Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Šta sa tim?

Da neće neko da odgovara na sudu zbog informacije objavljene u novinama, ili će neko biti diskreditovan u javnosti zbog toga?

Isto se priča, od reči do reči, već godinama, ako ne i decenijama.

Jel može malo više informacija? Oglas?
Da li poznaješ nekoga ili znaš za firmu koja je zakupila lokal?
Da li je sa nekim zaključen ugovor?

Og zgrade ne postoji ni cigla, godinama izgradnju sprečava isti problem (iako se sve drugo spominje, samo ne taj glavni problem), a u medijima se ponavlja jedna ista prilča - "evo, samo što nije".

Šta se to u međuvremenu promenilo?

Pa, promenilo se to sto je na plac prethodnih dana opet dovucena teska mehanizacija i par radnika se petlja oko nje :) Rec je verovatno o pripremnim radovima, posto se ne moze reci da su bas nesto aktivni. No, nesto se desava.

Colliers i dalje drzi oglas za Rajicevu na svom sajtu. Ne verujem da bi se tako olako blamirali da prodaju/izdaju lokale u zgradi koja nece biti izgradjena.

Zakon o restituciji predvidaj vracanje zemljista u naturi tamo gde je to moguce (gde je zemljiste ili objekat jos uvek u drzavnom vlasnistvu), ostali ce biti obesteceni obveznicama.

Ovde, pri tom, ne ulazim u to da li je pravedno ili nije. Niti branim, niti pljujem dati projekat. Ovo su samo cinjenice koje imamo na raspolaganju. Verovatrno cemo narednih dana saznati vise.

I ranije je mehaizacija dovožena na plac, i kao nešto je počinjalo da se radi. Jedan poziv iz američke ambasade završava posao, to svi znamo.
Slično će biti i sa povraćajem imovine. Ovi naši će da glume muzičare, dok im se lepo ne objasi da ne treba da se zezaju sa imovinom američkih građana.

U vezi sajta Colliersa - malopre sam gledao, za zgradu na kraju Bulevara Z. Đinđića, tamo kod suženja gde počinje Studentska, piše ovo:

Zgrada je trenutno u fazi izgradnje i biće slobodna za izdavanje tokom druge četvrtine 2009 godine.

Sajt im baš i nije ažuran, inforacija ima i višak (jer glava ne boli). što i nije čudno, tržište je praktično mrtvo.

Uostlom, u pravu si, videćemo narednih dana, ne vredi nagađati.

To je tacno sto se azurnosti sajtova tice ! Ali da od projekta nece biti nista ne bi da sajtu ekapija i po raznim novinama objavili da ponovo, ipak krece gradnja itd itd....uostalom videcemo, u svakom slucaju ja licno navijam za projekat....ono gradiliste - ruglo na kraju Knez Mihajlove je sramota, a da ne pricam nedovrsene robne kuce.....Knez treba da bude reprezentativna ulica.....mogu da naprave jos 10 trznih centara, Knez ce uvek biti Knez i uopste bez obzira na dobru ponudu koju nude trzni centri, centar grada ima neku svoju draz i prestiz!
A sto se trznih centara tice, u narednih 5 godina Beograd bi trebalo da bude bogatiji za jos 6 centara> Rajiceva, Delta land, Delta Planet, Belgrade Plaza, Visnjceva Plaza, West 65, takodje shopping arkade se spominju i oko hotela Kempinsky, Kule Delta Tower.....ne znam sta se desava sa projektom TC Trosarina. Za sada jedino sto se ozbiljno zida je outlet centar nadimak Indjije. Kao datum otvaranja navode mart 2012, a ostatak do 2016. Mnoge poznate marke ce imati svoje radnje u kojima ce cene biti nize za 30-70%. Svi veci svetski gradovi imaju na periferiji takve centre i to je super vest, sto cemo jedan ozbiljan outlet centar imati u okolini Beograda. I izdavanje tih lokala radi colliers.

Apsolutni sam protivnik soping molova, dokazano je da umrtvljuju grad.....

Ja bih na tom mestu voleo da vidim neki lepi hotel bez trznog centra.

Ја бих на том месту волео да видим било шта осим рупе. Парк, по могућству.

Ja bih voleo da vidim fasadu "Srpskog kralja", onako kako je hotel izgledao 5 aprila 1941.

relja":15uxozqh je napisao(la):
Ja bih voleo da vidim fasadu "Srpskog kralja", onako kako je hotel izgledao 5 aprila 1941.

Takodje.

Ili trg. Beograd zapravo nema nijedan normalan gradski pravougaoni trg. Ova lokacija daje sansu, samo treba popuniti par rupa sa strane, nadam se necim modernim sto se opet (pre svega gabaritima) uklapa.

