Šta je novo?

Teorija i praksa funkcionisanja modernog društva

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899467#p899467:3q16l9fd je napisao(la):
Bender Rodriguez » Sre Nov 17, 2021 3:05 pm[/url]":3q16l9fd]
Cela diskusija se povela oko pokušaja dvojice ljudi (ne mislim na tebe) da dokažu da sve što zapad radi je loše, dekadentno, zlo i osuđeno na propast, a sve što istok radi (ovaj moderni, reformisani), to je sad novo rešenje i benefit za celo čovečanstvo. Znači: sve zapadnjačko - loše. Sve istočnjačko - dobro.

Čak. I. Kada. Oboje. Rade. Iste. Jbne. Stvari.

Jumping on conclusions is a property of youth :)

Bendere, mladji brate...
Znaš da te cenim? Zaista...

Moraš da naučiš da ne gledaš stvari toliko u apsolutnim kategorijama.

Niko nije rekao da je sve na Z grozno i sve na I super.
Nigde niko! To je samo tvoja brzina i nedostatak pažnje u čitanju (ako uopšte temeljito čitaš postove).

I nije Z totalno grozan niti je I total superiška.
Sve na ovom svetu, apsolutno sve, od planktona u vodi, do ljudskih bića, društava, država itd.... sve ima svoje dobre i loše osobine.
Iskusan čovek vremenom nauči da gleda jing i jang u svemu a ne da se koncentriše samo na jedno od ta dva u zavisnosti od toga kako mu odgovara.

Zapad je postigao fantastične civilizacijske pomake - ali je i prolio mnogo krvi.
Istok je postigao ogromne civilizacijske pomake pre Zapada... pa je onda potonuo, uglavnom zbog kolonizacije tog Zapada...
Oni su sad negde u tranziciji između onog skupljača g....na u kantama iz tvog videa i budućeg centra civilizacije. Sa puno mana, grešaka, prljavštine...
A Zapad polako jede svoj uspeh i tone u dekadenciju... i to je neki presek stanja sada... to ne znači da je na Zapadu sve grozno... nije naravno... ali tendencija je grozna... kao što je tendencija na Istoku obećavajuče dobra za njih, ali i za ostatak čovečenstva... idu ti sa Istoka i grade pruge, luke i puteve, umesto da šalju vojsku da podjarme druge države i civilizacije.

Je li to mora da znači da će tako i ostati?
NE!
Je li to znači da Istok neće potonuti u isto posrnuće koje je zahvatilo i Zapad?
NE!

To samo znači da je presek sada, danas, takav kakav jeste.
A šta će biti dalje, videćemo...

"Čak. I. Kada. Oboje. Rade. Iste. Jbne. Stvari."
Ne Bender, oni NE RADE ISTE STVARI.
Oni do sada nisu nikoga napali, nisu izazvali nijedan rat, oni nisu oborili nijednu vladu, oni nisu organizovali nijednu narandžastu revoluciju, oni nisu napravili nijedan građanski rat. ZA SADA! Idu žuti, rade ko mravi, daju kredite i integrišu svoju ekonomiju sa drugima... prave Belt and Road. Grade transportne koridore po evroazijskom kopnu, ne što su dobri ili vole nekoga, nego žele da ne zavise od morskih koridora kojima još uvek dominira Zapad. Grade fabrike u drugim zemljama... šalju vakcine i pomoć kad je frka... i gledaju da šarmom osvoje naklonost ljudi.

Je li to prikriveni djavo?
Ne znam... videćemo.

Ali da se ponašaju kao Zapad, to prosto nije istina.

Sve je jing i jang... uvek...
 
Главни проблем Кине је што су имали фазу претеране културолошке емулације запада поготово Америке. Ту увек буде проблем с цивилизацијама у развоју (нпр Руси су скоро прешли преко тога тек).

Генерално трудим се да не судим (фазе) цивилизације по искључиво материјалном врхунцу него и по духовном. Запад је чисто материјално на врхунцу негде тамо од 90их до отприлике 2014. Али духовно-материјални врхунац је био од отприлике друге половине 19ог века до другог светског рата, чак и код нас. Архитектура, уметност и све једноставно одише некаквом моћу и супериорношћу која је заразна, буди нагон за пустоловине по неистраженим пределима, за гледање на свет са висине, иновацију, остављање трага у историји...

