Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Kakve su sanse da u BG vozu ili trolejbusu s leve strane imam beskucnika a s desne nekog predrkanog milionera? Npr. Jevrosimovic iz Comtradea.
Hladni smo mi i nedostupni po ovome :)
@vradovic Ispada da su na zapadnoj obali ljudi vise dostupni, otvoreniji i druzeljubivi? :) zar ne, Vladice? Kakav je hispano mentalitet u Kaliforniji?
Postoji znacajna razlika. U Americi (barem na zapadnoj obali) ljudi su pristupacni na prvi pogled. U smisu javice ti se bez obzira da li te poznaje ili ne. Taj neki inicijalni korak da svako razgovara sa svakim je mnogo drugaciji. Na primer ako odes na stanicu gradskog prevoza uglavnom ce ti se svi javiti, osim ako nije neki zalutli turista. Dok kod nas nece niko. Ako se ti javis nekome gledace te cudno. To daje osecaj da smo hladni i namrgodjeni. Zapravo grumpy je pravi izraz za nas. Dok na zapadu se uglavnom obavezno nasmeju jedni drugima prilikom prvog kontakta ocima kao znak da nisi grumpy. Kod nas bi to bilo cudno.
Ono sto sam primetio je da se to u nekim slucajevima praktikuje u BNV barem u okviru zgrada dok kad zadjes u neki kraj delovao bi bas cudno. E sad taj inicijalni korak u Americi je bas lak ali je zato kasnije vise "sebican" jer u sustini svi su okrenuti sami sebi. Zivot se svodi na kuca kuca kuca i bukvalno nista dalje od toga. Postoje izuzeci ali retko.
Tako da smo mi hladni u pocetku i to zesce a oni hladni kasnije. U Americi NEMA apsolutno NEMA nikakvog pravog druzenja kao u Srbiji iz nase perspektive to deluje fake. Jedan od razloga je to sto decu svaki razred u osnovnoj skoli mesaju sa drugom decom. Upravo da ih naprave da nisu previse vezani jedni za druge plus se cesto sele iz grada u grad iz drzave u drzavu pa gube kontakte. Sta se desi onda imas bukvalno nekada Amere koji te pitaju "izvini jel mozemo da se druzimo" ;-))) a prvi put ga vidis u zivotu. Plus to njihovo druzenje nije kao u Srb vec stvarno deluje izvestaceno. Dok nasa dijaspora je uglavnom okrenuta jedna drugima i vrlo lako se povezuje zbog neke pripadnosti necemu oni to nemaju nego moraju da "startuju". Tako da verovao ili ne cesto se desava da nasi "odbiju" druzenje sa njima ili traje jako kratko jer je prosto "usiljeno". Cak i na cragislist ili na nextdoor mozes da vidis "potreban neko za friedship". ;) Prosto samo drugacije je i to ne mozes da primetis dok nisi dugo u obe drzave.

Zato oni za nas kazu grumpy a mi za njih "fake smile".

