MC_
Professional
- Učlanjen(a)
- 14.11.2017.
- Pohvaljen
- 12.083
Da, Kna ima kontrolu cak i krupnog kapitala.
MI ne da nemamo, nego smo robovi stranog kapitala. Izmedju ostalog i kineskog.
Mi smo kolonija.
MI ne da nemamo, nego smo robovi stranog kapitala. Izmedju ostalog i kineskog.
Mi smo kolonija.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=899101#p899101:17bxkyf2 je napisao(la):Perkan » Uto Nov 16, 2021 11:32 am[/url]":17bxkyf2]Kad malo pogledaš Kinu, shvatiš da je nedostatak demokratije u stvari prednost jer postoji ta linija izmedju Partije i kapitala... i korupcija se kažnjava streljačkim strojem.
Sećate se kad je Džek Ma preko AliPay-a ponudio platformu za peer2peer mikro kredite?
MOMENTALNO je pozvan u lokalni komitet gdje mu je objašnjeno da je kreditiranje državna ingerencija i da se ne igra previše...
Posle toga, usluga je odmah obustavljena...
Taj Džek Ma, sa svim svojim milijardama, drhti na drvenoj stolici u podrumu komiteta KP Kine i sluša "prijateljske" savete šta mu je činiti.
Dakle postoji taj odnos da se zna ko kosi a ko vodu nosi... i nema veze koliko para imaš - od Partije nisi jači... i nemoj mnogo da se praviš pametan. Radi, zarađuj, kupi Porše, izigravaj playboy-a ali... oko nekih stvari nema zezanja...
E otprilike ta vrste "disciplinovanja" kapitala od strane države fali Zapadu... nije ni čudo jer su tamo političari u vlasništvu kapitala, a u Kini to ipak nije slučaj...