Šta je novo?

Tržni centar i hotel u Rajićevoj - [ 57.000m2 ]

Postavlja se samo pitanje koliko ce zaista ljudi uci u taj lobi novog, velelepnog hotela...jer ja sebe mogu tesko da zamislim da ulazim u hotel npr tipa Hajat i kao opusteno, idem samo da bacim oko na rimske iskopine. Ne kazem da nije moguce, samo glasno razmisljam, koliko ce zaista to obican svet da uradi.
Lepo je sto to nece biti zacementirano i cao djaci...ali bih bio srecniji sa nekim drugim resenjem. Tipa, otvoreni deo, kao sto je Plato, kod Filozofskog. Ili vec nesto trece, novo, do sad nevidjeno :D

HaLyl":xzzlvwwc je napisao(la):
Postavlja se samo pitanje koliko ce zaista ljudi uci u taj lobi novog, velelepnog hotela...jer ja sebe mogu tesko da zamislim da ulazim u hotel npr tipa Hajat i kao opusteno, idem samo da bacim oko na rimske iskopine. Ne kazem da nije moguce, samo glasno razmisljam, koliko ce zaista to obican svet da uradi.
Lepo je sto to nece biti zacementirano i cao djaci...ali bih bio srecniji sa nekim drugim resenjem. Tipa, otvoreni deo, kao sto je Plato, kod Filozofskog. Ili vec nesto trece, novo, do sad nevidjeno :D
I ja tako isto mislim a i isto bih se kao i ti osecao. Nazalost iz drugih mnogo manjih, odnosno nebitnijih zakona, i nacina njihove primene mi je potpuno jasno da se ovde i dalje ne realizuju najbolje, vec najcesce najprofitabilnija resenja za uzak krug ljudi koji mogu da imaju procenat od posla. U nekoj ideju koju bi ti i ja voleli da vidimo, nema puno mesta za procenat, zato nam je ideja losa. Ovde pricamo o poslu, koji nekolicini familija obezbedjuje (verovatno je vec obezbedio) lagodan zivot do kraja zivota. Te familije se uglavnom uvek nalaze na bitnim funkcijama ili su blisko povezani sa nekim iz vlasti (ili bliskom vlasti na neki nacin) i spremne su na mnogo toga da bi ostvarili svoj cilj, ne samo da uguse dobre i sve one druge ideje koje im neomogucavaju zacrtani profit, vec i mnogo vise od toga.
Gledajuci ovu fotku jos prirodnije mi deluje da se tu nalaze rimske iskopine, koje bi bile uvodna prica za svakoga koji produzava dalje na Kalemegdan. Skoro da nema boljeg mesta gde bi tako nesto moglo da se nalazi, a za hotel sa 5 svezdica sigurno ima jos neko mesto u gradu, ali dzba kada su se vec istalili :(

kao što sam rekao ranije, napraviti hotel ka Uzun Mirkovoj a od ostatka napraviti arheološki park, tako da građani mogu lepo da se šetaju između iskopina i gledaju kako je to bilo nekada

JohnnyLee":y3txg6ry je napisao(la):
kao što sam rekao ranije, napraviti hotel ka Uzun Mirkovoj a od ostatka napraviti arheološki park, tako da građani mogu lepo da se šetaju između iskopina i gledaju kako je to bilo nekada
Nazalost, nekada su bili tako izlozeni temelji anticke vile i Studentskom parku (u cosku prema etnografskom muzeju) pa su se stalno pretvarali u djubriste. Na kraju su to ponovo prekrili zemljom i posadili travu, da se ne bi unistavalo.