Тад су били као неки врхунски спортиста, а сад је спортиста остарио, хватају га године, пивски стомак све већи... Кина и исток су више као нека млада нада, будући спортиста који мало претерује, и ризикује да скрати себи каријеру због тога. И даље се не види јасно шта ће бити.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899474#p899474:18q1kic6 je napisao(la):
SRBO » Sre Nov 17, 2021 2:19 pm[/url]":18q1kic6]Мислим, ова дискусија уопште не води нигде. Нико неће променити мишљење. Нико због расправа није променио мишљење једно 15 година засигурно.
Zapravo ne. Ja sam spreman da za 80% stvari u životu korigujem mišljenja i stavove. Konkretno, na ovom forumu imam nemali broj primera gde sam javno korigovao mišljenja i stavove i priznao grešku. Korigovao sam mišljenje o Beogradu na vodi, o parkiranju, neke stavove o ekologiji... ima toga još, samo bih morao da se prisetim malo. Pošto ipak dosta pišem a i van foruma dosta pričam s ljudima o svačemu.

Ali u ovom slučaju mi ne pada na pamet da menjam išta zato što mislim da je ovo što se ovde potura prevršilo svaku meru. Nakon 31 godinu slušanja besmislenih priča o: Slobi patrioti; Mladiću heroju; Arkanu junaku; Ceci srpskoj majci; Zvezdi i Partizanu; Poređenju SNS sektaša i DS kleptomana; pogubljenom Kosovu; pogubljenoj RS; Zapadu koji bi da nas uništi; Zapadu koji samo što ne propadne; Rusiji koja samo što nije dojahala da nas spasi i pretvori u raj; Titu; Četnicima i Partizanima; ''Braći'' Severnoj Koreji; ''Braći'' Hutima; ''Braći'' Libijcima... stvarno nemam nameru da trpim i slušam ovde priče kako Srbija treba da se okrene Kini, kako je Kineski model jedino rešenje za sve probleme u svetu, kako su oni mirni i dobri, i kako čovek treba da živi i postoji zarad države i partije.

Sad će neko reći da se nije pričalo o svemu tome nabrojanom. I nije. Ali ja sam naveo: 1) čega sam se sve naslušao i 2) kuda takve rasprave obično teže da idu. Pogotovu ovo sa Kinom. To tako kreće. Kao, jao vidi kako je kod njih super, a pre ili kasnije se dođe ili bi se došlo do predlaganja da i Srbija uvede one kombije za pogubljenja kao u Kini i kamere za prepoznavanje lica na svakom ćošku i ko zna šta još.


Umoran sam više od slušanja takvih priča i gledanja dela (ponavljam, dela) naroda ovde kako za sve u životu izvore sreće, ali i izvore krivice, traži u svemu drugom sem u sebi samom. Ne kažem naravno da za našu istoriju, mentalitet i kulturu nema uticaja sve šta su nam drugi radili prethodnih 1300 godina. Naravno da ima. Ali me izluđuje da neko u 2021. misli da se: 1) glasa emocijama 2) vodi biznis emocijama 3) da se međunarodna politika vodi emocijama.
I da... 4) da pošto ne valja jedan ekstrem i jedna bolest, onda drugi ekstrem verovatno valja. A zapravo i komunizam i kapitalizam, i svi drugi ''izmi'' u ljudskoj istoriji... sve se brate uvek vrtelo oko toga da jedna šačica ljudskog otpada jaše preostalih 99% naroda. I to je to. Suštinski, to je to.

Elem, i dok se mi tako durimo, dok slikamo murale ratnim zločincima (i ne, ne mislim samo na Mladića) samo da bi se inatili zapadu ili bosancima, dok držimo ruševina usred Beograda da bi kao terali inat Amerikancima... sami sebe kočimo i ogorčavamo (ako se tako pravilno kaže). A ti kojima kao teramo inat... njih ne može više da boli briga za sve to.

DSovci su svi ili sad SNS, ili na slobodi ili su biznismeni i savetnici po Bosnama i Crnogorštinama. Amerikance i NATO zabole za naše ruševine. Bolelo ih je još dok su bili prekoputa u Kneza Miloša, a tek sad kad su na Dedinju, ma j' im se bre. Nemačku boli uvo za našu zaraslu neuglednu spomen-rupčagu na Kosančićevom vencu iz 1941. Holanđane, a vala i mnoge Bosance, boli uvo za naše murale Mladiću. I tako dalje i tako dalje...

I kao da sve to nije dovoljno imbecilno i samodestruktivno samo po sebi, sada se polako ali sigurno klizi ka novom trendu u Srbalja da, pošto smo ljuti na zapad i ljuti na sami sebe što živimo u brlogu već vekovima (ali nećemo to da si priznamo) sad se oči upiru u jednu jbnu komunističku K.I.N.U. i njihovu bolesnu kulturu i mentalitet kao rešenje i odgovor na sve naše, a i svetske probleme.

