrada koje bi se nesumnjivo mogle naci u centru evropskih metropola (Pariza, Beca, Budimpeste)... Kada je to sve gradjeno BGD je i bio varosica... toga se ne treba stideti, samo se varosica stidi toga sto je varosica

//rekao sam varosica cetiri puta u ovom postu :D
 
Mozda je nereprezentativan los izraz, ali ono sto hocu da kazem jeste da Knez tu negde do Gete instituta ima niz zgrada od po 6 spratova, dok je s druges strane niz jos i duzi. Slicno je i u Uzun Mirkovoj, do Kralja Petra su sestrospratnice, a onda idu zgrade sa po jednim spratom. Nekako se naglo zavrsava ta matrica pred Kalemegdanom. Imajuci u vidu da ce iza Pedagoskog muzeja da niknu Kalemegdan park apartmani, jednostavno nesto se samo po sebi namece na ovj lokaciji. e sad, moguce je da je to nesto lose reseno. Mozda je bilo dobro rekonstruisati Srpskog kralja (da podvucem, ne protivim se rekonstrukcijama, ali se protivim falsifikatima, tj izgradnji "starih" zgrada koje nikada nisu postojale) sa jos nekoliko dodatnih objekata i slobodnim prostorom u sredini.

Ali ono sto je bilo ranije, nereprezentativna (sad je taj termin prikladan) asfaltna povrsina, gde su okretali trolejbusi, sa neurednim dvorisnim fasadama koji gledaju na nju, nikako, ali nikako ne moz' biti bolje.

Ako nista drugo, sam grad je ovde najodgovorniji za izgled objekta, a ne investitor. Jes' daj ekonkurs bio pre 20 godina, ali bio je i Lojanica sr i jr su pobedili. To je jos sokantnije da je investitor nakon toliko godina prihvatio konkursni projekat. Takodje treba istaci da je u samom projektu ucestvovao i Urbanisticki zavod Beograda.
 
Ljudi, vi meni spočitavate neke stvari koje jednostavno nisu tačne.
Nisam rekao da Veljkovići treba da budu povlašćeni. Homere, I mom dedi su oduzeli plac u Vojvode Stepe na kojem je sad neka propala fabrika i prijavili smo se za povraćaj. Ja ovde branim princip. Pošto država evidentno oteže sa povraćajem imovine, mora da se napravi rez I da se pljačka konačno zaustavi. Homere, kažeš da restitucija mora zakonom da se reguliše. Ok, ali naš državni aparat omogućava svakom ko može da plati da dobije sve moguće dozvole I potvrde I tako se oteto nikad ne vrati onome čije je. Ne zaboravi, pravo vlasništva podrazumeva I pravo raspolaganja I odlučivanja. U mom slučaju, ja ne želim fabriku, hoću plac, a u slučaju Veljkovića na placu nema ničega, stvar je jasna, vratite ljudima njihov plac.
Jovanovm, na tom mestu je bila valjda kafana, mehana, nebitno, verovatno neka prizemljuša od naboja, zašto je to uopšte bitno ako su se kupac I prodavac dogovorili. Gde si ti video nacionalni element koji ti smeta, ne znam, nije moj problem.
Kakav bre opasan presedan? Za koga je opasno da se zna šta je čija imovina? Misliš da stari vlasnici danas imaju toliko para da mogu sebi da dozvole da odbijaju investitore? Čista imovinska situacija će naprotiv da privuče ozbiljne igrače, ne moram da objašnjavam zbog čega.

Nemojmo relativizovati I banalizovati stvari – to rade upravo oni koji sprečavaju povratak imovine- nisam mislio na vas dvojicu, već na naše tajkune (profitere 90-tih, saradnike DB u privredi I sl), korumpirane državne slubenike što stavljaju potpis i pečat tamo gde ne bi smeli i sve one koji su “dobili” tuđe, oduzete, stanove pa se plaše da će morati da plaćaju pravu kiriju.

A što se tiče arhitekture, neka prave ovakve stvari na nekom drugom kraju grada (to je jako važno investitorima I arhitektama – razvoj grada, aha ). U najstrožim centrima drugih evropskih gradova ovakve stvari su izuzeci, kurioziteti. Stara istorijska jezgra se čuvaju, zaštićena su tako da ovakva (negativan epitet) ne dominiraju nad već zaokruženim celinama. I da, Homere, pa valjda kuće treba DA RASTU od Kalemegdana, ne obrnuto :)
 
OK, ajde da ostavimo teshke teme po strani.

Sto se dimenzija tice, mislim da ovaj objekat nije mnogo visi, a cak je mozda i iste visine kao zgrade u Kralja Petra, na cosku Cara Urosa i Uzun Mirkove (usotalom celoj Uzun Mirkovoj - Etnografski muzej, Aeoroklub....), kao i Kalemegdan park apartmana i one zgrade na cosku gde se odvajaju Tadeusa Koscuska i Rige od Fere.

Plus, ovaj objekat ce imati kamene fasade u nivou Biblioteke i ka Kralja Petra, a gore ce biti od transparentnog stakla, sto ce dodatno smanjiti osecaj njegove glomaznosti.
 
