Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

mekbejn":16qpgcnf je napisao(la):
Delija":16qpgcnf je napisao(la):
Је*о градску власт која за свог мандата не изгради бар један стакленац.
Brate... Surovo i istinito.

Pa dobro nije sve tako crno, u ovaj trgic se moze ugurati gomila bilborda da ovo zakloni :D

razgradjevinar":1v91mm7j je napisao(la):

Ostaje hotel, ali će biti realizovan u drugoj fazi (valjda će stići i do nje, no sačekajmo da počnu i sa ovom prvom fazom) Tržni centar će se nalaziti u delu objekta ka Kralja Petra i Knez Mihailovoj. Neće biti mnogo veliki - 16.500 kvadrata za izdavanje, tj. 70ak prodavnica (uključiujići nekoliko restorana, kafića, supermarket, drogeriju, prodavnicu bele tehnike i sl.).

Hotel će se izlaziti na Uzun Mirkovu ulicu i Ulicu Tadeuša Košćuška i biće nešto viši od tržnog centra.

Vrlo uskoro se očekuje još informacija, rendera, slika, brošura itd ;)

Moram da priznam da "Homer Jay" uvek ima najbolje informacije !!!! :wink:
Daj Boze da konacno krenu i Rajiceva i Visnjicka Plaza.....moja puna podrska !

Da li se radilo na tome da izgled hotela i trznog centra ne bude stakleni vanzemaljac u sredini inspirisanom Beckom arhitekturom?

Mislim da je to ipak najvaznije od svega. Lokacija se nalazi na najocuvanijoj sredini ovog grada.

Nevjerujem da ce poceti sa gradnjom magicna rijec restitucija jedino ako su se nagodili

Verujem da su se nagodili nekako ili sta god......pa niko nije lud da propusti takvu lokaciju ! :)

BelgradeLove":2u1zqxo3 je napisao(la):
Verujem da su se nagodili nekako ili sta god......pa niko nije lud da propusti takvu lokaciju ! :)

To je tvoje viđenje situacije.

Kroz Rajićevu je u poslednjih 20 i kusur godina prošlo više investitora sumnjive pozadine (ili je to isto društvo, niko nije uspeo da poveže), razne garniture iz najrazličitijih partija na više nivoa vlasti je izdavalo razne dozvole uglavnom u suprotnosti sa zakonima koji su na snazi (i po pravilu je iza tih službenika ostajao mučan smrad korupcije), ali se ni jedan plan nije ostvario. Zašto? Zato što je sin originalnog vlasnika još uvek živ i zato što je čovek američki državljanin.
To što je neko napravio veb sajt ne znači ništa.

Da je plac vraćen, na mestu rupe bi smo danas gledali hotel. Ovako - "investitori" najverovatnije čekaju da g. Veljković umre, i tada im niko neće stajati na putu.

Pogledajte najnoviji sajt o projektu: RAJICEVA SHOPPING CENTAR

test.e-oranges.net/rajiceva/

Pa dobro, sada barem znamo da hotel planiraju u drugoj fazi. Mada, datuma pokretanja gradilišta sa mrtve tačke nema. Mada, prema informacijama sa Colliers-ovog sajta, završetak Shopping mall-a je planiran za treći kvartal 2014. godine. :kafa:

Nije mi jasno kako ce pokriti dodatnu saobracajnu opterecenost tu gde se sve ulice smanjuju po preseku i pretvaraju u pesacke?

А која саобраћајна оптерећеност у сред пешачке зоне? У околним улицама се већ налазе стотине радњи и кафића па опет строги центар некако функционише.Пар десетина локала неће ништа променити јер сви већ знају да у околним улицама паркинга нема ни за лека.

Уопште не би требало да дође до повећане саобраћајне оптерећености, јер Рајићева дође као продужетак Кнеза и није шопинг мол са концептом Делта града или Ушћа.

То вам у суштини дође као новија верзија ТЦ Миленијум.

Mislim da je katastrofa sto ce u Beogradu najbolje lokacije zauzeti shoping mallovi. Mogu da se opkladim da ce i onaj Zahin projekat ako se realizuje biti pretvoren u mall. Usce je vec na najboljoj lokaciji i gusi saobracajno ceo taj potez. DOk u svim pametnim gradovima takve objekte teraju na periferiju, mi ih guramo jos vise u centar. Bulevar Milutina Milankovica, satro nas Citi kako su ga najavljivali, izgleda provincijalno kao da si 20 kilometara od centra grada. Nikad Beograd da izadje iz kruga dvojke.

A tragedija ovog projekta je arhitektura. Ne vidim razliku izmedju ovog cuda i staklenca na trgu:
http://www.rajicevashoppingcenter.rs/abd-.jpg

Znam da se ponavljam ali nije svaki tržni centar Ušće!

Ovaj tržni centar je znatno manji (16.500 hiljada kvadrata za izdavanje, nasuprot 46.000 kvadrata u Ušću) i namenjen je prvenstveno "šetačima" iz Kneza. Stf je najbolje definisao ovaj tržni centar - TC Milenijum na steroidima.

'Еби га, мене се ово свиџа...