E ne, oko toga neću da menjam stav i ne pada mi na pamet da slušam i čitam takve izjave i insinuacije.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899482#p899482:3rpno0zu je napisao(la):
SRBO » Sre Nov 17, 2021 3:42 pm[/url]":3rpno0zu]Кина и исток су више као нека млада нада, будући спортиста који мало претерује, и ризикује да скрати себи каријеру због тога. И даље се не види јасно шта ће бити.

Apsolutno, slažem se.
Jedan svet na zalasku, neki novi se poradja uz muke i ne znamo hoće li biti mrtvorođen...
Jbmliga... barem smo navikli da živimo u interesantnim vremenima, pa šta god da se desi, valjda ćemo se nekako snaći :roll:
 
Da ste vi meni živi i zdravi, onog momenta kada zapad zaista bude ''na zalasku'', biće i voljena Kina. Zato što je toj Kini najveći kupac i potrošač pogodite ko?

Pa upravo Zapad.

Tako da vrlo je prosto. Kad padne Amerika, pada i Kina, i ostatak sveta. Isto tako, ako zarate Kina i Amerika (a nije nemoguće, pošto komunjare neće da ostave Tajvan na miru a drndaju vala i ove na jugu Azije), neće ispaštati samo Kina. Neće ispaštati ni samo Amerika. Ispaštaće ceo svet.

Ko je iole razuman, i u Vašingtonu i u Pekingu i u Berlinu, zna da je Kina potrebna zapadu isto kako je i zapad potreban Kini. I dokle god takvi imaju dovoljno uticaja i glasa na ove usijane glave na sve tri strane, svet će ostati ovakav kakav je ili će doći do nekih izmena, ali vrlo blagih i vrlo postepenih.

Jer bez podgojenog bogatog Amera nema potražnje i konzumerizma. A bez potražnje i konzumerizma, nema ni kineskih fabrika, a samim tim ni kajmaka i masti za Kineske komunjare i vojni vrh koji vodi zemlju. Tako da neće tu biti nikakvih ''zalazaka'' i nikakvih ''propasti Evrope'' i ostalog o čemu slušam još od 1998. kad Sloba nije ispunio ultimatum pa se nadurio na Amere i napujdao narod na zapad. Nego će biti toga da ćemo svi postati samo još više povezani i potrebni jedni drugima, a pošto je Zapad najveće tržište, a po mnogima i najveća sila (zbirno, ne mislim samo vojno), neće Kina želeti nikakav smak tog sveta, nego da joj to tržište potraje što je moguće duže.
 
Мада није неизводљиво Кинезима да, повећањем зарада и ревалвацијом јуана, подигну домаћу тражњу и тако замене страна тржишта... А велики им је резервоар, стотине милиона грађа који још чекају да уђу у конзумеризам. Нису они ту у очајном положају, премного их је и могу да престану да буду извозна сила у неком тренутку. Нису ни Американци у лошем положају. А мислим да Европа јесте.
 
То им и јесте највећи проблем. Мада колико је то токсичан систем за све учеснике, дугорочно би било боље за свакога.

Њихов највећи испит ће да буде како ће то пребродити јер и да не буде колапса, биће великих проблема и свакако крах конзумеризма, већ је на помолу. Кинези имају то као унутрашње тржиште, али питање је колико ће то ефикасно бити и да ли ће да то ради.

Будућност ће бити прилично интересантна (у кинеском смислу)...
 
To niko ne može da zna. Moguće je, ali teško je reći. I za Rusiju su tako predviđali sve i svašta pa eto... jeste svetlosnim godinama bolje od onoga što joj je uradio Jeljcin ali i dalje je daleko od onoga što se predviđalo.

Pa uostalom sećam se kako sam se i sam lično pre 10ak godina ložio da će BRICS da bude nova svetska sila. Eto, prođoše godine i od svega toga samo Kina napravi neki veći pomak. Šta će da bude za 10 godina, u svetu koji je sada već previše kompleksan da bismo ga uopšte i razumeli, to niko ne zna. A oni što možda i znaju, oni naplaćuju svoje informacije (Think tankovi i instituti) i ne dele ih tek tako po javnosti.
 