Nerazumem sto si toliko tvrd prema ovom projektu, relja? Projekat uopste nije los. Naravno uvek mozemo da zamisljamo neku drugu varijantu, koja bi kao bila bolja. Ovaj objekat je odlicno postavljen u prostoru i mislim da prolaznik zapravo nece ni imati predstavu o njegovoj velicini kada prolazi pored njega. Morali smo da ocekujemo da ce na toj lokaciji gradnja da maksimalno iskoristi prostor. Ovaj kompleks uopste nije visi ni od jedne zgrade, a njegov najvisi deo je na uglu Tadeusa Koscuskog sa Vasinom(ona druga faza) i taj izdignut deo je pazljivo uklopljen opet sa zgradama koje se tu nalaze. Za mene ovo resenje u potpunosti postuje okruzenje. On mozda na vizuelizacijama izgleda 'glomazno', ali ti nikad neces tu zgradu gledati iz vazduha.
Nazalost, zbog istorijskih okolnosti beogradsko staro jezgro vec ima beskonacno mnogo kompromisa koji su mnogo losiji od ovog resenja. Cak i da samo uzeli da u potpunosti rekonstruisemo 'Srpskog kralja' recimo na tom mestu i tad bi smo morali da razmotrimo bolju iskoriscenost prostora i neku manju dogradnju, a da ne govorim da je i taj hotel imao p+4 spratova.
Posto sam ja veliki zagovornik rekonstrukcija, za mene bi to verovatno bilo najbolje resenje. Zaista bi voleo da vidim tu zgradu ponovo izgradjenu ako nista drugo kao pobedu nad varvarstvom. Ali posto se rekonstrukcije ne uzimaju kao opcija kod onih koji te odluke donose, razmisli, ovo i nije tako lose resenje. Mozda mi je onaj izlaz na Knez malo kontroverzan, ali i tu posto dobijamo novi javni prostor, i na to gledam pozitivno.
 
Ajde pogledajte prvu sliku i obratite paznju na deo obelezen crvenim, pa mi recite da je to cudo uspelo da pobedi na nekom konkursu. Na drugoj slici se vidi sva neinventivnost vecine arhitekata kod nas, izgleda da samo umemo da projektujemo zgrade sa ostrim uglovima. Verujem da je postojao neki nacin da se izvrsi taj projekat, a da ne deluje da je nastao sad, vec da je tu odavno. Zar niko da malo ne eksperimentise sa nekim drugim materijalom osim stakla, a narocito na tom mestu gde je staklo vrlo skakljivo ugraditi u celinu. Svega mi, arhitektura u nas je vrlo otuzna.



 
^^^ Pa dobro ajde sad ti zamisli, posto ti smetaju 'ostri uglovi' kako bi se uklopila onda tu neka obla/ovalna zgrada? Staklo se jednostavno koristi iz mnogo razloga u modernoj arhitekturi, a ovaj projekat je fina kombinacija materijala. Bice i kamena, neke starije gradjevine ce postati deo kompleksa, a nizi spratovi ce dobiti odgovarajuce imitacije arhitektonskih stilova iz era iz kojih su okolne zgrade. Nisam siguran koliko je dalje moglo da se ide. Ja bi bio srecan da su se toliko "ispruzili" i na nekim drugim "futuristickim" objektima koji su gradjeni u srcu starog grada, pa i u samoj Knez Mihajlovoj.

Arhitektura kod nas jeste malo slabija, ali je kako vreme prolazi progres i na tom polju vidan. Za mene su zgrade izgradjene/grade u zadnje 2 godine znacajan iskorak u odnosu na one koje su gradjene 2000/01/02 itd. Isto kao sto rastu dimenzije zgrada koje se grade u beogradu cini mi se da mozemo da se slozimo da i kvalitet arhitekture raste. Mislim da se nepotrebno pljuje po ovom projektu. ili mozda gresim, pokusaj da nam priblizis detaljnije tvoju ideju gradjevine koja bi isla u savrsenom skladu za ovu lokaciju?
 
KiD":1ieyjcij je napisao(la):
Arhitektura kod nas jeste malo slabija, ali je kako vreme prolazi progres i na tom polju vidan
nije malo slabija nego je MNOGO slabija, u 100 novih zgrada u bgu mozda 2 izgledaju normalno....tuzno, ali istinito...a to sta je moglo tu da se smisli za taj konkurs je samo stvar maste....jos jednom, pogledaj prvu sliku i deo uokviren crvenim pa mi reci koji mozak bi medju celom zadnjom stranom staklene fasade odlucio da na prvom (ili drugom) spratu ubaci odjednom deo stare arhitekture na takav nacin...

p.s. evo jednog projekta koji volim da navodim kada se radi o spoju privatnog u okviru necega sto treba da predstavlja staro tj. nesto zasticeno
http://www.dezeen.com/2008/08/04/dvf-studio-by-work-ac/

ovo je samo primer, pa ti sad uporedi koliko su na ovom projektu bile vece mogucnosti kombinovanja u odnosu na ovaj projekat koji je bio ogranicen fasadom sa svih strana.
 
shmeksi":1szuvr79 je napisao(la):
Ajde pogledajte prvu sliku i obratite paznju na deo obelezen crvenim, pa mi recite da je to cudo uspelo da pobedi na nekom konkursu. Na drugoj slici se vidi sva neinventivnost vecine arhitekata kod nas, izgleda da samo umemo da projektujemo zgrade sa ostrim uglovima. Verujem da je postojao neki nacin da se izvrsi taj projekat, a da ne deluje da je nastao sad, vec da je tu odavno. Zar niko da malo ne eksperimentise sa nekim drugim materijalom osim stakla, a narocito na tom mestu gde je staklo vrlo skakljivo ugraditi u celinu. Svega mi, arhitektura u nas je vrlo otuzna.

[url]http://img28.picoodle.com/data/img28/3/8/30/f_1m_318f6ae.jpg[/url]

[url]http://img32.picoodle.com/data/img32/3/8/30/f_2m_bc37854.jpg[/url]
p.s. htedoh reci 'pod pravim uglovima' ne ostri uglovi
 
Vrh