Ljudi, vi meni spočitavate neke stvari koje jednostavno nisu tačne.
Nisam rekao da Veljkovići treba da budu povlašćeni. Homere, I mom dedi su oduzeli plac u Vojvode Stepe na kojem je sad neka propala fabrika i prijavili smo se za povraćaj. Ja ovde branim princip. Pošto država evidentno oteže sa povraćajem imovine, mora da se napravi rez I da se pljačka konačno zaustavi. Homere, kažeš da restitucija mora zakonom da se reguliše. Ok, ali naš državni aparat omogućava svakom ko može da plati da dobije sve moguće dozvole I potvrde I tako se oteto nikad ne vrati onome čije je. Ne zaboravi, pravo vlasništva podrazumeva I pravo raspolaganja I odlučivanja. U mom slučaju, ja ne želim fabriku, hoću plac, a u slučaju Veljkovića na placu nema ničega, stvar je jasna, vratite ljudima njihov plac.
Jovanovm, na tom mestu je bila valjda kafana, mehana, nebitno, verovatno neka prizemljuša od naboja, zašto je to uopšte bitno ako su se kupac I prodavac dogovorili. Gde si ti video nacionalni element koji ti smeta, ne znam, nije moj problem.
Kakav bre opasan presedan? Za koga je opasno da se zna šta je čija imovina? Misliš da stari vlasnici danas imaju toliko para da mogu sebi da dozvole da odbijaju investitore? Čista imovinska situacija će naprotiv da privuče ozbiljne igrače, ne moram da objašnjavam zbog čega.
Nemojmo relativizovati I banalizovati stvari – to rade upravo oni koji sprečavaju povratak imovine- nisam mislio na vas dvojicu, već na naše tajkune (profitere 90-tih, saradnike DB u privredi I sl), korumpirane državne slubenike što stavljaju potpis i pečat tamo gde ne bi smeli i sve one koji su “dobili” tuđe, oduzete, stanove pa se plaše da će morati da plaćaju pravu kiriju.
A što se tiče arhitekture, neka prave ovakve stvari na nekom drugom kraju grada (to je jako važno investitorima I arhitektama – razvoj grada, aha ). U najstrožim centrima drugih evropskih gradova ovakve stvari su izuzeci, kurioziteti. Stara istorijska jezgra se čuvaju, zaštićena su tako da ovakva (negativan epitet) ne dominiraju nad već zaokruženim celinama. I da, Homere, pa valjda kuće treba DA RASTU od Kalemegdana, ne obrnuto