Kina je buducnost, svako omalovazavanje buduce supersile je naivno, rasisticko i zaostalo shvatanje, proisteklo iz zapadnog osecaja posebnosti i izuzetnosti koje je bilo iluzija nekoliko vekova imperijalizma koji su odavno zavrseni. Liberalni kapitalizam je propao koncept, koji degradira drustva koja ga upraznjavaju i to je nezaustavljiv proces. Kina je daleko od zaostale komunisticke diktature, na pragu je da postane visoko tehnolosko drustvo, njena ekonomija je novi ekonomski eksperiment, bez slicnog primera u istoriji, slobodnim recnikom mutant ogoljenog kapitalizma pod oligarhijskom kontrolom Partije. Niko ne moze da kaze sta ce da se menja za nekoliko decenija ali nesporno je da ce ekonomska moc Kine da bude bez premca u svetu, sa njom i izgradnja najvece vojne sile na planeti koja ce da dovede do ogromne politicke moci i uticaja, nista manjeg od sadasnje americke moci sa svojim Eu vazalima.
 
Batice, da ti kažem nešto prijateljski onako, kao neko ko je em bio u Rusiji, em imao fazu žestokog loženja na nju, em znam puno o njoj i još povrh svega pratim vojne teme a pogotovu njene vojne tehnologije.

Glede tih verovanja da vojna moć ovog oblika = dominacija svetom, ili vojna moć onog oblika => rešavanje svih problema =>najbolja zemlja na svetu... Rusija ima nuklearne rakete, najbolje na svetu i najteže za obaranje. A ima ih toliko da može da zbriše nekoliko planeta odjednom. Uz to, ima drugu najveću i najmoćniju mornaricu i izuzetno jaku kopnenu vojsku.

U suštini, ima moć da zbriše svet. Nekoliko puta.

Da li ju je to ikad dovelo do toga da bude najuspešnija sila sveta kojoj svi teže i svi sanjaju da žive u njoj ili da bar rade s njom?
Jok.
Da li ju je to sačuvalo da u zadnjih 30 godina izgubi nekoliko uporišta i strateških partnera širom planete? Neke od njih čak i od 2005. naovamo, znači kad je uveliko stala na noge i oporavila se...?
Ne, nije je sačuvalo.

I svake godine, njeni unutrašnji problemi su sve veći i sve gori, njen uticaj po svetu sve bleđi, njeni partneri sve malobrojniji a neprijatelji sve bliži.

Eno ga i mali kompleksaš Kimi u Severnoj Koreji, ima milion i po vojnika na papiru i neke raketice kao kojima bi da gađa svet. Doduše, pola bi bilo oboreno ali ajde de, jedan deo bi stigao do Japana i Južne Koreje. Znači, i on ima moć - na papiru - da zbriše čitave nacije. I, jel mu to donelo neki ekonomski boljitak i rešilo probleme? Pa naravno da nije.

Nemojte da se pecate na te priče. Velike sile ne ratuju. One vode proksi ratove i raskusuravaju se malim bednim zemljama poput naše. I znaju da su potrebni jedni drugima, jer potrošnja jednog znači posao za drugog, i obratno.
 
Nisi razumeo, nece da bude rata, vec velika vojna moc znaci da ce morati da se uvazava i stav Kine u svim svetskim pitanjima, oni su jos uvek daleko manje uticajni u odnosu na svoju ekonomsku moc, to ce da se promeni u buducnosti. Podilazenje Kini je mozda najbolja stvar koju ova vlast radi, ako uopste moze da se kaze da rade nesto na dobar nacin. Mi nemamo nikakvu sansu da dobijemo saveznike u Eu ili da vratimo pozitivno misljenje americkih politicara o nama, politika tako ne funkcionise. Potrebno je vise decenija nepromenjene drzavne politike da bi se steklo poverenje saveznika, zato su Bugari i Rumuni lako usli u Eu, jer su saveznici Nemacke vec stotinak godina, kao i Cesi i Poljaci sa decenijama gradjenim anti-sovjetskim mentalitetom kao i istorijskim rivalstvom. Za Eu cemo mi da budemo mala Rusija jos mnogo godina i tu nista ne mozemo da promenimo, dokaz je desetak godina Dos-a i svih mogucih ispunjavanja obecanja Eu bez ikakvih rezultata. Balansiranje izmedju ovih velikih sila je najvise sto mozemo da uradimo u ovom trenutku. I da zaradimo nesto usput.
 
Znači tebi je logičnije da se mi ližemo sa zemljom s kojom nemamo ništa zajedničko (sem Slobinog i Mirinog Bloka 70 i popularnosti Valtera iz Sarajeva) nego da sledimo ostale zemlje u okruženju, na kontinentu zapraov, i budemo deo istog tima?