Сам концепт је добар,отворени,прозрачни простор итд,али архитектура ми делује превазиђено.
Homer Jay":2ajtx8qa je napisao(la):
Znam da se ponavljam ali nije svaki tržni centar Ušće!
+1

Meni nije jasno kako je dozvoljeno da se ove dve zgrade prema uzun mirkovoj poklope sa strane staklencem:
5377388331_cce65bf662_z.jpg

design-final.jpg

Da, da, ima tu i prisvajanja javnih povrsina, kao sto je gradnja nad ulicom. Meni se svidja pristup sa pjacetom prema KM ali ovo sto gleda na druge ulice mi je ekvivalent one rugobe koju su uradili na glavnom trgu u Nisu. Ako ce vec tako da tretiraju stare zgrade onda bolje da ih sruse. I OGROMAN volumen tu pokusavaju da uguraju, sto je prirodno za investitora, ali zato valjda tu treba da bude regulator da kaze BASTA!

Neće hotel biti naslonjen na zgrade u Rajićevoj već će biti ostavljen prolaz širine uličice iz koje će postojati sporedni ulaz u tržni centar. To se najbolje vidi na ovom planu:

a5_04_ground-floor-level.jpg

Hotelski deo kompleksa jeste viši i deluje kao da isuviše odskače u odnosu na okolinu (Pedagoški muzej, Gradska biblioteka i ostale okolne kuće), ali kada se pogleda šira okolina, tj. deo Uzun Mirkove od Kralja Petra ka Studentskom trgu kao i planirani stambeni kompleks iza Pedagoškog muzeja, iskakanje uopšte nije toliko veliko.

Uglavnom se slažem sa Delijom - koncept projekta je vrlo dobar i primeren centru grada, jedini problem je arhitektura koja zaista deluje malo zastarelo.

Projekat mi se svidja, jos da srede i robne kuce u Knezu, Beko pa da Knez ponovo zablista svojim punim sjajem !

Delija":3s9qgskr je napisao(la):
Сам концепт је добар,отворени,прозрачни простор итд,али архитектура ми делује превазиђено.

потписујем

едит: мислио сам да је надстреха мало већа али и овако је добро. пун погодак је што се ту прави трг као (контра)пункт тргу републике. не знам да ли је то део урбанизма? ако су инвеститори препознали да ће на тај начин да привуку много више посетилаца него да се уклопе у постојећи улични фронт, громогласан аплауз и велика победа за сагледавање и културу простора код нас.

homer

одакле ти ова шема? претпостављам да је Легенда 1 за хотел и да су легенде за све спратове одједном..неозбиљно ако мене питате. на трен сам се збунио да хотел неће укључивати башту београд-промета или како се већ сад зове

Šema je sa onog linka što je okačio BelgradeLove i odnosi se samo na prizemlje tržnog centra.

Deo prema kalemegdanu mi je najgrozniji. To ru rumuni dosta rade po bukurestu. Uzmu neku zasticenu zgradu, i prednju fasadu uguraju u staklenu kocku. To na kraju naravno deluje toliko ruzno da je najbolje da su lepo uzeli i porusili te zgrade, a ne da se glumi nekakva zastita.

Neće hotel biti naslonjen na zgrade u Rajićevoj već će biti ostavljen prolaz širine uličice iz koje će postojati sporedni ulaz u tržni centar. To se najbolje vidi na ovom planu:

Bolje i to nego nista, iako se radi o obicnom svetlarniku.

vucko":1dgts1do je napisao(la):
Nije mi jasno kako ce pokriti dodatnu saobracajnu opterecenost tu gde se sve ulice smanjuju po preseku i pretvaraju u pesacke?
Delija":1dgts1do je napisao(la):
А која саобраћајна оптерећеност у сред пешачке зоне? У околним улицама се већ налазе стотине радњи и кафића па опет строги центар некако функционише.Пар десетина локала неће ништа променити јер сви већ знају да у околним улицама паркинга нема ни за лека.
stf":1dgts1do je napisao(la):
Уопште не би требало да дође до повећане саобраћајне оптерећености, јер Рајићева дође као продужетак Кнеза и није шопинг мол са концептом Делта града или Ушћа.
Vucko je u pravu a vi gresite. Ovo je citat sa sajta:

"Last but not the least (and very important for destinations which are located in the downtown area) Rajiceva Shopping Center will feature a vast amount of parking available for its visitors. This exquisite amenity will add to the relaxed experience of Rajiceva as a modern shopping haven located in a dense urban area known for its lack of parking space." (Boldovani deo je takav u originalu).

Pesacka zona Knez Mihajlove je do sada funkcionisala uspesno delom i zato sto na njenim prilazima nije bilo preteranog saobracaja, pa nije izgledalo kao da je to neko krajnje artificijelno ostrvo usred haosa, sa ostro definisanom granicom. Razlog za to je cinjenica da su svi znali da nigde nema parkinga, pa niko nije ni pokusavao da tamo ulazi kolima. Tako su joj, silom prilika, i prilazili u skladu zeljenim nacinom njenog koriscenja. Kad se napravi boldovani "ogroman broj parking mesta" bas na spoju Kalemegdana i Knez Mihajlove, upravo to ce postati dolazna i odlazna tacka za sve motorizovane stanare okolnih zgrada, posetioce citave presacke zone Knez Mihajlove, citavog Kalemegdana i samog Trznog Centra u Rajicevoj. Saobracaj ce postati veliki problem, i nece biti uvecan samo proporcionalno velicini dodate zgrade. Povećaće se mnogo vise od toga. U zavisnosti od toga da li ce se on uspesno resiti, ambijent citave oblasti moze biti radikalno narusen.

http://test.e-oranges.net/rajiceva/?page_id=14

Vrh