Poslednja izmena:
Postoji znacajna razlika. U Americi (barem na zapadnoj obali) ljudi su pristupacni na prvi pogled. U smisu javice ti se bez obzira da li te poznaje ili ne. Taj neki inicijalni korak da svako razgovara sa svakim je mnogo drugaciji. Na primer ako odes na stanicu gradskog prevoza uglavnom ce ti se svi javiti, osim ako nije neki zalutli turista. Dok kod nas nece niko. Ako se ti javis nekome gledace te cudno. To daje osecaj da smo hladni i namrgodjeni. Zapravo grumpy je pravi izraz za nas. Dok na zapadu se uglavnom obavezno nasmeju jedni drugima prilikom prvog kontakta ocima kao znak da nisi grumpy. Kod nas bi to bilo cudno.
Ono sto sam primetio je da se to u nekim slucajevima praktikuje u BNV barem u okviru zgrada dok kad zadjes u neki kraj delovao bi bas cudno. E sad taj inicijalni korak u Americi je bas lak ali je zato kasnije vise "sebican" jer u sustini svi su okrenuti sami sebi. Zivot se svodi na kuca kuca kuca i bukvalno nista dalje od toga. Postoje izuzeci ali retko.
Tako da smo mi hladni u pocetku i to zesce a oni hladni kasnije. U Americi NEMA apsolutno NEMA nikakvog pravog druzenja kao u Srbiji iz nase perspektive to deluje fake. Jedan od razloga je to sto decu svaki razred u osnovnoj skoli mesaju sa drugom decom. Upravo da ih naprave da nisu previse vezani jedni za druge plus se cesto sele iz grada u grad iz drzave u drzavu pa gube kontakte. Sta se desi onda imas bukvalno nekada Amere koji te pitaju "izvini jel mozemo da se druzimo" ;-))) a prvi put ga vidis u zivotu. Plus to njihovo druzenje nije kao u Srb vec stvarno deluje izvestaceno. Dok nasa dijaspora je uglavnom okrenuta jedna drugima i vrlo lako se povezuje zbog neke pripadnosti necemu oni to nemaju nego moraju da "startuju". Tako da verovao ili ne cesto se desava da nasi "odbiju" druzenje sa njima ili traje jako kratko jer je prosto "usiljeno". Cak i na cragislist ili na nextdoor mozes da vidis "potreban neko za friedship". ;) Prosto samo drugacije je i to ne mozes da primetis dok nisi dugo u obe drzave.

Zato oni za nas kazu grumpy a mi za njih "fake smile".

Tih razlika ima i unutar Evrope. Britanci i Irci se obavezno javljaju i startuju za priču na autobuskom stajalištu recimo, dok Finci drže rastojanje od 3 metra (ima stari poznati mim o ovome).

Čak i unutar Skandinavije ima puno razlika. Dok su Danci opušteni i često se nasmeju pri kontaktu očima, Šveđani gledaju u daljinu ili dole.

U celoj Istočnoj Evropi (Sloveni, Mađari, Rumuni) nema nikakvog površnog kontakta i ljudi često izgledaju toliko neprijateljski nastrojeni da se ponekad i iznenadim kako je moguće da rade u uslužnim delatnostima.

Zato se osećaš super kad u Engleskoj uđeš u neku radnju, dok je u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj to kao da si ušao nepozvan na nečiju sahranu.

P.S. Finci na autobuskom stajalištu:

y9aI3B3RGHGhWxuwCB8z-PuA6df1vdhk4U9rxxO0zxs.jpg

Nisam znao za unutar Evrope kako je. Hvala sto si podelio.

Upoznam juce jednu komsinicu sa sprata, ispostavilo se da je zena emigrirala iz Ukrajine za Ameriku pre nekih 40ak godina, zatim kada je otisla u penziju preselila se u Beograd. Kaze da joj idealno odgovara jer je mogla da kupi stan i da komotno zivi od svoje ustedjevine. Preselila se pre nekih godinu dana. Inace ovo nije prvi put da sam cuo za ovakvu pricu kod nas, izgleda je trend da se Amerikanci penzionisu po Evropi, pogotovu tamo gde mogu da zive na visokom nivou sa penzijom/ustedjevinom.

Upoznam juce jednu komsinicu sa sprata, ispostavilo se da je zena emigrirala iz Ukrajine za Ameriku pre nekih 40ak godina, zatim kada je otisla u penziju preselila se u Beograd. Kaze da joj idealno odgovara jer je mogla da kupi stan i da komotno zivi od svoje ustedjevine. Preselila se pre nekih godinu dana. Inace ovo nije prvi put da sam cuo za ovakvu pricu kod nas, izgleda je trend da se Amerikanci penzionisu po Evropi, pogotovu tamo gde mogu da zive na visokom nivou sa penzijom/ustedjevinom.
Ma kakvi. Najcesce se penzionisu(ne racunajuci Floridu) po Meksiku, Panami, Kosta Riki.....komsiluk. Oni malo bogatiji po Spaniji i Portugaliji. Starci vole sunce. Depresivno mi deluje da je neko odlucio da se penzionise u sivilu Beograda.