Mi saveznike u EU imamo. Problem je samo što imamo i neprijatelje. Kao npr iskompleksirane hrvatske političare koji sad glume silu nad nama. Ili Holanđane i Engleze, koji su nas uvek smatrali za otpade. Ali to ne znači da svi ostali misle isto o nama.

Američke političare je nemoguće menjati, s tim se slažem. U Americi i dalje postoji jedna hladnoratovska klika trulih glava koji imaju ozbiljan pik na SSSR i sve što je on izrodio (pa time i Rusiju). Spodoba Madlen Olbrajt je jedan od idealnih reprezenata te šenute gerijatrije koja prezire Slovene i najviše SSSR. I kao što imaju pik na to, imaju pik i na nas. To stoji. Ali to ne znači da bi oni mogli da okrenu celu Evropu protiv nas kada bismo se mi ponašali malo normalnije. A ne kao mala Balkanska Severna Koreja koja se liže za Kinom, uvodi jednopartijski sistem i partokratiju, suzbija slobodu govora, ukida medije, dovodi špijunski Huawei (koji je cela EU isterala), ukida identifikacije svojim pandurima, uvodi kamere za prepoznavanje lica i slične Orvelovske gluposti.

DOS nije nikakvo merilo, DOS je em bio strašno podeljen međusobno (DSS vs DS, jedni su posle hteli uz Rusiju, drugi uz zapad) em je bio vreme kada je zapad domaćim poglavicama i indijancima dao odrešene ruke da se napljačkaju kao nagradu što su srušili Miloševića. Ne kažem da je to u redu, samo kažem da je DOS bio vreme mamurluka posle slavlja ''pobede'' nad šenutim Miloševićem.

Onda je deo naroda odlučio da kazni te kleptomane dovođenjem na vlast seljačina i sektaša koji onanišu na totalitarne režime i levake širom sveta, i koji, na primer, nemaju problem da ruše vile spomenike kulture iz 1920ih i 1930ih da bi gradili odvratne kocketine sa nehumanim precenjenim stanovima. Ovde sad skrećem s teme, ali samo da bih ponovio ono od malopre, kako narod ovde voli da ''kažnjava'' jednu grupu otpada dovođenjem nove grupe otpada koja je još gora. I tako u krug i u krug i u krug. Misleći da time isteruje neku pravdu, a zapravo samo sebe povređuje. BIlo da govorimo o međunarodnoj ili domaćoj politici.
 
Ti nastupas idealisticki, to je lepo ali nema sta da trazi u politici, politika je strogo pragmaticna, vodjena interesima i jako podmukla i prljava profesija. Videli smo kako su Amerikanci izdali najblize saveznike Francuze i uskratili im desetine milijardi zarade i preoteli taj posao sa podmornicama za sebe. Svako gleda samo svoju finansijsku korist, nama trebaju investicije da bismo odrzali ekonomski razvoj i izgradili infrastrukturu, Eu ne zeli da nam pomogne, odnosno pomazu nam ali daleko od dovoljnog, ako bismo odbacili zemlje kao sto su Kina i Rusija osudili bismo sebe na talog Balkana zajedno sa Albancima i Makedoncima i ostalima, neko moze da kaze da nismo daleko odmakli od njih ali veruj mi hocemo, ako se nastavi ekonomska politika koju vodimo poslednjih 5-6 godina. Mozemo da proglasimo sebe "clanom Eu koji smo sto nije usao" nesto kao Djelic-Dinkic pre desetak godina za SSP i da dozivimo istu sudbinu lepih reci iz Eu i 10% fondova koje dobija Bugarska ili 5% Rumunije, uvedemo sankcije Rusiji i pretimo Kini oko ljudskih prava, i tavorimo sa 2,1% rasta Bdp sledece decenije ili decenija. Ili da ugrabimo svaku mogucu priliku za ekonomske investicije, izgradimo svaki ekonomski objekat koji mozemo da dobijemo i usput reformisemo drustvo i modernizujemo se. Naravno svega toga ne bi bilo da Eu zeli da ulozi desetak milijardi godisnje u crnu rupu Balkana u kojoj smo sada ali oni to ne zele. Neko zloban bi rekao da im prija ova situacija uvoza desetina hiljada obrazovanih svake godine sa Zapadnog Balkana. Sto je mnogo prljavije i nemoralnije od svega loseg sto radi Kina trenutno.
 
Naprotiv, ja mislim da neki drugi ovde nastupaju idealistički. A ja samo ne želim da imam ikakve jače veze sa Kinom i Kinezima. Jer znam kakvi su kao država.
I znam kuda vodi to pajtašenje sa njima. Pogotovu kad smo okruženi EU i NATOom.

