Šta je novo?

Taksi (Taxi) prevoz

Polulegalna usluga, koja se reklamira kao car-share a zapravo je jeftina verzija taksija, uz neke tehničke pogodnosti.

"Uber is an on-demand car service that allows you to request private drivers through applications for iPhone and Android devices. The service utilizes dispatch software to send the nearest driver to your location. Don't be fooled into thinking this is some sort of shared ride or cab service - Uber will send you a taxi-style car. The service provides a no-cash-payment solution that charges your ride directly to the credit card on file with your account. "

Убер је одлична ствар, али биће нам довољан и онај еу такси који су најавили.

Отвориш апликацију, наручиш возили (које је обично много удобније од таксија) на одредишту платиш картицом, али што је најбитније много је јефтиније од таксија. Тако је барем у иностранству, како би било код нас не знам, али свакако једва чекам онај што су најавили (на исту је фору) . Већ сам скинуо њихову апликацију :D

Fora je sto se Uberom ne porucuje taksi. U sistemu su obicni vozaci koji nisu u taksi udruzemnjima i koji dodatno zaradjuju na ovakav nacin. Ya klijenta benefit je to sto palaca jeftinije voznju. To ne znaci da se ne mogu ukluciti taksisti, ali ne oficijalno

Зато што је јефтинији, између осталог конкуренција је добра па не видим ништа лоше у томе.

nema garancija, to kao Uber vodi racuna, ali mislim da ne moze da garantuje bezbednost. U svakom slucaju brzo se sire, tako da ljudi imaju poverenja

A kakva je garancija kod taksiste?

Da li bi ispred vase bezbednost stavili da cena prevoza bude niza?

Ja ne bih nikada poverio ni sebe ni bliznje nekome da ih vozi da za to nije obucen a da mu pri tome jos placam.
Idete li kod bilo kojeg lekara i pijete bilo koje lekove?

Da se vratimo na taksi prevoz.
Svaki taksi prevoznik u gradu Beogradu mora da ima registrovano vozilo za tu delatnos. Takvo vozilo pored redovnog godisnjeg tehnickog pregleda, koje vazi za sa motorna vozila, jednom ili dva puta godisnje ide i na takozvani estetski pregled. Tamo se vozilo dopunski pregleda i ocenjuje njegova klasifikacija. Ovo je obavezno a to sto se povremeno na ulicama mogu videti i ovaki i onaki primerci taksija je problem kao i kod autobusa GSP-a. Nemam bolje pa radim sa cim imam!

Svaki taksista prolazi, po zakonu propisani, jednom u tri godine lekarski pregled kod Medicine rada.

Svako taksi vozilo MORA da poseduje obaveznu polisu osiguranja putnika u Javnom gradskom prevozu. Bez te polise ne moze dobiti registarske tablice niti produziti registraciju. Sto predstavlja jos jedan vid zastite u slucaju da vam se desi nezgoda dok ste korisnik te vrste usluge.

Mozda ima necega jos ali ne mogu trenutno da se setim sta su mi sve pricali da im treba.

Da malo zafilozofiram.

Živim sa komšijom u istoj zgradi i slučajno radimo u istoj firmi. On ima auto a ja ne, pa smo se dogovorili da delimo troškove puta.
Komšija je prosečan vozač i ne znam da li mu je auto skroz ispravan, tako da je tu sav rizik moj. Ako mi je to previše rizika, ići ću javnim prevozom, biciklom, peške.

Zatim, postoji jedna univerzalna odlika čoveka, a to je da želi da se kreće, da stigne od A do B, pa kako god. Autostop, šta to beše?
"Civilizacijski pomak" jeste jedino u tome, da se u tu priču mnogi ugrađuju, što opet ne isključuje najrazličitija neprijatna iznenađenja. Na kraju sve opet ostaje stvar ličnog izbora.

Убер има проблема у свих 52 земље света где постоји, тако да у опште не сумњам да ће их бити и овде код нас у Србији.

Данас је на РТС-било о Уберу, а има и видео запис о начину како он функционише.

уторак, 09. дец 2014, 23:00 -> 23:29
"Убер", такси за плићи џеп
Америчка компанија "Убер" помоћу апликације за мобилни телефон спаја оне којима је потребан превоз са онима који имају аутомобил. Јефтинији су од таксија, а услуга се плаћа унапред, интернетом. Посао се проширио у 52 земље, свуда уз велике протесте званичних таксиста. Питање није да ли ће се, већ када ће се "Убер" појавити и у Србији.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D0%BF.html

О америчкој фирми "Убер" имате све на њиховом сајту: https://www.uber.com/ , а разјашњења, шта, како, цене и остало, овде: https://partners.uber.com/drive/

sećam se da je postojao neki slični sistem u beogradu jedno mesec dana, ali da su ga ugasili...

funkcionisalo je po principu da dan ranije zakažeš vožnju i oni dođu i odvezu te....

Kod ovakvih vidova korscenja prevoza nemate nikakvu ni bezbednosnu ni pravnu zastitu.
A da li sebe mozete da zamislite u situaciji da je policija zaustavila vozilo u kojem se vozite, i kojim slucajem pronasla nesto nedozvoljeno u njemu. Odoste u bajbok i vi i vozac.
Ajde on! Ali zasto vi?

O ovakvim i slicnim stvarima ljudi obicno tek razmisljaju kada se nekome desi ili ne daj boze njima samima.

A sta taksista bi reko da je nejgovo da nije od putnka , sve gledam tu scenu i tksista i putnik bi isto zavrsili

Ne mora taksista nista da kaze u putnikovu odbranu. Podrazumeva se da ste vi NE UMESANI u takvu radnju i da ste tu samo zateceni kao korisnik javne usluge. A sve pod uslovom ukoliko se drugacije ne dokaze.

Telefonski poziv je najsigurnija odbrana jer se svi razgovori kako u centrima tako i van njih snimaju.

Sa druge strane, taksisti se od takvih stvari stite svojim iskustvom.
Niko ne kaze da ih ne mozete prevariti i to na vrlo lak i jednostavan nacin. Dovoljno je da spakujete koverat ili paketic i da pozovete neko od taksi udruzenja sa napomenom da saljete robu bez pratioca na tu i tu adresu. U vrlo kratkom roku ce vam poslati vozilo. Placanje je po dogovoru na licu mesta ili na mestu odredista.
Ja tako recimo, vec godinama saljem popravljene uredjaje musterijama ili porucujem delove iz drugih radnji. I funkcionise besprekorno.
Niko jos nikada nije otvorio ili pitao sta je unutra. Naravno da im ja kazem ali to i ne mora da bude tako?

to su vec sitnice, navaznija je cena usluga. Ako su taksisti previse skupi, a jesu, onda ce Uber ili slicni servisi da ih potisnu

Ево како изгледа просечно Убер возило, процените јел исправно и да ли га вози дилер.
6286e16e8b1af221da760efadc311909.jpg

Аутор слике се сигурно неће бунити што сам је поставио овде :D

Vrh