Poslednja izmena:
Ma kakvi. Najcesce se penzionisu(ne racunajuci Floridu) po Meksiku, Panami, Kosta Riki.....komsiluk. Oni malo bogatiji po Spaniji i Portugaliji. Starci vole sunce. Depresivno mi deluje da je neko odlucio da se penzionise u sivilu Beograda.
Ne znas koji su neciji razlozi. Mnogim ljudima, pogotovu starima, je bitna sigurnost tako da Latinska Amerika u startu otpada. Komsijski zimski meseci su nepodnosljivi. Da li si nekada bio na primoriju zimi? U ostalom nije ni bitno, preneo sam sta mi je gospodja rekla, pa sto bi rekao pokojni Balasevic, ako su lagali mene i ja lazem vas.

Lik došao na tri dana u Beograd, evo ga nedelju dana i dalje je tu, ne ide mu se:ROFLMAO::cool:

Gahhhh...vec sam rekao jednom, kamo srece da ja mogu da vidim Beograd istim ocima kao stranci koji se odusevljavaju. Doduse ista stvar je samnom kad odputujem negde gde nisam bio. Valjda jer ti sve novo i strano pa vise "sija" a kad zivis dugo tu.....bas i nije tako sjajno a i dosadi kad se svaki dan kreces po istim ulicama. U svakom slucaju, putovati je najbolja stvar sto neko moze da uradi gde god to bilo

Jedna od najboljih stvari u ovim pričama stranaca o Beogradu i Srbiji je što možemo da vidimo ono što je nama zbog navike nevidljivo. Kad vam nešto smeta, to se lako vidi. Ali kad je dobro, i kad je uvek tako bilo, onda to postaje "normalno", što ustvari znači nama nevidljivo. Međutim baš u ovom vremenu ogromnih globalnih promena posebno je važno shvatiti ne samo koje su nam mane nego i koje su nam prednosti. Jer ako TO dobro ne znamo i aktivno ne čuvamo, lako ćemo ih i neprimetno izgubiti. Kao i mnoge druge zemlje, iako neke imaju dugu tradiciju. A onda je obično kasno da se vreme vrati unazad.

Evo razmišljanja jednog pametnog Francuza koji ne želi da nas hvali tamo gde misli da za to nema razloga, ali se i ne usteže pa pohvali ono što misli da je dobro. Usput, gde je ta prodavnica sira?

Gahhhh...vec sam rekao jednom, kamo srece da ja mogu da vidim Beograd istim ocima kao stranci koji se odusevljavaju. Doduse ista stvar je samnom kad odputujem negde gde nisam bio. Valjda jer ti sve novo i strano pa vise "sija" a kad zivis dugo tu.....bas i nije tako sjajno a i dosadi kad se svaki dan kreces po istim ulicama. U svakom slucaju, putovati je najbolja stvar sto neko moze da uradi gde god to bilo
Kao expat koji zivi 20 godina preko, i ja se uvek odusevim kad dodjem u Beograd. Bez obzira da li ostanem 3 ili 33 dana. Jednostavno, Beograd je jedno od najboljih mesta za zivot na ovoj planeti, to uglavnom osporavaju ljudi koji i nisu ziveli na nekom drugom mestu.

Kao expat koji zivi 20 godina preko, i ja se uvek odusevim kad dodjem u Beograd. Bez obzira da li ostanem 3 ili 33 dana. Jednostavno, Beograd je jedno od najboljih mesta za zivot na ovoj planeti, to uglavnom osporavaju ljudi koji i nisu ziveli na nekom drugom mestu.
I ja sam ekspat i u zemlji gde sam živeo nema:
- govana na ulici
- pušača oko tebe
- sve jednostavnije za život ( usluge )
- ljudi su isto prijatni i žele da pomogne
- nema ovoga polako... šta se dogovori sve se uradi u roku.