Mada ni ovaj projekat u principu nije los (pod uslovom da onaj koji ga izvodi ima pravo da tu gradi), samo da im se malo smanje apetiti i da se ne sire na povrsine i zatvaraju prolaze koji su javni a i da smanje gabarite sa donje strane prema Uzun Mirkovoj.

JohnyBgood":286xhdfx je napisao(la):
Ili trg. Beograd zapravo nema nijedan normalan gradski pravougaoni trg. Ova lokacija daje sansu, samo treba popuniti par rupa sa strane, nadam se necim modernim sto se opet (pre svega gabaritima) uklapa
Мени се та чињеница код БГ-а и свиђа. Исувише геометријски правилан урбанизам је одавно историја, и то је потврђено-лоша. Град је живо ткиво а не цртеж из нацртне геометрије.

Геометријско правилно планирање градова је било јако заступљено у доба ренесансе, али се показало као исувише монотоно, или жаргонски речено-смор.

stf":31dl2vwe je napisao(la):
JohnyBgood":31dl2vwe je napisao(la):
Ili trg. Beograd zapravo nema nijedan normalan gradski pravougaoni trg. Ova lokacija daje sansu, samo treba popuniti par rupa sa strane, nadam se necim modernim sto se opet (pre svega gabaritima) uklapa
Мени се та чињеница код БГ-а и свиђа. Исувише геометријски правилан урбанизам је одавно историја, и то је потврђено-лоша. Град је живо ткиво а не цртеж из нацртне геометрије.

Геометријско правилно планирање градова је било јако заступљено у доба ренесансе, али се показало као исувише монотоно, или жаргонски речено-смор.

RENESANSE?! Da li si nekad bio u Firenci (koja je valjda sinonim za renesansu)? Ili mozda u Nju Jorku (koji nije)?

No, znanje istorije na stranu, da bas nemamo NIJEDAN?! A nemamo radi stalnih ratova, prevrata, i buna u kombinaciji sa divljom gradnjom u periodima mira izmedju (EH da nam je bilo VISE geometrijskog planiranja tokom istorije?! Bar bi nam saobracaj bolje isao) . Po meni da izguramo bar jedan trg, ma koliko nekima bio "smor" ne bi bilo lose. Na kraju i taj jedan se moze oiviciti vidljivo modernim gradjevinama.

Da li su ti i ovo "smorovi"?

Jedan "klasican smor": Piazza San Marco
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Venezia_piazza_s.Marco_2.JPG

Jedan noviji smor: trgic ispred Bobura u Parizu na kome se sudaraju staro i novo (sto bi u ovom slucaju bila dobra paralela):
http://travellingcam.wordpress.com/2009/01/08/the-stravinsky-fountain/
Vise na maps.google.com, samo ukucati "Centre Pompidou, Images" ili ici na street view.

Naravno na verujem da ce se to i desiti, samo kazem da ne bi bilo lose.

Да, ренесансе, а касније и у бароку. Тад су ткз. ``идеални градови`` планирани, више филозовски, а у мањој мери у пракси. Вођене су расправе, какви су градови по мери човека.

Узми нпр. Грчке или Римске тргове, који немају болесно наглашену симетрију, и који делују далеко импозантније и пријатније од разноразних каснијих ``квадратних`` тргова.

Па Фиренца није баш симетрична, али зато Трг Св. Марка у Венецији је генерално, ужасно досадан. Да нема причу о томе како лежи на дрвеним стубовима, и да нема брилијантих грађевина, био би тотално мртвило. Мада је мени и овако досадан. Градски трг у Сијени такође...досада невиђена. Најправилнији могући полукруг а у центру јавна грађевина.

Њујорк је такође невероватно досадан. Њега ваде солитери. Замисли га са спратношћу 5+1 као Београд.....па био би исти као било који Војвођански ужацно досадан градић...

Ова два која си навео су ми такође досадна. Али су у духу свог времена. Тај дух је давна историја. Како Београд није у то време добио квадратну камену плочу.... :rolleyes: Данас тако нешто изводити је смешно....

JohnyBgood":1rkyzz5b je napisao(la):
stf":1rkyzz5b je napisao(la):
JohnyBgood":1rkyzz5b je napisao(la):

RENESANSE?! Da li si nekad bio u Firenci (koja je valjda sinonim za renesansu)? Ili mozda u Nju Jorku (koji nije)?

Да ли ти мислиш да је по Фиренци грађено само у доба ренесансе? ;) Диван град иначе.

Слажем се са стф-ом мада је симетрија и једноставност пожељна у одређеној мери,исто колико и детаљи који би је разбили као што је поплочавање трга или његов положај.Мени је Piazza Del Campidoglio најлепши кутак предивног Рима и прави пример онога што говорим.

Прилаз тргу

766px-Cordonata.at.piazza.campidoglio.rome.arp.jpg

Сам трг

33ac007428bf3e4a7a5c4bc118d3835b4271505b.jpeg

Све у свему-савршенство изграђено пре 400-500 година.

stf":338y30xy je napisao(la):
Да, ренесансе, а касније и у бароку. Тад су ткз. ``идеални градови`` планирани, више филозовски, а у мањој мери у пракси. Вођене су расправе, какви су градови по мери човека.

