Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Nadam se da cekanje nije bilo dugo :)

Danas sam prolazeci Knez Mihajlovom iza one odvratne ograde prvi put cuo masine. Izgleda da su radovi najzad poceli. Evo kako je to izgledalo:

IMG_4430_resize.jpg

IMG_4432_resize.jpg

IMG_4436_resize.jpg

IMG_4438_resize.jpg

IMG_4440_resize.jpg

IMG_4477_resize.jpg

IMG_4474_resize.jpg

Zadnja slika bi mozda mogla biti poslednji, jos uvek neprekopani deo unistenog arheoloskog nalazista o kome je pricano na forumu. Pa, ako jeste, bar da za potomstvo ostane slika, ako vec nije bilo pameti da se ovde napravi nesto za nijansu originalnije od trece konglomeracije poslovnih prostora, hotela, prodavnica i slicnih lepota. Zaha, Oblak, pa Rajiceva. Nema sanse da udjemo u tvrdjavu a da ne zaglavimo u nekom trznom centru. Na svakom od tri glavna ulaza po jedan. Bilo bi lepo da je ovde bio predvidjen neki manji objekt sa vecim trgom, sa Rimskim ostacima ispod stakla po kome se hoda. Ali sta da se radi, drago mi je da su poceli da uklanjaju ovo ruglo. Projekat je, iako staromodan i neinventivan za jedno ovakvo mesto, po svom odnosu prema okolnom prostoru bar manje stetan od druga dva.

Da li je ovo, u vezi uredbe koja ukida za konverziju zemljišta...pa je otkočilo..

Nije u vezi sa konverzijom jer Skupština još nije glasala o Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. Možda će glasati do kraja meseca, ne znam kakav im je raspored. No, to će svejedno tek posle Nove godine da zaživi.

Mada, ovi u Rajićvoj svake godine počnu ovako malo da kopaju, pa onda nestanu. Ne bi mogla godina da se završi, a da mašine ne overe prostor :D

Zovnucu im inspekciju da utvrdi sta kopaju a mogu da rastegnu i onu svoju mocnu traku

HVALA ZUMA NA TAKO BRZIM INFORMACIJAMA ! :)
Nadam se da su ovaj put konacno poceli da zidaju, jer su se u poslednje vreme mnogo vise aktivirali oko samog projekta...objavili sajt, brosuru, ucestvovali na sajmu u Kanu....a ako na Colliersovom sajtu stoji da je otvaranje 2014. godine.....onda je to to !

I dalje zalim sto na toj lokaciji nije napravljen trg sa nekim velikim spomenikom ,meni je slka Trafalgar Skvera u londonu bila nabolja za takvu lokaciju..., a ispod metro stanica..
Trafalgar+Square+%284%29.jpg

Zanimljivo da onoga trenutka kada je Miško završio u zatvoru ovaj projekat se aktivirao, znam da nemaju nekih dodirnih tačaka ali s obzirom da živimo gde živimo sve je moguće.

Naravno, primetili ste i sami, da ovde već nedeljama nema nikog i da se (ponovo) ništa ne dešava.

Novi natpisi po novinama su najavili izgradnju jos nekoliko shopping mallova do 2015. godine.....a sta se desava sa Rajicevom....i oni su se malo aktivirali, sajt im je dobar i obecavajuci...ali sta se desava na terenu, ima li neko neke insajderske informacije .....

Pa dešava se...jednom godišnje...uđu sa par mašina na gradilište, brkaju nešto dan-dva i odu...ovim tempom siguran sam da će ostvariti svoj plan da hotel otvore u godini obeležavanja 2.000 godina Milanskog edikta :mrgreen: :grand:

Imam info da investitori TC u Rajicevoj cekaju kredit i cim dobiju krecu sa gradnjom.
Mislim da naziv ove teme treba da glasi Rajiceva shopping centar....hotel sledi tek u II fazi.

Cekam i ja da vrate predratnom vlasniku nacjonalizovani plac pa da vrati onso to su bombe 1941 izbrisale ili bar okretnicu za pocetak evo 10 godina kako su je uklonili

Мени уопште не недостаје окретница на овом месту. И надам се да ће напокон почети градња по пројекту који уопште није лош.

U toku je formiranje jezera :) Ovo bi moglo biti konačno resenje za razne dugogodisnje rupe po Beogradu. Kad god investitor zaglavi pa ne mrda ni napred ni nazad, treba da bude spreman eko-liberation front. Treba da budu naoružani semenom nekog brzo-rastućeg korova, glavno je da je žilav, zelen, i da ima lepo cveće. Posle se samo doda nešto barskog bilja, par lokvanja i par pataka. Tako će se, uz minimalnu pomoć, sama priroda već pobrinuti za uređenje ovih novih, neplaniranih javnih površina.

IMG_7618c.jpg

Trenutno stanje je grozno.....ali sve to moze brzo da se promeni samo da KONACNO KRENU DA RADE !!!!

Ovaj SC ce biti skoro duplo veci od zire, sto znaci da ce moci da se smeste par vecih radnji i to je to. Primera radi H&M, ZARA, C&A, GAP i njujorker bi sami mogli da iznajme ceo TC. Od ukupno 16500 GLA svako uzme po malo i to je to.

Ovo je SUPER, i odlicno uklopljeno u ceo blok, sjajno!

Meni jedino upada u oci krov koji deluje kao da prelazi preko zgrade biblioteke grada, sto mi se uopste ne dopada. Takodje po ovom renderu deluje kao da ce samo zadrazati fasade starih zgrada koje ce biti samo prilepljene na staklo, sto je takodje ruzno (podseca me na tematski park terazije na novom beogradu). Mnogo bolje je da ih integrisu u staklo. Sve ostalo deluje ok.

Objektivno , da se ne foliramo, ovo deluje sjajno!!!

Ako u izgradnji budu vešti kao u pravljenju promo spotova, onda možda i ovo ne bude tako loše :)

Na ovom sajtu na koji vodi link piše da je otvaranje planirano u prvoj polivini 2015. Uzmimo to s rezervom pošto je sajt očigledno u fazi izrade, ali ako su zaista to vremenski rokovi onda bi izgradnja morala da počne u narednih par meseci.

Vrh