Bukvalno uvek kad sam se vraćao, uvek sam video sve negativne strane života u Srbiji iako sam živeo u nezapadnoj zemlji.
Bukvalno ne znam šta je prednost ovde u Srbiji od mesta gde sam bio...
Navedi mi par razloga zašto misliš da je Srbija najbolje mesto za život na celoj planeti?

I ja sam ekspat i u zemlji gde sam živeo nema:
- govana na ulici
- pušača oko tebe
- sve jednostavnije za život ( usluge )
- ljudi su isto prijatni i žele da pomogne
- nema ovoga polako... šta se dogovori sve se uradi u roku.

Bukvalno uvek kad sam se vraćao, uvek sam video sve negativne strane života u Srbiji iako sam živeo u nezapadnoj zemlji.
Bukvalno ne znam šta je prednost ovde u Srbiji od mesta gde sam bio...
Navedi mi par razloga zašto misliš da je Srbija najbolje mesto za život na celoj planeti?
Pa poenta i jeste sto si ziveo u ne-zapadnoj zemlji. To je zapravo plus.
Kolicina zivotinjskog izmeta i mokrace na ulicama Beograda je zanemarljiva u odnosu na isto na zapadu Evrope.
Kolicina smeca na ulicama Beograda je zanemarljiva u odnosu na isto na zapadu Evrope.
Birokratija u zapadnoj Evropi je priblizno ista, uglavnom gora nego u BGD.
Ziveo sam i u Rumuniji, u vecim gradovima daleko naprednije od vecine gradova u zapadnoj Evropi. Lep zivot ako dobro zaradjujes.
To "ljudi su prijatni i zele da pomognu" je zato sto si stranac, iz ugla stranca - pogotovu belca - je obicno tako. Domaci prema domacima su drugaciji. Da si crnac ili latinos npr. ne bi imao takav utisak na zapadu Evrope, bilo bi "ljudi su neprijatni i ne zele da pomognu".
Nisam pominjao Srbiju vec Beograd, i ne kao najbolje mesto na planeti vec jedno od najboljih.
Prvi i najvazniji razlog je zato sto je to moj grad u mojoj zemlji, gde sam odrastao i skolovao se, gde zive moji prijatelji i rodjaci. To je razlog svih razloga i ono sto nema nigde drugde na planeti. Sve ostalo osim novca je u sustini nebitno, barem meni.
Moja generacija je emigrirala iskljucivo zbog ocajne ekonomske situacije posle ratova. Razlika izmedju EU i Beograda je tada bila nenormalna, plate 10-15 puta vece, itd. Beograd danas u odnosu na Beograd pre 25-30 godina je Njujork. Plate u BG su danas slicne onima u EU, posla ima, novca nikad vise nije bilo i ne vidim zasto bi danas neko emigrirao da zivi losije ili isto u tudjoj zemlji, sa svom problematikom koju donosi emigracija. Potpuno besmisleno osim ako se radi o specificnim poslovima koji se rade na terenu, u rotacijama i slicno i gde su plate ogromne i u odnosu na zemlje EU.
Da ne govorim o kolicini nasilnih migranata u gradovima zapadne Evrope gde prakticno sustizu ekvatorijalnu Afriku po nebezbednosti, nema kretanja nocu peske i slicno. Koliko god nama izgleda cudno, Beograd je veoma bezbedan grad u odnosu na ostatak planete, i veoma cist grad u odnosu na ostatak planete. Dakle po pitanjima bezbednosti, tj. ulicnog sitnog kriminala koji je najbitniji vecini ljudi - direktno proporcionalan kolicini africkih i centralnoazijskih migranata, te po pitanju cistoce - BGD jeste u svetskom vrhu.
Glavni gradovi nekih bivsih SSSR republika su bolji u odnosu na BGD (bezbednost, cistoca), npr. Minsk ili Baku.
Slazem se za pusenje, to je jedna oblast gde je neophodan napredak - tu smo na svetskom dnu. Medjutim vecina beogradjana su pusaci i agresivno se odupiru bilo kakvim zabranama pusenja tako da ce to ici tesko, a politicki nije popularno. Dobra stvar je da stranci kojih ima sve vise preuzimaju lokale i zabranjuju pusenje tako da ce i tu biti napretka pre ili kasnije.