Ceo kontinent ide u jednom smeru i drži se jednog seta pravila, samo mi i prepametna Bosna uvek moramo da teramo nešto po svome. Svi redom se drže podalje od te Kine ili sarađuju, ali samo u onome gde se ''mora'' i gde se isplati. Samo mi bismo da budemo sigurna kuća Kini u Evropi.

Kao što rekoh ranije, pošto nam nije bilo dovoljno igrarija sedenja na tri stolice - Amerika, EU, Rusija, sada uvedosmo i četvrtu - Kinu.
Sva sitna boranija sveta, sem par izuzetaka poput Švajcarske, Singapura i sličnih (mada onda i nisu sitna boranija, zar ne?) gledaju da se priklone nekom bloku i nekom timu. Samo mi uvek glumimo junake i specijalce, pa onda dobijemo i ''specijalni tretman''.

Al aj da posle dobijanja tog specijalnog tretmana od jedne sile, dođe druga pa kaže ''evo ja ću da vas uzmem pod svoje i da vas čuvam''. Nego dođu, ali samo da i oni štrpnu ili se ovajde koliko mogu, pa si idu dalje. A nas ko šiša.

I sad ljudi ovde u tripu da neće biti tako s Kinom. Ma, ne, neće. Od cele kugle zemaljske, Kina samo o Srbiji misli.


I da podsetim samo - cele ove rasprave ne bi ni bilo da pojedinci nisu preterali i otišli predaleko, te nakon više decenija slušanja raznih fantazija i inadžijskih ideja, i nakon što se priča o ''Nas i Rusa 300 miliona'' potpuno isprala i izbledala, počeli da pričaju sad kako je nama mesto uz Kinu. Eno bre aerodromi i dostupne karte, pa svako kome je do Kine slobodno neka si kupi kartu i neka se preseli tamo. Ako su priče istinite, tamo će mu biti 300 puta bolje nego ovde. I rešena stvar. Ko voli, nek izvoli. Može osnovni nivo saradnje sa Kinom, ali neću više da slušam fantazije o njihovom fantastičnom uređenju i društvu i da slušam kako ceo kontinent greši što je drži na distanci a samo mi pametni treba da joj postanemo još jedno u nizu veštačkih ostrva za projektovanje moći.
 
Vidim da nasa rasprava ne vodi nigde, ti imas svoj stav o Kini i Kinezima i ma sta da ti napisem nece moci da promeni to misljenje. Steta sto nemas isti stav i o nasim komsijama iz Eu i Nato-a onda bi verovatno bila jedina opcija da se preselimo na drugi kontinent. Ali hajde jos ovo od mene na tu temu, to sto smo okruzeni Eu zemljama ne znaci da nas zele tamo, ili da cemo promenom ponasanja da postanemo dovoljno dobri za njih, to je nemoguce ne za deset godina, vec ni za 30. Ima mnogo politickih analiza na tu temu, ne pricam o desnicarskim fanaticima sa youtuba, znaci imamo opciju "sam u svoje kljuse", uz neku crkavicu eu pomoci za sirotinju kao i do sada, ili kineske investicije u puteve mostove pruge i mozda jos nesto. Nase iskustvo sa Kinezima je vise nego pozitivno za sada, izvodili su kvalitetne radove, spasli su zelezaru Smederevo od propasti kada su Amerikanci otisli preko noci, spasli su Bor i napravili najbolji rudnik u istoriji ove drzave. Da li mogu da brinu o ekologiji vise? Naravno, ali nisu uopste ni gori od svih prethodnih uprava ovih preduzeca. Tu je i omiljeni neprijatelj nekih medija Linglong, fabrika je nova i uz pritisak javnosti moze da se popravi. Ne vidim razlog za toliku paniku oko "zlih Kineza" kojima se ne moze verovati, citam dosta i nisam uspeo da nadjem negativan primer iz prakse, osim tipicne zapadne propagande "nas kapital dobar njihov los" jer "mi smo dobri Kinezi su losi". Neke zemlje imaju probleme da vracaju kineske dugove ali to je rezultat njihove nesposobnosti i korupcije a ne skriveni plan Kine o svetskoj dominaciji. Ko ne veruje neka proba da ne vrati kredit koji je uzeo od neke Eu zemlje ili Sad, sacekace ga podjednako ruzno iznenadjenje kao kineska pozajmica.
 
