Pa poenta i jeste sto si ziveo u ne-zapadnoj zemlji. To je zapravo plus.
Kolicina zivotinjskog izmeta i mokrace na ulicama Beograda je zanemarljiva u odnosu na isto na zapadu Evrope.
Kolicina smeca na ulicama Beograda je zanemarljiva u odnosu na isto na zapadu Evrope.
Birokratija u zapadnoj Evropi je priblizno ista, uglavnom gora nego u BGD.
Ziveo sam i u Rumuniji, u vecim gradovima daleko naprednije od vecine gradova u zapadnoj Evropi. Lep zivot ako dobro zaradjujes.
To "ljudi su prijatni i zele da pomognu" je zato sto si stranac, iz ugla stranca - pogotovu belca - je obicno tako. Domaci prema domacima su drugaciji. Da si crnac ili latinos npr. ne bi imao takav utisak na zapadu Evrope, bilo bi "ljudi su neprijatni i ne zele da pomognu".
Nisam pominjao Srbiju vec Beograd, i ne kao najbolje mesto na planeti vec jedno od najboljih.
Prvi i najvazniji razlog je zato sto je to moj grad u mojoj zemlji, gde sam odrastao i skolovao se, gde zive moji prijatelji i rodjaci. To je razlog svih razloga i ono sto nema nigde drugde na planeti. Sve ostalo osim novca je u sustini nebitno, barem meni.
Moja generacija je emigrirala iskljucivo zbog ocajne ekonomske situacije posle ratova. Razlika izmedju EU i Beograda je tada bila nenormalna, plate 10-15 puta vece, itd. Beograd danas u odnosu na Beograd pre 25-30 godina je Njujork. Plate u BG su danas slicne onima u EU, posla ima, novca nikad vise nije bilo i ne vidim zasto bi danas neko emigrirao da zivi losije ili isto u tudjoj zemlji, sa svom problematikom koju donosi emigracija. Potpuno besmisleno osim ako se radi o specificnim poslovima koji se rade na terenu, u rotacijama i slicno i gde su plate ogromne i u odnosu na zemlje EU.
Da ne govorim o kolicini nasilnih migranata u gradovima zapadne Evrope gde prakticno sustizu ekvatorijalnu Afriku po nebezbednosti, nema kretanja nocu peske i slicno. Koliko god nama izgleda cudno, Beograd je veoma bezbedan grad u odnosu na ostatak planete, i veoma cist grad u odnosu na ostatak planete. Dakle po pitanjima bezbednosti, tj. ulicnog sitnog kriminala koji je najbitniji vecini ljudi - direktno proporcionalan kolicini africkih i centralnoazijskih migranata, te po pitanju cistoce - BGD jeste u svetskom vrhu.
Glavni gradovi nekih bivsih SSSR republika su bolji u odnosu na BGD (bezbednost, cistoca), npr. Minsk ili Baku.
Slazem se za pusenje, to je jedna oblast gde je neophodan napredak - tu smo na svetskom dnu. Medjutim vecina beogradjana su pusaci i agresivno se odupiru bilo kakvim zabranama pusenja tako da ce to ici tesko, a politicki nije popularno. Dobra stvar je da stranci kojih ima sve vise preuzimaju lokale i zabranjuju pusenje tako da ce i tu biti napretka pre ili kasnije.