@Zuma

Izvini druze ali se lik :poop: za sve pare. Jedva sam izdrzao pola videa da ga slusam.

- Tradicija?! Prica kako se u FR ljudi napuste kucu za 18-19...... to je zato sto mogu da se osamostale i da plate troskove od svoje plate, za razliku od Srbije. Srecan sto vidi 2-3 generacije u kuci a razlog je taj sto cela porodica i posle 3 generacije ne moze da priusti stan/kucu/nekretninu.
- Francuzi su poznati kao namcori i prema svojima. I u anglo saksonskom svetu "Cao, kako si?" ne znaci da ih zanima stvarno kako si, nije ekskluzivno vezano za njih.
- Zivot bez stresa. Stresni period mog zivota je bio dok sam radio za kikiriki u Srbiji, a od kad zivim na trulom zapadu za 5 godina sam postigao ono sto u Srbiji ne bi za 3 zivota.
- Unity u Srbiji? Ovo necu ni da komentarisem, lepo smo se opisali u staroj "Da komsiji crkne krava"
- Skup zivot? Redovno poredim cene na trulom zapadu gde zivim sa cenama u Srbiji i mogu ti reci da su namirnice do 10% skuplje nego u Srbiji a neretko je cak i jeftinije, a da ne pordim minimalnu cenu rada od 300rsd i 2000rsd gde zivim. Jedino sto je osetno jeftinije u Srbiji je pivo u kafani. Tako da je zivot u BG u odnosu na zaradu/troskove monogo skuplji nego zivot na zapadu u stres dal ces biti placen, hoce li biti plata na vreme, dal sam prijavljen na minimalac ili ne, i hocu li dobiti otkaz sutra bez da budem obestecen....

Jos bih pitao odakle njemu pare da otvori 2 prodavnice? Da se kladimo da je dosao sa kintom i sad pametuje Srbima kako je sve lepo......ne bi me iznenadilo da i dalje prima kintu iz FR.

Ovo je vise PR za njegov biznis nego realno stanje u Srbiji :sesir:

Jedno je njegovo mišljenje, a drugo je tvoje. Zašto bi njegovo mišljenje moralo da bude manje važno? Možda su njemu važne neke druge stvari koje tebi nisu. To zavisi od prethodnog životnog iskustva. Naravno da je uvek moguće da nam se neko u videu ulaguje i laže, ali njegov boravak od 10 godina u Srbiji govori da to ovde nije slučaj. Na kraju je jedini kriterijum koji nije subjektivan nego objektivan obična statistika. Ovakvih kao on u Srbiji ima sve više. Stranci spontano glasaju samim svojim boravkom kod nas. Malo ih ima u odnosu na neke druge zemlje, naravno, zato što jesmo siromašni i što imamo mnogih drugih problema, pa prednosti Srbije najčešće ne mogu pretegnu nad njenim manama, ali ih ipak ima sve više, uprkos tome. Prema tome prednosti postoje, pa ih moramo biti svesni i čuvati ih, da ih ne bi izgubili. I to je ono što sam rekao. A da život u Srbiji ima i puno mana, pa naravno. Ali svako od svega toga bira šta je njemu važno. Ne vidim kakve veze imaju naše mane sa pokušajem da pomoću stranaca lakše prepoznamo šta sve kod nas JESTE dobro.

Vrh