Šta je novo?

Stranci u (o) Beogradu

Kao expat koji zivi 20 godina preko, i ja se uvek odusevim kad dodjem u Beograd. Bez obzira da li ostanem 3 ili 33 dana. Jednostavno, Beograd je jedno od najboljih mesta za zivot na ovoj planeti, to uglavnom osporavaju ljudi koji i nisu ziveli na nekom drugom mestu.
Nidje logike ovde. Ja sam ziveo u Americi i proputovao Evropu, i ne Beograd nije jedno od najboljih mesta za zivot. Dal si realan? Beograd je uzasan postao za zivot, nebitno koliko para imas. Ako izuzmemo mnogima mrsku Ameriku, veci gradovi Barselona, Madrid, Krakov, Prag, Lisabon su bolja mesta za zivot.

Poslednja izmena:
Pa poenta i jeste sto si ziveo u ne-zapadnoj zemlji. To je zapravo plus.
Kolicina zivotinjskog izmeta i mokrace na ulicama Beograda je zanemarljiva u odnosu na isto na zapadu Evrope.
Kolicina smeca na ulicama Beograda je zanemarljiva u odnosu na isto na zapadu Evrope.
Birokratija u zapadnoj Evropi je priblizno ista, uglavnom gora nego u BGD.
Ziveo sam i u Rumuniji, u vecim gradovima daleko naprednije od vecine gradova u zapadnoj Evropi. Lep zivot ako dobro zaradjujes.
To "ljudi su prijatni i zele da pomognu" je zato sto si stranac, iz ugla stranca - pogotovu belca - je obicno tako. Domaci prema domacima su drugaciji. Da si crnac ili latinos npr. ne bi imao takav utisak na zapadu Evrope, bilo bi "ljudi su neprijatni i ne zele da pomognu".
Nisam pominjao Srbiju vec Beograd, i ne kao najbolje mesto na planeti vec jedno od najboljih.
Prvi i najvazniji razlog je zato sto je to moj grad u mojoj zemlji, gde sam odrastao i skolovao se, gde zive moji prijatelji i rodjaci. To je razlog svih razloga i ono sto nema nigde drugde na planeti. Sve ostalo osim novca je u sustini nebitno, barem meni.
Moja generacija je emigrirala iskljucivo zbog ocajne ekonomske situacije posle ratova. Razlika izmedju EU i Beograda je tada bila nenormalna, plate 10-15 puta vece, itd. Beograd danas u odnosu na Beograd pre 25-30 godina je Njujork. Plate u BG su danas slicne onima u EU, posla ima, novca nikad vise nije bilo i ne vidim zasto bi danas neko emigrirao da zivi losije ili isto u tudjoj zemlji, sa svom problematikom koju donosi emigracija. Potpuno besmisleno osim ako se radi o specificnim poslovima koji se rade na terenu, u rotacijama i slicno i gde su plate ogromne i u odnosu na zemlje EU.
Da ne govorim o kolicini nasilnih migranata u gradovima zapadne Evrope gde prakticno sustizu ekvatorijalnu Afriku po nebezbednosti, nema kretanja nocu peske i slicno. Koliko god nama izgleda cudno, Beograd je veoma bezbedan grad u odnosu na ostatak planete, i veoma cist grad u odnosu na ostatak planete. Dakle po pitanjima bezbednosti, tj. ulicnog sitnog kriminala koji je najbitniji vecini ljudi - direktno proporcionalan kolicini africkih i centralnoazijskih migranata, te po pitanju cistoce - BGD jeste u svetskom vrhu.
Glavni gradovi nekih bivsih SSSR republika su bolji u odnosu na BGD (bezbednost, cistoca), npr. Minsk ili Baku.
Slazem se za pusenje, to je jedna oblast gde je neophodan napredak - tu smo na svetskom dnu. Medjutim vecina beogradjana su pusaci i agresivno se odupiru bilo kakvim zabranama pusenja tako da ce to ici tesko, a politicki nije popularno. Dobra stvar je da stranci kojih ima sve vise preuzimaju lokale i zabranjuju pusenje tako da ce i tu biti napretka pre ili kasnije.
Ne znam, Ja bar u Poljskoj, Švedskoj, Austriji... nisam video ovoliko smeća i govana. O igralištima i da ne pričam. Da smo bezbedniji od nekih zemalja jesmo, dok te neko ne pokosi na pešakom ili se vraćaš kući pa te neko isprebija palicama.

I ta kultura življenja, evo bar jutros sam prisustvovao sceni gde se žena svadja sa komunalnim milicajcem jer je stala na pešački "samo da završi nešto". A to što mi od nje ne možemo sa decom normalno da predjemo ulicu i koristimo trotoar nema veze.

Ne znam, Ja bar u Poljskoj, Švedskoj, Austriji... nisam video ovoliko smeća i govana. O igralištima i da ne pričam. Da smo bezbedniji od nekih zemalja jesmo, dok te neko ne pokosi na pešakom ili se vraćaš kući pa te neko isprebija palicama.

I ta kultura življenja, evo bar jutros sam prisustvovao sceni gde se žena svadja sa komunalnim milicajcem jer je stala na pešački "samo da završi nešto". A to što mi od nje ne možemo sa decom normalno da predjemo ulicu i koristimo trotoar nema veze.
Sve si lepo rekao. Kultura zivljenja i ljudi je katastrofa. A i bezbedan si dok nisi, tj. cuvaj se na trasi navijaca tokom utakmica a i svaki dan na pesackim prelazima.

@Zuma

Ne znam sta si ocekivao od njega? Naravno da ce da prica sve najbolje jer reklamira svoj biznis. Da je objektivan, apsolutno nije. Ne bi me cudilo i da ubedjuje induse kako im je bolje sto idu u polje sa kanticom vode nego da koriste noramalan wc...

Po statitstici i ti imas platu 1000e ;)

mislim da nasim ljudima sliku o inostranstvu jako kvari slika velikog broja migranata. tj svi sa strane imaju utisak kako kod nas "toga nema" i kako je mirno i mozes da se setas u 2 ujutru i da to tamo nema

Stres na zapadu i stres u Srbiji su dve razlicite vrste stresa. Ziveo samna oba mesta.
U Srbiji ljudi jedni drugima prave stres.
Na zapadu sistem unistava i melje ljude. Da nema stresa na zapadu ne bi postojao milion oglasa za opustanje, jogu, tai chi, zene na tabletama...

Ko nece stres, treba da ide u Indiju.

Vrh