Sto se tice hotela, ja potpuno razumem vlasnike koji su tu i ranije imali hotel da to ponovo sagrade jer je to vrhunska lokacija, ali bi, kao sto sam gore rekao, mnogo vise voleo da se na tom lepom pravougaonom prostoru napravi jedan pravi gradski trg kakvog Beograd zapravo nema. Popunjavanje rupa izmedju tih zgrada, sa recimo dva manja hotela naravno podrzavam, ali takvo resenje je naravno malo verovatno. E sada, ako vec mora tu da se ugura veliki hotel, to resenje sa arheoloskim iskopinama kao delom enterijera mozda bude najsrecnije kompromisno resenje. JG, realnost je realnost.

Bitna razlika između nas i Grka je što Grci čuvaju ostatke starih Grka, dok ovde običan svet ne interesuju ni Kelti ni Rimljani ni niko iz toliko davnih dana..

Da je u pitanju neka srpska ruševina, još bi i moglo nešto da se uradi. Ovako šipak..

zvučite kao da neko hoće da sruši Domus Aurea ili da betonira celo Palatinsko brdo.

Niče hotel u Rajićevoj
B. SUBAŠIĆ | 31. januar 2011. 21:07 | Komentara: 0

Ne smiruje se bura oko najskupljeg hektara u Beogradu, uskoro počinje izgradnja. Investitori: imamo sve dozvole. Stari vlasnici: oštećeni su svi građani

bgd-rajiceva.jpg

GRADNJA ekskluzivnog hotelsko-poslovnog kompleksa u Rajićevoj ulici počinje ovog meseca, potvrđeno je "Večernjim novostima" u kompaniji ABD d.o.o., beogradskom ogranku izraelske firme "Aštrom internacional", koja je investitor projekta. U saopštenju kompanije navodi se da je ona od Ministarstva za infrastrukturu i Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja pribavila rešenje o odobrenju za izgradnju, dopunsko rešenje o odobrenju za izgradnju, potvrdu o prijavi za izvođenje pripremnih radova i potvrdu o prijemu potrebne dokumentacije i glavnog projekta.

Saopštenje kompanije usledilo je posle optužbi Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine Beograd da je građevinsko zemljište u Rajićevoj dobijeno na protivzakonit način, pri čemu je budžet Beograda oštećen za najmanje 56 miliona evra na ime naknada.

- U postupku dodele građevinskog zemljišta učinjen je niz nezakonitosti i zloupotreba službenog položaja - kaže Bogdan Veljković, predsednik udruženja, koji je 30 godina bio bankar u SAD. - Time sam oštećen ne samo ja kao jedan od starih vlasnika, već i svi građani. Najgore je što Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja izdaje dozvole za takvu nelegalnu gradnju i time krši odluku Ustavnog suda Srbije koja zabranjuje pretvaranje delova ulica Rajićeve i Cara Uroša u građevinsko zemljište. O ovome su obaveštene međunarodne institucije, a ove nedelje ću na istu temu razgovarati s jednim uticajnim članom Evropske komisije.

U Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja rečeno nam je da su sve dozvole za Rajićevu izdate na legalan način.

- Sve aktivnosti kompanije u vezi sa izgradnjom u Rajićevoj ulici su u skladu sa domaćim zakonima, a poslovanje kompanije će se i ubuduće zasnivati na potpunom poštovanju procedura i obaveza - stoji u saopštenju ABD. - Kompanija poštuje procedure i zakonske obaveze i njeno poslovanje se zasniva na saradnji sa relevantnim institucijama.

ABD D.O.O.: NAJBOLjE REŠENjE

IINVESTITORI kažu da ne treba da brinu ni stanari zgrada broj 1 i 3 u Rajićevoj ulici, koji tvrde da će im hotelsko-poslovni kompleks prema sadašnjem projektu ostaviti prolaz od samo 80 centimetara širine do ulaza i tako im onemogućiti normalan život.