Rasprava može da teče i dalje, zato što sam rekao koji deo neću promeniti. Kao što rekoh, saradnja može. Štaviše, primetićeš da za razliku od drugih forumaša na drugim temama, ja i nisam pominjao kineske investicije ovde u lošem svetlu. Iz više razloga.

Prvo, zato što razumem koliko je sve to kompleksno i višedimenzionalno i da ne mogu ja kao pojedinac da imam uvid šta se sve tu dobro i loše događa. Drugo, zato što uviđam da Srbija kao siromašna zemlja nema baš veliki dijapazon ekonomskih opcija. Tako da celoj toj problematici sa ekologijom pristupam vrlo oprezno i postepeno, jer mi je jasno da su nam privređivačke opcije (a koje donose velike profite odjednom) ograničene. O Linglongu nažalost manje znam jer iako se trudim da pratim sve, mediji poput N1 mi idu na živce koliko i Pink, a svi drugi su uglavnom pro-režimski pa ćute o negativnim stvarima. Tako da to nisam ispratio i ne znam mnogo o tome. A i mnogo toga se dešava u zadnje dve godine. Čak i mimo epidemije.

Dakle ne pikiram na Kineze i njihove investicije ovde, i kad sam rekao ''osnovna saradnja'' podrazumevao sam i Železaru i Bor. I tu večito ''vagam'', ne mogu da odredim stav (a i ne moram, na kraju krajeva) jer s jedne strane vidim koliko su aljkavi i bezobzirni a s druge strane vidim i Rio Tinto koji nije kineski, a još je gori. I plus, znam da ako bismo najurili sve te velike investitore, izgubili bismo i velike profite. Dakle, kapiram ja obe strane priče.


Ono što me nervira je to neko padanje na pedu od Kine, kako su oni bog zna šta u ovome i onome... A stvar koja je pokrenula sve to je bila kada sam video ljude kako, nakon 30 godina vrtenja u krug sa: četnicima, partizanima, mladićem, arkanom, zvezdom, partizanom, slobom, rusijom, ovim onim... sada traže novog idola i nalaze ga u - Kineskoj komunističkoj partiji. Pa kažu e tooo nama treba, i nama i ostatku sveta. Da se zna ko je gazda.

Ja razumem da su ljudska bića od vajkada programirana da traže sebi vođe, pa i božanstva i da na njih prebacuju odgovornosti. Jer je tako lakše, iz više psiholoških razloga. Razumem i da ima ljudi kojima je sve daleko - privlačno. Ali sam bio pri utisku, pogrešnom izgleda, da će deo naroda ovde koji se lako zanosi, nakon više vekova zanošenja raznim glupostima, da se dozove pameti i da nauči da si više ne pravi idole i božanstva. Međutim pogrešio sam. Kao što neki Srbi prave boga od Vučića (i praviće od onog koji dođe i posle njega), tako neki drugi izgleda ne puštaju ni tu svoju viševekovnu tradiciju da isto rade i na polju međunarodne politike.

Epa ja spadam u one partibrejkere koji znaju nešto od sveta i naroda na njemu, i znaju, nažalost, kako biznis i politika funkcionišu. Tako da mi na pamet ne pada da sebi pravim idola od bilo koje mase krvi i mesa. A u kontektu međudržavne politike, to znači da ću se uvek prvi pobuniti protiv onih sistema gde jedna masa krvi i mesa očekuje da narod i država postoje zarad njih. I kao što se ne libim da kritikujem Amere i njihove vrednosti pohlepe i narcizma, tako se ne libim ni da obaram ove teze o divnoći Kineza i njihovog sistema. Isti su to ološi, na svim stranama. Samo su im manifesti drugačiji.

Ali nekim Srbima se to ne može objasniti. Moraju da ispeku prst, ne do mesa, nego koske, da bi shvatili da treba da ga sklone sa ringle i da je ne pipaju. Ceo kontinent putuje u jednom pravcu. Samo Srbi i Bosanci uvek moraju da putuju u drugom. Ne vredi, mora da isproba šta će se desiti ako uradi ovo ili uradi ono, i ima da crkne od muke ako ne isproba... A kad isproba, onda posle bude ''pu jbte, koji mi je ovo trebalo...''
 
Da sutra, čisto hipotetički govoreći (znači govorim ŠBB KBB) Kina nestane ili se povuče u sebe i ne meša mnogo sa spoljnim svetom, ja potpisujem da bi ista masa Srba koja je do skora fantazirala o Rusiji, pa potom o Kini... našla neki novi predmet obožavanja i veličanja. Ono... ne znam, okrenuli bi se Kazahstanu i njegovoj kulturi i njegovim ljudima i političarima i u njih gledali kao ''braću'' i spasitelje.