Узми нпр. Грчке или Римске тргове, који немају болесно наглашену симетрију, и који делују далеко импозантније и пријатније од разноразних каснијих ``квадратних`` тргова.

Па Фиренца није баш симетрична, али зато Трг Св. Марка у Венецији је генерално, ужасно досадан. Да нема причу о томе како лежи на дрвеним стубовима, и да нема брилијантих грађевина, био би тотално мртвило. Мада је мени и овако досадан. Градски трг у Сијени такође...досада невиђена. Најправилнији могући полукруг а у центру јавна грађевина.

Њујорк је такође невероватно досадан. Њега ваде солитери. Замисли га са спратношћу 5+1 као Београд.....па био би исти као било који Војвођански ужацно досадан градић...

Ова два која си навео су ми такође досадна. Али су у духу свог времена. Тај дух је давна историја. Како Београд није у то време добио квадратну камену плочу.... :rolleyes: Данас тако нешто изводити је смешно....

Moja poenta je da u nasem haosu malo dosade ne bi bilo na odmet. Sam Bobur i nije tako stara gradjevina i ne vidim zasto bi nekakva beogradska mesavina novog i starog u tom fazonu danas bila smestna.

O istoriji necu da raspravljam, samo sam hteo da kazem da su "pravougaoni" gradovi gradjeni jos duuuugo i jos i vise kasnije nego u doba renesanse, posto si implicirao da je ta ideja maltene krenula da se napusta odmah nakon renesanse ovom recenicom: "Геометријско правилно планирање градова је било јако заступљено у доба ренесансе, али се показало као исувише монотоно, или жаргонски речено-смор."

PS Naravno, jasno mi je da je Firenca gradjena tokom vekova, ali deo koji je nastao u doba renesanse mi se ne cini preterano "pravougaonim". Preterani red i geometrija u praksi po meni dolazi kasnije. No da malo simetrije/pravougaonosti/organizacije svakako prija - tu se apsolutno slazem, i na liniji toga bih voleo da vidim bar jedan tako sredjen trg u Beogradu. Sto se ovde naravno nece desiti jer je ta zemlja ili novog ili starog vlasnika a tesko da ce bilo koji od njih da kaze, "Beograde, evo ti jedan pravougaoni trg" nego ce naravno nesto da gradi i tako zaradi...

Pa sta ce nam trg, kakav god bio pored parka kakav je Kalemegdan....naravno da je TC u glavnoj shopping ulici bolje resenje.

Da li neko ima najnovije informacije vezane za projekat u Rajicevoj...da li je zaista konacno krenula gradnja, kao sto je objavljeno ili je jos uvek na cekanju?
Pre neki dan sam prolazio iz Uzun Mirkove ulice....u kucici sedi cuvar, dovucena je neka masinerija, mada unutra je prava botanicka basta.

stf":3el342wj je napisao(la):

Pa, izmedju ostalog, Beogradu upravo zbog toga i trebaju visoke zgrade a mesta za neke nove trgove po mom misljenju nema, nevidim gde bi ih izgradili.

stf":qwtfatst je napisao(la):
Поента свега... Живео паланачки Београд...

Iz ABD-a za "Blic" kazu da ce zavrsti pos'o do 2013.

aeh-bez-bg-hotel-u-rajicevoj.jpg

Ovaj pocepani list novina preneo je hejterski blog ArhitekturabezBeograda. "Blic", nazalost, ne vidi znacaj prenosenja ovakvih tekstova na svom portalu.

Nemam pojma. Ali ne svidja mi se taj koncept bloga cija je jedina poenta pljuvanje. Istrgnu ovako nesto iz novina i onda ispod toga: "krs, lom, sranje, glupost, uzas, strasno, jeza, horor, ruzno, ogavno..." Pri tom nikada nisu imali nijedan pohvalan unos na sajt, niti ikakav konstruktivan predlog kako i sta bi trebalo uraditi u gradu. Uz to, neki stavovi izneti na tom sajtu o Borisu Podreki ili Bogdanu Bogdanovicu su, blago receno, skandalozni. No, daleko od toga da su beskorisni. Njihov "press clipping" je cesto dobar izvor informacija za ono sto mi pratimo na ovom forumu.

Upoznao sam coveka kada je bila prezentacija Luke Beograd prosle godine,opljuvao ih je posteno :cool: Po zanimanju je arhitekta a hobi mu je hejtovanje.

Covek nazalost zvuci kao ovi sa e-novina i na los nacin koristi potencijal sveg koji ima,ali je koristan jer iseca iz novina te priloge koje tupsoni od novinara ne stavljaju na sajt.

Vrh