- Projekat je izrađen u skladu sa zahtevima modernih kompleksa, sa jedne strane i zaštićenog istorijskog područja ulice Kneza Mihaila sa druge. Tokom izgradnje, ABD d.o.o. će pronaći najbolje moguće rešenje, u saradnji sa stanarima susednih zgrada i svim ovlašćenim institucijama - stoji u saopštenju.
Izvor: Vecernje novosti

Uporedjujuci sliku iz "Novosti" sa Nurkovom od prosle nedelje, vidi se da se ovaj kamion pomera i da na gradilistu ima (minimalnih) aktivnosti, verovatno u sklopu priprema za konacan nastavak gradnje.

"U postupku dodele građevinskog zemljišta učinjen je niz nezakonitosti i zloupotreba službenog položaja - kaže Bogdan Veljković, predsednik udruženja, koji je 30 godina bio bankar u SAD. - Time sam oštećen ne samo ja kao jedan od starih vlasnika, već i svi građani. Najgore je što Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja izdaje dozvole za takvu nelegalnu gradnju i time krši odluku Ustavnog suda Srbije koja zabranjuje pretvaranje delova ulica Rajićeve i Cara Uroša u građevinsko zemljište. O ovome su obaveštene međunarodne institucije, a ove nedelje ću na istu temu razgovarati s jednim uticajnim članom Evropske komisije.

U Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja rečeno nam je da su sve dozvole za Rajićevu izdate na legalan način."

Tako je to kad ti odlucuje jedan ortoped, i to u slobodno vreme kad nije zauzet valjanjem racunara drzavi u kojoj je ministar. Jedina nada je da OVI slete pre nego sto ovi drugi urade ista ozbiljnije. Znaci fakat je, uzurpirali su javnu ulicu, suzili ljudima pristup, i sigurno dodali par nivoa u tom staklenom monstrumu gore koji tu ne bi trebalo da budu.

A steta, sama ideja mozda i ne bi bila losa da se nisu bas toliko osili.

@barrcode
Nije baš palatinsko brdo, ali evo primera šta smo već pokrili...

Bys5Q.jpg

Za slike šta je pokriveno prošle godine ispod Pariske, svrati na tu temu :)

Koliko ono beše rok posle kojeg investitor gubi pravo da gradi na parceli?

Ne vidim niti jedan drugi razlog za ovoliko članaka u novinama povodom najave početka gradnje u Rajićevoj i kod Starog mlina. Zaustaviće im "radove", ali će investitori imati argument da im se oduzme parcela zbog neaktivnosti.

Arheloške iskopine nisu bile prava kočnica - koliko vremena su arheolozi zaista proveli u Rajićevoj? Godinu, dve :) ?

"Sve potrebne dozvole" za Rajićevu su se "dobijale", za odgovarajuću sumu još od 1990, tako da ni to nije prepreka.

Glavna (a i jedina, po meni) prepreka je nerešeno vlasništvo nad parcelom. Iako je nekoliko forumaša ranije insistiralo da restitucija nije bitna za evropske integracije, konačno je svima dokazano da je to ipak jedno od važnijih pitanja.

Cesto dodjem na ovaj forum da vidim sta ima novog u rodnom mi gradu. Prvi put pozeleh da odreagujem. Vidim da mnogo lupate glavom o zid kada komentarisete i dodje mi zao, jer niste ni svesni koliko problema (pa i onih korupcijskih) drugi, bogatiji gradovi sveta imaju, a ne samo Bgd. No uz sve te negativnosti ima sto sta i pozitivno da se nauci u tudjini.

Recimo, u slucaju hotela koji bi trebao da bude podignut na arheoloskim iskopinama, postoji dobar primer u Quebec City-ju kako to moze da se sinhronizuje i da podmiri potrebe i ugostitelja i turista i istoricara i uz pride da budu nadgledane. Naime Auberge Saint-Anotine svojim posetiocima izlaze stare iskopane figure u zastitnom ramu u liftu, u loung cafeu, kao i pored broja soba i u samim sobama. Ostaci starog grada su umesno osvetljeni i mogu se videti kroz stakleni pod na prvom spratu tik uz lounge i kroz staklene zidove kada udjete u jedan od hodnicica pored lounga. Nisam skolovana da budem arhitekta, ali me jako zanima arhitektura, a narocito moderan dizajn. Ovaj Auberge je super primer kako moderno i istorijsko mogu da idu zajedno.

Iz nekog cudnog razloga ne uspevam da nadjem dobar link da vam ovo vizuelno prikazem, ali ako odetne na site Hotela u donjem levom uglu ima "History" link i par slajdova.
http://www.saint-antoine.com/en/hotel.html

kao i
http://www.saint-antoine.com/en/services.html
U donjem delu je "Archeo Tour"

i
http://www.saint-antoine.com/en/dining.html
U donjem levom uglu "Cafe Artefact"

Da li ovde na ovom forumu postoji neko ko bi imao uticaja na gradske vlasti da insistira da se ovako nesto ukomponuje sa dizajnom tog hotela u Rajicevoj?

Dobrodošla na forum.

Ovo je projekat privatnog investitora, napravljen pre više godina.
Investitor je već "izvršio uticaj" kome treba i koliko treba, a mi da se svi mi sa foruma skupimo ne bi smo mogli da skupimo ni delić tog "uticaja" :)

Spor u Rajićevoj je - izbegavanje povraćaja imovine i "sređivanje" papira za investitore.

Da gradske vlasti zaista zanima arheologija i ostaci Singidunuma, uradila bi se iskopavanja na neizgrađenim površinama u Tašmajdanskom parku. Prosto je i logično i očigledno - Studenstki trg, Plato, Konsančićev venac, Pariska, Tadeuša košćuška, Rajićeva - da se ostaci nalaze i ispod današnjeg parka.

relja":2auep3vm je napisao(la):
Malo više informacija...?
Prošao sam tuda 3 puta juče i svaki put su bageri kopali zemlju, ništa više. Bilo je možda desetak radnika i kopalo se samo u onom delu placa do Uzun Mirkove.

Valjda nece unistiti arheoloske nalaze. Trabaju biti pametni i to prilagoditi buducoj zgradi.

Konačno je pokrenuto ovo gradilište :kk: Neka se radi i gradi:)

videh i ja da ima nekoliko radnika.kolko razumeh do 2013 nema nista od zakona o restituciji pa je plan da se do tada zavrsi projekat.Pa nek drzava isplacuje vlasniku novce jer ce biti nemoguce vratiti u naturi.

Ustavni sud se ceka da se izjacni o vracanju imovine vjerskim zajednicama ako potvrde zakon onda ce zakon o restituciji biti vrlo brzo u parlamentu i predvidjece naturalnu restituciju gdje je to god moguce zbog ravnopravnosti gradjana koje garantuje ustav :kafa:

direktor":2s8zt0hy je napisao(la):
Ustavni sud se ceka da se izjacni o vracanju imovine vjerskim zajednicama ako potvrde zakon onda ce zakon o restituciji biti vrlo brzo u parlamentu i predvidjece naturalnu restituciju gdje je to god moguce zbog ravnopravnosti gradjana koje garantuje ustav :kafa:
Direktore jasno mi je da si pravnik pa imas profesionalnu deformaciju,ali ravnopravnost gradjana a i ravnopravnost sa crkvom,kod nas taj film neces gledati.

pozdrav svima,
moje skromno misljenje.
grad poput beograda dozvaljava sebi da nekakav inzinjerski biro projektuje u srcu grada, bez ikakve mere i ukusa i bez imalo postovanja prema okolini.
pozivajuci sa na neku laznu konzervaciju, restauraciju, rekonstrukciju sta god hteli od toga. delovi starih zgrada onako nakaradno nakalemljnih na fasade.

Da li se negde u komšiluku tog placa nalazi i jedan zaista lep hotel koji je dizajnirao jedan brazilski arhitekta?
Kako se zove taj hotel?

Vrh