Jer ne vredi, ljudima treba taj fiks. Treba im neka masa koju će da obožavaju. Nešto da ima gde da se odvlači pažnja, nešto odakle ima da se izvlači (lažna) nada i fantazije i nešto da skrene misli sa glavnog pitanja - ''ko je glavni krojač moje/naše sudbine?'' i ''šta ja treba da uradim da bi meni i/ili nama bilo bolje?''

Kao što rekoh, tako je u Srbiji i u pogledu domaće politike, i u pogledu međrunarodne. Mora uvek da postoji neki predmet obožavanja. I mora uvek da bude jasna podela na: 1) dobre momke i 2) zle momke. Da ima ko da se slavi za dobro (čak i kad je čovek sam sebi to doneo) i da se krivi za sve loše.
 
Slazem se sa svim sto si napisao, mi smo jako cudan i nezreo narod ako to moze da se kaze, imamo stalnu potrebu za idolima, snaznim vodjama ili teranjem inata i pokusajima da stvari resimo na drugaciji nacin od svih ostalih naroda iako je to iracionalno i cesto neuspesno, jer oni imaju godine i vekove iskustva iza sebe. Valjda patimo da budemo uvek posebni i jedinstveni ili ispadnemo najpametniji. To je simpaticno ali nazalost cesto nastradamo zbog toga, najvise svojom krivicom. Ni ja ne volim Kinu nista manje od Rusije ili Zapada samo sam probao da pokusam da pronadjem smisao u svemu sto nam se desava poslednjih godina, eventualno i da naucim nesto da bih napredovao u buducnosti. No sto se samih tih zemalja tice, prezirem autokratiju Rusije i Kine kao i Eu birokratiju sa dominacijom Nemacke i disciplinovanjem manjih Eu zemalja. Najveca briga u odnosima sa Kinom je nas vodja koji je impulsivan covek i ne razmislja mnogo o stvarima koje prica i obecava. Kao i narod koji ga glasa uostalom. Posle ce da cute kada se nesto lose desi i prave se da nista nisu znali i da ih niko nije pitao.
 
KIna ima milijardu i trista ljudi. To je mnogo potrosaca. Ako prestanu da izvoze u USA
deo proizvodnje otici ce u samu Kinu.

A ko ce proizvoditi te stvari za USA?
USA vise nisu u stanju da proizvode.
 
U USA se nikada nije vise umiralo od droge.
A vec 30 godina traje "war on drugs".
Pa ko je tu lud?

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-59253091
US annual drug overdose deaths hit record levels
More than 100,000 Americans have died of drug overdoses over a year-long period during the Covid-19 pandemic.
It is the highest yearly death toll from drugs ever recorded in the US.
 
https://www.zerohedge.com/markets/nethe ... ax-base-uk

vest o tome koliko su drzave nisko pale.
Dutch Shell Oil je najavio da napusta Holandiju i seli se u UK gde s ene placa porez od 15% na dividende.
Sad holandska vlada pokusava da na brzinu ukine pomenuti porez.

Zapadni svet konvergira ka Srbistanu.
 
Jedna interesantna karakteristika modernog drustva je deseksualizacija. Dok u medijim aimamo sve vise prikaza seksa i golotinje, stoce se utisak da mladi odustaju od seksa. Kod nas nije radjena studija, ali klinci kod nas su sve manje zainteresovani. To cete saznati ako imate decu adolescentskog uzrasta.

Jedna studija u USA je ovo potvrdila. Pad ucestanosti bilo kakvog seksualnog ponasanja od 20008. - 20019. i okretanje "aseksualnim identitetima"
https://www.transparency.org/en/cpi/2014/index/srb

Gledanje TV, igrice, sve je to lakse i sve interisantnije od obicne "sirotinjske zabave".
 
Ne znam da li si bio u gradu u skorije vreme, idi do freestylera za pocetak

Aseksualnost kao ponasanje nema veze sa seksom, cak ga podstice jer svako moz sa svakim haha

Btw proveri taj link sto si okacio, nedje je zabagovalo
 
sta je freestylera? neki kafic ili klub? Zivim u centru, ali od pocetka korone nigde nisam isao.
Lockdoown je ucinio da se naviknem na kucu setnje po Donjem Dorcolu.

evo ispravnog linka
https://www.zerohedge.com/medical/ameri ... -heres-why

vidim da je freestyler splav. kakve veze ima on sa seksom?
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh